Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SP1 pro Windows Vista: žádný upgrade-boom se nekoná

Nepamatuju, ze by nekdy s instalaci SP na M$ OS nebyly problemy. Pokud SP1 pro Vistu resi tu spoustu veci, na ktere si uzivatele stezovali, tak ten boom muze nastat. Ale ja jsem treba upgradoval na openSuse 10.3 ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jses teda bezva cool borec ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja mam treba dva systemy visty i XPcka a jede to v poho co neslo ve vistach pouzivam v XP, a je to vyresene, i kdyz sem visty zavrhoval jako vsichni tak po 3 mesicich uzivani si na ne nemohu stezovat. a boom nastane az se zlevni na cenu XP a XP se zdrazi z duvodu ze se prestanou vyrabet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Onizuka: njn, je to skoda, ze cely internet v posledni dobe nabyl rozmeru spamu a FUDu, ziskat nejake relevantni a pravdive informace je uz pomalu tezsi nez v Blesku. Skoda, ze vetsina recenzi se omezuje na nedostatky Vist, zpusobeny v drtive vetsine tim, ze autor takove "recenze" nemel ani nikdy Visty nainstalovane ......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTJ:
Napis aspon 3 duvody proc by normalni clovek mel prechazet na Win Vista?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl, ze na nejake hodnoceni vlivu SP1 je jeste dost casu. Z vlastni zkusenosti vim, ze spousta lidi ceka, co to udela. Taky se vetsinou behem nejakeho toho mesice prijde na chybky, háčky a jejich řešení/obejítí.

Spousta lidí pořád řeší nefunkční software pod Vistami, je ale pravda, že co po roce pořád nejede je asi mrtvé. Takže je tu hromada lidí jako rukojmí nepodporuvaného softu a u dalších jde spíš o hledání alternativ. Tady ani SP1 nepomůže, spíš se zase bude čekat, až problematický software zareaguje na SP1.

Navíc je tu fakt, že některé věci SP1 pořád neřeší, případně jen polovičatě. Rozhodně to není takový skok, jako třeba XP SP2, které mělo tu sílu přesvědčit, ať už kladně, nebo záporně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mne pod Vistou bezi vsetko v pohode. Dokonca Battlefield 2 bezi lepsie ako v Xp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fousek1: novejsi, lepsi, bezpecnejsi, efektivnejsi, rychlejsi ... proc asi lidi upgradujou na novy SW?
starik: Uprimne receno nevim o softu nebo HW co by tam nejel, jedine co mi nejelo je Kerio 2.16, ale kdyz ona uz je verze asi 6, tak asi budu muset upgradovat no, to je fakt hrozne, zvlaste kdyz je zadarmo:o) Jinak co SP1 neresi nebo resi polovicate? Nejsou to zase jenom nazory posbirane z FUD zroju jako root.cz a podobne? Stejne jako o tom, ze spousta lidi resi nefunkcni SW?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fousek1 >> napr u ATI je vidiet zjavne orientovanie vyvoja grafickych driverov na Vistu. A tento stav sa bude iba zlepsovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTJ> Já mám naopak pocit, že zase spousta recenzí vychvaluje Visty tak, jako kdyby to bylo to nejlepší co je v životě potkalo a autor recenze dává okázalo najevo, že od té doby co má Visty už ho nezajímá ani pravidelný sex, protože Visty jsou lepší.

A kdo chce si relevantní informace najde - je jich dostatek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fousek1:
1) Aero. Teď nemám na mysli "omalovánky", ale to, že GUI je řešeno na straně grafické karty a ne CPU. V práci mám XP, doma Vistu, obojí na 1680x1050, obojí dedikované grafiky, a je to sakra rozdíl.
2) Windows Media Center. Vím, že toto se firem netýká, že tato aplikace v edici Business není. A také v, že existuje XP MCE, to ale zase tolik lidí nemá. Ale kdo viděl a vyzkoušel MC ve Vistě, dá mi za pravdu - velice zdařilé. Nejsem žádný specialista, ale TV karty používám již 7 let a Media Center je to nejlepší, s čím jsem se setkal.
3) x64, v důsledku možnost mít více jak 4GB RAM. Můžeš namítnout, že x64 existuje i pro XP, ale tam se jedná o jiný systém, jádro z Windows Serveru 2003, problémy s kompatibilitou některých aplikací, absolutní zoufalství ohledně ovladačů. Naproti tomu Vista x64 je stejná verze jako x86, jen zkompilovaná pro jiný procesor, situace s ovladačema již docela dobrá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím že to tu už zaznělo, hlavne v článku,ale jediným opravdu pádným důvodem pro přechod na Visty je HW.Bohužel 32-bitové XP prostě dnešní stroje nedokážou vůbec ovládat (...a tím myslím hlavně paměť, ale i novější HW se prostě s ovladačema na XP povětšinou nedělá).A SP1? Mno zatím bych se nechal překvapit.1000-krát tu můžu číst, že jsou s instalací problémy, ale bůhví jak to doopravdy je, raději bych počkal, až vyjde lokalizovaná verze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to honzaskypala:

No nezlobte se na mě, ale toto není důvod, proč přecházet na Win Vista. Widle jsou poslední OS, který tyto věci implementoval. (pro doplnění - o subjektivním hodnocení MCE, zde nediskutuji)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Miloslav Ponkrác:

Bohužel. Do dnešního dne jsem četl jedinou dobrou recenzi na Windows Vista. Je to trapné, ale jediná skutečnš objektivní recenze vychází na blogu jednoho uživatele serveru Abclinux.cz Je tam perfektně zdokumentováno, v čem je dobrá, a v čem je to naprostý propadák. Autor očividně ví o čem píše a tak perfektní rozbor jsem skutečně neviděl...

