Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Specifikace čipsetu B550 oficiálně

"...zvládají kolem 700 IOPS a náhodném zápisu většinou 600-700 IOPS"
...nemá tam být náhodou 700k IOPS ?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...zdá se, že všechny AMD otestované SSD s PCIe 4.0 jsou s řadičem Phison (PS5016-E16)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsou uz na trhu nejaka jina pcie 4.0 ssd?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi ešte nie, už sa hovorí dlho o novom radiči na mieru pcie4, ale kde sú? Už je polka roka pomaly

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ADATA se chubilo tuším na jaře, že chystají tři nové Gen4 modely, každý s jiným řadičem, ale bylo to tuším ve fázi prototypů. Možná vyjdou později, zatím je to samý Phison E16 :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přehled SSD kontrolérů PCIe 4.0 a některé jejich aplikace:
Marvell controller [88SS1321, 88SS1322, 88SS1323] (Kingston M.2 SSD)
https://www.anandtech.com/show/14701/marvell-announces-client-ssd-contro...
https://www.marvell.com/products/storage/ssd/88ss1321-1323.html
https://www.computerbase.de/2020-01/kingston-pcie-4.0-ssd-grandview-marv...
Silicon Motion controller [SM2267G] (Adata M.2 SSD)
https://www.anandtech.com/show/14433/silicon-motion-pcie-40-x4-ssd-contr...
Samsung M.2 SSD [980 Pro] (controller Phison PS5018-E18 ?)
https://www.anandtech.com/show/15352/ces-2020-samsung-980-pro-pcie-40-ss...
InnoGrit controller [client IG5668, enterprise IG5636]
https://www.computerbase.de/2020-01/adata-xpg-sage-indigo-pearl-ssd-pcie-4/
https://innogritcorp.com/en/site/product#pro2
některé aplikace v podobě SSD by již měly být na trhu (CoVid delay?), další se připravují...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Docela škoda že kvůli úspoře pár centů za flash chip bude chybět podpora starších cpu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze nic nebrani vyrobci desky udelat nadcasovy model osazenim vetsi flash - nebo snad jim to AMD zakazalo? :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Co jim bránilo to udělat už s B450?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uz to vidim: "Tak pratele a prave jsme dnes naskladnili nove desky s B550 pro RyZen 3000 a aby toho nebylo malo, tak zitra vychazi RyZen 4000." :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hezký soubor výmluv ...je to logické... - máte doma akvárko? :-))
jinak právě na těchto článcích o čipsetech, tedy na jejich nadpisech se krásně pozná kdo je nezaujatý a kdo fanoušek co hned činy oblíbené firmy omlouvá, hlavně rozdíl zde a na ddw který je prakticky nula a ehw který má střízlivý nadpis neohýbající skutečnost. Takže fandovský pisatel ihned píše tak aby i negativní informace vyzněla víceméně neutrálně. A pak se za totéž kritizují příznivci Intelu .-)
Jednoduše jak AMD mohutní tak přebírá některé praktiky Intelu, ona i ta větší segmentace brzy přijde až se víc prokoušou k OEM.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zase bych ddw a diit uplne nesrovnaval, preci jenom tady ma clovek pocit, ze pisatel neco zna, narozdil od ddw. Ale takovy to jemny pichani do veci v clancich, ktere nejsou o AMD mi taky vadi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to možná tak vyznívá, že tu jsou zaujatí proti Intelu a NVidii a fandí AMD, ale primárně je to spíše zaujatost vůčí falešnému a nefér marketingu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz budou bojovat proti falesnemu a nefer marketingu rad se pridam, jenze zatim vymysli jen nesmysly a konspirace.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dávám ti plus, protože něco na tom je, z části je to konspirační, z části je to smutna realita a pár hovad, pár hlav v Maketingu co Intelu situaci jen zhoršují a myslí si, že vše schovají za Americky úsměv, pravděpodobně bývalí prodejce ojetých aut.

