Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Soud v Hamburku vyčíslil škodu za jedno stažení skladby: max. 0,15 Eur

"My si zároveň klademe otázku, jak soud dospěl k tomu, že starší skladba je méně žádaná..."
Jednoducho, sudca proste nepocuva stare skladby od Rammsteinu, iba nove megahity Lady Gaga a podobne sracky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší názor tady. Soudce je trendový metrosexuál jako většina dnešní společnosti a proto opravdovou hudbu jako např. Jimiho Hendrixe, Deep Purple atd... můžete klidně sdílet, už to stejně nikdo neposlouchá, takže i když vás při tom chytí, vyčíslí to na 50kč, což rád zaplatím za tu možnost, že díky mému nasdílení přibyde na této planetě byť i jen jedinný člověk poslouchající ještě něco, co se nemusí stydět za to, že se to nazývá hudbou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nová skladba je méně žádaná podle mě z jednoho důvodu - starší alba už všeci fanoušci doma mají, takže tahá jen občas někdo, komu se album smazalo nebo kdo skupinu objevil nově. Kdežto ve chvíli, kdy je věc nová, tak tahá celá fanouškovská základna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě v první větě mělo být stará skladba

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě správné vyčíslení škody.
Ponechme stranou, jestli se komu z vás zdá, že sdílení má, nebo nemá být trestané (o tom vážně nehodlám debatovat).
Pokud už ale je trestané, tak nejde o vlastní škodu, ale o prevenci... Je to jako by vás chytl revizor bez jízdenky a chtěl po vás jen cenu vlastní jízdenky - principielně je takový trest nesmyslný. Jen blázen by potom nejezdil na černo. Cena jízdenky je 20Kč, pokuta je 50x větší.
Takže ano, cena škody je vyčíslena správně. Ale k ní má být přičtena nějaká pokuta(která nutně nemusí jít žalující straně). Jinak se jedná o velice výhodný způsob nakupování s drtivou pravděpodobností, že nebudete muset platit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ukradnete v obchodě zboží za 3000kč jedná se pouze o přestupek, protože zpúsobená škodaje nižší než 5000kč. Typicky obchod v takovém případě požaduje pouze zaplacení zboží. Pokud nasdílením zpúsobíte škodu za 30kč je to trestný čin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slušně řečeno "kecáš". Když tě chytnou v obchodě, tak nejen že vrátíš zboží, ale i zaplatíš nějakou pokutu jako u každého přestupku(samozřejmě v případě, že to nenechá obchodník plavat a nevybodne se na policii).
Stejně tak u škody při sdílení ve výši 30Kč hodně pochybuji, že se jedná o něco jiného než přestupek. Žalující strana se samozřejmě může rozhodnout že to nebylo 30Kč, ale 30 000Kč a pak je na policii a soudu, aby posoudili jestli tomu tak bylo. Pokud ale soud rozhodne, že to ve skutečnosti bylo 30 Kč tak se zase nebude jednat o trestný čin(ne všechno co se projednává u soudu musí skončit jako trestný čin).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže krádež v obchodě je přestupek, čili trestní právo. Todle byl občanskej spor. A tam něco jako pokuty není...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

toto nejde srovnávat. Pojedu tramvají načerno, tak zaplatím pokutu, to beru. Stejnětak pokud něco ukradnu (vezmu v obchodě 10 rohlíků, které někomu potom chybí), tak zaplatím rohlíky + nějakou pokutu.

Ale tady on nezaplatil za to, že někde stáhnul ("ukradnul") písničky, on platí za to, že je sdílel a platí předpokládaný ušlý zisk vydavatele. Kdyby platil jen za hodnotu skladeb, tak zaplatí jen 0,30€, ale on platí 30€, protože stanovili, že si skladby mohlo stáhnout 100 lidí. Kdyby stanovili, že ji stáhl milion lidí, tak už by ta pokuta byla 3M€.

