Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony s Xperií M4 inzeruje 8 GB, ale 84 % zaplňuje bloatware - zbývá 1,26 GB

Na adresu Microsoftu tu svého času v souvislosti s trochu jinou situací padaly obhajoby ve stylu „paměť je od toho, aby byla využita“ ;-). Sice se myslela operační (RAM), ale to je celkem jedno, princip je stejný. Já jsem radši, když je paměť (RAM i úložiště) volná, aby byla dostupná pro uživatele a jeho aplikace/data. Hned, ne až si systém uswapne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak. RAM jako cache bez vedomi uzivatele pouziva i Linux. Tohle je vlastnost kazdeho pokrocilejsiho OS. Srovnani s volnym "diskovym" prostorem cerstve vybaleneho telefonu je slusne receno nesmysl.

Me ale dokonale zarazi ze nikomu neni divne, ze ty mobilni systemy (i bez tehdle doinstalovanych blbosti) jsou tak velke. Vzdyt oni opravdu jsou velke jak klasicke desktop systemy, ktere toho ale umi daleko vice.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, to bylo vždy rozčilování jak jsou Windows na prostor nenažraná, ale když se takhle roztahuje linuxový android, navíc značený jako mobilní, tak je ticho po pěšině.
Windows XP SP3 měly kolem 3GB, ale byl to plnohodnotný vyspělý OS který i dnes Androida strčí do kapsy.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

I Windows 2000 "SP5" byl plnohodnotny a mel stovky MB. Zalezi kolik nadvrstev se k OS nacpe. Kdyz mluvime o Dalviku, musime zminit i .Net, ktery rovnez dela z Windowsu velky moloch. Tot zhouba modernich OS.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

A vis ze ani ne? Vetsinu mista v "operacnim systemu" nezabira samotny operacni system ale knihovny. A spousta tehle "mobilnich" systemu bude mit naprosto stejne knihovny jako desktop operacni system. Myslis treba, ze maji specialni mobilni javu? Ne, je to uplne stejna java jako na desktopu. 3D grafika? Klasicke OpenGL, komplet jako na desktopu. Video? Komplet jako na desktopu, musi to prece prehrat cokoliv.

Ne, vubec me neprekvapuje, kdyz mobilni system ma srovnatelnou velikost i schopnosti s desktop systemem. Konecne, smartphony jsou presne od toho: driv jsme meli mobily se specializovanymi OS, ale lidi si stezovali ze to nic neumi, tak dneska mame OS ktere jsou odvozene z tech desktopovych.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to kecas. Do mobilnich systemu se nedavaji totozne knihovny jako do desktopu. Jsou tam funkcne ocesane verze, ktere jsou i adekvatne mensi. Staci se kouknout do dokumentace a mrknout co to podporuje a co ne. Naproti tomu nektere funkce tam jsou prozmenu navic.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorsi je, ze se k tomu nepostavi ani vyrobce OS, aby vydal nejake minimalni parametry, pod ktere proste nelze jit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A byly by vydane minimalni parametry necim vic nez prostym doporucenim? Ono kdyz chces narizovat, musis mit i zpusob jak narizeni vymahat a zde nema Google mnoho pak. Dale by se omezovani vyrobcu nemuselo libit uradum pro ochranu hospodarske souteze.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Mam dojem ze Google stejne narizuje, co vse musi v pristroji byt (Play, Maps, atd.), aby to byl oficialni Android. Takze vymahat to muze, ale musel by chtit. U MS (desktop) je to stejny problem.
http://www.svetandroida.cz/mada-tajemna-smlouva-201411

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Narizovat konfiguraci softwaru me prijde preci jen neco jineho nez narizovat minimalni hardwarove parametry. Spis bych videl prostor pro EU aby vynutila udavani i neobsazeneho mista, stejne jako se drive stalo s hlucnosti kuchynskych spotrebicu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorsi je, ze se jeste vubec vyrabi neco <16GB pameti, vzdyt cenovy rozdil je doslova par korun.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

presne tak, idealni by bylo kdyz by se lidi zajimaly (coz by vedlo k tomu ze by to prodejci zacli uvadet jako udaj do shopu) kolik je volneho mista pro uzivatele by design, myslim ze pak by se modely s uzasnejma 8GB kde je 1GB volny prestaly prodavat a vyrabet...