Na druhou stránku, tu každý poukazuje že AMD takové neni, přitom asi rychle zapomeli na komerční lákadla na produkty které neměli a nestačili vyrábět.
Nestačí o proti Intel vyrábět dodnes, nemají tolik linek, a tak přišlo čekání na grafické karty které extistovali jen na obrazku, první kousky byly skoupeny pro mining, to samé nějaké procesory, které ještě dnes jsou špatně k zehnaní jako AMD Ryzen 5 3400G "0" skladem, nebo se čeká na jejich aprovizaci.
(stejná situace tak jak to bylo před lety u procesoru Athlon když se AMD drželo v čele, snad to neskončí stejně)

Takže když AMD dělá marketingové reklamy na produkty drtící Intel a fantastický výkon co nestačí vyrábět nebo je nemá vůbec, je v pořádku, kdyby toto udělal Intel, budou to hovada co nedodržují pravidla už vidím ty příspěvky "Intel se vydrcení AMD tak bojí že už prodává ani to co nemá etc".
Intel alespoň o proti AMD, své produkty stačí vyrábět a prodejce zasobovat.
To že na Českým webu jsou "extra" vyhodné produkty AMD jen u těch produktů, co nejsou zrovna k mání, jako cena 2,800Kč za RX570 když nebyla na skladě etc neberu za vinu AMD, ale CZ WEB prodejcům a jejich makretingu.

PS: Obyčejným userum nějaké marketing, a nějaké hovada můžou být stejně ukradený, na chod PC to vliv nemá a většina něco koupí protože ho to vyjde levněji, né proto jaký ma kdo marketing.
(už jedno desetiletí pracuji jako servisak pro jedno vyrobce HW, ktery ma proti-konukrencní Marketing podstatne horsí jak nějaky Intel a interní chod jeste horší, a co ted, mam chodit a psat to do kazdého príspěvku, a naivně cekat ze by to něco změnilo ? Dělat demonstrace ? Byt bez prace a zivit rodinu jen poctitem že jsem udělal něco spravného a upozornil na jednu firmu z milionu ? )

Nebo to si opravdu naivně myslíte, že existuje jen Intel a AMD a zbylých miliony firem mají před dveřmi zameteno, od výrobců čipů kteří né jen AMD zasubuje vyrobním marerialem, težařské firmy a korporace ti co reciklují jejich 'electro' odpad přes Afriku a vše jde zpět do -> CN ? To že tam umírají lidi, dochází k přírodním katastrofám způsobeným odpadem aby jste si doma mohli zapnou PC nikoho nezajímá, ale každej má hned blbé pindy k obrázku s úsměvem a pouzkazuje na Marketing.)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dávám mínus splácanině výmyslů, dojmů a konspirací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co ti vadi na nadpisu '' Specifikace čipsetu B550 oficiálně '' ty vymluvo? ((:

az nekdy intel vyda socket co bude podporovat ctyri generace procaku v rade s ruznejma architekturama, tak s nim muzes zacit srovnavat.. zatim nezvlad nezvlad ani tri a to je to vsechno lestenej skylake.. (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U intelu ten challenge pojali naopak - stejny cpu, 3 ruzne sockety :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD dela docela chybu, at uz ma pro to treba dobry duvod nebo ne. Za ty 3+ roky si vybudovala povest "te dobre firmy" oproti "tomu zlemu intelu" a je to docela logicke, po tom co Intel dela/delal a co predvedlo naopak AMD. Tenhle, nazveme to, preslap AMD, jim zase z toho kreditu "te dobre firmy" u dost lidi ubere, takze nebudou mit duvod jej priste preferovat (za predpokladu podobne techniky) vuci Intelu. Z pohledu AMD je to mozna jen pragmaticke rozhodnuti, ale z pohledu casti uzivatelu, dost kratkozrake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vsiml si nekde, ze podle te prezentace AMD neni podporovan Ryzen 2 ani u A320/B350/X370 a pritom to s nim spousta lidi pouziva? Predpokladam ze tu bude obdobne s Ryzen 3. Tj. na B450 a X470 pobezi. Co nepobezi na B550 jsou starsi CPU, podobne jako to je u X570.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napadlo to mnohe ;)
..ale tahle informace na HWUnboxed udajne primo od AMD/vyrobcu tomu zatim moc nenasvedcuje
https://youtu.be/av2hUxKypkE?t=195

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na x570 bezi i ryzeny prvni generace. I kdyz oficialne amd tvrdilo ze podpora nebude a nakonec ji amd v ramci updatu agesy pridalo. Takze by sem pockal, co z nich nakonec opravdu vypadne. Protoze do prezentaci kresli jednu vec a realita je pak jina...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten graf říká co AMD požaduje po výrobcích desek. Ti samozřejmě múžou nabídnout víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme jen tak nemuzou ;)
Jednak nepujdou proti AMD/Intelu, pokud budou ti na necem trvat a zaroven potrebuji casti kodu primo od nich, ktery pak do Biosu implementuji. