Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Soud potvrdil, že MS-DOS je ukradený

CP/M joj , kdy já o tobě slyšel mluvit naposledy....  :) Kradlo se a krást se bude . A je pravdou že největší zloději jsou ti co halasně křičí chyt´te zloděje :DDD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten Tim Paterson je nejenže pěkný vůl, tím že svůj "ukradený výtvor" prodal Microsoftu za pouhých 50 000 USD, ale taky pěkný hajzl, když tvrdí o Kildallovi že je alkoholik a tím víc, že už Kildall nežije... Pěkný parchant, však ho M$ zaměstnal a tak je/byl mezi svými, že...

Když jsme se po nějakých 25 letech dozvěděli, že skvělý výtvor M$ nejenže nebyl vlastní (ale to už se ví dlouho), ale je i soudně potvrzeno že je ukradený, tak dávám ruku do ohně, že u následujících produktů to nebude jinak, akorát delší dobu potrvá, než to vyjde na světlo. V té době doufám že M$ nebude silnější, ale že už nebude...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft/Gates je fajn, je to obchodnik. Programovat vie hocikto, stat sa najbohatsim clovekom na svete nie. Nasiel prilezitost tam, kde ju obycajny programator nevidel. Takto funguje trh a kazdy mudry podnikatel v podobnej situacii by spravil to iste. A kazdy clovek to vie pochopit a nezacne flamewar ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DMK, ano, ja by som na jeho mieste tiez isto dokurvil cely pocitacovy svet - hardwarovo, softwarovo...

Nie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DMK: Nevadilo by kdyby to koupil, ale on koupil kradenou věc...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

stastie praje pripravenyym!
..a obcas sadne i na vola =oP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele HW od microsoftu je celkem v pohodě , rozhodně patří/il  k těm lepším .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Xspy: Já bych řekl, že nasrany měl namysli takový ten hardware Designed for Windows, který je na tomto konkrétním OS přímo závislý a taky asi věci typu Intel Turbo Memory...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Xspy: Xbox360 je v pohodě? : )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"...jsou jeho základy zjevně postaveny na (mírně řečeno) ?nečestném a nesportovním chování?."
Základy Hollywoodu nejsou o nic čistší. Ten byl na pirátství přímo vybudován. Aby filmaři nemuseli platit Edisonovi licenční poplatky, utekli dělat filmy do Kalifornie, kam na ně v té době ruka zákona nedosáhla. Dluží mu dodnes, ale je to promlčeno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23, +cela PC platforma (ktoru mam celkom rad, ale asi len z nostalgie)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no tak teď může microsoft chtít vrátit 50 000 dolarů protože mu byl prodán kradený kód, plus nějaké bolestné, a může je poslat pozůstalým. Nevím proč haníte Microsoft. Ten kód koupil v dobré víře, že je původní. To že o 15 let později soud rozhodl jinak on nemohl tušit. Ono kdyby MS nekoupil tenhle DOS, tak by koupil nějaký jiný, to je celkem šumák, výběr byl velký

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Panove, je mi z vas na zbliti.

Nevetsi kaspar je tady Noname. Tyhle lidi fakt miluju. .... IBM prislo za Kildallem, protoze chteli CP/M, v te dobe nejrosirenejsi OS. Bohuzel na ne zhora tlacili, Kildalla nazastihli a misto aby pocakli, zajeli do Microsoftu. Gates nejen ze znal CP/M (to je jako kdyby dneska programator tvrdil, ze nevi nic o existenci Windows), ale pochopil co IBM chce. A tak jim slibil OS, ktery nemel. Pro jistotu, pak koupil Patersnovu "garazni" firmu i s QDOSem.... A tady je ten problem, koupi firmy prevzal i jeji zavazky, tedy pokud neco ukradla mel by platit....
O tom ze to Gates vedel svedci i to, ze prepsal vyrobni cisla a autorstvi v casti kodu. Bylo to pro nej vyhodne, protoze pro CP/M byla velka hromada SW. Nebo si sand myslite, ze "Genialnimu" Gatesovi nyblo "divne" ze na QDOSu behaji vsechny programy dostupne pro CP/M. PROBUDTE SE!

Clovek, ktery proda i vlastni babicku, jen aby se stal nejbohatsim muzem na svete.... je ve skutecnosti ten uplne nejchudsi ( i kdyz ma nejvic penez).

Takovi jako jste vy by si meli precist:

http://www.inside.cz/index.php?ID=697

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší zloděj na světě, je uznáváný a teď už asi 2. nejbohatší na světe :) ... pokud to tedy opravdu měl v plánu krást, teďka se musí smát. Kdo nejde po penězích ..... odpovězte si na tu otázku PRAVDIVĚ,hm? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor: Tim chces rict, ze kdyz si zalozim firmu, vypalim (vylisuju) milion nelegalnich DVD, a pak ti ji vyhodne prodam za par supu, a jako na potvoru se ti zapomenu zminit o tom, ze tamhle ve skladu o kterym nevis mam tu hromadu DVD, tak az prijdou policajti, tak za me pujdes sedet? To by slo ... nechces koupit firmu? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všichni ... Ale ne každý po miliardách a přes krádeže

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me zase fascinuji lidi, kteri v Microsoftu vidi nejvetsi zlo, ktere kdy spatrilo svetlo sveta :-)

Pokud Paterson napsal cely kod QDOSu sam a nechal se "pouze" inspirovat funkcionalitou CP/M, tak v tom nevidim nic spatneho (pokud pri tom neporusil zadny patent). Vzdyt i dnes je to uplne normalni. OpenOffice maji uplne stejne uzivatelske rozhrani jako MS-Office (stejne tak StarOffice) a nikdo se nad tim nepozastavuje. Mozna proto, ze zde je v pozici CP/M Microsoft a v pozici MS lidumilne firmy, ktere sve kancelarske baliky davaji zadarmo? To same plati i napr. v hernim prumyslu, kdy je inspirace u konkurence vice nez zrejma.