Tento seriál vřele doporučuji:

http://www.abclinuxu.cz/blog/Mihovy_sochory/2008/1/davam-windows-sanci-a...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No myslím, že diskuze se zase "zvrhne" známým směrem a je zcela zbytečná. Ať si každý má co chce, jeho volba. btw. už vidím jak si někdo bude hanit HW či SW, za který dal přeci ON "pořádné" peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JKK: To co jsi napsal je všechno hezké, dokonce jsem si projel i tu "jedinouobjektivní" recenzi Vist, kterou jsi četl.Nerad bych aby moje slova vyzněla nějak narážkově, ale zkoumat, kolik ti systém zabere místa na HDD (jak to je v tebou zmiňované recenzi) a porovnávat souborové systémy NTFS a ostatní, které znáš z Linuxu....a mnoho dalších habaďúr (nechci to tu zaplácat balastem)...mi přijde v dnešní době  (dvouprocesorů,levných pamětí a levných HDD,výkoných grafik) trochu ujetý :) Autor mi prostě přijde jako linuxák :) Možná kdyby v minulosti pracoval víc s Xpéčkama, poznal by že ovladače od creativu zestárnou dřív než bys řekl švec (a nepozastavoval se nad tím, jako by to byla novinka).Prostě zase flame ve stylu linux vs. Visty (potažmo XP)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 BJT:novejsi -to podle me neni duvod, bezpecnejsi -ano to by mohl byt duvod, ale zas je to novy SW u ktereho se teprve hledaji chyby takze bych rekl ze tem co jde o bezpecnost jeste chvili pockaji na odladeni chyb, rychlejsi -to je sporne, zatim co sem mel moznost porovnat tak na mobilnim celeronu behali podstatne rychleji XP, prenos po siti se samba serverem nebudu ani zminovat, efektivnost tezko posoudim protoze sem s vistama pracoval jen kratce (vesmes administrativni ukony) a moc efektivni mi to neprislo, ve win XP bych to mel nastavene za par vterin ve vistach sem nad tim chvili premyslel.
honzaskypala:
no tak to se da povazovat za argumenty, ale nevim jestli tyhle prednosti vyuzije normalni uzivatel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Torx: No vidis, tak napis recenzi na Visty:) Ja mam podobne zkusenosti, na XP 64 2800+ bezely hry rychlej a i subjektivne byl ten system rychlejsi (priorita disku a podobne veci). Jde o to, ze kritizujou vetsinou takovi ti chudacci, co maji linux a mysli si, ze tema FUDama a pomlouvanim Vist, k nim snad nekdo prejde:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Apes:

To by jste si ji musel přečíst celou a né první odstavec, nebo co jste to četl. Řeší se tam vše. Správa paměti, priority procesů, konzolové nástroje, grfická prostředí... prsotě úplně vše.

Jestli je pro vás efektivita kódu směšný požadavek, pak jse ovšem hlupák. Protože efektivní kód znamená méně chyb a lepší debuggování

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JKK: Objektivni recenze na abclinuxu? Ten byl fakt dobrej, nemas jeste jeden?:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JKK: Takze aby jsme tu "objektivni recenzi na abclinuxu.cz" shrnuli ..... no, vlastne to v tech uvozovkach mluvi samo za sebe:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTJ ? 193.179.225.xxx - dnes, 1. dubna 2008, 13:11
novejsi, lepsi, bezpecnejsi, efektivnejsi, rychlejsi ... proc asi lidi upgradujou na novy SW?

Si doufam delaj srandu, jen tak pro priklad, stejny HW+SW
1) windows XP/2003 4GB ram 1.2GB swapu vyuzitych, Vista 4GB RAM a 4.6GB swap vyuzitych
2} SAS RAID0 pole, 234MB/s average read pod XP 118MB/s u visty (prazdny disk z 0% fragmentace)
3) problemy se spoustou SW jako oracle, SAP etc
atd.

Visty sem zkousel zhruba rok a kdyz SP1 nevyresila prakticky zadny problem na ktery sem osobne narazil a neprinesla zadne zmeny ktere bych uvital tak jsem reinstalnul na starsi OS a k viste se zarucene vracet nebudu, maximalne si ji nainstaluju na nejaky maly stary disk pokud si budu chtit "MOC" zahrat v budoucnu nejakou DX10 only hru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého se na Visty moc lidí nepohrne a bude to tak pozvolné... až do chvíle, než nastane nějaký významný impuls a potom by mohla v relativně krátké době přejít velká část lidí.
Hlavně XP jsou poměrně dobrý systém, takže když počítač funguje, není důvod vyhazovat peníze za nový systém, se kterým si můžu i pohoršit.