Takže spíš bych tuto kauzu přirovnal k tomu, že mám služební auto a po vyhození z práce ho nevrátím, vrátím ho až za měsíc, tak zaměstnavatel fyzicky o nic nepřišel, ale bude mně žalovat za ušlý zisk, kdy pokud prohraji soud, tak taky zaplatím jen to, co mu to auto mohlo vydělat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mno, s tim sluzebnim autem - rika se tomu "neopravnene uzivaji cizi veci"a jsou za to tusim uplne stejne sazby, jako za kradez :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to by muselo být opravdu "neoprávněné užívání cizí věci", pokud by exzaměstnanec užíval věc v dobré víře, protože se o věc nikdo měsíc nepřihlásil, tak to bude složité prokazování úmyslu ... a bude to jen na škodu resp. ušlé příjmy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jezisi...ty jses asi super pravnik?
Pokud zamestnanec prestane byt zamestnanec, zcela logicky prestane mit pravo disponovat vecma, ktere jsou majetkem firmy. Neumim si predstavit tu logiku, ze sice uz tam mesic nedelam, ale myslim si, ze s tim jejich autem porad jeste muzu jezdit...A klidne rok, at nezeru :-)) Jezisi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dneska pokud vyjimecne neco vyjde, co ma umeleckou hodnotu, tak to zprzni ve studiu tak, ze se to stejne neda poslouchat.Takze za sdileni novych skladeb by mel byt postih jeste nizsi, ci spise by vydavatel mel byt pokutovan za ohrozovani zdravi posluchacu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Strasne me dojimaji narky lidi, ze pred xy lety se delalo kvalitni umeni a dneska uz je to samy brak.
Pokud se nepletu, tyto narky historicky sahaji az nekam do obdobi Recka/Rima.
Neni pravda, ze se dneska nedela kvalitni hudba. Pravda je ta, ze se dela hudby VICE, nez drive, a to nesrovnatelne vice. A je pravda ta, ze i drive byla hudba "kvalitni" a "nekvalitni", pouze dnes uz o te nekvalitni proste nevime a vsichni s nostalgii vzpominaji na to kvalitni. Stejne tak za 50 let se bude na dnesni dobu vzpominat pouze na to, co se chytlo..
Dale - neplette si prosim to, ze dneska se vice vytvari hudba z jinych zanru, nez mate radi s tim, ze se dneska dela nekvalitni hudba. Dobre, je jina. Kdo posloucha rock, asi se mu nelibi Eminem. Ok, ale to jeste neznamena, ze Eminem dela spatnou hudbu ( ja nevim, je to jen priklad, mozna ze jo, nesoudim), ale proste to, ze je to jiny zanr. Ja take nerikam, ze death metal je spatna hudba, protoze ho neposloucham. Proste se k tomu nevyjadruju, nemel bych co o tom napsat.
Btw - zkuste si takovy experiment: Prestane poslouchat komercni radia, nedivejte se na komercni TV a shanejte si opravdu kvalitni hudbu, napriklad pomoci urcitych vice ci mene nezavislych radii, nakupujte u vice ci mene nezavislych vydavatelstvi, chodte na koncerty lidi ci kapel, ktere nejsou komercne proflaknute a najednou zjistite, ze to, co jste povazovali za soucasnou hudbu, byl omyl, a ze soucasna hudba muze byt i uplne jina, nez je nam prezentovano v komercnich prostredcich.
Na zacatek doporucuji www.radio1.cz :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tim si dovolim nesouhlasit, pokud by se nekdo kdo umi namisto zpevu jen krakorat, pokusil vystoupit pred 150 lety v Mozartove opere, tak by dostal pres drzku.Stejne tak jiny "umelec", ktery by dodal podobny hnuj.Dneska jsou lidi mu za to jeste plati.Zaver:lidi sou dnes idioti s vymytyma mozkama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pruser je ze pravdu mate oba. A problem neni v umelcich ale ve vydavetelstvich a studiich. 90% remastered veci jsou uplny sr***. Hudebni studia protlacej uplny hnusy protoze do toho nelejou penize udelaj super show (hlavne ze ona/on je peknej a blbej) a lidi to koupej protoze nemaj cas hledat jinde kdyz prece v TV a radiu se pousti stale to co vydavatelstvo zaplatilo. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je otazka, jestli bylo driv vejce, nebo slepice. Osobne soudim, ze urcita soucasna hudba vznika z duvodu poptavky po teto hudbe.
