Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony Cyber-shot DSC-RX100 III přináší unikátní supersvětelný objektiv

No, rýpnutí si neodpustím. Supersvětelný objektiv to není. Vůči APS-C čipům rozhodně nejde o světelné objektivy.

20 MPix je strašně moc. A video mohlo být 60p.

Jinak vypadá RX100 III hodně slušně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Video je urcite 60p mimo PAL oblasti. Jinak ta svetelnost me taky neohromila, mam objektiv canon FD 50mm, 30 let stary a ma f 1.4, tak asi tak.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže f1.4 na 1" čipu odpovídá tak f4 na Fullframe. Takže v reálu je ta světelnost Sony ještě horší.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Když takhle formulujete svá sdělení o světelnosti, spousta lidí vás nepochopí a něco nelichotivého si o vás pomyslí. Většina čtenářů se o přepočet kvůli hloubce ostrosti vůbec nezajímá (kompakty se kupují za úplně jiným účelem, než pro focení portrétů s jedinou ostrou řasou na levém oku) a speciálně u kompaktů IMHO jde hlavně o to, aby se pro správnou expozici nemusela používat vysoká citlivost.

Mohu vás ujistit, že fullframe, ačkoliv umožňuje hrátky s hloubkou ostrosti na celkem slušné úrovni (ale proti středoformátu je to slaboučké), a i když s rozumným rozlišením umožňuje fotit s mnohem vyšší citlivostí, bude těžko někdo nosit v kapse nebo tašce k dennímu použití jako obrazový zápisník. :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Když mě někdo nepochopí, je to jeho problém... Myslím, že jsem to vysvětlil dost jasně. Když dotyčný koupí foťák s 1" čipem a světelností 1.4 (což je ekvivalentní k FF s objektivem f3.5 až f4), tak se místo nádherného bokeh dočká průměru, co leze ze setových objektivů. Krátká reálná ohnisková vzdálenost u kompaktů s malými čipy také nepřidá pozadí na rozmazanosti. Nemyslím si, že by byl RX 100 pro amatéry.

Co je špatného, když na to upozorním?

Ohledně citlivosti je situace úplně stejná. Například ISO 100 znamená jiné zesílení u FF Canonu EOS 1D X než u APS-C Canonu EOS 70D a jiné je i zesílení na ISO 100 u Canonu EOS 7D.
ISO je relativní hodnota a pro určení reálného zesílení je ji nutné vztahovat k rozlišení, velikosti a technologii čipu.

Kromě toho, existují i kompakty se slušně velkým čipem, APS-C a pro extrémisty i Full Frame.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Když už, tak v Evropě je výhodnějších 50p! ALe mnohé PC monitory zase podporují "jen" 60Hz, takže záleží, na čem budete koukat, i když to stejnak přehraje "jen" PC, já raději prezentuji na vetší TV a tak 50p je pro mě! přednostních a kvůli tomu jsem koupil jako PC monitor LCD TV s IPS panelem, větší PC monitor bych v IPS ani nezaplatil... a ani neumí 50 nebo alespon 75Hz :-(

Nyní můj PC monitor z TV a současně i velká TV také napojená na PC, přehrají netrhaně jak 24p (no to je mírně trhaně již zdroj a to pro příliš malé fps...), 50i, 50p, ale i 30p a 60p :-)

U starš Alphy se také často neuvádělo 50p, ale jen 60p a měly, ty s FW pro Evropu, 50p :-) Podobně zde se uvádělo u A77 II pouze, že umí 60p, ale ona umí i 50p ;-) Weby výrobce jsou ze zemí s 60Hz a proto neuvádí evropských 50Hz, neb Evropa je pro ně malý trh oproti USA a JP a přehlížejí jej často v prezentaci :-( Naštěstí jej neignorují zcela , u výrobku a tedy ve FW - v jazycích ani spávné obrazové frekvenci, v Hz :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ne, výhodnější je mít jak 50p tak 60p. Na nějaké PAL a NTSC se už nehraje. Dnes musí umět slušné televize všechno. Většina HD filmů se točí v 24p nebo 30p.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já ani neargumentuji analovou!!! normou neb v DIGItálním! videu neplatí normy ale jen fps a popřípadě zděděný proklad... ale hlavně kodek a kontainer ;-)

A pozor, mnohé TV neumí přepínat samy Hz dle zdroje! A opakuji, PC monitory zase neumí 50Hz, nic víc jsem netvrdil. V čem se točí filmy a že v příliš malém fps i dnes..., mě nezajímá,, nemíním jít s hloupým davem (stanadardem...) a točit do předpotopního - čili malého fps (24p = jen 24Hz...)

Já bych rád upřednostnil dokonce až 100fps (ale není finančně dostupné pro mě jako amatéra) , neb s ostrostí obrazu díky vyššímu rozlišení pak velmi ostré hrany objektů potřebují pro pocit plynulého pohybu úměrně ostrosti i vyšší fps! Aby se nemusely máznout dlouhým časem závěrky... To at si mázne až oko a mozek dle teho jaký má kdo postřeh, ale at mi to nevnutí mázlé již reprodukce...

Mrzí mě že právě že 4k je jen o 30p :-( Zasloužil by si tak ostrý obraz nabušený drobnými detaily právě nad 100p! I jemnější barevné přechody! nejen body, pixely! Vše musí jít spolu úměrně!

Vyšší rozlišení potřebuje úměrně větší i fps i barenou hloubku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

moc pěkný.. ještě kdyby to mělo nějaký trochu slušný grip, ale to už je detail..