BTJ: "novejsi, lepsi, bezpecnejsi, efektivnejsi, rychlejsi"- jen "novější" je neoddiskutovatelné, ale jinak... "lepší": subjektivní, "bezpečnější": většina lidí ani na XP nemá problém s bezpečností, "efektivnější": minimálně zezačátku pro většinu lidí ne (pokud jsou zvyklí na XP), "rychlejší": no to nevím, jako když máte staré PC s WinXP a koupíte si nové, 5x výkonnější, s WinVista, tak to možná rychlejší bude, ale jinak mám s rychlostí Vist dost negativní zkušenosti: na notebooku s 1GB RAM nepoužitelné, na notebooku s dvoujádrovým procesorem a 2GB RAM překvapivě pomalé, na desktopu s dvoujádrovým procesorem a 2GB RAM to šlo, ale že by tam oproti XP na 512MB RAM bylo nějaké oslnivé zrychlení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem v te "objektivni recenzi" najel na konec, ze tam bdue nejake shrnuti, nekonalo se, ale je tam neco o filesystemech ..... staci mi tohle "NTFS umí symbolické odkazy na adresáře už dlouho. Vista toho konečně začala k prospěchu věci trochu využívat. Nově je možnost vytvářet i odkazy na soubory." Abych vedel, ze autor nema minimalni znalosti k hodnoceni systemu po technicke strance. A i opo subjektivni strance je to hodnoceni o nicem, co jsem ocima proletel, tak je v kazdem bode na konci receno, ze linux je lepsi nez windows .... v pravde uzitecna recenze na v pravde objektivnim serveru:o) Co dodat? Asi jen to, ze presne takovehle "recenze" se na netu objevuji a je to na skodu vsem, vzdy je snazsi neco kritizovat, nikdo nevyzdvihne ty hromady vyhod, ale kdyz se nekomu nepodari hned napoprve nainstalovat nejaka zbytecna mallware aplikace a visty na nej 2x rvou, tak je z toho hnedka problem:) Skoro skoda, ze linux nikdo nepouziva, by bylo zajimave videt a cist ty hromady sracek, jelikoz tam jsou SKUTECNE problemy. Je to to o cem jsem psal prvne, dnesni info na netu je horsi nez z blesku ... nezbyva nez vdecit tomu, ze BFU tyhle nesmysly nezajimaji a technicky clovek je vetsinou nad veci ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btj tve posty jsou k smichu
snazis se zalozit flame ? zajimave ze flame na toto tema vznika vetsinou ze strany radoby odborniku windouzaku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JKK: jistě, odladěný zdrojový kód je somozřejmě velké plus, ale k čemu to všechno je.Zkus posadit běžného uživatele (myslím MS) k linuxu.A nedej bože,aby si dokoupil nějaký nový HW.Já osobně jsem zkoušel SuSe (podotýkám, že nejsem nějakej máňa co viděl počítač akurát ve škole, ale regulérně jsem v IT branži dělal 9 let).Všechno bylo super, až do prvního problému s plotrem od HP.....googlil jsem jak blázen a nakonec jsem stejně nic nevygooglil..Takže zase přechod z5 k XP.....btw. čwtl jsem první dvě kapitoly té recenze
Rodney: až na první odrážku (která nemá v dnešní době našláplejch strojů smysl) s tebou souhlasím.Spousta věcí je na Vistách ještě v plenkách. (jako perličku uvádím: zkuste si nastavit síť na 100MBit fullduplex a změřte rychlost kopírování......hodně jsem se nasmál)
Joker_:pravdu díž, ve Vistách jde spíš o subjektivní dojmy a jejich masové nasazení bude víc než plynulý.Stejně tak rychlost.Na starších strojích se Visty tváří spíš jako osel canabis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodney:
ad 1: to jako vypovida o cem?:o) O tve neznalosti nebo jeste o necem jinem?:o)
ad 2: asi nejsem sam, komu to pripadne "trochu" zvlastni, ale nejspis zpusobene spatnou merici metodou
ad 3: Oracle ani SAP jsem tam teda opravdu neinstaloval, ale se zbytkem jsem problemy nemel. V ryze teoreticke hladine muze dojit k problemum pouze u veci co zasahuji do systemu, antiviry, firewally a podobne nesmysly, sak taky to byly jedine veci (co vim), ze mely problemy s kompatibilitou, u jinych neni k nekompatibilite duvod.
Muzes uvest ty problemy konkratne?

Joker_: by me zajimalo podle ceho tak soudis ... ja mel Athlon 64 2800+ 1024MB ram R9800Pro a subjektivne chodily Visty (dokonce 64bitove takze vetsi pametove naroky!) lip nez XP 32bit, oboje bez swapaku, oboje jsem zkousel officy, UTcko:) a takove ty klasicke bezne veci. Jedine zpomaleni co jsem zpozoroval bylo rychle rolovani v notepadu pomoci scroolbaru(to moc lidi fakt nedela, ja z nudy jo:). Stare DX hry mely byt pomalejsi, ale ejhle UT bylo rychlejsi ... zkratka po chvili prace (asi 2 dny) byl ten system rozhodne rychlejsi, programy se poustely rychlej a cele to bylo takove novejsi a sviznejsi. Nezustal jsem u nich, protoze tenkrat nebyl dobry FW a kerio 2 nejelo a kerio 4 je sracka, od te doby jsem se k tomu uz nedostal diky casu, ale planuju prechod kazdym vikendem:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

microsoft by se k tomu mel postavit celem, oznamit ze vista byl krok vedle, omluvit se za vznikle potize a konecne ji stahnout z prodeje. xp forever

