Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony SLT-A35: nový snímač, vyšší výdrž baterie

"Tele-zoom High Speed Shooting" - marketingovi krasozvast :D, v podstate o ziaden zoom nejde, ide o to, ze sa z "normalneho" snimku vyreze stredova cast uz na snimaci/nahlade/liveView - ten isty orez mozem vykonat v kompe - navyse niesom obmedzeny vyrezom presne 8Mpx a presne v strede - vyrezem si co sa mi paci ;). Jedinu vyhodu vidim v rychlejsom snimani... alebo ze by sa setrilo na elektronike? ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíš se hned nechat nachytat ,-) Na mě to hned spíš působilo "Vysoká rychlost snímání používaná hlavně s teleobjektivy"

Každopádně mi není jasné, co to má být za foťák... Fotograf si ho nekoupí, na mainstream už je to moc velké/těžké/drahé, i když pro tuto skupinu to zachraňujou zmiňované "efekty" :D takže zbývají jedině lidé, co neumí fotit, ale myslí si to, mají dost peněz a potřebují, aby jim foťák ladil k televizi? :hmm:

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky nevím k čemu je tento foťák vlastně dobrý. Raději si pár korun připlatit a koupit low-entry zrcadlovku. Třeba Pentax K-r strojí jen o málo více a kvalita výstupu je daleko lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita výstupu (fotek) je srovnatelná, funkce jsou jiné. Tady ta Alpha bude mít lepší video, nebo jde při ostření v hledáčku zobrazit zvětšený náhled, což pravé zrcadlovky neumí. Každé má svoje pro a proti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

kvalita fotek je u K-r bude lepší, protože čip nemusí po celou dobu běžet->zahřívat se->generovat šum

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No bez bližšího prozkoumání je to IMHO sice dost odvážné tvrzení, ale když myslíš...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dvacet pět tisíc, to je krásná filosofická odbočka. Když vám vadí v praxi neznatelná ztráta citlivosti o 1/3 EV, kupte si holt o dvacet pět tisíc dražší DSLR.

Píšete to z hlediska zrcadlovkáře a zamlčujete, že každý koncept má výhody a nevýhody a každý soubor výhod a nevýhod někomu vyhovuje a někomu ne. Koncept SLT přináší malou ztrátu citlivosti a určité zpoždění hledáčku, ale vyvažuje to levně dosaženou rychlostí sériového snímání a funkčním autofokusem při videu, s rychle ostřícím objektivem dokonce funkčním autofokusem při sériovém snímání v plné palbě. O tom si zrcadlovky za amatérskou cenu jaksi musejí nechat jen zdát - a rozdíl v těchto funkcích nespraví dvacet pět tisíc...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se nedá to fázové ostření zašít rovnou na ten CMOS snímací čip bez zrcátka?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

neda.

jednoducho neda.

alebo da, za 10 nasobok casu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dá. U Fujifilmu F300EXR (kompakt) jsou některé body senzoru (resp. pruhy bodů) použity pro fázové ostření a při samotném focení to vypdadá, že tyto konkrétní body vlastně fotí na vyšší ISO - mají na zpracování obrazu kratší čas. Při horším světle se ostří kontrastně. Ale řešení je to hodně netypické.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jde to. Ale musí se za to zase něčím zaplatit. Na ostřících bodech se snižuje rozlišení a citlivost. Zatím to nikdo uspokojivě nevyřešil.

Například zmiňované Fuji má jen pár ostřících bodů uprostřed senzoru a byť je to lepší než ostření pomocí kontrastu, s plnohodnotným fázovým se srovnávat nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak nikon D700 treba umi ostrit i pres snimac, teda v liveView
Kdyz fotim neco pohybliveho, tak to doostrovani funguje celkem dobre ;-))

Zato digitalni hledacek je svinstvo, prtavy pomaly zpozdujici se smejd, ve kterem za sera neni nic bych fakt nechtel ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ostřit přes čip umí každý kompakt. Je to pomalé. Přesně pomalost kontrastního ostření přiměla Sony zkusit tento koncept.