škoda té ceny, pro tenhle "nejlepší" kompakt s pevným objektivem je to ale asi odpovídající, i když za stejnou sumu koupíte v jiné kategorii pravděpodobně lepší..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

f/1.0-4.9 u puvodniho? Ma byt f/1.8-4.9, ne ?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Teda to je palka za v podstate iba kompakt :(

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ked pozeram, ake ludia hluposti kupuju okolo mna /smartfony za 600e, tablety, ifony, ultrabooky/, tak je to vpohode,.... cena nieje velmi nizka ale pohoda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Např RX 10 stojí cca 29.000kč a je to dle vás pálka, ale! Má obraz srovnatelný s zrcadlovkami! Videem i za šera je překonává!!! Zkoušel jsem osobně a byl velmi mile překvapen a tedy dle mě cena odpovídá, neb se to blížilo DSLR s objektivem Zeiss za 30.000kč jen objektiv! A ta RX10 má také velmi kvalitní Zeiss!!! :-) Bez aberace ve větvích stromů proti nebi a s velkou optickou ostrosí!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přeháníš. Možná to dělá subjektivní model, možná nadšení pro Sony a averze vůči DSLR. RX 10 nemá obraz srovnatelný s DSLR a ani to není technicky možné. Má menší čip, na něm relativně velké rozlišení a objektiv má osminásobný zoom. To už samo o sobě dává tušit, že kvalita nebude vysoká.

Naštěstí se nemusíme spoléhat na subjektivní dojmy a máme exaktní metody pro testování kvality.

Ačkoli RX 10 není ve srovnání s ostatními běžnými kompakty vůbec špatný, na jakoukoli novou zrcadlovku ani náhodou nemá.
http://www.cameraegg.org/sony-rx10-dxomark-tested/

A tady ke zmíněné ostrosti.
http://www.dpreview.com/reviews/sony-cybershot-dsc-rx10/10
Porovnej to s Nikonem D7100. Srovnávej RAWy a zaměř se na kresbu tužkou. Sony kreslí velice neostře. A dost šumí. Rozdíl se ještě prohloubí, pokud budeš srovnávat low-lite scénu (přepínač s žárovkou nahoře).

A zde ještě více k šumu.
http://www.lesnumeriques.com/appareil-photo-numerique/sony-rx10-p17417/t...

RX 10 má jako všechny Sonky velmi agresivní odšumování, což znamená ztrátu detailů.

Dost pochybuji, že na RX 10 je pravý Zeiss. Zaiss a Leica nechávají svá loga licencovat i na objektivy, co nevyrábí. Takže ano, možná se podíleli na vývoji, ale objektiv není od nich.

Srovnávat amatérský přerostlý kompakt s nevalným objektivem s Zeissem za 30 000 a ještě tvrdit, že je RX 10 lepší, to je opět mylný dojem.

Za cenu RX 10 jde koupit poměrně kvalitní DSLR s ucházejícím objektivem. Kvalitou fotek budu zcela někde jinde. A objektivy můžu měnit.
To, že RX 10 má pevný objektiv je dost fail.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

např Canon D1000 má horší obraz natož video a pevný objektiv s takovou širokoúhlostí i rozsahem rozhodně není fail, navíc dosah se prohlouží výřezem , neb pixelů je přehrše :-)

Je to Zeiss proto taky ta cena!

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

EOS 1000D je 5 let starý a třikrát levnější. To je opravdu úspěch, že nový highendový kompakt o 20 000 dražší porazí v kvalitě pět let starou lowendovou DSLR a to ještě dost nepřesvědčivě.
Video musí být lepší u Sony, to je logické, vždyť před 5 lety teprve video v DSLR začínalo.

24 mm na širokém konci rozhodně není extra širokoúhlé. Rozsah je až příliš veliký. Vzpomeň si na své UZ, jaké dávají opticky nekvalitní snímky.

Právě, že megapixelů je přehršel. Víc než je zdrávo. Ideální hodnota na 1" čip by byla 14 - 16. Cokoli navíc je zbytečné, jelikož víc megapixelů znamená více šumu. RX 10 je zabiják detailů. U vysoce kotrastních zón se to ztratí, problém je u zón, kde je kontrastní rozdíl velmi jemný, například v trávě. Tak udělá odšumování RX 10 škaredoum mazanici bez detailu.

Těžko ospravedlňovat cenu logem Zeiss, když výrobcem objektivu nejspíše není Zeiss a objektiv nemá odpovídající kvalitu. Fotografa nezajímá logo na objektivu, ale jak fotí.

http://www.imaging-resource.com/camera-reviews/sony/rx10/sony-rx10A4.HTM
Ostrost v krajích je tragická, ostrost uprostřed je dobrá až po přiclonění. Chromatická aberace špatná.
http://www.imaging-resource.com/camera-reviews/sony/rx10/sony-rx10A4.HTM

Ještě trváš na názoru, že je obraz lepší než u DSLR z pravým Zeissem za 30 000?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to obecně stále div, že se nějaký kompakt nejen přiblížil kvalitě DSLR, samo nemyslím drahým profesionálním, ale že vůbec. 24mm je dosti širokoúhlý záběr (odpovídá 16mm/APS-C) a netřeba víc ani do interiéru :-) Větší akorát deformují obraz nehezky :-( Donedávna začínaly UZ kompakty na 38mm :-( ...

Můj starý Olympus 750UZ dával i opticky přes jen 4Mpx velmi dobré fotečky konečně s věrnou pleťovou barvou :-) Až na těch od 38mm :-( Měl totiž velmi velkou světlost objektivu a jen tenký kovový tubus a né naopak jak levné UZ se silným plastovým tubusel a jen malou čočkou někdy dokonce z plastu... Viz: http://www.fotopolis.pl/obrazki/C-750.jpg Ono se to nedá zobecnovat. Jak který UZ! Poslední Olympusy mě však odradily :-(

Viz foto z Olympu:
http://odsakeda.sweb.cz/C750UZslunceDrobn%C3%A9Objekty.JPG
http://odsakeda.sweb.cz/C750UZslunceVelk%C3%BDObjektP%C5%99esOkno.JPG
http://odsakeda.sweb.cz/C750UZzoom.JPG