Tim ale nechci nijak snizovat vyznam p. Kildalla, ktery bohuzel (hlavne pro sebe) zmeskal svoji prilezitost. Mozna mohl svet vypadat jinak, mozna jsem tu mohli mit jinak pojmenovany MS. Kazdopadne cest jeho pamatce...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

El-Condo: Pokud vim Kildalla zastihli, ale jemu se nelibily podmiky a tak zavolal horu pravniku. Reseni se tak protahlo a IBM nemelo trpelivost cekat a tak si zaslo za MS :-) . Jinak pokud to chapu tak existuji dve moznosti QDOS ma stejne rozhlani proto, ze autor mel pristup ke zrojovym kodum CP/M, a nebo ze ma jen okopirovane rozhrani a jeho funkce. Stejny pripad se stal i s BIOSEM, Windows NT (ano on existuje free klon Windows NT 4.0) a mnoha jinymi věcmi. Takze o kterou z těch dvou možností podle tebe jde?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K !!!(mírně řečeno) ?nečestném a nesportovním chování?!!!...naozaj mierne povedane....to, ze zlodej krici chytte zlodeja je pre MS velmi, ale velmi vystizne...a este by ma zaujimalo ako zomrel ten Paterson, či mu niekto nepomohol...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

opr. nie Paterson, ale Killdal..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to HejtmaMa:

1. Gates vedel, ze QDOS je plagiátem CP/M. Je to programátor. To je jako kdyby dneska nejaký programátor tvrdil, ze neví nic o existenci nejakých windows! Absurdita jak hrom!
2. Koupili firmu i s jejími závazky! To je ale uplne nepodtstne, nebot vedome prodali plagiát!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to ZEUS:

Jsi vdle jak ta jedle. Za CP/M nikdo Microsoft nezaloval. Stejne jako ho nezaloval nikdo v dalsich 150 pripadech. Zato Microsoft neustale zaluje vsechny okolo, ze to a to je jeho intelektualni vlastnictvi!
Je to normalni SW mafie

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jak je možné "prepsal vyrobni cisla a autorstvi v casti kodu". Ve zdrojáku asi žádné výrobní číslo nebude a 16-bitové CM/M pro IBM XT neexistovalo. Na trh přišlo až s několikaměsíčním zpoždění za MS DOS a za podstatně vyšší cenu.
Co se týče kopírování - Apple bylo zažalováno Xeroxem za krádež grafického rozhraní. Žaloba zamítnuta pro uběhnutí dlouhé doby od krádeže po žalobu.
CM/M mělo některé povely nepříjemně podobné UNIXu.
Autor Linuxu se tak nějak "inspiroval" celou strukturou a povelovým souborem UNIXu.
MS značně okopíroval grafiku Apple.
Některá témata pro KDE a GNOME přímo v názvu evokují napodobeninu Windows a OS X.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dejme tomu, ze MS-DOS opravdu napsal nekdo jiny, nez se dosud tvrdilo. Rekneme, ze Microsoft o tom vedel a presto klidne prodaval ukradeny software. Ale nepripada vam, ze po vic nez 25 letech od okamziku, kdy se cin stal, a vic nez 10 letech, kdy produkt fakticky zemrel, je to celkem jedno? Vzdyt i vrazda se promlcuje uz po 20 letech!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Veteran

Linux neobsahuje zatím ani řádku kódu z Unixu. Kolik už proběhlo v Americe na toto téma soudů. DOS obsahuje celý velký kus CP/M! Nechapu, jak to muzete srovnavat?

V dobe prodeje QDOSu uz me Kildall 16bit CP/M temer hotov!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor: Definuj slovo plagiat v tomhle konkretnim pripade ... vzali kody a prejmenovali to, nebo se inspirovali rozhranim, "vypujcili" si kousek kodu, popr. navrh, a postavili na tom vlastni system? Kdyz se podivas na internetu na reseni nejakyho Javascriptu (napr. koncepci AJAXu), a na zaklade toho si napises vlastni, se stejnou funkcionalitou, a zpusobem komunikace, a budes to prodavat, povazujes to za plagiat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dominantní postavení mrkvosoftu sebrat skutečně nejde. Aleje jasné na jaké hnilobě to začalo (snad chtěla IBM jen ušetřit). A i dnes by měl mít někdo nárok na opravdu tučné odškodné (např. dědicové pokud autoj je po smrti).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to pepak.

Pokud se nekdo krade aby se stal nejbohatsim na svete, tak to minimalne neni v poradku. Minimalne neni v poradku, ze nekdo kdo svou karieru vybudoval na napadech jinych ted hlasite krici: "chytte zlodeje"

Ano, clovek ktery vyloupi banku, ukradne deste milionu a na nich postavi firmu za miliardy nema na ty miliardy narok..... Moralni urcite ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Linux neobsahuje zatím ani řádku kódu z Unixu" /// To je odvazne tvrzeni, mas to necim podlozene? A o jak vysoke abstrakci kodu mluvis? C, ASM, co takhle definice konstant a hlavicky modulu? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HejtmaMA

Ano. Mam to potvrzene maratonem soudnich rizeni, kdy se ruzne spolecnosti typu SCO domahaly nahrady skody a vylamaly si zuby!

