Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

SpaceX protestuje proti monopolu na vypouštění raket pro americké letectvo

SpaceX Falcon 9 v1.1
Určitou formu monopolu schovanou za „národní bezpečnost“ mají firmy Lockheed Martin a Boeing. Ty totiž jako jediné dodávají nosiče pro vojenské družice amerického letectva.

Šéfu SpaceXu se to samozřejmě nelíbí. Elon Musk tak nyní připravuje se svým týmem protest proti této praktice s tím, že SpaceX by mohl americkým daňovým poplatníkům ušetřit až 1 miliardu dolarů.

Protest míří konkrétně na United States Air Force, která tyto zakázky zadává. Týká se procedur, kterými se celá věc řídí. Americké letectvo si kupříkladu bez nějakého výběrového řízení koupilo 36 kusů Evolved Expendable Launch Vehicle (EELV - na fotografii dole), za kterými stojí United Launch Alliance jakožto společnost zastřešující tyto v podstatě komerční starty nosičů pro letectvo USA realizované firmami Lockheed Martin a Boeing. Uvedená praktika znemožňuje společnostem jako SpaceX soutěžit o zakázky ve vypouštění nosičů týkajících se národní bezpečnosti.

SpaceX se pochopitelně cítí hodně silná v kramflecích. Od konce programu Space Shuttle jsou Američané závislí na externích dodavatelích, zejména pak Rusku a jeho raketových nosičích. SpaceX má za sebou čtyři úspěšné lety k Mezinárodní kosmické stanici, navíc současná situace kolem Ukrajiny a politické sankce a embarga pomalu uvalovaná na Rusko jí nahrávají do karet.

Firma navíc již dříve prokázala, že umí létat levněji než NASA - což samozřejmě v porovnání se superdrahým programem amerických raketoplánů nebylo až tak těžké. Ale argument o potenciálu úspory 1 miliardy dolarů je něco, co by mohlo americké představitele o této věci „monopolu“ Lockheed Martinu a Boeingu na starty pro U.S. Air Force, přesvědčit o nutnosti či vhodnosti přehodnocení starých, zaběhlých a finančně nákladných procedur.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku SpaceX protestuje proti monopolu na vypouštění raket pro americké letectvo

Pátek, 2 Květen 2014 - 13:31 | Psycho Mantis | tak ono to nebude zase úplně tak jednoduché s...

Zobrazit diskusi