Jasně, na dnešní dobu málo px :-( Ale optiky s ED členy, který odboural i odlesk skel aut! - i proto jej používala městská policie s radarem ;-), byl výborný :-)

20Mpx u RX 10 není zbytečných a ostrost větviček bez aberace je úchvatná a pixely akorát využity :-) Chceš fotečku? (máš ji doplněnou zde níže) Nevím který prase fotilo ty fotky co jsi dal linky ale já nafotil jiné ;-)

Ano mě zajímalo právě to, jak fotí!!! Ne jakou má značku, to byl "jen" předpoklad, že jsem o něj vůbec zakopl, ale né jistota! Ta byla až po mojem osobním vyzkoušení :-) A zaujal mě! Nemá tuším low pas filtr i proto má možná velni ostrou kresbu ale o kvalitě objektivu nepochybuji :-)

Viz:
http://odsakeda.sweb.cz/RX10pode%C4%8DerPodmrakem.JPG
http://odsakeda.sweb.cz/RX10pode%C4%8DerPodmrakem-V%C3%BD%C5%99ez.JPG

Foceno v podvečer při zatažené obloze a výřer větviček je schválně screen!!!, neb prohlížeče kostičky - pixely zahladí po kliku myší na ty větvičky :-( ..., a neviděl by jsi, jak jsou vykresleny detaily větviček a že pixely snímače i optika nijak nemaže kresbu, ani šumu tam není moc a je krásně vidět, že méně pixelů by bylo na škodu a naopak klidně jich mohlo být i více :-)

Neprohlížejte, lidi, pro porovnání kvality, fotky ve webovým prohlížeči!, probůh :-( A v jiném prohlížeči , po stažení!!!, si vypnite vyhlazování pixelů!!!... Je to jinak rozmazanej děs...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já se zase divím, jak se foťáky v telefonech dotahují na kompakty. Pokud je scéna statická a dobře nasvícená, tak není problém vyfotit i telefonem nebo kompaktem technicky pěknou fotku, která by šla bez debaty publikovat ne webu a pokud by bylo štěstí, tak by snad šla i vytisknout na nějaký menší formát.

Problém nastává, pokud není světlo ideální. Ani nemusí být úplná tma, stačí stíny. Ještě jsem neviděl kompakt, který by slušně a do detailu zachytil trávu. Tam jsou totiž rozdíly kontrastu malé a navíc je tam stín.

Kompakty ani telefony nejde dost dobře použít pro akční fotografii a nelze z nich dělat velké zvětšeniny. Honba za Megapixely nepřináší nic dobrého. Nové kompakty fotí hůře než ty staré, navzdory lepší technologii snímače.
http://www.digimanie.cz/recenze-stary-vs-novy-aneb-megapixely-k-nicemu/4123

Jinak kompakty na DSLR těžce ztrácí.

20 MPix je na 2.8 crop čip až příliš. Vždyť je to hustotou pixelů ekvivalentní k 160 MPix Full Frame snímači! To je zbytečnost. Malé buňky znamenají jednak vyšší šum a také nižší ostrost vlivem difrakce.
20 MPix je zcela zbytečný. Možná i polovina by byla až moc.

Ty "prasácké" fotky, na které jsem dával link jsou foceny v laboratoři, kde se testuje podle přísné metodiky. Všechny fotoaparáty mají rovné podmínky a RX 10 pohořela. To nijak neokecáš. O ostrosti RX 10 se nedá ani mluvit.

RX 10 nemusí mít OLPF, protože se o rozmazání postará difrakce. Samotná absence LP filtru ještě nic neznamená.

Na obou fotkách je vidět nízký přenos kontrastu.
Začnu zleva doprava. Trávník je zaznamenán jako slitá zelená plocha. Na plotu vlevo a na levé části keře je vidět neostrost v krajích. Z pletiva je pouze mazanice kvůli agresivnímu odšumování. Na přístřešku, který kryje dřevo je patrná známka aberace. Detaily opět žádné. Stromy jsou rozmazané neostrostmi v krajích a listy jsou slité a bez detailu. Mimochodem, co je to za stromy? Podle kmene bych typoval jabloně, ale je mi divné, že kvetou.
Jehličnany vzadu jsou rozmazané, okraje trpí aberací a přenos kontrastu je velmi nízký. Fasády domu s anténami a domu vlevo od něj jsou zcela bez detailů a roztřepené.
Na stěně zeleného přístřešku jsou patrné zbytky šumu, to samé na stěně vpravo od něj a ještě dále od něj.
Plocha trávníku slitá, to samé trávník a záhony zcela vpravo. Pórek je slitý do jedné masy a jahody (???) také. Koruny stromů vpravo - bez detailu, s aberací, rozmazané.

Napiš na fi.koucky@seznam.cz a já ti pošlu obrázky z Nikonu.

Nemusíš mě poučovat, jak mám prohlížet fotky!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já se nedivím, když již od Samsung S2 měly skoro 1" ! snímač a kompakty dodnes stále jen ten mizernej 1/23"... ale vetší jak mnoho kamer (1/3" v lepším případě, v horším jen 1/4...) A díky malé dírce nebojují s hloubkou osrosti a maj vše ostré a to se většině lidí líbí, neb většina umělecké podání s malou hloubkou ostrosti moc nechápe...

Ano horší osvětlení je oříšek i pro levné DSLR s APS-C... Tedy jak ktreré kompakty a jak na které DSLR ztrácí.

Je to focený dost za šera, navečer! a schválně na plnou díru! Již od f3,5 natož při f6,3 je kresba ostrá všude :-)

A jakou aberaci vidíš u stromů vpravo??? Můj vvýřez žádnou neobsahuje! Trávník i zelenina na takovou dálku při širokém záběru je příliš drobná a bude za šera s krebou mít skoro každý aparát navíc do JPG... A všechny kompakty ropliznou texturu trávy, i kdyby byla těsně předemnou...

