Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přerostlý pětikilový tablet od Sony - další koncept pro Windows 8

"Dotykové ovládání se pro běžné použití stolního počítače nehodí (pracovat v řádu hodin s rukama nataženýma před sebou má ke komfortu i ergonomii daleko)"

Tuhle větu zde vídám docela často. Už s tím prosím přestaňte. Vypadá to pak, jako že nechápete, že tato dotyková zařízení se instalují vertikálně jen v případě, že se před nimi stojí. Pokud se používají v sedě, tak jsou vždy horizontálně - místo klávesnice s myší. Ruce tedy nejsou natažené, ale položené a zrak sleduje buď ruce, jak patlají po tomhle povrchu, nebo klasický monitor (sem směřuje vývoj).

Jinak s ostatním naprosto souhlasím. Balíček karet nebo šachy/dáma/člověče nezlob se/... jsou rozhodopádně lepší a u tabletoidního ovladače klasického PC zas netřeba baterie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ve článku je výslovně zmíněno jak použití na stole (tedy vodorovně), tak pro pracovní použití (svisle), protože výrobce prezentuje obojí. A právě proto uvádíme, že se zařízení pro takové použití nehodí (respektive je pro takové použití méně vhodné, než klasický stolní počítač - buďto je to nepohodlné, nebo se musí použít klávesnice s myší).

Nejsem si jistý, co konkrétně ti vadí, nicméně dokud výrobci budou podobná zařízení v show-roomech ukazovat na stolech jako klasická LCD (svisle) a předkládat to jako jednu z možností použití nebo dokonce výhodu, pak větu o nepohodlném ovládání uvidíš ještě několikrát :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A proč nemůže mít autor na odborném webu víc rozumu než nějaký markeťák? ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No právě že má a proto vysvětluje, proč takový způsob použití postrádá smysl :-) Nějak nerozumím, proč ti vadí, když kritizujeme něco, co sám (chápu-li dobře) považuješ za nesmyslné :-) Btw. na závěr jsem přidal galerii se třemi snímky, kde je jednoznačně vidět prezentace použití "v sedě na stojato bez klávesnice". Výrobce zkrátka tvrdí, že je daný produkt vhodný k použití pro určité účely a my vysvětlujeme, proč k těmto účelům vhodný není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě výrobce polohu na stojáka vůbec neřeší - podle fotek to nemá ani gumové nožičky (jsou jen na spodní hraně). Tady je podrobnější popis a trocha testů http://tinyurl.com/9caq96d - překvapivě je v tom klasická baterka z notesu a NFC

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"...výrobce polohu na stojáka vůbec neřeší" - a proto píše v tiskovce:

"Flip out the in-built stand and tilt VAIOTM Tap 20 at a comfortable angle for ‘lean back’ photo/movie editing by touch operation, browsing and entertainment. Or stand it upright and use as a fully-functioning desktop PC"

a demonstruje to těmito obrázky :o)

http://diit.cz/sites/default/files/images/3988/sony_tap_20_06.jpg
http://diit.cz/sites/default/files/images/3988/sony_tap_20_07.jpg

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, vždyť to popisuje zcela správně. Úplně stejné polohy mají klasické tablety - od úplného sklopení přes mírný náklon (ten měl určitě na mysli Damel - tahle poloha je na kreslení IMHO ok) až po opření. http://randymstaana.wordpress.com/2008/03/14/wacom-cintiq-20wsx-review/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že kapacitní displeje vhodné pro matlání prsty nejsou použitelné ke kreslení (mizerné rozlišení, žádný přítlak, žádný náklon pera ... ).

Krom toho je dost nepraktické dotyk rukou a dotyk pera kombinovat. Umí to některé tablety od Wacomu - třeba CTH-661. Samotné ovládání dotykem jsem po pár experimentech zavrhl jako nepoužitelné oproti myši a zůstane-li ovládání dotykem zapnuté současně při kreslení perem, tak to je vyloženě pro zlost (taková ruleta, náhodně klikni kam nechceš).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No právě že tak to není. Vy kritizujete celý princip používání dotykového ovládání pro běžné použití stolního počítače a uvádíte jako důvod máchání s rukama nataženýma před sebou v řádu hodin. Kdežto já kritizuji vaši kritiku s poukazem na to, že celý princip dotykového ovládání pro běžné použití stolního počítače naopak není vůbec špatný, když je dotykáč správně umístěn, tedy kdy ruka není natažena jako ve vaší argumentaci, ale položena, jak je to ostatně logické.

