Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony představila paměťové karty XQD

Nechci se Sony nijak dotknout, ale tato firma šla vždy trochu vlastní cestou. Ne, že by byla jediná - to ne - Olympusu také nějakou dobu trvalo, než přešel k SDxx kartám. Můj názor je takový, že XQD bude spíše minoritní záležitost, podobně jako méně rozšířené Memory Stick. Uvidíme, co spotřebitelé řeknou ceně a kam se bude vyvíjet SDXC ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO je to cílené pro profíky jako náhrada dnes už přece jen humpoláckých CF, navíc se zbytečně složitým a mechanicky málo odolným konektorem v zařízeních - a tedy opravdu minoritní záležitost, SD jsou dnes běžné i v zrcadlovkách. Druhá věc ovšem je, že pokud se budou vyrábět i levnější kousky, mohly by se dostat i do mnohých bezzrcadlovek a "profi" kompaktů - mechanické provedení SD karet je opravdu ksindl, co si budeme povídat.

Za XQD nestojí jen Sony, ale i Nikon a Sandisk - a nový Nikon D4 je bude umět používat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak diky humpolacke konstrukci SD karet vznikly WIFI SD karty :) ... podle me jedina rozumna alternativa pro nekoho kdo foti profi... (z meho nezasvedceneho pohledu) treba ve studiu atp. (nenuti to nikoho vytahovat SD kartu a tak ji namahat :)

Otazkou je jak treba pri foceni svatby :) tam ocekavam ze se nafoti treba i par stovek fotek... 8GB pro nejakeho zrouta nemusi byt dost

Uprimne se divim ze v modelech pomalu za sto tisic neni "obdoba SSDecka" (klidne realizovana blokem karet) s poradnou kapacitou a to pristupne pres WIFI + USB + TB... a nejaky slot pro SD(?) kartu v nouzi :) ale to je asi nejaka moje IT predstava :))) fotografove asi oceni karty...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když on WiFi přenos je tak pómálý... Ano, snad v aťasu, když vyfotím 2 snímky do občanky, tak na ten přenos šesti mega počkat můžu. Ale 16 giga? Zkoušel jste to někdy?
TB, až bude, jo, to bude jiné kafe, ale zase za spoustu peněz. Takže zatím bych se rozumně těšil na USB 3, to už umí dost počítačů a čteček na to, aby to začali výrobci dávat i do foťáků, navíc když je to kompatibilní s USB 2. Rychlost je IMHO až zbytečná, nejlevnější řadiče jdou kousek pod 300 MB/sec, což je o dost víc, než harddisk, na který se to kopíruje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On ten mechanicky konektor bol v dobe vzniku CF hadam jedine rozumne riesenie pre miniaturnu komplet PATA zbernicu - vsak vdaka nej je jej rychlost doteraz vzdy nad akymkolvek seriovym rozhranim u SD (aj ked sa to marne snazi dohnat ako 4bit paralel-seriove).
Mimochodom, nesuhlasim celkom, ze nespolahlive, zrejme zalezi od kvality vyroby, mne zatial CF funguje spolahlivo uz cez 10 rokov pri prakticky dennom zastrkavani-vystrkavani.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

XQD je nastupca CF kariet a za standardom XQD je cela CompactFlash Association. Tak co furt mate s tym Sony? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná bych před půl rokem nebo rokem tvrdil to samé, ale dneska to vidím mnohem nadějněji. Standardem pro běžné použití budou SD karty a XQD se uchytí v profesionální oblasti, kde postupně nahradí CF karty (protože to vypadá, že CFast si u výrobců zařízení nenašel tahouny).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

125MB/s jako strop HW mi přijde málo. Ano je to pro jen fotoapáráty, ale kde jakému SSD nestačí SATA2 300MB/s. Máli to být do profi sféry čekal bych větší rezervy. Třeba kdyby rovnou standard uvažoval o možnosti použít dvě linky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Těch 125MB/s v článku jako limit PCI express je blbost, už první generace má na jednu linku 250MB/s, XQD používá druhou generaci takže 500MB/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB čtečka: PCIe->USB->PCIe->XQD
Kde je Intel s tim Thunderboltem?...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Už jen protože je to Sony... tak to nechci.
- Nepředpokládám, že se to ujme. Spíš tam vidím nějak tajně propašované DRM, jejich rootkity a kdo ví co ještě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.