Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony vítězí v dalším soudu o PlayStation

Paragraf malý
Sony vyhrála soud s britskou společností, která modifikuje PlayStation 2 tak, aby přehrávaly DVD určené pro jiný region. DVD pro PS2 jsou totiž, podobně jako klasická DVD, rozdělena do regionů. Sony svět rozdělila jen na tři části: Japonsko, USA a Evropu s Austrálií a celým dalším světem. Jedná se tak o poměrně důležitý precedens v otázce uzpůsobování zařízení pro přehrávaní médií určených pro jiné regiony ...

Sony vyhrála soud s britskou společností, která modifikuje PlayStation 2 tak, aby přehrávaly DVD určené pro jiný region. DVD pro PS2 jsou totiž, podobně jako klasická DVD, rozdělena do regionů. Sony svět rozdělila jen na tři části: Japonsko, USA a Evropu s Austrálií a celým dalším světem. Jedná se tak o poměrně důležitý precedens v otázce uzpůsobování zařízení pro přehrávaní médií určených pro jiné regiony. PS2 stejně jako média pro něj určená obsahuje kontrolní kódy, které se před spuštěním porovnávají. Když nesouhlasí, nic se nespustí, podobně jako u DVD.

V roce 2001 Sony žalovala tři firmy, které prodávaly tento MOD chip, zvaný Messiah, jenž se údajně objevil někde z Ruska. Dvě to vzdaly a se Sony se nějak vyrovnaly, ale třetí, o které jsme psali v polovině prosince, firma Channel Technology, to nyní projela u Britského nejvyššího soudu. Už tehdy jsme říkali, že se roku 2002 nedožije. Jak se ukázalo, přežila ho jen o měsíc.

Celý závěr soudu spočíval na tvrzení, že došlo k poručení autorského zákona v otázce "obejití" ochrany proti kopírování. Divné, že? Pak soudce totiž nakonec prohlásil, že vložení média z jiného regionu do PS2 (či PC, to už máte jedno) je kopírování. Sám tomu teda moc nerozumím, ale je to tak. Channel oponoval tím, že se nejedná o používání nějakých nelegálních kopií ani o žádné pirátství. Vždy lidé tato média koupili normálně v obchodě. Jen byla primárně určena pro USA. Chtěli jim prostě umožnit používat DVD, která si třeba přivezli z dovolené.

Na to se jim dostalo odpovědi, že pro používání v jiném regionu je třeba souhlasu, který se použitím MOD chipu obchází. Jde tedy o nelegální kopírování (ani zde tomu moc nerozumím, ale chápejte řeč právníků :-). Otázka finančního vyrovnání a případných dalších úhradách pro Sony je zatím otevřena.

Je to opravdu důležitý precenes, který Sony umožní podobně zasáhnout i v jiných evropských zemích. Tam se totiž MOD chip dá stále ještě sehnat.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Sony vítězí v dalším soudu o PlayStation

Žádné komentáře.