Uvedené snímky nám říkají, že lze tento dotykáč "postavit", například pro příjemnější sledování videa (které lze spustit i v Metro přehrávači). To že je na displeji zrovna zobrazeno Metro ostatně neříká, že máme tento tablet používat k práci ve Windows ve vertikální pozici, ale že na něm běží Windows 8.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nekritizujeme celý princip. Kritizujeme ho v konkrétních případech, kdy výrobce takovým způsobem svůj produkt prezentuje. Pokud Sony v showroomu vezme kulatý stůl, na něj umístí nastojato Tap 20, před něj dá křeslo a komentuje to slovy o možnosti využívat Tap 20 jako stolní PC, tak na to reagujeme. Skutečně nejde o to, že by nějaký kolemjdoucí Tap 20 postavil, nechal tam metro a odešel od něj - Sony použití nastojato jakožto náhradu stolního PC při orientaci svisle uvádí v oficiálních materiálech i na produktových fotkách. Je to výrobcem deklarovaný a jednoznačně popsaný způsob použití. Já sice chápu, co jsi se snažil říct, ale to, že Sony takhle Tap 20 prezentuje ve všech materiálech, je fakt, kterej se nedá ukecat :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chybí vám odstup. Čtenář nevidí prezentaci Sony, nevidí showroom, nevidí kulatý stůl, nevidí na něm nastojato Tap 20 a před ním křeslo a neslyší slova o možnosti využívat Tap 20 jako stolní PC. Jen čte vaše slova o tom, že (cituji) "dotykové ovládání se pro běžné použití stolního počítače nehodí (pracovat v řádu hodin s rukama nataženýma před sebou má ke komfortu i ergonomii daleko)". Což může napadnout jen někoho komu nedochází, že takto intenzivní používání a ovládání tohoto produktu se předpokládá v jeho horizontální poloze a ve vertikální bude spíše zobrazovadlem obsahu s možností dotykového ovládání.

Ani ty doprovodné fotografie, podle kterých by si to měl dopředstavit, tam nebyly, objevily se až dodatečně, ale ani podle nich čtenář nevydedukuje nic jiného, než že na tom běží Windows 8 a má to stojánek. Rozhodně to neevokuje představu, že si Sony myslí a prezentuje, že před tím budete sedět a máchat celý den rukama.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Větou "Dotykové ovládání se pro běžné použití stolního počítače nehodí (pracovat v řádu hodin s rukama nataženýma před sebou má ke komfortu i ergonomii daleko)" kritizuješ dotyk. ovládání ;) jenomže ignoruješ fakt, že ti k tomu výrobce dává myš a klávesnici... Jsou tam mimojiné srozumitelně popsány možnosti použití:

"Its multi-position stand lets you tilt your VAIO Tap to achieve the ideal angle for any activity. Just push down gently until the position is perfect. Lay it flat to play board games, or prop it up to watch a video. You can even hold it in your lap while sitting on the sofa."

Z věty "...stand it upright and use as a fully-functioning desktop PC" je snad jasné, že si vezmeš do tlapky myš a klávesnici. Nebo ty snad u desktopu nemáš myš?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ja kuprikladu misto mysi casto pouzivam tablet (ac jine koncepce) a to i na bezne pouzivani PC, ne jen pri praci, a misto kvalesnice zase explorera (polohovaci zarizeni pro "grafiky")

urcitou dobu jse zvazoval ze bych si poridil 24" LCD tablet od Wacomu s touch funkci (mam odnich pouze Tablet PC, respektive od HP, ale plocha je wacom) ale nakonec asi vezmu jen 22" kde touch funkce schazi

takze to co tobe nebo nekomu prijde nepohodlne, nekterym naopak muze prijit pohodlnejsi a treba i efektivnejsi, 100 lidi 100 chuti :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jsem si schválně zkusil několik hodin pracovat s TabletPC položeným horizontálně na stůl a asi po hodině jsem měl křeče v šíji, že bych to rozkopal vzteky.
Podle mě tedy tudy cesta ergonomie nevede.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jj, na pár hodin skicování možná, ale pro celodenní práci leda s poukazem do lázní

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

iba dalsia "hrackarska alternativa" k MS Surface/pixelsense stolu s dotykovou obrazovkou.
Na specificke ucely je to super vec.Treba ale este popracovat na zlepseniach. Aby sa na to dalo naozaj seriozne pisat, umelecky malovat atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by normalnejsi mit proste placaty dotykovy monitor a od nej snuru do pocitace (nebo dve, USB a HDMI)? Jakou vyhodu ma u tohoto 5kg macka ze z nej nevede kabel? Prenosnost? Chacha. Horsi chlazeni, horsi modularitu, vetsi cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť je to normální počítačová evoluce. Nabízí se zde slavná věta: "Zkuste to bez drátů, milý Marconi" ;) Vzpoměň si na první NMTéčka co to bylo za drahý kufry a co dneska nosíš v kapse...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

mno přijde rychlost nebo jestli to bude mít tlakově citlivý stylus - pak by to mohlo být použitelné jako chudší alternativa k Wacom Cintiq. proti tomu mluví malá (nerozšiřitelná?) paměť

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.