Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony přináší 24bit 96kHz zvuk do televizorů

Co přesně znamená že soundbar podporuje 4k video? To jako že kdyby ho nepodporovalo, tak při přehrávání 4k bude ticho? Nebo pomocí 7 repráků vytváří 3D obraz pomocí zvukových vln ;) ?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že ve článku je to srozumitelně vysvětlené :-)

„HDMI podporujícím průchod 4k video signálu“

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Disponuje HDMI portem a podporuje 4k video."

Je tam i to s průchodem, jen jsem to asi přehlédl. Ale i tak druhá věta nevyvrací/neupřesňuje tu první.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Zvuk v televizích je opravdu příšerný, já osobně nevěřím ani těm soundbarům. Jak říkají motoristi: Objem ničím nenahradíš :) Dovolím si tvrdit že slušný zesilovač a bedny připojené k obyč televizi nadělají víc parády než ty pidi repráčky v těch UHD Sony televizích. Ale buďme rádi za každé zlepšení, rozhodně je to mnohem lepší než klasika - širokopásmový reprák za obrazovkou vedený dopředu zvukovodem.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Taky si to myslím, ale když se pak u filmu snažím zapnout zesák s bednama, tak hned žena startuje že ten zvuk je strašný a že tomu vůbec nerozumí ;/ Beru to tak, že dnes lidi mají trochu problém vnímat větší zvukový prostor než ten co leze normálně z "bedny".

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Přehodit na jiné bedny nestačí, výrobci upravují frekvenční složení zvuku tak, aby to bylo optimální pro ty vestavěné chrchláky. Taky záleží na umístění výškových a středových repráků, měly by být po stranách obrazovky zhruba v prostředku. A subwoofer do kouta, ale nezapoměňte, že tím se kromě potlačení odrazů taky zvedne úroveň zvuku, takže to opět třeba korigovat elektronicky.
Jinak jsem zvědav, kde chtějí brát pořady v takové kvalitě, když se to točí ve standardní.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No, subwoofer do kouta, záleží jak který, jak kde, ale každopádně, musí to být opravdu jen subwoofer, ne basový reprák. Od asi 100 Hz včetně nahoru je už čím dál víc poznat umístění zvuku ve stereu mimo. Pokud to hraje nejen nejnižší basy, tak ho chce mít taky někde mezi hlavníma reprákama.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

opravdu, ale opravdu, s dogmatem libovolneho umisteni basu nesouhlasim...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Žena má pravdu. To bude špatnou sestavou. Dunivé sestavy kde navíc není rozumět mluvenému slovu jsem sám měl (a mám) a ještě víckrát slyšel. :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Sestava mi dunivá nepřijde. Zapojené mám momentálně jen dva sloupy (receiver je nastavený na 2 bedny), ale ten zvuk je prostě jiný než z TV. Možná to bude kvalitou, možná ušima, možná zvykem a možná vším dohromady.

Ad elektronická korekce - to se dělá kde/jak? V TV?

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Zkušenost je taková, že věrný zvuk není rušivý, stačí mít běžně na minimální hlasitost, a i při delším poslechu při vyšší hlasitosti z něj nejsou unaveny uši (ale zjednodušuju).

Běžné AVR mají často příšernou kvalitu zesilovačů, až budeš mít chuť a čas, zkus si sehnat/půjčit nějaký starý stereozesilovač, repro zapoj do něj a ten pak do line-out receiveru.

Jinak elektronické mršení zvuku probíhá v receiveru, v televizi by mohlo teoreticky také, tam je ale zvykem mít spíš funkce pro mršení obrazu :P U receiveru zkus pohledat mód Straight nebo Direct, ten DSP filtry vypíná. Pokud však bude problém např. v těch zesilovačích, přepnutí na Straight/Direct nemusí nijak pomoct.

DSP v receiverech samo o sobě nemusí být nutně zlo, mě se líbí např. ve funkci pro úpravu zvuku na noční poslech, kdy to omezí rušivé tóny na minimum. Většinou je ale výrobci využíván pro marketingové účely, kterými uživateli až příliš vnucují své "vylepšováky" zvuku i když o to není explicitně žádáno.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

A jak to ukazuje o tom se nezmiňujou, už se to alespoň blíží plazmě ?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Naco im je 24bit 96kHz ked to aj tak odhadom cca 80-90% zakaznikov bude pocuvat na tych vstavanych chrchlakoch ? Kto chce lepsi zvuk stejne uz davno pusta zvuk celkom mimo TV.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Taky mam pocit ze uzke misto kvality zvuku v zadnem pripade neni v audio standardu. V prvni rade je to kvalita reproduktoru, v druhe kvalita nahravky (viz loudness war) ... s kvalitnim reproduktorem a kvalitni nahravkou by byli lepsi i mp3 (samozrejme ovsem 320kbps, ne 112kbps).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

hodne slabe misto digi zvuku neni ani tak ve vzorkovaci frekvenci, jako v dynamice vysledneho "produktu"...
k cemu mi je odstup S/N 80dB+. kdyz veskerou dynamiku vtesnaj do cca 20dB...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

marketing, o reálný přínos přece nejde.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam v tv pichnute sluchadla,takze cajk :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

A jinak rodiče zdrávi, že? Lidské ucho nerozezná kvalitně zenkódovanou MP3 od CD (16bit / 44,1 KHz) stejně tak jako SACD od stejného masteringu přesamplovaného pro CD. Přínos je tedy v případě běžného poslechu naprosto nulový. Připomíná mi to nesmyslný trend navyšování megapixely u foťáků.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Takže mp3 nejde rozeznat od SACD?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To zase bude další "Razer uživatel", který chválí svoje sluchátka ikdyž mu někdo na foru prozradil, že za polovičku mohl mít audio techniky :)
To je jak to navyšování obnovovací frekvence což? Lidské oko přece víc než 24 fps nevidí :)))

PS: 640 kB přece stačí každému.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Pokud má MP3 stejný zdroj (master) jako SACD, byť podsamplovaný na CD kvalitu a bude zenkódována aktuálním kodekem s vhodným nastavením (nyní třeba Lame 3.99.5 -V 0), tak bude lidským uchem nerozeznatelná od SACD.
http://wiki.hydrogenaud.io/index.php?title=Transparency
http://en.wikipedia.org/wiki/Transparency_%28data_compression%29

PS: Zdravím všechny zdejší netopýry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vcelku souhlasím. Byl jsem hlavně zvědav, jestli to vyvolá diskuzi. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.