Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SpaceX má za sebou další úspěšnou misi recyklované rakety Falcon 9

Vždycky si říkám "týjo, průšvih", když se ta raketa začne po startu naklánět doleva. Holt my KSPčkaři bychom potřebovali kameru z opačné strany... :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tento vikend byly dva starty
23.6. startoval Falcon 9 s BulgariaSat-1
25.6. startoval Falcon 9 s desitkou druzic Iridium NEXT 11–20

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

SpaceX pěkně využil obě přistávací lodě najednou :) Za chvíli až to bude lítat dvakrát do týdne na stejnou stranu tak budou potřebovat pár dalších.

Mimochodem za týden je další start, Intelsat 35e. To už bude desátá mise tohoto (půl)roku, zatím měli rekord 8 odpalů za minulý rok.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Elon Musk v nejakom rozhovore povedal, ze finalny uspech Falconov bude, ked starty nebudu generovat spravy. Uz to zacina.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. A u těch Iridií poprvé letěly nový titanový kormidla. Dobrý článek o nich: http://www.elonx.cz/elon-musk-se-rozpovidal-o-novych-rostovych-kormidlech/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to docela legrace, protoze SpaceX ma no zbytek roku v planu 1/3 ze vsech verejne znamych a planovanych startu. V celkove hmotnosti vyneseneho nakladu budou pravdepodobne pres 1/2, pokud zase neodlozi starty Falconu Heavy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Devil is in the detail... Falcon bez brzdiaceho zazehu motoru volne na plosinu nedoletel. Ak by sa o nieco take pokusil, volalo by sa to volny pad a skoncilo by to destrukciou raketoveho stupna aj plosiny (ak by stupen nebol skor zniceny este pocas letu teplom a dynamickym namahanim). Co sa vzhladom ku kombinacii pomerne vysokej hmotnosti a vysokeho najvyssieho bodu cielovej drahy stalo bolo to, ze sa jeden zazeh vynechal (z celkovych troch, ktore sa pocas pristavania vykonavaju) pre nedostatok paliva na jeho vykonanie. Falcon tak letel atmosferou rychlejsie, zaletel dalej a pristanie bolo tvrdsie, nebolo to ale volne doletenie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, držím palce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.