Zato kdyby se otevrel kod SW Microsoftu, myslim ze bychom se jeste divili!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten článok mi pripomenul, keď som začínal ako programátor niekedy v polovici 80-tych rokov. Prvý "osobný" počítač, na ktorom som pracoval bol nejaký 8-bitový Robotron a na ňom bežal práve CP/M (zaujímava doba, keďže počítač nemal harddisk, tak CP/M bolo na každej 360 kB diskete kB a ešte tam vošli programy a dáta...) Dobre si na ňho spomínam, pretože na ňom som sa naučil základy MS DOS s ktorým som pracoval o niečo neskôr už na IBM PC XT. Takže, to čo tvrdí súd je 100% pravda.
 

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na počátku každých velkých peněz je zločin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Steev problém je že to že to je pravda se ví už desítky let .... Jestli došlo k nějakým mimosoudním vyrovnáním samozřejmě netuším....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor: Ovsem soudni spory se nikdy netykaji radku, ale bloku kodu, popr. celych trid, takze s tim tvrzenim o radcich bych byl opatrnej. Copy-paste fungovalo a fungovat bude, ja osobne, kdyz si beru jako vzor neco existujiciho napr. z CodeProjectu, tak to taky komplet prepisu do svyho stylu psani kodu, takze by se to na prvni pohled nemuselo zdat ze jde o to samy (jiny poradi prikazu, jinej zpusob zanorovani podminek, jistej standard pri psani), ale ve skutecnosti je to ve vysledku totez.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HejtmaMA

Myslim ze tohle je v nasi diskuzi nepodstatne. Linux, lepe receno GNU/Linux je pravym opakem produktu Microsoftu, nebot je opensource a svobodny. Je tady k dispozici vsem. Tezko tvrdit, ze se nekdo obohatil na SW, ktery je skutecnosti "zadarmo"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, tady se zase sešlo linuxáků, kteří když slyší slovo microsoft, tak se začnou osypávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to fosgen

Pokud vim tak tema Linuxu, ktere sem vubec nepatri, sem zatahl nejaky deBilluv fanousek!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor: Nehlede na to, ze kdyz si vezmes, ze napr. Linux je tvorenej uzivatelama po celym svete, tak se da predpokladat, ze aspon jeden z nich stejnou techniku pouzil (ta pravdepodobnost je vic nez velka), neda se to kontrolovat, takze pokud ho pouzivas, jiste se take jedna o plagiat. A coz teprv ovladace HW pro linux, pochybuju ze vetsina tech "neoriginalnich" je zalozena na necem jinem nez puvodnim kodu tech pro Win. Zkratka cela ta kravina o dusevnim vlastnictvi je na jakekoliv jine urovni nez kopirovani ucelenych bloku systemu (cela knihovna, modul, system) nesmysl, je to jako bych si nemohl postavit plot z tmave hnedejch prkynek stejnej jako ma soused, protoze se mi ten jeho libi, ale holt ho postavil driv.
 
P.S.: Ano, jsem programator

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor

Ale my si nerozumime. Ja s vami naprosto souhlasim. Tato omezeni, kecy o dusevnim vlastnictvi a podobne jsou velmi spatne. Problem je nekde jinde. Firma ktera postavila svuj bussines na zneuzivani prace jinych, kradeni jejich del, je ted sama nejvetsim cetnikem a dozaduje se svych "prav".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor: Takze pokud je neco kradeny, ale je to Free, tak je to v poradku, jo? No zajimavy :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HejtmaMa> Naopak! Tim, ze je to otevreny kod, se da kontrolovat kazdy radek kodu a kdokoliv si muze overit, zda nebylo neco ukradeno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor

Ne. Opet si nerozumime. Ja nekritizuju samotne "ukradeni". Ja kritizuju model. kdy Microsoft bezne neco ukradne a pak se se vsema ostatnima soudi, ze "tohle" je jeho intelektualnivlastnictvi a oni za to maji platit!

Co se tyce Linuxu, tam s vami nehodlam diskutovat, nebot si nemyslim ze jsem na to dostatecne vzdelan. Kazdopadne mi nevysvetlite, jak se muze ve zcela otevrenem systemu ztratit "ukradeny kod" tak, ze jej doposud nikdo nenasel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 El-Condor: "Kazdopadne mi nevysvetlite, jak se muze ve zcela otevrenem systemu ztratit "ukradeny kod" tak, ze jej doposud nikdo nenasel..." - vysvětlím to: těžko. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor
O tom ze QDOS je kradnuty pravdepodobne vedeli vsetci, vratane ludi z IBM, ale vo velkom biznise sa na moralku nehra. IBM potrebovalo SW, Kildall robil drahoty a Gates presne vedel ako si ludi z IBM naklonit a o tom to je. Nie je dolezite mat produkt, ale vedet na nom zarobit.
Inak voci OpenSource komunite je MS nieco ako pes ktory brecha, ale nehrizie. Kazdu Chvilu vidis sproste Balmerove vyhlasenia, ale este nepodnikli prakticky ziadne vyrazne pravne kroky, ani si moc dobre neviem predstavit ako by zakazovali sirenie OpenSource produktov. Tade zakazat hej, ale kdo by ustriehol, ze sa dalej nevyvyja a nesiri.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor: Uplne stejne jako se tak snadno nenajde na ulici ukradene auto v ramci cele CR, musel by to neustale nekdo kontrolovat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hejtmama:

Ehm. A on to nikdo nekotroluje? ze jsem si nevsiml. Nemusim opakovat, kolik soudnich rizeni probehlo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor: Ano, kontroluje, stejne jak ty auta, pokud zajdes na Policii s podezrenim, ze ten a ten ma tvoje kradeny auto, tak to Policie prosetri. Stejne tak jako kdyz se u soudu prosetruje kod MS nebo kohokoliv jinyho, tak zdrojaky jsou samozrejme predmetem soudniho procesu a analyzy, tam je jedno jestli je to Free nebo ne. Ovsem tech ostatnich 99,9% je uplne mimo, a nekdo kdo programuje "v garazi", a bylo mu to ukradeno to nema sanci zjistit ze jeho kod je nekde pouzitej. O tom to je

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hejtma>
tie hlavicky v Linux-e su prevzane z BSD, alebo z knihy o progra,ovani v jazyku C z roku 1972. Je logicke,ze spolu suvisia
Unix naprogramovali Dennis Ritchie a Kenneth Thompson.
jazyk C vymysleli Brian Kernighan a Dennis Ritchie ako jazyk na portovanie Unix-u.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: A) vim to :-)  B) tyka se to pouze jadra. C) To ze v jinejch systemech neni zadnej "kradenej" kod mi nikdo nenamluvi, protoze pravdepodobnost toho je stejna jako ze Billovi za MS-DOS zkonfiskujou veskerej majetek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No s tim kradenim a patenty je to dnes hruza. Podivam se na audio vez a tam je tlacitko "play" oznacene jako ">", "stop" jako "ctrverec" a "pause" jako "2 svisle carky". Stejne znaceni ma i MP3 prehravac, stejne ma WMP, stejne maji aji programy co prehravaji hudbu na linuxu.

A existuje snad nejaky vyrobce co by rekl ze toto znaceni je jeho patent, tj. vsichni ostatni to okopirovali a nesmi to pouzivat ? Bych se ani nedivil kdyby to MS s prichodem WMP 12 udelal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

_pepak>
MS_DOS nezomrel aj Windows NT (citaj en-ten ako N10)
http://www.zive.cz/default.aspx?article=110150
su poatvene na QDOS kode...
http://www.levenez.com/windows/history.html#06
A sialiny francuzsky pocitacovy hostorik Eric Levenez ma aj historiu Unix-u
http://www.levenez.com/unix
a programovacih jazykov
http://www.levenez.com/lang/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-) Ze je MS-DOS plagiatem CP/M (ci z nej vychazi) bylo prece jasne kazdemu, kdo pro tyto systemy nekdy neco programoval na systemove urovni. Ted se to vydava za novinku, ale vedeli jsme to uz nekdy v 80.letech, kdy jsme pro tyto OS psali ruzne utility a aplikace. Neslo to prehlednout.
Ze o tom Gates vedel je myslim, velmi pravdepodobne. Ano - firma, ktera zalozila svuj obchod na nefer praktikach dnes bojuje proti sw piratstvi a hrozi jakymisi patenty :-)))
MS-fans je mne lito. Tedy pokud mezi nimi nejsou lide, kteri na tom maji nejaky osobni financni zajem. Ze nekdo ma zajem na prosperite MS kvuli prachum, to dokazu pochopit. Ze nekdo MS miluje z ciste lasky, tomu nerozumim :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No však smyčka kolem microsoftu se hezky pěkně pozvolna utahuje, spousta lidí to nevidí, ale v M$ už to tuší. Za jeden konec těžce tahá Google a za druhý GNU/Linux... Kdo nevěří, tak za pár let uvěří. Bohužel takhle prohnilá firma není schopná konkurovat ani jednomu, protože Google se prostě z logiky věci dohnat nedá a M$ na to nemá ani dostatečnou firemní kulturu, to krásně podtrhuje fakt, že jeho zaměstnanci musí podepisovat, že nebudou pracovat pro konkurenci a kdo to poruší, tak ho čeká žaloba... GNU/Linux taky těžce podceňoval, než zjistil že serverový trh patří GNU/Linuxu, tak honem začal šířit FUDy, jenže taky ne GNU/Linux nemá páku, protože open source kód se nedí nijak koupit ani zmršit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to happymaster

Vidím to podobně. Zatím je to začarovaný kruh "není SW - nejsou uživatelé - není SW...atd" včetne podpory HW a podobně. Naštěstí se situace pomalu mění. Microsoft je dnes v situaci, kdy Acer byjadřuje zklamání nad Vistou, Dell a HP pro istotu nabízejí počítače s Linuxem. jakmile podíl GNU/Linuxu naroste na 10-20%, najednou se s podporou roztrhne pytel.... A pak bude zajímavé sledovat, zda se najde ještě někdo, kdo si koupí Windows :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mm2klokan>
to, ze DOS je pajcnuty CP/M vedel kazdy, lenze sa to nedalo pouzivat ako sudny dokaz, lbo Kildall omietal pravne riesenie, ale oddnes je to oficialny fakt pouzitelny sudnym znalcom ako sudny dokaz.
El-Condor>
sleduj root.cz a v najblizsich dnch pochopis, ze nove Linux aplikacie budu a budu aj aplikacie na prechod z Microsoft Windows. Nieco ako Lotus 1-2-3, ktora prilakala uzivatelov k IBM PC. Postara sa o tom firma,ktora ma podla sudneho rozhodnutia zo 90. rokov minuleho storocia cez zmluvu rozhodujuci vplyv na presadenie sa x86 napriek tomu, ze na to nevyzera.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S patenty(myslenkami) se to ma tak, ze kazda se po case stava standardem.

Vemte si vynalezy(myslenky) jako je: kolo, penicilin, auto, ABS, socket ...

Jiste, spolecnosti maji pravo zaplatit vyzkum a mit zisk ( a je fuk jestli to je automobilovy prumysl, farmacie,nebo programovani), ale primereny a po omezenou dobu.
Se podivejte na auta, novinka se po 5-7 letech stava naprosto beznou veci.
Proc by u programnovani tomu melo byt jinak ? Pak se uz jen pravnici dohaduji po 30 letech kdo co "ukradl".

Melo by byt bezne, ze po 10 letech se stava myslenka(algoritmus) volne pouzitelnou, konecne kdo nejakemu matematikovi, fyzikovi etc. plati za pouzivani jeho postupu ?
A neprijde mi, ze by byly mene genialni, nez nektere algoritmy ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to fotoba

Root.cz ctu kazdy den. Ale ted vubec netusim na co narazis a kterou firmu mas na mysli :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: happymaster23

Jste az prilis optimisticky. Vliv a podil Linuxu samozrejme roste a poroste, stejne tak podil produktu Apple (chvalabohu), ale neodvazil bych se tvrdit, ze jim bude MS v dohledne dobe vytlacen. Tady nerozhoduji jen technicke a cenove zalezitosti. Tady uz ma svet co delat s necim co se da srovnat s mafii ktera uspesne prorostla do statni spravy mnoha zemi. A budte si jist, ze se svych pozic nevzda. Vpodstate ma dnes i na to, aby ovlivnovala politiku a tvorbu zakonu.
Takze tady mate 2 faktory
- ovladnuti trhu, ke kteremu doslo jiz pred radou let a diky kteremu dnes vetsina lidi vubec nema tuseni o tom, ze by neco mohlo byt jinak (berou Microsoft vlastne jako prirodni jev, ktery nelze ovlivnit)
- vysezminene dlouhe prsty a schopnost tahat za nitky loutek - politiku

Jakakoliv konkurence to ma a porad bude mit velmi velmi tezke. Linux ma to stesti, ze jej nelze koupit, zavrit, odepsat. Ale jak vidite - lze jej efektivne brzdit pomoci FUD masinerie, vyhrozovani vyrobcum hardwaru atd....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to mmklokan

Vtip je v tom, ze domaci uzivatel neni "korumpovatelny". Ten si proste poridi co mu vyhovuje. Ve firmach to byva jine, ale tam jde vetsinou o bussines, takze se da predpokladat, ze si nakonec lepsi reseni take vyberou. A statni sprava? Tem jde hlavne o znovuzvoleni, takze co bude chtit lid, to bude prosazovat.... Ale Mafie to je. To ja rikam uz radu let!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keby som bol autorom DOSu, urcite by som identifikoval ukradnuty knowhow a v case jeho slavy by to MS nepreslo bez $. Jednoducho vacsina argumentov je tu iba zbozne priania ale nie fakty. Som zvedavy, co zapricinim tvrdenim, ze MS sa verejne priznal, ze pouzil cast kodu z Linuxu vo VISTE.
PS: som programator a uzivam ale nefandim MS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Domaci uzivatel je svym zpusobem korumpovatelny take - neprimo. Treba pomoci natlaku na vyrobce hardwaru je vytvorena situace, kdy jich vetsina Linux stale jeste ignoruje a muzete efektivni vytvorit nekonecnou smycku (nejsou ovladace, protoze je malo uzivatelu, malo uzivatelu je proto, ze nejsou ovladace). Domaci Franta Vopicka pak samozrejme v hypermarketu koupi PC s Windows, protoze v tech mu bude fungovat i shitova tiskarna za par babek. Frantu Vopicku nezajima a ani ho to nenapadne, ze v regale vedle je lepsi tiskarna, ktera v Linuxu chodi skvele.
Stejne tak Frantovi Vopickovi chodi domu prasacky naformatovane dokumenty ze statni spravy v .DOC a .XLS a jeho kamos Venca Lebeda, kterej tomu "fakt jako vole rozumi" rikal, ze musi mit ten MS Opice, protoze ten je "fakt jako vole, nejlepčí"...
Ale je nutno priznat, ze napr. co se tyce ovladacu, je na vine i princip, kdy jsou vyrobcum hazeny klacky pod nohy i samotnou vyvojarskou komunitou - predpoklad, ze kazdy vyrobce bude delat ovladace otevrene je samozrejme naivni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to OT ale co se tyce Linuxu tak uz jsem chtel nekolikrat prejit ale vzdy me neco odradilo (drobnosti ale prece). System vyborny, rychlejsi start, zadne pady atd. ale - pro creative SB X-Fi nejsou ovladace, muj milovany QIP jede na WINE do buildu 8000 (a to jeste orezane), novejsi build na WINE proste pada. Tak je to i s vice softwarem. Na nove (alternativni)aplikace si zvykat nechcu a ty zname z win tam obvykle nechodi korektne (nebo vubec). Neni to problem Linuxu (at uz jakohokoli distra), je to problem vyrobcu HW a SW. Kdyby byly programy nativne pro Linux (WinAmp, QIP, uTorrent atd + drivery) hned su na linuxu.
Namitnete ze na linuxu je spousta softu - no ale to co tam je (i kdyz je toho tisice s podobnou funkci) me nejak nebere.
Takze v mem pripade skoncil linux na tom ze na nej nejsou programy ani ovladace. Problem je fakt - nejsou uzivatele -> nejsou ovladace a soft -> nejsou uzivatele (takovy kruh). Jinak rychlost, stabilita, HW naroky vse lepsi nez win, kompilace ze zdrojaku mi taky neprisla az tak tezka ... ja fakt skoncil na tom ze tam nejel QIP a podobne ... skoda, treba udelaj QIP a WinAmp nativne pro Linux - az bude rozsirenejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to mm2klokan:

