Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony SLT-A65 a A77, aneb 24 MPix 12× za vteřinu

Hezky zmíněna obrovská nevýhoda 24Mpx snímače - nutnost velmi, velmi kvalitní optiky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a koukali jste na ukázkové fotky? Nasypat to do vody a máme co? Šumák... :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zatiaľ všetky fotky sô len jpegy s predprodukčným fw, treba počkať na RAWka

tieto sú foťené s fw 1.0, ale stále len jpeg http://www.fotomagazin.de/test_technik/testbilder/SonyA77BlumenISOVgl.zip

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Silně pochybuji, že za těch pár týdnů, než to půjde do prodeje, nějak zázračně rychle vyladí firmware, aby byl výstup do JPG přijatelnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, neříká se přídavnému gripu náhodou vertikální? Protože je upraven pro focení na výšku?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky, je to opraveno... píšu jednu věc, myslím už na další :-) jinak ten šum mi až tak hrozný nepřijde - respektive pokud se to zmenší na stejné rozlišení, jako má foťák, se kterým to srovnáváme. Spíš mi vadí, že jsou to obrovský plachty bez jemných detailů. Přijde mi, že od nějakých 12 megapixelů už u většiny APS-C těl neroste detail, jen klesají artefakty dané bayerovou maskou a tím souvisejícím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, když to zmenšíme... to potom ale nemáme žádný důvod fotit s více megapixely (úmyslně nepíšu "s větším rozlišením").

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výhoda tu může být v situacích, kdy to nešumí (dobré jasové podmínky nebo nízké ISO) - pak je to ok. Nebo na něco zapomínám? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi ne. Normální člověk očekává, že s vyšším ISO kvalita klesá. To jo. Ale nečeká, že bude padat volným pádem. Zmenšil jsem si snímek ISO 1600 na cca 13x20 cm a nebylo to hezké. 1600 přece není u moderních zrcadlovek nic výjimečného? Máme teda fotit s 24 MPx snímačem na pohlednicový formát? Na to přece bohatě stačí dva megapixely. Nebo se máme držet ISO 100? Na to zase stačí (téměř) libovolný kompakt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť to takto nemůžeš napsat. To je jako říct, že i s Ferrari musíš jezdit po městě stejně 50, takže ti vlastně stačí škodovka.

Prostě nižší ISO při dobrém světle může produkovat víc detailů, než konkurenční systémy, o tom těch 24Mpx je, na vyšším ISO se to srovná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No pokiaľ na danom snímači (napr. APS-C) budeš stále zvyšovať rozlíšenie, tak tých detailov tam už moc nebudeš mať, lebo jednoducho optika to nezvládne a nízke ISO ťa proste nezachráni.

Takto dopadli kompakty, ktoré tlačia rozlíšenie neustále hore, no optika to jednoducho nemá šancu utiahnúť, nehovoriac o ďalších vedlajších defektoch.

Nerád by som na DSLR dopadol s 50 a viac mpx snímačmi s kvalitou terajších kompaktov, lebo jednak to nič lepšie neprinesie a naviac také hovadá fotky sa zle skladajú a práca s nimi tiež nie je najlepšia...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hustota bodů na snímači je pořád "jenom" celkem luxusních 12.2 MPx / cm2, což je 4x méně, než u současných kompaktů, takže na řeči např. o vlnové délce je pořád ještě dost času. Teď je to čistě o optice.

Co se týká velikosti fotek, každý foťák má nastavení, jaké má být rozlišení. Prostě to jenom použij. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kompakty kedysi tiež mali nízku hustotu a ako za "pár" rokov dopadli.

A komu asi tak prospeje vysoké mpx, keď potom budem musieť kvôli kvalite zmenšovať rozlíšenie?

Mňa osobne by veľmi potešila nejaká "street" verzia FF vo veľkosti kompaktu s tak 12-15mpx, na ktorú dám 50/f1.4 a beriam ho všade zo sebou...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozlišení jsem ti radil snížit kvůli velikosti fotek, ne kvůli kvalitě. A ty ostatní řeči taky moc nechápu. Ano, kompakty skončily na nesmyslných hustotách, ale 12Mpx / cm2 je dnes zcela v pohodě, nemá smysl to odmítat jenom "protože by to v budoucnu mohlo být horší". Že to běžné "konfekční sklo" nezvládne vykreslit je asi každému jasné, ale to je spíš výzva (pro Sony), než problém. Bavíme se samozřejmě v teoretické rovině, jak dobře fotí A-77 / NEX-7 netuším.

Co se týká tvé představy "street" foťáku, mrkni na Samsung NX-100 s pancakem 30mm (přepočítaných 46) / F2 - recenze je teď na Digimanii (s jiným tělem) - krásné fotky. Za cenu základního setu DSLR je tato kombinace zcela luxusní kompakt + dostaneš ještě základní objektiv "zdarma". Jestli chceš F1.4, pak asi nejlíp / nejlevněji něco přes redukci, ale kompakt už to nebude. Nebo Leicu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jenom zmenšovat rozlišení, aby to bylo koukatelné, ale také při takto nesmyslném nárůstu rozlišení hrozí to, že díky difrakci začne jít ostrost dolů už i při zaclonění někde na 5.6 - 8.0

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Difrakce je "vlastnost" optické soustavy, ne čipu. Menší pixely nezvětšují vliv difrakce, jenom jejich aplikace způsobí, že jde difrakce dříve vidět. Při F22 nebude obraz na plné pixelové hustotě už dostatečně ostrý, ale bude stejně neostrý, jako na 8Mpx snímači - jenom těch 8Mpx prostě nemá dostatečný detail na to, aby to šlo vidět.