Musím poučovat, neb to nečteš jen ty a často tak většina čtenářů porovnává jen z prohlížeče, který po kliku šipkou na fotku vícemegapixelové fotky zazoomuje vícekrát na absolutní pixel 1:1, logicky. Pak nelze srovnávat stejně malé detaily neb i více Mpx fotky budou vetší! A nedokonalost více vyleze... Navíc nejen ten digizoom vyhlazuje neskutečně, hnus...

Pošli mi je, na ODSakaEda@seznam.cz , dík!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že laikovi se spíše zalíbí fotka s rozostřeným pozadím.

To roztřepení vlivem odšumování je jasně patrné na všech plochách. S DSLR by nebylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS:
Samsung Galaxy S II
Sensor size: 1/3.2"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo máš pravdu prej má si! 1/3" ten 1" má přeci RX10, to jsem "trochu" přehnal, su popleta..., ale prostě chtěl jsem tím říct, že maj dávno některé lepší mobily čipy velké jak lepší kamery a díky malé dírce vše ostré a tedy i v krajích obrazu (UZ!!! objektivu, té RX10, bez přiclonění by jsi to moh trochu tolerovat - ty kraje a za šera, ne?!) a za světla, díky moderním čipům, i docela bez šumu :-) Totiž donedávna a levné modela měly tak leda jen 1/6"... Tedy není divu u novších a držších ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Minule jsem trochu přeháněl. V poledne svítilo slunko, zrovna se mi dostala do ruky Galaxy S4 s 13 MPix foťákem. Tak jsem si uvnitř zkusil cvaknout fotku. Výstup mě doslova omráčil, bohužel v tom negativním smyslu. Fotka byla bez detailu, rozblencaná a roztřepená kvůli odšumování. Hnus... Moje Nokia s 6 MPix foťákem na tom byla s detaily úplně stejně. I můj starodávný kompakt od Ťamťungu dává lepší výstup.

S tím komentářem, že se s mobilem dají při troše dobré vůle tisknout fotky jsem to přehnal. Jediné, na co to stačí jsou mrňavé obrázky na Facebook.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je to spíš f/2.8 zoom s tím, že mu omezili delší konec jen na 70mm ekvivalent. F/1.8 to má jen na začátku, na 24mm a rychle to stoupá na f/2.8 kolem 30mm. Takže je to o marketingu čísel, kolik lidí má zájem o vysokou světelnost jen na nejširším ohnisku?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tipoval bych to na 20490 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po přepočtu je to cca APS-C zrcadlovka / CSC se základním zoomem. To není rozhodně špatné, v praxi to bude fungovat líp, protože bude použitelné vyšší ISO, než by bylo ekvivalentní přepočtené, ale i tak... No rozhodně je to aspoň maličké.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mám Mark II a nemohu si ho vynachválit, tedy ne že by byl dokonalý, ale todle mne odzbrojilo. Fakt skvělý, hlavně těch 24mm je k užitku a 2.8 na 70mm je taky super, Mark II má na 70mm clonu 4. A ten hledáček, no úplně slintám ;-) Ale upgradovat nebudu, kde má na to člověk brát pořád prachy, že? :-(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud abgrejt, tak doporučuji raději RX10! Kvalita fotek jak z DSLR i za šera s objektivem za víc jak 30.000kč! Ve videu mnohé DSLR překonává!!! Manuální fce podobné jak u DSLR a hledáček OLED s velmi světlým- jasným ale kontrastní obrazem i za velkého šera a s jemným rastrem - velmi jemných a prakticky neviditelných pixelů , na kterém lze ručně ostřit!!! i za točení videa s velmi účinou stabilizací a 1080p o 50p :-) Kdy u DSLR je v hledáku tma...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

RX10 ale není malý kompakt...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita není jako u DSLR, to už jsme si snad vysvětlili. Z 1" čipu nevymáčkneš nic víc, ani kdyby byl v těle velkém jak D4.

Žádný OLED hledáček se OVF nevyrovná, to už jsme si snad vysvětlili. OVF má rozlišení prakticky nekonečné. A tma v hledáčku? To jsme si snad také vysvětlili. S EVF vidíš ve tmě o hodně hůře než s OVF. Chceš snad říct, že čip má větší citlivost než lidské oko?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tady se musím částečně zastat ODSakEda, jelikož jsem měl jak DSLR i foťák s EVF, tak v EVF je toho vidět ve tmě opravdu víc. Sice ne nějak kvalitně, ale je.

Co se týče jemnosti, tak ani DSLR nemá nekonečné rozlišení, resp. oko nemá nekonečné rozlišení, takže pokud se EVF udělá dostatečně jemný, tak rozlišením může nahradit DSLR hledáček.

Největším problémem EVF je zpoždění obrazu, nemluvím o počtu snímků za vteřinu. EVF může mít klidně "bambilion" snímků za vteřinu, ale když je obraz o 1/3 vteřiny opožděn, tak o náhradě za hledáček u DSLR nemůže být samozřejmě řeč.

Dále co se týče kvality objektivu, tak Sony RX100, nemluvě o RX10, předčí mnohé lacinnější kousky objektivů pro DSLR, včetně některých setových. Takže výsledné fotky z DSLR budou sice barevně a pocitově pěknější, ale co se týče ostrosti a detailů má RX100 a RX10 navrch. Samozřejmě nemluvím o kvalitních DSLR objektivech.

