Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Speciální model Raptor Lake může dosáhnout 6 GHz

A proč neudělají rovnou jednojádrový procesor bez "balastu"? Možná by ho vyhnali na 6,2 GHz. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednojadrový byť nemôže, lebo konkurencia má viacjadrové a dokonca údajne existujú aplikácie ktoré tieto jadrá vedia využiť :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gaunter - to neni pravda(!), v BIOS-u/UEFI si prece dokazes udelat i ze 16 jaderneho 1 jadrovy procesor, kdyby tak intel pekne poptal sve zakazniky stylem: "hele prepnete si svuj uzasny, moderni a naprosto excelentní intelí procesor ciste na 1 jadro a pak z neho dostanete ty nejlepsi vysledky", verim ze dost debilu by to i udelalo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intelovsky stavebny stroj FX9000. Historia sa opakuje, ale tentoraz v opacnom garde.

Dufajme ze to nebude predvadzacia akcia schovana pod pultom ako ten "zazrak" spred par rokov, co bezal na 5 GHz na vsetkych 28 jadrach, potreboval specialneho vodnika schopneho odviest 1 kW tepla, plus 1,3 kW zdroj a super-specialnu fosnu s 28 fazovym napajanim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak ja pevne dúfam, že podobné zverstvá zostanú len na úrovni predvádzačiek. Už CPU nad 200W v bežnom PC je nechutnosť. Z pohľadu efektivity je už všetko nad 120W dosť naprd, keď 65W modely dokážu pri polovičnej spotrebe dosahovať 80-90% výkonu a to ani nebudem hovoriť, aký pomer spotreby a výkonu sa aktuálne darí dosahovať pri mobilných CPU.
Tak ale keď si intel chce rezať ten konár pod sebou, tak ho nechajme. Bude vtipné keď si to všimnú bruselskí úradníci a začnú lepiť energetické štítky aj na PC :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A už to tu máme.
Vysoké takty u Intelu => špatné
Vysoké takty u AMD => super

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, vysoké takty samotné přeci nikomu nevadí, rozdíl je v tom, že u Intelu s těmi vysokými takty přichází taky přehnaná spotřeba, u AMD se nyní sice zvyšuje taky, ale pořád to má od té Intelí dost dakeko a je to jen málo. Navíc na Zen4 tu už bylo hatu až až, nejen na spotřebu i za to malé navýšení, ale i za „málo“ zvýšené IPC, hateři AMD asi už zas mají raději nějakou sklerózu, rozpoutají tady nedávno takový shitstorm na Zen4 a najednou si už na to ani nepamatují a mezitím tento „trash“ jim převálcuje i ten jejich těžce přehypovaný Raptor Lake, no to je oser teda, to by jeden nečekal, tak ať ti z toho nepraskne cévka.:)

To jsou vždycky fantastická proklamování, jak Intel vše rozdrtí a jak je už zas AMD dead a nemají na to nic dost dobé a nakonec se jim ta vraždící mašina vždycky jakoby stejně nějak zadrhne zrovna ve chvíli, kdy už je potřeba spustit, takže není z toho nic, to je vždycky taková smůla, nakonec dostanou od AMD znovu sami akorát do držky z 360 otočky, to zas poteče červená z frňáku.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Navýšení ppt z 140W na 230W je "malé" ?
Tady má zase někdo dvojí metr.

A na zen4 pokud vím tak hatovali hlavně AMD fanoušci co byli prehypovani z úniků podle kterých to mělo mít o 20% vyšší IPC.