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apes: To, ze nejaky nymand na abclinuxu.cz pise, ze linux ma odladenejsi kod nez windows, pod diskuzi nad takovou "uvahou" bych se ani nepodepsal:o)
Rodneyho prvni odrazka je v prve rade naprosty nesmysl, to je jak rict, ze wolfenstein byl dokonalejsi hra bez doom3 protoze zabiral min a ani tak to neni dost ujete srovnani vzhledem k tomu jeho .... zkratka veliskot swapaku neznaci naprosto nikde, nikdy a nic...
Jo, to kopirovani byl kdysi problem a byl to problem jenom v nekterych aplikacich, byl samozrejme pred lety vyresen:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 BTJ:porad cekam na ty hromady vyhod
Doma pracuju jen na linuxu, v praci spravuju par linuxovych serveru, samozrejme problemy se najdou, ale vetsinou jsou toho charakteru ze sem neco spatne nakofiguroval, co je dobre nakonfigurovano to funguje 100%, ve win se sice vsechno "samo" nakonfiguruje, ale kdyz to potom nefunguje tak uz zbyvaji pokusy typu restart pocitace, aktualizace driveru HW,opetovna instalace aplikace, opetovna instalace systemu a instalace aplikace na cisty system a nekdy se to nepodari vubec a nikdo nevi proc.
Ale zpet k tematu WV se nerozsiruji protoze pro vetsinu uzivatelu nic noveho podstatneho peprinaseji, naopak vetsine by prinesli jen problemy (u novych PC je situace lepsi a duvodu je vic, ale asi ty duvody nejsou tak podstatne)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

toncek: aneb jak jsem uz rikal, za rok tu budete mit Visty vsichni:) Stejne jako XP, ktere doprovazely stejne problemy (FUDy). Pravda, logicky uz nikdy nemuze byt u OS takovy skok jak z 98ek na NT a (tenkrat se to stalo, protoze lidi co nepresli na 2000, tak presli rovnou na XP), nicmene to neni duvod proc nakonec neprejit...vsichni prejdou a zas budou spokojeni a zas za par let az vyjdou W7, tak to bude to same jak s Vistama, doufejme ale, ze mnozstvi FUDu, ktere je internet schopen v sobe udrezet se uz nezvysi a je ted ve sve maximalni fazi .... ikdyz tomu neverim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina lidi co znam videli visty a chtej XP - nic tak pomalyho a otravnyho jeste nevideli ( defender, milion grafickej efektiku kery jen zpomalujou praci - nejhorsi je ze vyrobci na neco nedelaj drivery takze 2 denni ohybacka driveru taky nehraje moc pro vistu). IMHO Sice delam i s *xem a M$ nemusim, ale XP sou ok.
Jinak narazil sem na problem pri instalaci ACAD 2000 pod vistou

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to: toncek
Dobry joint, to ako keby si povedal politikom preco nezrusia zakony vsak aj tak su na pizu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fousek1: Vetsinu z tech popisovanych problemu jsem nezaznamenal, mozna tak max to restartovani, zbytek bude chyba mezi klavesnici a zidli ... btw: w uz maji pekne dlouho ficuru zvanou "obnoveni systemu"
S tim, ze vista pro bezneho uzivatele neprinasi nic moc noveho (oproti 98 vs. XP) jsem psal v minulem prispevku. Kazdopadne ale ma spoustu prelomovych funkci jako je priorita diskovych operaci, coz mela byt samozrejmost uz davno, ale doted ze vsech OS jim disponuje jenom a pouze prave zminena Vista (aspon v dobe uvedeni, predpokladam, ze nejaky nadseny linuxar uz to obkoukal a narychlo nejakou polofunkcni verzi pro linux taky spichnul:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Edaz: ja to vidim zas tak, ze ty defendery a podobne sraczky vadi tem radoby pokrocilym uzivatelum ... BFU moc nevadi, ti nic moc neinstalujou a par kliku za rok vydrzi a aspon je to pro ne bezpecnejsi a skutecne pokrocily uzivatel to vsechno do peti minut od prvniho kontaktu s vistou dokaze povypinat...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rodney: "pokud si budu chtit "MOC" zahrat v budoucnu nejakou DX10 only hru".
 
Ani to není důvod. Už jsem viděl na hry velice dobře upravený XP s integrovaným DX10, rychlostně se to s Vistou nedá srovnávat. 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dve veci bych opravdu chtel videt DX10 pod windows XP a hlavne visty rychlejsi nez XP na starsim pc :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: je mi jasne ze si prisiel robit reklamu, ale sa mylis radku. Nebudeme mat o rok Visty vsetci. Su tu aj ine moznosti: zostat u XP alebo skusat ine alternativy a coraz viac programato0rov prechadza na linuxove distribucie a windows vidi len vo virtualnom PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2BTJ: Stalo by sa niečo, keby každá druhá reakcia nebola tvoja?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nebudeme mit za rok Visty vsichni. Ne a ne a ne!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu "vsichni za rok budete mit visty" to mas asi spatne naplanovany soudruhu ;) Me uz takhle nekdo rikal "na notesu budes mit urcite visty" a hle mam tam ubuntu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