Me je 34, ale docela si pamatuju na vek, kdy mi bylo 10-15 let. A vim, ze v te dobe jsem mel pomerne bizardni touhy a prani, a ze jsem si za nima docela sel. Pozdeji jsem svuj vkus malicko zmenil, ale zcela jasne si vzpominam, jak mne v cca 10ti letech brali Smoulove. A mezi detma kolovaly okopirovane nevybarvene obrazky, ktere jsme si pak vybarvovali a tyhle obrazky pro nas mely vetsi cenu, nez 100 alb Beatles dohromady. Pak jsem z toho vyrostl a zase mne chytlo neco jineho. Napriklad jsem precetl vsechny, opakuji VSECHNY knihy, ktere napsal Karel May. Z dnesniho pohledu to je naprosto bizardni, protoze knihy K.Maye maji vsechno, jen ne umeleckou hodnotu, ci jakoukoliv hodnnotu vubec, ale v dobe okolo 12-14 let to pro mne byla priorita...Takze naprosto chapu, ze dneska 12ti leta holka zere Hanu Montanu a casem z toho vyroste...Ale mel bych jednu prosbu - neberme ji to jen proto, ze my z pohledu lidi, kteri uz jsme dospeli si myslime, ze je to sracka....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podpis!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kolik bylo pred 150 lety oper? Ne mnoho...Proto zcela logicky z toho vyplyva, ze opery mely pomerne omezenou kapacitu a z toho logicky vyplyva, ze se tam shromazdovala elita a na "neelitu" nebylo misto. Neelita hrala po hospodach a na jarmarcich a podobne...Elity mnoho nebylo, neelity bylo spousta, vetsina z nich zadna slava, co se talentu tykalo.
Dneska je situace jina - dneska ma opravdu kdokoliv moznost "vystupovat" a prodavat sve vytvory a to proto, ze pribyly moznosti, kde tam cinit. Dnes nemusime chodit do opery ci do divadla. Dnes mame pristroje pro reprodukci hudby, filmu, to tenkrat nebylo. Dnes mame moznost rychle prekonavat vzdalenosti, a to fyzicky i datove, coz drive nebylo. A v neposledni rade - dnes je mezi lidma "vetsi bohatstvi", a proto si lide mohou dovolit vice koupit. Takze y toho zcela logicky vyplyva, ze kdejaky jouda muze napriklad nahrat desku, a ta se muze stat uspesnou. Proste proto, ze ti obycejni lide z nejakeho duvodu v joudovi najdou zalibeni.
Jouda vyda desku, mozna dve, a pak nejspis po nem nestekne ani pes. A lidi si reknou, ze ten jouda vubec nebyl kvalitni umelec. Tohle drive neslo, a proto o techto joudech z 18teho stoleti vubec nevime.
S vasim zaverem obecne souhlasim, ale ne v te souvislosti, v jake to podavate. Nemyslim si, ze lidi jsou idioti s vymytyma mozkama proto, ze se jim libi urcita hudba, ktera se mne nelibi. To bych totiz mohl i rict, ze lidi, co jedi salatove okurky jsou idioti s vymytyma mozkama, protoze me salatova okurka nechutna a nechapu, co na ni kdo ma. Tak to neni...
Lidem se proste nejaka hudba libi, tak at si jiu kupujou. Nemyslim si o nich proto, ze maj vymyte mozky, myslim si o nich cosi o lidech, kteri nemaji vkus, ci o lidech, kteri chudaci neznaji kvalitni hudbu. Ale nekecam jim do toho, co se jim libi. Reknu svuj nazor, a tim to konci. Clovek sam o sobe jen malo muze za to, ze mu chutnaji ci nechutnaji rajcata. Proste se tak clovek narodi a casem zjisti, jestli mu rajcata chutnaji, nebo ne. Stejne tak si myslim, ze clovek nejak casem zjisti, jaka hudba se mu libi, a jaka ne. Nemyslim si, ze kdybychom 100 rokerum od malicka byvali pousteli techno, tak 90 z nich v tom najdou zalibeni...spis myslim, ze ne. Ja od malicka slyschal Karla Gota a take jsem v nem zalibeni nenasel, ac paradoxne tohoto uznavam jako zpevaka, ktery se svou pili vypracoval z obycejneho joudy na docela dobrou kvalitu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

