Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Specifikace 5 čipů Lovelace: Střední třída AD104 na úrovni GeForce RTX 3090

Lze jen doufat, že se vyšší střední třída vymaní z těch 8GB VRAM. Pro určité GPGPU úlohy to již včera bylo omezující.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ktoré konkrétne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Například processing videa 4k+. (DaVinci Resolve)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bych vyjmenovat 10 věcí, ale prakticky se dá říct, že cokoliv pokročilejšího než hry po roce 2018 tu VRAM sežere hned. Třeba to DaVinci Resolve a 4k video tam jde tak akorát postříhat, ale jakmile se tam začne trochu barvit a přidávat nějaký efekty 8GB nestačí. Stejně tak v Machine Learning, 8GB je totál low somrák level kde se dají dělat jen základní věci pro naučení základů, při ML práci s obrazem i textem je low základ spíš 16GB a lepší nějaká ta 3090 s 24GB a stále je to málo na top věci.. i když ty menší modely můžou bežet na 8GB, tak při učení je lepší mít větší tzv "batch size" a učení je pak přesnější a rychlejší ale žere to víc VRAM. V 3D grafice a po boomu GPU rendererů, tam není potřeba ani nic vysvětlovat čím složitější scena, tím víc VRAM. 8 GB tam padá u kdejaký větší scény kde není jen pár objektů. Prostě 8GB je dneska akorát tak pro hraní ne uplně top her/nastavení, což někomu může stačit. V ostatních oblastěch je to už 6-8GB minimální spodní hranice. Osobně bych čekal 4070 - 16GB, 4080 - 24 GB a 4090 48GB 1200GB/s vzhledem k očekávanému výkonu 80 TF.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Davinci Resolve je vhodným příkladem. Teď jsem pro změnu nechal basecallovat sekvenační data, přičemž RTX3070M mi zpracovala dva vstupní soubory za minutu, zatímco 16-core 1950X nemá podle logu za dvě hodiny za sebou ani polovinu prvního souboru. To je poměr výkonu cca 1:150 v prospěch GPU (hodiny práce GPU versus tydny práce CPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oprava: Jeden soubor CPU zpracovávalo od 22:15 do 03:50 tj. cca 5,5 hodiny proti 0,5 minutě na GPU. Takze poměr výkonu CPU a GPU je v tomto případě 1:660 (hodina práce GPU představuje skoro měsíc práce CPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Střední třída AD104 na úrovni GeForce RTX 3090"

Cenově, předpokládám. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

také doufám, spotřeba 3090 je extrémně nežádoucí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

fakt jsem zvědavej na ofiko ceny a pak samozřejmě na real ceny, jestli se nerozjede zase krypto, jak to tak bývá u uvedení každé nové generace grafik

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S generaciou Turing (RTX 2080) sa crypto horucka nerozbehla. Precedens by sme teda mali, ze to nemusi nastat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je několik možností. Crypto potřebuje propustnost pamětí, ta bude ale na Lovelace cca stejná, jen boostnutá IC. Jenže ani na AMD, které má tu IC ještě větší to nikterak nepomáhá (IC je malá). Druhá věc je, že se Nvidia snaží cpát SW LHR do nových ovladačů. Tedy i karty bez HW LHR z první revize se začínají omezovat (to ale velké minery nikterak netrápí). Věřím, ža lovelace bude mít LHR ještě pokročilejší, hned v první revizi hardwarové. Pokud to bude stát za to, nvidia vydá(nejspíš tajně, protože by to byl zase shitstorm) crypto Lovelace.
Takže se mi nezdá že by se rychlost miningu příští generací Nvidia grafik nějak výrazně hnula. Hodit do toho vidle můžou dvě věci. První se bude týkat IC u AMD, která naroste do velikosti 256-384MB(?? už si nepamatuju) což může způsobit že některá crypta půjdou těžit extrémě rychle, jako se to kdysi odehrálo s XMR(Monero) NEBO se objeví jiné crypto, které bude náramě sedět té či oné značce grafik a odehraje se defakto to samé co s Monerem.
Mimochodem...4080 jen cca 40% nad 3080?? Chápu dobře že 1.35x rychlejší je de fakto 135% výkonu té druhé? Tedy o 35% rychlejší než 3090?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak rychlá bude GeForce RTX 4080, nikdo neví, protože zatím není jasné, na jakém čipu Nvidia GeForce RTX 4080 postaví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dostáváme se do doby, kdy se výrobci nebudou chtít patlat s výrobou dříve levných nebo průměrně drahých věcí. Budou vyrábět pouze ty, na kterých bude veliká marže. Vzhledem k nedostupnosti všeho to bude jediná jak budou moci přežít.
Nedivil bych se ani za ceny 2499 USD, protože za to se loni GK běžně prodávaly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jn.. proč vyrábět lowend, když je neutuchající poptávka po highendu.
Já to z jejich strany chápu, bohužel pro mě je to blbý. Jsem zvědavej jestli se někdy dočkám nějakého lowendového Ryzenu 5xxx...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec to dopadne jako s auty. Kdo na to bude mít koupí novou kartu, kdo ne, bude koukat po bazarových, nebo nějakých "šlupkách" jenom pro kancl. grafiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude se to prodávat za tolik za kolik se to bude dát prodat. Nepodceňuj trh, dnes se průměrné grafiky pohybují na 15-20 tisících, před půl rokem byly bezmála za 30 a prodávaly se. Prodávaly se silnější grafiky za 50-60 i více tisíc.

Sice ve srovnání s MSRP nebo dřívějšími cenami jsou částky fakt obrovské, ale... v absolutní částce to není nic hrozného. Jedna průměrná mzda. To si může dovolit leckdo. A to se bavíme o ČR a nemluvíme o těch lépe placených oborech...

Podívejme se na major trhy jako US... A pojďme k těm lépe placeným profesím, třeba nějaký programátor který tuší co dělá.. 80-150 tisíc ročně ve mzdě, k tomu tak 10-25 tisíc roční prémie (poděkování že vydrží celý rok, nábor nových lidí je nákladné, chceš lidi motivovat zůstat) k tomu 15-30 tisíc za to že nastoupíš, 10 tisíc příspěvek na stěhování, dalších 100-150 tisíc v nepeněžitém plnění, třeba v akciích na 4 roky... u těch akcií je to fajn u firem které jsou obchodované na burze - prostě to prodáš, když se neobchodují, tak to obvykle při odchodu odkoupí... u startupů je to velký otazník, ale kolik zaměstnanců třeba facebooku se stalo ze dne na den milionářem jen proto, že akcie, které dostávali se začaly obchodovat na burze. Tehdy v místech kde těch zaměstnanců bydlelo více otevírali prodejci luxusních aut své autosalony, protože najednou si to mohl každý koupit a nemusel přemýšlet zda to ekonomicky zvládne.

když to zprůměruješ máš tady řekněme 10 tisíc dolarů měsíčně výplatu, rrozpočtený roční bonus řekněme 15 stovek/měsíc, akcie rozpočteno nějaké 2 tisíce/měsíc, takže tu máš celkové kompenzace nějakých 13,5 tisíce dolarů měsíčně. Takových 9 tisíc po zdanění.. první rok počítej navíc tak 1.5-2 tisíce čistého navíc díky vstupním bonusům a případný příspěvek na stěhování...

Náklady na život, tzn. slušný pronájem bytu/baráčku, auto a jeho provoz, telefon s unlimited voice, text a data, pevný inet, energie, jídlo, pojistky včetně zdravotní... max 5 tisíc, 6 když si doma nikdy nic neuvaříš a budeš chodit do normálních restaurací.

Myslíš že takový obyčejný ajťák bude muset dlouze přemýšlet jestli si to může dovolit?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obyčejný ajťák. To pobavilo :0) Vysoké ceny byly dány praktickou nedostupností a skupováním minery, kteří počítali s tím že se jim to zaplatí i za tu cenu... Nebýt toho byly normálně ceny na 25-30 000 za ten top (což by kupovalo jen pár nadšenců) a 15 000 za výkonnější rozumnou grafiku a 5 000Kč za grafiku pro masy.
Mimochodem průměrná mzda je u nás momentálně něco kolem 38 000 ale hrubého. Informatici mají nejlepší průměrné peníze ze všech (dvakrát tolik) nicméně je jich jen kolem 3%....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas proc by si pokladni v Albertu kupoval herni PC, kdyz na konzoli si zahraje vetsinu her bez starosti a za zlomek penez...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.