Tenhle efektivni natlak na vyrobce HW ocividne nefunguje. Vyrobci jako IBM, HP, Intel, AMD, nVidia, Realtek, SUN ti vsichni Linux podporuji. A takovych bude cela rada. Problemy vetsinou delaji "bezvyznamni sasci" tvorici blbosti typu USB modemy a podobne, + donedavna ATI, ve ktere jak doufam udela AMD konecne poradek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: tknsw

Vpodstate vas take neprimo zkorumpovali :-). Sice tusite, ze byste podobny software, ktery pouzivate, na Linuxu nasel take (nekdy i lepsi - treba ten WinAmp je ve srovnani napr. s Amarokem vlastne smesny), ale nechcete venovat cas tomu, abyste se s nim naucil zachazet. Ovladace nejsou problem, pokud davate pri nakupu hardwaru trochu pozor - ani tomu ale nechcete venovat byt jen par minut.
Neda se vam to klast za vinu. Dlouha leta dominance jedne platformy na trhu udela sve...
Kuprikladu ja si nejaky prechod k Windows dnes predstavit vubec nedokazu. Je to pro me absurdni, neni duvod. I v pripade, ze bych potreboval provozovat treba Photoshop, ktery pro Linux nativne neni, koupil bych radeji Apple Macintosh - zaklad jeho OS je vlastne take Unix, dobre se s tim dela, je to spolehlive...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to tknsw:

K tem ovladacum: Creative jsou ignoranti, a jejich zvulkovky ani nepatri mezi spicku, takze neni o co stat... Jinak soundblaster live 7.1 podporovan je.

K tomu SW. Nechapu co se ti libi na Winampu. Linux ma obecne mnohem lepsi playery nez Wokna. viz AmaroK. Pokud se ti libi prehravace typu Winamp je tu treba xmms. Na torenty je vybornej Ktorrent...atd. SW byva mnohem lepsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 tknsw: no doba kdy budou portovat pro linux je stále zřetelnější, osobně mne dělí od úplného opuštění ms os pouze formát qxd, který se mi stále nepodařilo zprovoznit, ještě mne napadlo dle tvého příspěvku winamp -> linamp, ale to je tuším nějaký zesík nebo něco audio, teď nevím

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor> Dnes nemozes vediet, co som myslel, ta informacia tam este len bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to mm2klokan.

Zrovna jsem na to taky myslel. taky je pro me prace ve woknech spise nocni murou... Jeste ze jsem ten nerad doma nevidel ani nepamatuju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Abychom se vratili k puvodnimu tematu.
To, ze nerozhoduji technicke parametry, ale predevsim to jak se vam podari zpracovat zakazniky neni nic noveho. Uz v casech MS-DOSu prodavala firma Digital Research svuj DR-DOS. System s MS-DOSem kompatibilni, ale daleko lepsi - napr. od verze 6.0 obsahoval prepinac uloh - ano narozdil od MS-DOS slo pracovat s vice DOS aplikacemi naraz. Od verze 7.0 dokonce fungoval preemptivni multitasking. Chodilo to vyborne... Presto se DR-DOS prodaval minimalne (!!) Reklamni masakr proste dosahl toho, ze lide volili radeji mene vyspely system.
Mam doma porad jeste krabici s DR-DOS 6.0, ktery jsem si tenkrat (1991 nebo 1992) nadsene koupil a pomerne dlouho pouzival. :-) Linux byl tehdy v zarodecnem stadiu, Amiga umirala, jedinym dostupnym na PC pouzitelnym Unixem bylo priserne drahe SCO....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je proste navyk, kdyz clovek neco dlouho pouziva a uz si na to zvykl tak je proste problem prejit. Spis by se meli ucit deti ve skolach pracovat s necim jinsim nez s Win. Ten Windows je fakt vnuceny, protoze kdyby jste byli poprve u pocitace a nekdo vam dal vybrat Win/Lin, tak samozrejme linux (uzivatelsky pratelske distra) - to jsem si na par zacatecnicich s PC otestoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mm2klokan
Ovladace a soft su zakladnim kamenom urazu linuxu, jediny MS produkt, ktory pouzivam je WinXP, vedsinu dalsieho SW sa snazim vyberat OpenSource a mnoho ho existuje aj pre linux, za niektore by som nasiel alternativu a niektore by som mozno aj dokazal preklopit pod win. Ale niektory SW proste na linux neexistuje(je problem s funkcnostou), takim prikladom su aj hry, nehram sa moc ale semtam si nieco zahram a riesit, ktoru hru spustim a ktoru nie, nehovoriac o ovladococh VGA, ktore nedosahuju taku uroven ako vo Win. Takze linux pouzivam len ako sekundarny system, koli praci. Kym sa vsetky tieto problemy nevyriesia tak pri windowse zostanem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tahle diskuse je na bliti!
Kazdy tady nadava a je mu uplne jedno ze pouziva operacni system nebo aplikace, ktere tyto praktiky taky pouziva, jen to treba neni Microsoft. Je moda nadavat na USA na Bushe a v pocitacovem svete na Microsoft. Bohuzel neni v mode myslet.

Linux je v podstate "vykradeny" UNIX. Akorat se o tom nemluvi. Byl stejne jako QDOS naprogramovan na zelene louce. Nikdo se ani v jednom pripadne netajil tim vytvorit neco odlisneho, ba naopak.
Snad vsechny myslenky Linuxu maji zaklad v UNIXu. Dalo by se rici, ze API Linuxu a Unixu je podobne jako je podobne API QDOS a CP/M akorat implementace je uplne jina!!