převážně BTJ:
Je důležité si uvědomit, že převážná většina legálního OS ve vyskytuje ve firmách. Já pracuju v SW firmě zhruba o 90 zaměstnancích, kteří pracují výhradně na noteboocích. Jsme Gold Partneři MS, takže by nebyl problém mít na těch lepších PC Visty a přesto se tak neděje, dokonce nové notebooky přeinstalováváme na XP.
Důvod je jasný. Vista je pro firemní účely k ničemu. Problémy s vidění okolních PC (jak pak se asi bude tisknout na síťovou tiskárnu?????, nijak), na mobilních CPU hrozně pomalé, RAM žeroucí příšera. Dále problémy s určitým celofiremním software.
Chápu BTJ, že jako uživatel jednoho PC doma (pokud tomu tak není, tak nechápu,že píšeš co píšeš) tyto problémy nevidíš, ale jinak? Já osobně mám zprovozněnou síť i doma, router pod linuxem (se Sambou) a šup, noťásek s Vistou e-e!! nejde připojit, protože mám sambu 2.xxx. Co to je? Hrůza děs.
Toť vše

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3GB RAM, 2,2 Ghz Core2Duo a Vista je rychla jako F1. Dnes v NB za cca 15 tis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ToJeJedno:Mno o firemním nasazení by se dalo spekulovat.Nicméně,co ti opravdu nevěřím jsou potíže se sítí.Mám visty v malé firmě na pěti PC a zatím lepší rozhraní pro local jsem ještě neviděl (ať je to rychlost zobrazení jednotlivých položek v síti, tak příjemné užívání upnp zařízení).To že máš problémy s procházením, popř "viděním" pc v síti bych viděl jako chybu uživatele (brácha taky nadával, že mu to pořádně se sítí nefunguje a ejhle po 15 minutách konfigurace mu to jede jedna báseň)
A RAM žeroucí příšera?Nebude to jinou správou paměti ve Vistách, než jaká byla třeba v XP?....mno nic, popojedem
Firemní SW je problém.Musel jsem dokopat ty líný programátory našeho SW,aby pohli zadkama a něco s tím udělalili.Trvalo to sice 3/4 roku, ale nakonec hup a mám tam i ten :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to BTJ:

Chováte se jako šašek. Nevím proč by na abclinuxu nemohla být dobrá recenze Windows. Každý není takový chudák jako vy, aby viděl svět černobíle. tím bych se tady vůbec nechlubil. Možná by jste místo sebezesměšňování mohl říci, v čem je ta recenze špatná. Ale hlavně, ve vašem podání bych rád slyšel, v čem jsou Visty špatné, co mají navrženo nedobře atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Apes:

Tenhle argument neberu. Je naprosto směšný. Podpora určitého HW je věcí jen a pouze dodavatele HW. Microsoft ji neovlivní, kromě svých vyděračských praktik.... :-)

Stejně jako si jistě nekoupíte HW, který nemá drivery pro Windows Vista, a jako si nekoupíte HW, který nemá drivery Windows XP, tak si pochopitelně nekoupíte taky HW, který nemá drivery k Linuxu, pokud zrovna onen OS chcete používat. Mimo to, BFU má většinou jen běžný HW, a jeho podpora je dobrá všude. Pouze ve widlích musí drivery hledat a instalovat, což je pro něj často nepřekonatelný problém. Takže přijde kámoš odvedle "taky-admin" s warezovanýma Xp-čkama a něco mu tam dobastlí. Linux neumí, a tak Linux není pro lamy.....

Moje přítekyně je naprostá totální BFU. Doma máme pouze openSUSE. Při jednom pokusu, dát jí tam zpět Windows XP, začala hlasitě protestovat. Nechtěla přijít o něco tak skvělého jako je KDE se všemi těmi KDE-apps. A to vám řeknu, to jsem teda fakt čuměl!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu se zbavit dojmu, že nejprve nasadit do firmy Visty a pak tomu přizpůsobit zbytek je postup postavenej na hlavu. Vista je krásnej systém pro BFUčka, který nikdy před tím na ničem jiném nedělali. Vyzkoušel jsem si nedávno Visty na docela slušným stroji, není to tak strašný, jak se povídá. Vlastně by se dalo říci, že Windows Vista je celkem dobrý systém. Ale jsou tu bohužel lepší. Třeba Windows XP. Z tohoto důvodu je jediným logickým důvodem k upgradu Windows nepodpora nového hardwaru ve starším OS, typicky na úrovni ovladačů. Asi nemá cenu přípomínat, že tento důvod je v mnohých případech uměle vykonstruovaný, žene jej totiž podstata komerčního prostředí a tedy snaha dané firmy vydělávaat. A to bude fungovat do té doby, dokud to bude všeobecně lid akceptovat. Takže hlášky typu "do roka a do dne máte všichni Visty" jsou výsledkem ovčího efektu, na který obchodní model Microsoftu s drobným násilím typu "my víme, co je pro vás nejlepší" a "budete asimilováni, odpor je marný" spoléhá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to JKK: on pan BTJ si totiz tu recenzi neprecetl, kdyz by to udelal psal by neco jineho, ona ta recenze kupodivu zatim vypada prizniveji pro visty nez pro linux ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ Visty přibližují Windows standartům dodržovaných Linuxem ... tak se nedivme , že je jejich přijímání tak vlažné ;)....