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Je to hnus velebnosti, ale ten nadpis "84 % zaplňuje bloatware" je přehnaný, nebo je snad Android bloatware? :-)

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

A neni? 4GB? Kdyz plnohodnotne windows 8.14 se vejdou na min? .... android je jen javovy balast, jaktoze to ma tolik?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co to je Windows 8.14 a jaktože se nainstalované vejdou do méně než 4 GB? (nepočítám můj úspěšný pokus s rozchozením Win8.1 na 4GB flešce, protože je to fakticky jen technologické demo, na užívání to moc není).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Proc by wimboot nebyl na pouzivani? Myslim, ze u 16GB tabletu, co dnes jsou v mode, je to jedina moznost ......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

toz linuxovy kernel v mem workstation ma 5.8Mb a kdyz ho nabootujes tak je taky k pouzivani ok :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Měle Sony Experia Mini pro. Nyní již odpočívá kdesi na sjezdovce v Jeseníkách. Ale bez rootu + cyanogen modu+link2sd to bylo po 3 měsích nepoužitelné, už ani aktualizace základních aplikací nebylo možné provést. Nyní má půjčený Sony Experia Mini a úpravy stejné. Nový mobil si jen tak nepůjčím, protože bez instalace vlastní romky s root právy ani ránu. Uznávám, že to není pro BFU, ale když jsem to zvládl já, tak by 10% populace mohla také.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Od Sony by som nekupil ani sraci papier, nieto este telefon, pochybna znacka ako sracka.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Která značka není pochybná? Snad ne samsung :D

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Je neuvěřitelné, jak je Android nenažraný i bez bloatware. Co proboha na mobilním OS zabírá 4 GB? Vždyť je to Linux + Java + nějaké GUI.

Navíc se s tím místem nehorázně plýtvá, aspoň některé verze. Nemažou se dočasné, nepotřebné, ani upgradované soubory, např. dalvik-cache, asec apod. Bez rootu past, do které uživatel po pár aktualizacích spadne a už se nevyhrabe.

Android bohužel nefunguje jako běžná Linuxová distribuce s balíky a aktualizacemi. Knihovny jsou v konkrétní verzi OS zmrazeny v nějaké verzi a možná i z toho důvodu si aplikace instalují vlastní (nebo vývojáři neumí pracovat s Android SDK). Výsledkem je mnoho kopií libcurl, libxml, lib..., u každé aplikace navíc ve dvou kopiích (v APK a datovém adresáři).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To že je v telefonu málo paměti, to se dá řešit nákupem většího modelu. Můj další iPhone už taky nebude 16GB ale sáhnu po minimálně 32GB. Z mé zkušenosti s LG G3s kdy si přítelkyně po 3 měsících od koupě stěžuje že je telefon pomalý (ověřeno, opravdu je) vyvstává otázka, jestli ten Snapdragon 615 bude stačit. Nechápu když všude všichni tak Android vychvalují, proč prostě nefunguje tak jak by člověk očekával.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Další v řadě. Opravdu nechápu lidi s klapkama na očích co vidí jen Android i iOs. Zklame mě jedno a uteču k druhému a nevidím jiné alternativy - chápu, pak se i koupě šíleně předraženého iphonu dá zdůvodnit rozumem. Nene, ještě je tu WP a Blackberry. Mám zkušenosti s levným (2200Kč) mobilem s WP a nechápu tohle stupidní brečení ovcí s debilním androidem. Když nemáte znalosti, tak si kupte WP, Blackberry nebo Series40/30 a když je máte tak si k těm třem můžete přidat i některé čisté androidy - nexus např.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jenze Android a iOS jsou proste nejrozsirenejsi. Pred casem treba ani nebyly aplikace pro bankovnictvi pro WP, coz pro radu BFU muze byt problem. Prodava se proste to, co je v obchodech. A tam najdes drahy iPhone, hromadu Androidu a mozne nekde v koute nejake WP. Blackberry bezne neuvidis a zastarale Series uz skoro nikdo nechce. Proto ma vetsina lidi Android.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zastaralé a naprosto bezproblémové series jsou ideál pro nenáročné co na to náročnější mají PC:). Popsal jsi tu lidskou omezenost pěkně. Holt mají co chtějí. Dlaždice měly přijít dřív - uznávám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Android ROM na HTC HD2 (blahé paměti ;)) měla těsně pod 100M včetně všech aplikací. Jak to, že teď ten systém má 40x tolik? Bloatware!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Lii se mi jak se tu tvrdí, kterak jsou Windows malý systém, ha ha ha , jen včerejší aktualizace tedy měsíčná dávka upgrade měla pro mé WIn7 x64 a Office 2013 cca 1,1GB. Na systému nainstalovaném před týdnem má adresář Installer 6GB, Software Distribution 2,5GB jen adresář Windows se pak bliži 30GB

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.