Pokud hrajete 3D hry na Linuxu, tak verte, ze Mesa3D je taky "vykradena" OpenGL knihovna od SGI. Opet rozhrani stejne, implementace jina. Uplne stejne jako QDOS vs CP/M.

Linux, 3D knihovna Mesa3D "nahrazujici" OpenGL knihovnu od SGI a spousta jinych projektu v opensource komunite vznikla uplne stejne jako QDOS. Neni na tom nic spatneho!!! To ze tomu nejaky "inteligentni" soudce rekne vykradani, na tom nic nemeni!

Jen je mi lito toho ze se modni veci prijmou velice rychle bez toho aby se o nich premyslelo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oprava: Nikdo se ani v jednom pripadne nesnazil vytvorit neco odlisneho, ba naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skyfinger e ee linux je z minixu,nie unixu a zvysne si pozri pod akymi licenciami boli uverejnene

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pár poznámek.
GNU = GNU's Not Unix
POSIX = Portable Operating System Interface = (obecně) standard chování OS a jeho komunikace s aplikacemi

UNIX i LINUX do značné míry dodržují POSIX a to je dobře

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano amarok je lepsi nez winamp, alespon minimalne ve stabilite, na rozdil od winampu je schopnej spadnout nekolikrat denne. Vubec aplikace v Linuxu je tragedie, pada to vic jak v nenavidenych windows ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Skyfinger

Dalsi takovy co mu utekla podtsta veci. Nejde o to, ze je Gates zlodej. Problem je v tom, ze Zlodej (Gates) nejhlasiteji krici: chytte zlodeje!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

skyfinger: no a i kdyby nahodou nejaka druhorada aplikace na prehravani videa v linuxu obsahovala cast ukradeneho kodu - rozdil je v tom ze linux neni komercni produkt (az na nektere distra, ale tam se plati prevazne za podporu) a nikde se nekrici chytte zlodeje, kdyzto windows ve sve podstate krade vic(proc asi nezverejni zdrojaky) a jeste za tu ukradenou vec chcou penize - a dokonce vydavaji za svou !

Je rozdil stahnout si film, podivat se, smazat a je rozdil ten film za prodavat dal (vydelavat na nem) a jeste navic vydavat za original ! Kradez je to samozrejme tak jako tak ...

Kdyz nekdo udela naschval uzavreny format (treba audio, video, text. dokument) a nuti do toho sve uzivatele ukladat (je v systemu nastaven jako default a mene zdatni uzivatele to proste tak ulozi) a pritom ten format neuvolni tak, aby to mohli pouzivat i jinsi OS a kdyz uz si to programatori jinsiho OS pracne sami vyvinou tak jeste poukazovat na porusovani nakych patentu mi prijte opravdu jako dost divne chovani.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 tknsw:

Asi te zklamu, ale zdrojaky od Windows jsou pristupne, akorat ne tak ze si je muze kdokoliv najit na Internetu a libovolne kopirovat.

Pokud vim tak treba zdrojaky XP (2000, 98) umoznoval MS prohlizet - ikdyz za splneni velmi prisnych podminek, ktere znemoznovali jakoukoliv moznost kradeze kodu. Ale pokud opravdu chce nekdo videt, jak je to ci ono implementovano, tak to neni nemozne a pouhe nahlizeni by melo stacit. Sice nevim jak je to se zdrojaky pro Vistu, ale divil bych se ze to bude jinak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to tknsw: Asi jste nepochopil, ze ja nesouhlasim s tim ze je to kradene. Proto jsem slovo "kradeny" (stejne jako autor te Knihy) daval do uvozovek. Netvrdim, ze Linux je kradenej stejne tak jako netvrdim ze je kradeny QDOS. Ostatne to nerekl ani ten soudce ani autor te knihy. Soudce dal pouze za pravdu autorovi knihy, kdyz napsal ze qdos je "vykradeny" cp/m. Jinak receno vsichni vi, ze je to klon. Ostatne tak znelo i zadani a pozadavek pro vytvoreni toho systemu!!!!! Nic co by melo byt nenormalni. A to se tady snazim vysvetlit. Deje se to uplne normalne a neni na tom nic spatneho. Nejvice prikladu najdeme v opensource komunite (vyvojaru - ne uzivatelu, ti o tom nemaji ani tucha) kde se snazi nahradit licensovane produkty (vetsinou knihoven) knihovnou vlastni legalni vydanou pod gpl, ktera je napsana na zelene louce a implementuje stejne rozhrani aj. jako komercni knihovna za silene prachy. Co je na tom spatneho. Takhle kdyz to reknu tak samozrejme nic. Ale jakmile tam napisu slovo Microsoft tak vsechno.

V podstate jedinej kdo to rekl jsou opet novinari a jejich vzdykyvajici ctenari. Protoze spatna zprava je ta nejlepsi. A spatna zprava o modnich vecech je nejlepsi.

Schválne si prectete rozsudek nejmene 10x : žalobu Patersona zamítl s tím, že prý Paterson falešně obvinil Evanse z přisuzování původu MS-DOSu Kildallově CP/MV

Cili: Paterson (autor QDOSU a zalujici) falesne obvinil Evanse (autora Knihy) ze prisuzoval MS-DOS (vysel z QDOSU po koupeni Microsoftem) autoru CP/MV

Nadpis by mel byt spise takovy: Soud zamitl zalobu, ktera tvrdi ze Evans prisuzoval puvod MS-DOSu autoru CP/MV. Nebo jako v anglicke verzi: Spor o autorstvi MS-DOSU rozhodnut.