Jednoznačně Microsoft opomněl , že nikdo nestojí o to , aby nový systém uměl to samé při minimálně dvojnásobných nárocích - přidaná hodnota Vist z mého pohledu - 0,0.

DRM a neustálý monitoring není cesta na kterou bych dobrovolně sešel ... Visty nikdy ! - (pokud opět M$ uměle nebude tlačit na výrobce HW :(( a ti z nás neudělají nevolníky pod taktovkou Microsoftu)
Linux je ultimátní řešení pro jednoúčelové systémy , pro multizaměření ovšem windows vyhovuje stále víc .Pro systém který vzniká na koleně s tisíci variantami je univerzální podpora takřka utopií.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podpora hw je věc, kterou MS ovlivňuje velmi kardinálně a zásadně (stejně tak jako Linux sám).

Za prvé - samotná architektura jádra Windows a API pro ovladače ovlivňuje jak složité bude ten driver vůbec naprogramovat. Podle toho co jsem sestudovat, tak programovat drivery pro Visty nikdy nebylo hnusnější (v porovnáním s programováním driverů pro předchozí verze Windows).

Za druhé - pokud MS uzavře Visty pro běžné drivery a dá tam dost výraznou překážku v podobě nutnosti zaslat driver MS k otestování a k digitálnímu podpisu - což není ani zadarmo, ani za žádný symbolický peníz - pak samozřejmě tím brzdí zejména firmy vyrábějící levný hw, stejně tak si hw firmy rozmyslí dát verzi driverů pro Visty pro třeba půl roku starý hw, protože proč by cpali do toho zbytečně prachy? Kromě toho to samozřejmě brzdí opravu chyb a vylepšování driverů, protože jakmile uděláte novou lepší verzi driveru tak znovu - šup k MS na otestování, podpis, a poslat tučný šek za vše na MS konto.

Jestli opravdu si někdo myslí, že tento přístup MS skutečně nijak neovlivňuje množství driverů pro Visty, a že vše je pouze vina výrobců hw, tak už nemám slov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporučil bych se podívat na kalendář, než začnete číst příspěvky od BTJ :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Visty jsem zkoušel.
1) Rozhraní mě neuchvátilo, ale určitě bych si zvyknul.
2) Měl jsem některé problémy s nastavením a fungováním OS, ale to bych asi časem vyřešil.
3) Ovšem ovladače pro mojí analogovou TV kartu a digitální TV kartu nejsou a nebudou. (Rádio přes kartu poslouchám každý den.)
4) Některé mé oblíbené programy ve Vistách nefungují. A nebo nefugují tak úplně. Snad se časem objeví nové verze nebo použitelné alternativy.
 
Čili to shrnu - zatím nemám důvod přecházet z osvědčených Windows XP. Za půl roku, za rok to třeba může být jinak, ale dnes ne.
 
P.S. V práci nám na IE7 nefungují některé důležité intranetové aplikace, ve Vistách by byl člověk ztracen. Ve Windows XP je možnost zůstat u IE6.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Apes:
a máte ve firmě doménový server? Pokud ano, zkoušel jste se někdy přihlásit připojit s pc, kde nemáte nastavenu doménu? Nebo máte jinou skupinu než všichny ve firmě? Dokonce ani cd \\ipadresa nepomohla. Komunikace se Sambou taky je silně na štíru, s uživatelskými účty atd.
S tím donucení programátory celefiremního řešení o úpravu. Co když používáte SW od jiné společnosti (např. SAP, atd.) a ani Ti kolikrát neví jak s tím nadělat, protože by to negativně ovlivnilo fungování pod staršími OS?
S novou koncepcí využití RAM? myslíte jako např. využívají některé unixové systémy, kde princip je mýt využtitou pamět RAM na cca 75%, pokud zrovna nejedou náročné programy, tak se načítají ty, které se používají nejčastěji? No jo, ale v případě že spustíte něco jiného, tak v tom systému se musí rychle uvolnit právě tato zbytečně zabraná RAM a né stylem, že zaplníte SWAP!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtel bych podotknout jednu vec ohledne problemu s Vistou.

Plno z vas Vistu vychvaluje a pise, ze s ni nema zadne problemy. Ale podivejte se do libovolne diskuze a vyberte si z ni pouze ty serioznejsi prispevky a uvidite, ze diskutujicich, kteri maji ruzne problemy, je opravdu hodne. Takze i kdyz vy nemate problemy, existuje plno lidi, kteri maji a ne male. To je duvod, proc neni tolik o Vistu zajem a plno lidi se ji brani. Pokud by vetsinu techto problemu vyresil SP1 a plno techto hlasu zaniklo, dalo by se uvazovat o boomu k Viste SP1. Ale zatim to zda se neni.

XPcka jsou lety provereny a stabilni system, sluzby a programy v XP maji ocekavane chovani, uzivatele s tim umi pracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to crv:

Příznivěji nevím, nesčítal jsem body autora. Nicméně autor sám přidá na konci tabulku, takže si každý bude moci spočítat, jak dopadl ten který OS podle jeho priorit. Pripadne si to ohnout, aby vyhral jeho oblibeny system :-D coz je tam vtipne naznaceno...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Miloslav ponkrác:

To jsou ty mafiánské praktiky, které jsem vsouvislosti s ovladači zminoval :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vistalizace - Název procesu při kterém se z funkčního objektu stává polofunkční, ergonomicky nevyhovující a s přídavkem WOW efektů a všudypřítomné nápovědy .