btw, kdyz jsme u te kvalitni hudby....pokud nekdo mate dneska cas, a jestli jeste jsou listky, coz pochybuju, tak bych asi doporucil napriklad toto:
http://www.dokoncertu.cz/akce.php?id_akce=4124
Myslim, ze hudba tohoto autora docela boura mity o tom, ze se dnes nedela kvalitni hudba:-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ze 100 "uměleckých" děl stojí za něco s bídou 5. Problém je v tom, že ochranu mají naprosto všechny i ty , jejichž autoři o to nestojí. Kdyby se za tu "ochranu" muselo platit jako za patenty (navíc po omezenou dobu) bylo by z velké části po starostech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podpis!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

souhlas a jen bych doplnil:
hXXp://www.last.fm
hXXp://blip.fm
hXXp://grooveshark.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem řád, že jste evidentní fakta vyslovil za mě, a nenechal jste tak působit Wiftovu již nudnou demagogii (nebo spíše obyčejnou neznalost kulturních dějin) posílenou množným číslem. Opravdu ten člověk mluví za celou redakci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nech Wifta na pokoji, ten dle mého názoru nad každým článkem o stahování nejspíš dlouho přetahuje. Jen netuším kterou rukou. Snad ho někdy napadlo použít i levou. Nejspíš si ani nedokážeme představit jeho nadšení nad rozhodnutím soudce, snad to dnes při oslavách rozhodnutí soudu nepřežene a zítra bude fit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš to dobře, ale pleteš se v mnohém. Když to vezmu jen heslovitě:
1.) komercionalizaci hudby umožnila až dostupnost záznamových technologií
2.) čím víc komerce, tím méně kvality v celkovém objemu
3.) loudness war umožnila až dostupnost digitálních nahrávacích technologií
4.) nemůžeš lidem změnit vkus (Prestane poslouchat, chodte na koncerty...)
5.) masivní zájem udělá z okrajového žánru mainsteam se všemi negativními důsledky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale cemu se divime, dneska ma prece kazdy "talent", dnes muze pred zblblym publikem vystopit i to hovadko bozi, ktery si umi dobre uprdnout.To je ta dnesni kultůra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co ak je cena dana cenou vo webovom obchode
napr. Ubuntu one music store resp. 7digial
resp. u nas nelegalny iTunes, ktory je ale v Nemecku legalny

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tam alke angel stoji čé centov
http://www.7digital.com/artists/rammstein/engel-1/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

samoyrjeme minus nakaldz obchodnika, ktore nie su skodou pre vlastnika prav

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pěkný odkaz. máš zkušenost s kvalitou mp3 v tom storu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Konečně soud, který nepřistoupil na fantasmagorická hausnumera žalobce :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Víte co je nejhorší? Nenašel se tu jediný přispěvovatel, který by se zamyslel nad absurditou celého případu. 16ti letý mladík, možná ještě student, popotahován po soudech za naprosto banální kravinu. Je vidět, jak nás maj krásně zpracovaný.
Neumím si představit náctiletého s přístupem na net, který by alespoň jednou něco podobného neudělal, nenasdílel něco svým kamarádům, nevystavil na net něco s "chráněným" obsahem a podobně. To je všechny zpokutujeme a pozavíráme? Soudy už pak nebudou řešit nic jiného...
Ale umím si představit, komu se kriminalizace společnosti náramě hodí a přesně do zapadá so scénaře, kam celý svět spěje :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.