No a poslední věc je otázka 1" čipu. Ano není to ASPC, nebo dokonce full frame, ale už se z toho dá udělat docela pěkná fotka a na kompakt je to opravdu SUPÉÉÉÉÉÉÉR ;-)

Uvědomte si, že se pořád bavíme o kompaktu, který se dá dát do kapsy!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne, lidské oko má větší citlivost, než nějaký čip.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No to se těžko měří, jde o to, že ISO si digitálně navýšíte třeba na 12 tisíc. Navíc na fotoaparátu si můžete nastavit čas, to expozici prodlužuje, ale to na oku neuděláte. Ktomu má běžný objektiv u DSLR clonu kolem 3.6, ale tady to je 1.8 a navíc hledáček u DSLR má další ztrátu světla (tuším, že má v přepočtu clonu 1.6) což dělá "na hledáčku" výslednou clonu 5,76. Takže výsledný obraz může být v EVF hledáčku opravdu jasnější, než vidíte ve skutečnosti v DSLR.
Víc se k tomu nebudu vyjadřovat, ptrostě kdo to nikdy neviděl, nemůže asi věřit, já to měl obé vedle sebe, takže jsou to moje zkušenosti s EVF a DSLR.
Ale pro zpoždění EVF bych si vždy vybral hledáček v DSLR, ale třeba u RX100 už žádné pozorovatelné zpoždění nebude.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže na EVF nelze jít nad 1/30 sekundy, jinak nebude obraz plynulý. Předpokládám, že u delších ohnisek budou potřeba ještě kratší časy, aby se zamezilo rozmazání pohybem. Obecně platí, že nejkratší čas, co jde udržet je 1/(reálná ohnisková vzdálenost).
Clonu 3.5 mají jen ty nejlevnější krámy.

Navíc něco trochu jiného je clona 1.8 na APS-C a něco jiného je clona 1.8 na 1" čipu. Clona 1.8 na 1" čipu je ekvivalentní k cloně 4 na Full Frame.

Nevím, kde jsi přišel na clonu u hledáčku. OVF obraz zesvětluje.

"ale třeba u RX100 už žádné pozorovatelné zpoždění nebude."
To nemůžeš vědět. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Ano i ne, 30fps je minimální ideál, ale klidně mohu jít níž 1/15, možná i 1/10 a díky optické stabilizaci to bude ještě v poho, jaká bude frekvence u RX100 ve vysokých citlivostech a slabém světle se můžeme jen domýšlet. Ale nezapomínej že ve videu je jeden ze standardů 24p což je 1/24 a žádné rozmazání tam není. Ještě je nutné oddělit snímaný obraz od zobrazeného, protože snímaný obraz může být klidně 1/10 se stabilizací, ale zobrazovaný obraz na EVF může mít klidně 120fps.
2. Takže např. Canon EF 17-40mm f/4,0 L USM je krám? Takhle bych ti vyjmenoval dalších X modelů.
3. Clonu si pleteš s ohniskovou vzdáleností u clony to platí jen kdybys obraz roztáhnul na ten full farme, ale tady je furt na 1", tudíž 1,8 je pořád 1,8
4. To je možné u některých typů ale amatérské modely DSLR mají místo poctivého pentaprismatického hranolu levnější zrcátkovou soustavu, která má menší světelnost a obraz je při použití stejného objektivu tmavší. S hledáčkem přímo souvisí také matnice, která se též může podílet na světelnosti celé této optické soustavy.
5. Ne to fakt nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Níž už jít nemůžu, cokoli pod 2 snímků za vteřinu je pro lidské oko trhané. Tudíž 1/15 a tím spíš 1/10 jsou zcela nereálné. Sledovat v hledáčku tak trhaný obraz je velmi nepříjemné.
24 snímků za sekundu je opravdu ta nejzazší hranice. Pro rychlé pohyby je i 1/24 málo. Takže je nutné mít rezervu.
Optická stabilizace problém neřeší. Spíše ho zhoršuje. Jednak znamená zvýšené nároky na baterii, která je u EVF už tak dost vytěžovaná. Stabilizace slouží k něčemu jinému. Slouží k stabilizaci při tvoření statického snímku. Obraz v hledáčku při zapnuté stabilizaci "přeskakuje".
To je také důvod, proč jsou obtížné použitelné stabilizace z fotoaparátů při natáčení videa. I s těmi nejlepšími stabilizacemi je nutné dělat poměrně pomalé pohyby.
2) Canon EF 17-40mm f/4,0 L USM je ale širokoúhlý objektiv. A to je něco úplně jiného, že? Mluvil jsem o základních zoomech. U širokáčů nehraje světelnost důležitou roli...
U teleobjektivů se dá horší světelnost tolerovat.
3)Ne, ne, pleteš se. I clona se přepočítává. Jedná se totiž o vyjádření vztažené k velikosti čipu. 1.8 na 1" čipu znamená menší díru než 1.8 u Full Frame. To znamená, že na Full Frame se dostane více světla a má nižší hloubku ostrosti.
To je také důvod, proč se nedá s kompaktem vyfotit slušný portrét.
Aha, takže srovnáváme RX 10 a RX 100 III s levnými zrcadlovkami?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

1) 2 snímky za vteřinu jsou čas 1/2, 1/10 je 10 snímků za vteřinu.
2) optická stabilizace necuká, neškube. To je problém určitých tipů stabilizací, ne té co je v RX100.
3) 17-40mm je ve skutečnosti 27-64mm u ASPC proto jsem ho vybral pro porovnání s RX100 MarkIII, ale uznávám, to byl full-frame, takže moje chyba, co například Canon EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS USM, taky krám?
4) Néééééé zabijte mě! Právě u teleobjektivů je nízké clonové číslo potřba, protože potřebuješ krátký čas, abys to neroztřepal, nebo při focení pohybujícího zvířete je taky nízké clonové číslo a krátký čas taky žádoucí.
5) Na jaký koli, třeba ASPC snímač dopadne na 1" povrchu tohoto snímače při cloně 1,8 stejné množství světla jako na 1" snímač RX100. Podle tvé kalkulace, když bych full frame objektiv nasadil na ASPC snímač, tak bych měl větší světelnost! Jen bys měl světlo v místech, kde senzor už není a ano objektiv by v celkovém součtu propouštěl víc světla, ale to by ti bylo na dvě věci. Furt bys využil je to co se dostane na snímač. Samozřejmě se to přepočítat dá stejně jako ohnisko, ale nemá to smysl.
6) A o hloubce ostrosti jsme se nebavili, takže nevím proč bychom měli začínat. Ale s 1" se už s hloubkou ostrosti pracovat dá, problém je spíš ta clona na delších ohniscích. Ale Mark 3 už je na tom dobře a má clonu 2,8 na 70mm a s tím už se portrét vyfotit dá. Zhruba to odpovídá hloubce ostrosti Canonu G1 X2 na stejném ohnisku 70mm a ten má prosím ASPC snímač!