Báječným příkladem budiž MS Internet Explorer 7.XX - ergonomie postavená na hlavu .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to JKK: me nejde o konkretni cislo, to je prave ovlivneno predevsim tema vahama a pro kazdeho uzivatele je to jinak, dulezite co jsem chtel zdelit bylo ze kdyz by si to cele precetl pochopil by ze vista jako system neni rozhodne spatny system a autor recenze se snazi toto obektivne zhodnotit a tim padem neni vubec duvod pro jeho skoro fanaticke nazory nebo pokusy o zalozeni flame (nevim co z toho si mam vybrat)

jak tu jiz bylo receno neni to spatny system, prinasi hromadu novinek dobrych i spatnych a taky nejake ty problemy a jak uz tu zaznelo existujou zatim lepsi systemy (napr win xp) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je to celkem jednoduché. Microsoft a zvláště pak tvůrci různých Linuxových distribucí se předhánějí v tom, jaké přinesou nové funkce, jak ulehčí práci a zvýší efektivitu, atd. Kde je ale problém? V tom, že lidi jim to prostě "nežerou". Nějakých 90% uživatelů PC jsou "lamy", které prostě nerozumí technologickému pozadí, novinkám, atd., případně se jich i obávají. Těm lidem prostě stačí Windows XP, klidně i bez SP1, Outlook Epress (no spíše asi free web mail), atd. Ono je to o tom, že x% uživatelů nikdy nevyužívá ty možnosti, co jim PC nabízí a co jim případně nový software přináší. Na to, aby si napsali text, udělali tabulku a připojili se k webu a freemailu jim stačí už Windows 98 a nebýt toho, že jim "odešel" starý PC, tak ty Windows XP možná nemají dodnes. Ale na XP přešli - lepší hardware, nový, bezpečnější systém s více možnostmi a podporou výrobců hardware. Ale tenhle system i výkon jejich PC jim bude stačit klidně deset let, takže proč přecházet na něco jiného a učit se to, když mají zmatek v tom mají zmatek i při přesunu ikony z jednoho rohu monitoru do druhého? Firmy možná přinášejí novinky, ale asi neznají mentalitu lidí. Ty novinky, nebo možnosti a technologické pozadí, ocení možná 10% uživatelů, ale Ti ostatní? Těm je to úplně jedno. Mají počítač. Ne systém takový či takový. Počítač, který berou za jednu krabci se systémem a neřeší nějaký nový systém. Možná když koupí nový PC s Vistou, Mac OS, či Linuxem, tak řeknou "no je to nějaký celý nový v tom novým počítači", ale jestli je to takový, či takový systém je jim tak říkajíc někde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám Visty s SP1, vše mi funguje, dokonce lepší odezva než na XP, v mnoha ohledech je Vista rychlejší. Asi sem divnej. P.S. Mám C2D, 3 GB RAM, 160 GB HDD, GF7300 VGA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to crv:

Jak jsem řekl. Mě se ta recenze velmi líbí. Všechno ostatní na českém internetu je jen pojednání o hezkých barvičkách. Kloubouk dolů před autorem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vite nekdo proc me ve Firefoxu (Ubuntu) nefunguje reklamni banner na MS Visual studio pod timto clankem? Nikam nejsem presmerovan :-( Asi to je "feature" pro lidi co nemaji IE7...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to GI

openSUSE + Konqueror
openSUSE + Firefox

žádné reklamní bannery na Microsoft zde ani nevidím :-) (pouze Google a ASUS)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze s podporou Oracle vo Vista to uz nie je take zle, ale este pred polrokom to bola "pain in the ass"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JKK: OpenSUSE + Konqueror : Reklamu na myš vidím, je to ono?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2BTJ: Docela dost silne pochybuju ze by visty dosahly alespon 50% instalovanych OS. Firmy si je zarucene neporidi ty jsou vicemene spokojene s XP a 2003 kterezto maji mimochodem mnohem prijemnejsi administraci a mnohem lesi SW kompatibilitu (on ten list aplikaci ktere na vistu bud vubec nenainstalujes a nebo budes mit alespon spoustu problemu sou mraky.

Co se tyka tveho vyjadreni k memu bodu 1 asi ocividne nevis o cem mluvis sam, protoze vyuziti diskove cache pro vykon aplikace je docela zavazna vec a je potreba spousta zkusenosti a casu dosahnout u ni optimalniho vyuziti viz treba oracle ci SAP a jakekoliv jine aplikace pristupujici casto k velkemu mnozstvi dat. A mimochodem mluvil sem o vyuziti a ne velikosti swapu coz sou dva zcela rozdilne udaje.

To ze ty hodnotis chovani Visty podle UTcka a officu je ciste tvoje subjektivni vec, vetsina lidi tady pouziva podstatne vice uzitecnejsich programu.

Ptal si se jake ze to programy maji problemy s vistou ?
V podstate znacna cast DB, strojirenskych stavebnich programu ci sw pro analyzu a navrhy elektronickych komponent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2goro: BTJ znam osobne a muzu rict ze se jeho prehnane nazori nijak nezmenily za posledni 3-4 roky.