Ale kdo by si to precetl, ze? Neni nad krasnou lez, kterou chce plno blbcu slyset. Internet sneze vsechno!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: ASD_

Zalezi jaky zvolite hardware. Ovladace od Nvidie pro jejich grafiky jsou prinejmensim stejne kvalitni jako ty pro Windows.

To: skyfinger

Co Linux vykradl z Unixu ? To, ze dodrzuje normu POSIX, zakladni filosofii a jeho distribuce obsahuji prikazy a software, ktery se navenek chova podobne ? To je usmevne. Zdrojaky jsou k dispozici 15 let a dosud tam nikdo nic kradeneho nenasel. A ze snahy byly...
V pripade MS-DOS slo o neco jineho. S nejvetsi pravdepodobnosti tam byly primo kusy kodu okopirovane z predlohy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mm2klokan
To zial nie je pravda, poznam par chalanov co si len koli linuxu kupili NV a po par dnoch nasli tolko problemov(niektore sa dali riesit, ale cloveka to nepotesi) co pod win clovek nenarata za zivotnost PC. Ja som mal X1600PRO nahodil som suse 10.1 a v 2D rezime uplne bez problemov, o 3D som sa radsej nepokusal. Plus su tu dalsie veci ohladom linuxu ako som spimimnal mal som nahodene suse, ale ked som robil daco z PC, druhy HDD a novy BIOS(povodny obcas nezdetekoval disk) tak uz sa mi tam to suse nepodaril dostat, vzdy sa sekol v pociatocnej faze instalcie, pri rozpoznavani HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mm2klokan
Este k tym zdrojakom co si spominal ono hladat dake kusy kodu v milionoch riadkov zdrojakov nie je take jednoduche a este ked su prepipsane "vlstnimi slovami". A povedzme si uprimne kody linuxu su casto fakt, hnusny zlepenec(tym nechcem tvrdit, ze MS je na tom lepsie, myslim ze takto funguje znacna cast SW vyvoja aj u nas vo firme teraz prechadzame fazou cistenia kodu, lebo v niektorych knizniciachh to uz bolo neunosne). Poznam cloveka co chcel robit dake upravy v linuxe a to je ortodoxny zastanca linuxu a fakt macher programator(jeho DP bola funkcny operacny system, vratane spravy pamete a preemtivneho multitaskingu). Ale po pohlade do kodov sa na to vykaslal, clovek by sa v tom musel hrabat cele tyzdne aby sa niekam pohol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: ASD_

Asi oba zijeme na jinych planetach. Nikdy jsem ja ani moji znami nemeli vazny problem s ovladacem od Nvidie (nekolik let zpatky).
Mozna vasi znami pouzivaji nejake obskurni distribuce jako treba Ubuntu, Gentoo apod... Pro ty to Nvidia asi netestuje a pak muzete pri instalaci asi narazit na problem.
Jedna rada: pokud chcete Linux na desktopu, dejte si tam OpenSUSE ci SUSE Linux Enterprise desktop, pripadne Mandrivu. Na ostatni distribuce se vykaslete. Take me stve, ze jsou uzivatele mateni existenci pomerne velkeho mnozstvi distribuci. Pokud jste BFU, zamerte se na ty komercni (SUSE, RedHat, Mandriva) - na ty se totiz zameruji i vyrobci hardwaru.
Je to podobne jakobyste si stezoval, ze vam nejaky ovladac blbne v jakesi ohackovane verzi Windows - existuje treba takova verze Windows Wista, vychazejici z nejake bety pokud vim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: ASD_

A jeste jedna rada - musite si holt dat pozor na to, abyste mel podporovany hardware. To se neda nic delat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mm2klokan
No z tou NV v jednom pripade o bolo Gentoo, v druhom ubuntu/kubuntu. Mna nastvalo prave to, ze Suse 10.1 som pouzival asi pol roka a potom stacila len drobna zmena HW(novy HDD, novy BIOS + mozno trochu ine nastavenia)a uz som to na ten stroj nedostal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ASD.

No nechci tady rozvijet nejaky flamewar, ale volbou openSUSE, Mandriva, ci Fedora distribuce by jste se opravdu mnohym problemum vyhnul. Ja oobne nechapu, proc je ten *buntu nedodelek tak hodne popularni. Skoro mi to pripomina modni vlnu. /no flame/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ASD_: Drobná změna v BIOSu dokáže schodit i Windows: Příklad: přepnutí z IDE módu do AHCI nebo RAID u SATA disků. Stejně tak změna počtu partition na disku může vést k tomu, že ntloader nedokáže zavést systém. Tohle je v podstatě stejné pro každý systém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASD_: To je to na Linuxu krásné, je copak nějaký problém nabootovat nějaké Live distro, namontovat si patřičný disk, upravit lilo.conf (nebo abych někoho neurazil tak grub.conf), spustit patřičnou binárku, která změny zapíše do MBR a už to jede. O tomto bych si mohl u oken nechat jen zdát.

BTW Podle mě je Fedora mnohem větší nedodělek než Ubuntu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konecne zajimavy prispevek.. porad same zelezo..., i kdyz mechaniky uz se tady asi netestuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, proč tu lidi jako mm2klokan flamují o kusech okopírovaných kódu v MS-DOS, když ten vzniknul na základě legálně koupeného QDOS, o kterém nějaký soudce prohlásil, že je "vykradeným" CP/M (povšimně te si úvozovek a toho na jakém základě k tomu došli tj. na shodné filozofii chování a stejné funkci).
Mluvit ze strany MS-DOSu o krádeži je tedy poněkud scestné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.