O EVF hledáčku v šeru jsem tyhle nesmysly četl už mockrát - od lidí, kteří to nezkusili. Ve chvíli, kdy v hledáčku DSLR máte už tmu jak v pytli, dává EVF pořád obraz, sice zašuměný, ale dává. Navíc ho pořád ještě umí zvětšit při manuálním ostření.

A o prťavosti mlčte už úplně a ukažte mi DSLR s touhle velikostí čipu se 100% pokrytím hledáčku a zvětšením 1,1x. Budete asi hledat marně, ale zkuste to schválně. Pro začátek třeba tabulka na http://pentax.bestsite.cz/hledacky.htm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1:1 nema zadny, nebot to nejde, ale rekneme ze ma 99.9% a nikomu to nevadi, mi navadi ti to moje ne 100% ...

No a na D700 nikon dodoava zvetsovaci cosku, nezjimaji me kecy, kouknu to toho, mam obraz, jako bych se koukal okem, kouknu do hasselblada a vidim to same .... a to je panecku pokrok ;-))

Uzivatele M mountu jsou bnada hulvatu, jak ukazuje treba forum grafika ;-)) ... budou neustale tvrdit, jake je to super, ano minolta to vymysllea a davala to do A2 ... v te dobe to bylo skvele ... jenze v kompaktech ;-))
Co se tyce toho zesileni signalu lepsiho nez je moje oko, tak bude jsou uzvatele sony slepi, nebo ja mam oci jako kocka, ale ani po prepnuti do monochromatickeho to neni lepsi, nez moje oci, pravda, kdyz uz je opravdu tma, tak ostrim bud pres vestavene svetlo, nebo manualne .... ale tak mozna ze mate infra a zesilujete svtelny signal, ale obavam se, ze pro ostreni to je k nicemu, protoze to co je tim videt je hoodne spatne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to Petyy:
"O tom si zrcadlovky za amatérskou cenu jaksi musejí nechat jen zdát - a rozdíl v těchto funkcích nespraví dvacet pět tisíc..."

A co takový pentax K-r. Je to amatérská zrcadlovka a má sériové snímání až 6FPS. Což už proti 7FPS není takový rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K-r je vyborny stroj, ale neviem ako zvladne doostrovanie medzi snimkami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvládá celkem dobře, trochu hůře než Pentax K-5. Nutno ale říct, že Pentaxy všeobecně pomaleji ostří v kontinuálním režimu v porovnání s Nikonem nebo Canonem. U nových těl (K-r, K-5) se to ale ostření zase zrychlilo oproti svým předchůdcům.

K-r je především foťák, na natáčení videa moc není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je ale otazka cim to je ;-))
Treba ja mam skla co ostri lepo nez ultrasonic, i kdyz to ostri motorkem v tele ... proc ? nastava panika hrackaru ... bo back focus ;-)) ... kdyz ma sklo backfocus, je velice, ale opravdu velice rychle ... a je to tim, ze staci urazit mensi vzdalenost ... nevyhoda je vetsi naroky na presnost a tedy i drazsi sklicko.

Pak mam streba stare skla, co jsou moc fajn, ale hold pomalejsi ...

tedy pokud nema pentax bug ve FW, tak ostreni ovlivnuje mnohem vice technologie objektivu nez samotne telo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A55 umí totéž při 10 fps.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O výhodách toho bylo napsáno už hodně, ale málokdo zmíní ty... řekněme zvlášnosti :-) Skutečně si fotograf, který potřebuje rychlé odezvy na focení sportu, nebo velmi akčních scén, pořídí přístroj s elektronickým hledáčkem, který přidává zpoždění?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě nepořídí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani fotograf mody, kteremu o rychlost ne vzdy jde, pokud mi modelky neskacou, taky neporidi ;-))

A taky si neporidi nic, co nema stredovy kontakt, nebot vsechny profi odpalovace maji stredovy kontakt ... a ty TTL jeste podporuji NIK0N/CAN0N ... ale tak moje zablesky neumi TTL ;-)) ... ani takovy studio zablesk neznam ... stejne fotim na manual ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle si lidi kupují proto, že se s tím dá dobře fotit i filmovat - za přijatelnou cenu. Na profesionální využití jsou samozřejmě jiné stroje.

Středový kontakt jde řešit adaptérem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.