Tady jsem s osvětou skončil, žij dál a blaze.... Na todle nemám nervy... Asi bych už začal být impertinentní....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

1) Vypadla tam "4". Samozřejmě bylo myšleno "24 snímků za sekundu".

2) Aha... A jaké jsou ty "tipy", co s tím nemají problém. Pouč mě. Stabilizace u fotoaparátů je určena, aby stabilizovala při tvoření statických snímků. Oproti tomu stabilizace v kamerách má nižší účinnost, stabilizuje velmi plynule.
A k čemu mi ta stabilizace pomůže, když bude snímací frekvence 10 snímků za sekundu, což je pro lidkské oko naprosto nekoukatelné.
3) Ano, 15-85 není nic moc. Je o hodně lepší než ty základní setové objektivy, ale žádná výhra to není. Ostrost ve středu není špatná, ale ostrost v krajích není nijak úžasná. Navíc tento objektiv trpí na špatný přenos kontrastu.
4) Neříkal jsem, že je to žádoucí, ale říkal jsem, že se to dá tolerovat. Rozdíl cen Canonu 70-200 f/4 L a 70-200 f/2.8 je více než výmluvný. Světelné teleobjektivy jsou velmi drahé, protože je náročné je vyrobit.
Najdi si rozdíl mezi clonou a clonovým číslem. Čím je delší ohnisko, tím je větší díra, abys dosáhl stejného clonového čísla. Takže clonové číslo 4 u 200 mm objektivu znamená větší díru než clonové číslo 4 u objektivu 50 mm.
5) Tak předně, je to APS-C, ne "ASPC".
Nemám nervy ti to vysvětlovat, když nemáš základní znalosti. Odkážu tě na článek, kde se dobereš vysvětlení.
http://diit.cz/clanek/foto-pro-zacatecniky-1-svetelnost-a-clona-objektivu
Pokusím se najít tabulku srovnání hloubky ostrosti a dopadajícího světla.
6) Tak zase, je to APS-C, ne to, co píšeš. A za další, ten Canon nemá tak velký snímač.
2,8 a 70 mm na 1" čipu odpovídá cloně 5,6 na Full Frame. Myslíš, že to je vhodné na portrét. Kromě toho, reálné ohnisko je 25 mm a to hloubce ostrosti nepřidá.

To je dobře, že jsi s osvětou skončil, protože ve skutečnosti šíříš pouze dezinformace. Promiň, není v tom nic osobního, ale na "osvětu veřejnosti" nemáš znalosti, dokonce ani ty elementární.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1. To že jsem se přepsal s tím ASPC je fakt hrůza, zastřel mě, jsem dislektik. Asi jako tobě vypadla "4".
2. Už jsem to řekl, nebudu se opakovat.
3. O čem to mluvíš, bavili jsme se o světelnosti, nebo ne?
4. Takže jsem měl pravdu a zase se vykrucuješ....
5. Zase překlep... a hlavně nic nehledej: http://www.dpreview.com/previews/sony-cybershot-dsc-rx100-m3?utm_campaig...
6. Je jen o kousek menší, je to prakticky ASPC. Ale uznávám, že pokud budu detailista, tak je to rozdíl jako ASP-C Canon a Nikon. A co se týče hloubky ostrosti, tak máš pravdu, ale o tom kompakt není, že?
Ale ještě bych tě poopravil, když už jsi tak dokonalý... Tak ti ještě doplním do tvých kalkulacích o hloubce ostrosti těch 20Mpx. A sakra to jsem ti to zamotal, co? Začni počítat znovu, protože hloubku ostrosti bez udanéjho rozlišení nevypočítáš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1) Přešel bych bez komentáře, ale jelikož jsi musel komentovat to, že jsem nenapsal "4", tak jsem myslel, že si hrajeme na grammar nazi.
Na zbytek nemám sílu reagovat. Nechci vysvětlovat ty stejné věci na několikrát.

EDIT:
Takže ještě reagovat budu, protože to, co píšeš je fakt síla?
Takže nejdřív se dá s kompaktem vyfotit pěkný portrét a nejednou kompakty nejsou o focení portrétů.
Cituji:
"Ale Mark 3 už je na tom dobře a má clonu 2,8 na 70mm a s tím už se portrét vyfotit dá. Zhruba to odpovídá hloubce ostrosti Canonu G1 X2 na stejném ohnisku 70mm a ten má prosím ASPC snímač!"
×
"A co se týče hloubky ostrosti, tak máš pravdu, ale o tom kompakt není, že?"

Jak prosímtě souvisí hloubka ostrosti a rozlišení? To jako čím víc tím líp? Nebo naopak? Jak to teda je?
Jediný, kdo se do toho zamotává jsi ty.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to spočítal a pokud to mám dobře, tak u RX100 Mark III na 2m vzdálenosti je při 70mm a cloně 2,8 hloubka ostrosti +/- 5.5cm a to je jako špatný?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Tak jsem to spočítal a pokud to mám dobře, tak u RX100 Mark III na 2m vzdálenosti je při 70mm a cloně 2,8 hloubka ostrosti +/- 5.5cm a to je jako špatný?"

Myslel jsi spíš, "Tak jsem si to nechal vypočítat kalkulátorem na webu", ale stejně to máš blbě. O něčem takovém si nechej u kompaktu zdát. To odpovídá spíš FF DSLR.