2randy: Nejnovejsi verzi oracle na vistu nainstalujes ale problem je ze oracle malokdy funguje sam o sobe a dost casto jeho "nadstavby" jako treba SAP maji jiste pozadavky ktere treba novejsi verze nemusi splnovat.

2WIFT: Take mi to tak posledmni dobou pripada, ale nastesti alespon o velkych spolecnosti a casti uzivatelu zatim narazil.

Ja osobne pouzivam prevazne Windows a dal sem si i tu praci zhruba rok testovat vistu nez sem se vratil zpet na starsi vindows. Treba jednou MS dospeje a udela efektivni OS s funkcemi ktere by radi uzivatele misto toho balastu obaleneho DRM a podobnymi s****** ktere stejne nemaji valne ucinosti a jen znesnadnuji vyvoj dalsich aplikaci a zpusobuji ruzne problemy ktere by u cisteho OS jinak nebyly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to GI + Iffirin

openSUSE + Firefox:

Reklama na Visual Studio je skutečně nefunkční. Potvrzuji. Bohužel, reklamní bannery se střídají, a tento se mi objevil až dnes....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodney: <ot> Vsiml sis ze BTJ v posledni dobe uz neni 147.229. ??? :o) </ot>

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak Visty uz nam po SP1 budou pry umet kopirovat soubory skoro tak dopbre jako WinXP ;-)

Mark Russinovich's blog - Inside Vista SP1 File Copy improvements:
http://blogs.technet.com/markrussinovich/archive/2008/02/04/2826167.aspx

+ hutna diskuze pod tim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IE7 ve firmach? Tak nevim, jestli je to dobry priklad v otazce upgradovani. Pokud posuzuji z nasi firmy, tak clovek, ktery ma na starosti pocitace, tak ten je "liny jako pr.se" a nehned prstem navic, takze na pocitacich je to, co je prednastaveno v instalaci XPecek - IE6. A jsem presvedceny, ze stejna situace je i v mnoha dalsich firmach, takze zrovna tohle bych pro srovnavani nebral moc vazne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale pokud je tak liny, jak popisujes, tak se na vsechny stanice automaticky nainstaluje sam IE7 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Howard:
jak si to myslel s IE7? vždyť je to volitelná instalace

to JKK:
fakt super recenze Visty, navíc s porovnáním s Linuxem. Fakt to stálo za to celé přečíst. Autor má můj obdiv, že se až na ojedinělé vyjímky sprostil všech subjektivních názorů a psal věcně.
BTJ to buď nemohl přečíst a nebo to prostě nepochopil (možná mu nic neříkají určité pojmy, které pro uživatele zaměřené jen na Win jsou neznámé) a nebo jinak nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ToJeJedno:
Pokud líný admin nikde nic nenastavil a nechal všechno na automatické aktualizaci, vleze mu tam IE7 coby automaticky instalovaná věc skrze Windows Update (faktem je, že jsem to ještě nezkoušel, takové prasečiny, jako je nechat zapnuté automatické aktualizace, nedělám ani nedopatřením, takže nevím, jestli se ten instalátor, co tam skrz autoupdate vleze, ještě nezeptá - ale i kdyby, znáte úředníky, bezmyšlenkovitě klikají na všechno, co má "souhlasím" a "ano").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem udělal test Vist s SP1 (poslední dostupná verze) a XP SP3 (stažena z update microsoftu). Testoval jsem výkon na 3DMark2006. Bohužel , nebo bohu dík , XP jsou stále výkonější než Visty. Tento test je zejména zaměřen na grafický výkon. (jsem hlavně hráč her).Po aplikaci v XP SP3 jsem vypozoroval celkové navýšení výkonu ať grafickém tak běžného prostředí windows - rychlejší spouštění aplikací atd..Podotýkám že nevím zda jsou SPacky již totožné z finální verzí či m ne, ale spekuluje se že by mohli :-).Takže se asi toho moc v nejbližší době nezmění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz tak procitam clanky ve kterejch se nekdo zmini o systemu (Vista, Mac OS X, Linux), libi se mi jak se okamzite rozjede bourliva diskuse-nejdriv krytika autora pro neobjektivnost, pak si stezujou lidi ktery pouzivaj jinej sys. Je to docela zabava to tu tak procitat. Ja pouzivam Win XP. O Vistu nejak nejevim zajem jelikoz by mi na notebooku stejne nesla (HP 530), a navic by mi byla k nicemu protoze ve skole potrebuju AutoCad, a ve Viste mi nesel spustit (verze 2000LT, 2004LT CZ ani 2007, kdyz sem ji mel na stolnim PC). Pouzivam XPcka, ktery sem si predesignoval na MAC OS X Leopard a sem spokojenej. Vista byla pomala, kdyz sem chtel neco udelat musel sem tisickrat potvrdit opravneni nebo co to bylo, proste klump. Je to muj nazor a ten nezmenim. Kdyz si to tak vezmu tak sem vlastne u nikoho z lidi co znam Vistu nainstalovanou nevidel, akorat na sidle kabelovky byl jeden komp. Myslim si ze XP jsou tak zazitej system ze se uzivatelum nechce prechazet na zbytecne preplacanou Vistu, myslim si ze chybou Microsoftu byla doba vyvoje Visti a nakonec zklamani z vysledku po dlohy dobe cekani. Uprime ja mit prachy uz mam MacBook s Leopardem. Tak mozna v lete. Zatim hasta la vista, Vista.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.