Na raptor lake pomalu žádný hype není protože už při uvedení alder lake Intel ohlásil že raptor lake bude "jen" optimalizovaný alder lake s přidanými malými jádry, tedy nic revolučního.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, tak já nevím, ale mi teda 230W připadá jako menší číslo než 240W, ale možná to jen nějak špatně počítám.;) A to si ještě počkáme na kolik vlastně bude navyšovat teda ten Raptor Lake, když mají navyšovat frekvence a přidávat malá jádra ještě na stejném výrobním procesu, to asi poleze spotřeba spíš nahoru než dolů a teď záleží o jak moc, takže AMD zůstává furt efektivnější, pokud počítáme, že bude výkon stejný. Takže hate je trochu mimo, anebo samozřejmě na to u Zen4 může nadávat, ale potom musí nadávat ještě víc i u Raptor Lake.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

LOL...ale v kontextu odlisnych vyrobnich procesu a architektur. Tohle ublizene fnukani vzdycky pobavi

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"První zhruba tři roky si odkladů nikdo nevšímal,"

Těžko hodnotit celý svět, ale v mé bublině si toho lidi kurva všímali. Taky nebylo divu. Jestli si dobře pamatuji, jednalo se o dobu novějších Haswellů, které nepřinesly takřka žádné navýšení výkonu nebo vylepšení provozních vlastností.

Jak to bylo jinde? Řešil někdo u vás neustálé odklady 10nm?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Haswell-refresh nesouvisel s odkladem 10nm procesu, ale se zdržením Skylake. 10nm odklady se promítly na post-Skylake éře. Takže jsem tím myslel cca roky 2015-2016-2017.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skylake radsi ani vyjit nemel, intel mel rovnou vydat Haswell-refresh 6/8 jadro, Skylake byl jednoduse paskvil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj bylo to tak. Trochu jsem to pomotal. Zmiňovaná naděje a polemika vztažená k 10nm byly až po uvedení Kaby Lake, což po ověření v ARKu bylo až koncem 2017 a to již přicházel Ryzen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bude zase paskvil, až by z toho velociraptorům slezlo peří, kdyby věděli, s čím je budou spojovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

aneb "Speciální Technická Operace" po intelovsku :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, na hlavu postavenych 6GHz ala single core(k cemu???), te firme jiz totalne hrabe, namisto toho aby misto 16 jader debilnich atomu pridala dalsi 4 a poradna, jde zas a znova delat cirkus..., ne intel se nezmenil, povysila se u nej jen uroven jeho vlastní debility.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

super nápad, dá se tipnout že tam bude méně malých jader, rvát to na plný počet atom jadérek by nemělo smysl. Ale takový 8+4 jako nynější 12700K už by bylo hodně zajímavé.
Zdá se že to nebude nenápadný refresh jak se původně uvažovalo - i to zvětšení cache a další zefektivnění mezijaderné komunikace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale pekny prd, intel narve maximum atom píčovin i do 13900KS(16) stejne jak to udelal se 12900KS(8), dale zadny Alder Lake s pritomnosti atomu smysl(kupovat) nema, jedine Core i5 - 12600 zcela bez atomu, nechapu nac bych si kupoval produkt u ktereho nasledne neco omezim/vypnu, to jako bych si koupil mikrovlnku a vymontoval z nej zarovku, naprosta ukazkova debilita, ne Raptor Lake bude jenom dalsi vyplod z chorych to mozku vedení intel-u.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč bys ty malá jádra vypínal, jaký to má smysl?
Co špatného ti dělají krom toho že umí převzít úlohy na pozadí a pomáhat v těžkém MT?

Pokud jsi nějaký zarytý overclocker tak to chápu protože pak se tam dá vymáčknout o něco víc, ale jinak to není k ničemu vypínat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba kvůli tomuto? https://www.alza.cz/intel-alder-lake-recenze#3d-testy-esport
Doslova příkladně jim to funguje –⁠ more cores [on] = high fps [off].:)))

Nebo ještě lepší toto. https://diit.cz/clanek/problemy-se-spoustenim-her-na-alder-lake-byly-dor...
More cores [on] = game [off].:)

Ale aspoň je s nimi někdy sranda, to je na druhou stranu fakt, už dlouho jsem se takhle nepobavil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1% snížení herního výkonu v průměru z 41her, tak to je opravdu obří rozdíl.
https://youtu.be/RMWgOXqP0tc

A to že hry nešly zapnout kvůli denuvo které blblo je opravené už od začátku roku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco mi říká že AMD pak stačí vytáhnout z šuplíku Zen4+3D cache a je zase vymalováno na červeno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je jasné, ve hrách určitě a prý se jejich nástup má dost urychlit, to je právě to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.