Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Soudíme se soudíme: MS na dva kusy, MP3 platí 100 mil U$, Napster má z ostudy kabát

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
V soudních síních USA se toho děje opravdu hodně. Co nového s MS, zda půjde MP3 na buben a proč je Napster k smíchu.

O cause Microsoft vs. stát USA se popsalo velmi mnoho papíru a na Internetu se mu věnuje téměř každý. Ani my tedy nemůžeme zůstat stranou, abychom si neohřáli polívčičku.
Jedinou podstatnou skutečností je fakt, že včera soudce Jackson ve svém konečném verdiktu nařídil rozdělení MS na dvě firmy: Jedna by se měla zabývat pouze operačními systémy, ta druhá pak vším ostatním. Samozřejmě, že to není definitivní konec pře, neboť MS se pravděpodobně odvolá a celá věc se potáhne další měsíce. Všem je nadmíru jasné, že MS určitě nekalé praktiky používal a pokárání si jistě zaslouží. Ale podivující je, jak se tomuto kroku urputně brání. Mě osobně to vadí, jak arogantně k celému sporu přistupuje. Místo aby si posypal hlavu a ze sporu odešel se vztyčenou hlavou, kope kolem sebe jako býk před porážkou. V jeho postavení je opravdu velmi podivující. Na celé věci vystupují do popředí i události u nás. Causa Mironet a nedohoda o licencování v Českém rozhlase svědčí o tom, že MS je stejný v USA, jako v ČR. Sympatický je pak fakt, že Software 602 prohlásil, že Český rozhlas silně uvažuje o nasazení jejich produktů, které pro kancelářskou práci zcela postačí, ale jsou zadarmo! Kdyby tak chtěl takto reagovat každý! Alespoň, že MS klesá cena akcií. Jak se říká, Boží mlýny melou pomalu, ale na každého jednou dojde.

Z druhého soudku je spor RIAA vs. MP3. I zde je již znám výsledek. Došlo k mimosoudnímu vyrovnání. MP3 zaplatí 100 mil. U$. Nepůjde tedy na buben. NA kontě mu ještě nějakých 200 miliónů zůstane. My.Mp3.com byl tedy prohlášen jako nelegální, porušující autorský zákon. Přiznám se, že mi to není jasné, když tam měl každý uloženy svoje legální CD, převedené do MP3 a přístup k těmto skladbám měl jen on sám. Ale právničina je o slovíčkách (co máš v kapšiškách? :-))), a zde bylo vše opřené o klauzuli, že jakékoli kopírování copyrightových materiálů musí být placené. No, hlavně, že došlo k dohodě (MP3 hrozila pokuta v miliardové výši!). Vlk se nažral, ale koza zůstala celá :-)

Třetím beránkem je Napster. Po žalobě RIAA, kapely Metallica a rappera Dr.Dre, je tu žaloba od jedné z největších nezávislých nahrávacích společností, TVT Records. Ta samozřejmě žádá i náhradu škody. Napster má ovšem sám z ostudy kabát, když žaluje Offspring, za zneužívání svého loga, na jimi prodávaných tričkách a čepicích. Ach jo, chtěl bych být právníkem v USA ...

Diskuse ke článku Soudíme se soudíme: MS na dva kusy, MP3 platí 100 mil U$, Napster má z ostudy kabát

Žádné komentáře.