Předpokládám, že jsi počítal zde:
http://www.dobre-svetlo.cz/kalkulator.php?volba=1

První chyba je, že počítáš s ekvivalentním ohniskem místo reálného. Z fyzikálního hlediska je důležité pouze reálné ohnisko, což je 25 mm. Přepočtené ohnisko na Full Frame nemá žádnou relevanci. Je to pouze pomocné číslo pro fotografy, aby viděli, jak bude záběr široký.
Další chyba je, že počítáš clonu 2,8. Musíš ji přepočítat vůči Full Frame. To, že velikost čipu ovlivňuje hloubku ostrosti se můžeš přesvědčit v tabulce, v odkazu, co jsem posílal. Takže clona je ekvivalentní k 5,6 na Full Frame
Dosaď si to do kalkulátoru, když už to neumíš spočítat sám, a zjistíš, že hloubka ostrosti je +/- 1,1 metrů, což je pro portrét nepoužitelné.
Pokud budeš fotit z 1 metru, což bude nepříjemné jak pro fotografa, tak pro modelku, bude hloubka ostrosti +/- 22 cm, což je také nepoužitelné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne nepočítal jsem to na WEB kalkulátoru.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak na aplikaci v Androidu, no... To je jedno... Nevěřím, žes to počítal sám podle vzorce, protože jinak by ti to nevyšlo špatně.

Ale ono je to vlastně jedno. Výsledek je špatně. Hloubka ostrosti s parametry, co jsi popsal vychází na RX 10 +/- 1,1 metrů. Vztekej se jak chceš, fyziku neoblafneš.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty taky ne! Tady máš zdroj:
http://measure.feld.cvut.cz/groups/edu/osv/optika/Hloubka_ostrosti.html

Ale abychom se nehádali jen o číslech, tak jsem udělal pokus.

Vzal jsem svůj RX100II, nastavil 70mm (25,97mm), položil jsem si metr a zaostřil na 2m a blejsknul, jen doplním, že clona byla 4.

Má hloubka ostrosti je cca 15-20cm, kdybych hodně přivřel oko, tak by to bylo maximálně 25cm, takže tvé i mé výpočty, jsou jaksi mimo.

Můžeme tedy směle prohlásit, že na 2m bude mít RX100 Mark III při F2.8 hloubku ostrosti cca 10cm. Možná 15cm, když se budu držet těch schovívavých 25cm při pokusu.

Holt šedivá je teorie, zelený strom praxe!

No a co ty teď na to se svým +/- metrem? :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Proč ti jenom nevěřím? Ale což... To je jedno... Stejně ti to vyšlo blbě...

Tvůj pokus je úplně k ničemu. Nedal jsi sem přesný popis testovací metodiky a dokonce ani snímek.

Směle si můžeš prohlašovat co chceš, ale pravda to nebude.

Začal jsi s teoretickými výpočty a když jsi zjistil, že to nevychází, tak se najednou začneš ohánět nějakým tvým pokusem? Ubohé!
Prostě ses spletl, že se dá s RX 10 vyfotit slušný portrét. Tvůj omyl vycházel z neznalosti. Nevěděl jsi, že hloubka ostrosti závisí na velikosti čipu a ještě jsi navíc něco zmateně plácal o souvislosti rozlišení čipu a hloubky ostrosti. Mimochodem stále čekám na vysvětlení na vysvětlení té souvislosti.

Nebylo by jednodušší chlapsky přiznat, že ses spletl, než se do toho ještě více zamotáš.

A k těm řečem o nějaké praxi... Zeptej se profesionálního fotografa, jestli se dá vyfotit pěkný portrét s patřičným bokeh s 1" čipem. Každý se ti vysměje. Nehledě na to, že efektivních 70 mm je na focení portrétu hodně málo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč tak silná slova? Nemůžeme se bavit slušně?

Ten obrázek jen potvrdil to, co jsem říkal. Bokeh si tedy představuji jinak. Vždyť celá stupnice je v pohodě čitelná. Jenom konce jsou mírně rozostřené a celý snímek je pak zašuměný.
Potvrzuje to, co jsem říkal. S tím se fotit portrét nedá!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

lidi, co to plácáte o zpoždění zobrazení teho OLED EVF??? A ta obnovovací frekvence u něj je 25 potažmo 30 fps jen při náhledu v režimu video a jen v momentě bez záznamu videa a nefunguje ani stabilizace, asi aby šetřil energií, ale po spuštění záznamu se teprve projeví stabilizace a přepne do modu 50p potažmo 60p! Obraz je naprosto reálný, netrhaný, nezpožděný a i při prudkém švenku naprosto plynulý!!!!! a prakticky v reálném čase!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nepozoruji pozorovatelné zpoždění! (dá se zkrze něj řídit auto i 130kmh ;-) , to s jinými stroji, natož s mobily, je, řídit dle byť OLED displeje, o držku!...)

Fotil jsem fotbálek s Alphou a s 250mm/APS-C čili 375mm/35mm, a to bych z ruky ani netrefil hráče nebo by jej náhled ukázal, ale na fotce by byl mimo natož odpálený míč!, ale neděje se tak!

Dokonce za jízdy autem s mojou fotíme vesničky a j. v Bavorsku a snažíme se na začátku a konci obce vyfotit za jízdy!!! u kraje fotky i ceduli obce a prakticky nikdy!!! se nám nepovedlo u Alphy, že by při domačnutí spouště s cedulí obce těsně u okraje obrazu při jejím míjení ta nebyla celá, nebo že by na výsledku byla dál než jsem zbliknul okem nebo než ukázal náhled po vyfocení :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Edo, kamaráde, řekni, jestli má fotka z toho odkazu dostatečnou hloubku ostrosti pro focení portrétů.