Při menších clonách jde ale opět využít (teoreticky) plné rozlišení a při vyšších není obraz více degradován, než s menší pixelovou hustotou, takže člověk nemůže ztratit, ale může jen získat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne clona F22, ale už F8 i méně! U 16-18 Mpx DSLR s APS-C je vliv difrakce poznat už na F8-11. Co se dá "získat" a ztratit při nesmyslném nárůstu rozlišení je vidět už kompaktů a teď tohle dospělo za hranici, kdy vyšší rozlišení je či není přínosem, už i u APS-C.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš mi, prosím tě, ještě jednou rekapitulovat, co tou větší pixelovou hustotou (a bavíme se o APS-C) vlastně ztrácíš?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zhoršuje se přece kvalita výstupu! Od nárůstu šumu, přes menší dynamický rozsah až po horší ostrost. Aby se toto eliminovalo, musí se snímek zmenšit na menší rozlišení. A někdy ani to nepomůže, viz tato hrůza: http://digineff.cz/obrdg2011/fotaky/sony_a65/sony_a65_10.jpg

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se bojíš šumu, tak si porovnej starší 8Mpx APS-C s novými okolo 14Mpx. Dynamický rozsah možná, to se musí otestovat. A jak, prosím tě, záleží ostrost na rozlišení čipu? To je snad vlastnost optiky, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani sebelepší optika ti nepomůže v případě, kdy se dosáhne fyzikální hranice toho, že průměr difrakčního kruhu při určité cloně bude větší než průměr jednotlivého pixelu, což pak degraduje výsledné rozlišení a ostrost snímku. Nejprve od určité hranice nebude už narůstat rozlišení obrazového výstupu lineárně, tak jak tomu u senzorů s nižším rozlišením, ale čím dál tím méně až do dalšího bodu, když už rozlišení neporoste téměř vůbec. http://xth.blog.cz/1002/canon-eos-550d

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tom blogu je to v zásadě dobře, ale trochu špatně. :-) Pokud bereme v potaz, že pracujeme s Bayerovou maskou, může mít průměr difrakčního kruhu velikost 2 - 3 pixely, než způsobí difrakční limit omezení reálného rozlišení. Tady máš kalkulátor:

http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/diffraction-photography-2.htm

Podle toho je bez difrakce na 12Mpx clona pod F8, na 24Mpx clona pod F5.6 - tzn. pro možnost využití plného rozlišení musím stáhnout jen jedno clonové číslo. Dost prostoru na to, aby to "stálo za to".

Každopádně - jak už jsem psal výše, difrakce je pořád stejná. Prostě neexistuje detail, který by na 12Mpx šel vidět a na 24Mpx kvůli difrakci nešel, naopak ale platí, že existují detaily, které na 24Mpx (s vhodnou clonou) půjdou vidět a na 12Mpx kvůli nízkému rozlišení ne. (Bavíme se v teoretické rovině, než mi fotky z A77 omlátíš o hlavu. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mozna mel na mysli hloubku ostrosti diky orezu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kup si Canon EOS 3. Lehoucke 75Mpx street FF ;-) Pouzivam ho na nej fotky a na expedice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"vyhodou" jest plnohodnotny 12Mpx senzor ;-) Bayerova interpolace pohlti cca 2-2.5x dat.

jakykoliv APS-C digital s vysokym poctem pixelu vyzaduje super objektivy, ktere stoji prilis mnoho na to aby se tim clovek vubec otravoval. Cely APS-C system vyjde na vic penez jak 35mm digital s turistickym objektivem. Ve finale full-frame digital bude mit vetsi rozliseni a nizsi sum :o)

Kdysi jsem mel Pentax K-7, paradni fotak. Cena systemu pres 2000£. Uroven detailu v porovnani s Canon 5D.2 s turistickym objektivem za stejne penize je tragedie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Buffer stačí na 13 snímků v režimu JPEG v nejvyšší kvalitě"

Takže burst zvládne "až" jednu sekundu??? No nič moc ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

opet se mi libi diskuz eplne expertu. teorie o difrakci a CoF (centre of confusion) je hezka teorie na ktere je zalozena optika a definici lidskeho videni v pripade optiky. Tak jako je tomu u vsech teorii, nefunguji v praxi. Hloubku ostrosti dosahnu i se clonou f2.8. Zalezi na svetelnych podminkach. APS-C je jeste idealnejsi v hloubce ostrosti.

co se tyce limitu objektivu. nevim proc by bezny objektiv nevykreslil nejake APS-C senzory kdyz be zproblemu vykresli 35mm v rozliseni 75Mpx ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.