Promiň, že jsem ti neposlal slíbené testovací fotky. V neděli pršelo, tak se mi nechtělo ven a dnes jsem se k tomu nemohl dokopat. Ale slibuju, že zítra to napravím. Akorát bude Nikon trochu zvýhodněný tím, že bude svítit sluníčko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS: Zatím jsem ti na mail poslal alespoň něco.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nesnižuj se, prosím!, k invektivám :-( , neúnavně argumentuj! :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale on si začal tati ;-)
Ne ono to nemá cenu, hodíš před něj prase a tvrdí ti, že to je kráva.
Důležité je že začne nesmyslama o hledáčcích, pak světlem a hovadinama o světelnosti, začne plácat nesmysly o rozlišení oka, přeskočí na hloubku ostrosti a když mu dojdou argumenty skončí u bokeh.

Nikdo nikdy tady netvrdil, že by měl profesionál zahodit zrcadlo a koupit RX100III. Jen že by se už portrét vyfotit dal. I když ne asi nejak zářný, prostě něco mezi kompaktem a zrcadlovkou.

A co se týče toho EVF hledáčku, tak osobně mám zkušenosti jen z pár modely, ale i tak jsem ti musel dát za pravdu. Jenže on to holt ví líp a kdyby hledáčkem od DSLR čuměl do pr.ele, tak bude tvrdit, že je tam světlo ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to sedí... Viz tvůj "test" hloubky ostrosti, kde tvrdíš, že vše, co je dál o 10 cm od bodu zaostření je rozostřené. Ještě že jsem si nechal poslat tu fotku. Tam je nádherně vidět, jak je celá rovina na fotce ostrá. Nevím, kde jsi přišel na těch 10 cm. Kraje sou rozostřené jen mírně, což by na portrét nestačilo ani náhodou.

Promiň, ale já nepřeskakuji z tématu na téma. To děláš ty.

Nejdříve jsi špatně spočítal hloubku ostrosti. Nezohlednil jsi reálné clonové číslo a ani jsi nezohlednil reálnou ohniskovou vzdálenost. Vyvrátil jsem ti to, do výpočtu jsem dosadil správné hodnoty a když vyšla zcela jiná čísla a tys zjistil, že to odporuje tvé teorii, tak jsi výpočet, kterým jsi sám používal, prohlásil za špatný.
Další věc je, že ti nevěřím, že bys tu hloubku ostrosti počítal sám a nepoužíval žádný kalkulátor. Ale to nemám jak dokázat a v konečném důsledku to je jedno.

Potom uděláš nějaký pofidérní test, ani neukážeš obrázek, který jsi nafotil a hned směle prohlásíš, že hloubka ostrosti je 20 cm. Jsem opravdu rád, že jsem si ten snímek nechal ukázat. Takhle jsem ho mohl sám posoudit a sám zjistit, že to, co říkáš není pravda. Toto rozhodně není hloubka ostrosti použitelná na portrét.

Ano, portrét se dá vyfotit čímkoli, dokonce i na mobil. Ale jak to bude vypadat? Pozadí nebude rozostřené a fotografování nebude příjemné, protože budeš až příliš blízko subjektu. Ale to jsou věci, které amatéři neznají, dokud si to sami nevyzkouší.

Stále jsi mi nevysvětlil, jako spolu souvisí hloubka ostrosti a rozlišení. Budu se na to ptát, dokud mi neodpovíš. Nevyhneš se tomu.

Tolik k hloubce ostrosti, teď k tomu ostatnímu. O světelnosti neznáš naprosto základní věci, jako například to, že se clona přepočítává vůči čipu. Dokonce ani nevíš, že na menší čip dopadne méně světla. To si opravdu myslíš, že na 1" čip dopadne stejně světla jako na APS-C? Kolik světla pro každou fotobuňku to znamená při (na kompakt) šíleném rozlišení 20 MPix ti snad nemusím vysvětlovat.
I tady funguje přepočet clony. Takže množství celkového světla dopadajícího na 1" čip při cloně 2.8 je ekvivalentní množtví světla dopadajícího na Full Frame při cloně 5.6.

OVF na DSLR má teoreticky nekonečné rozlišení, to je fakt. Rozlišovací schopnost lidského oka je doslova ohromná - 10 000 dpi. Pořád chceš tvrdit, že EVF hledáček poskytuje dostatečné rozlišení?
A77 jsem viděl a musím říct, že mě její hledáček vůbec nenadchl.

To, že je s optickým hledáčkem lépe vidět je fakt, který prostě nemůžeš popřít. Lidské oko má velikou citlivost a obrovský dynamický rozsah. Kam se na to hrabe nějaký čip.

Zkus si potmě projít barák s DSLR a pak si ho zkus projít s EVF. Jo aha, promiň, ty jsi ani žádnou DSLR neměl v ruce a jenom hádáš, jaký má hledáček. Jo a znovu sory, ty nemáš ani EVF, takže zase nevíš, co mluvíš.
Zatímco obraz z OVF je krásně plynulý, obraz z EVF laguje.

Když to převedu na Edovu povídačku o řízení skrze EVF rychlostí 130 km/h, pak znamená doba mezi obnovením snímku na obrazovce 8 metrů ujeté vzdálenosti. Přijde ti to jako málo?
Kromě toho, řízení skrze jakoukoli optiku v tak vysoké rychlosti a bez jakýchkoli zkušeností je blbost sama o sobě. Optika mění perspektivu a zhoršuje odhad. Před takovými hloupými nápady varuji.

Podívej se na toto(3:44):
https://www.youtube.com/watch?v=13x4gF1RPBQ#t=03m44s

Sice je to bráno jako sranda, ale dokazuje to limity, na které EVF naráží. A podotýkám, že se jedná o novou a drahou a7.
Je sranda, jak mě chceš přesvědčit, že EVF je světlejší než OVF, i když je to úplně naopak. Já jsem to viděl na vlastní oči.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

myslím že ten reálný zisk z upgradu by byl minimální, ono u malých čipů není třeba z hlediska bokehu ten rozdíl mezi světelnostmi tak velký, jak je člověk navyklý z kinofilmu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.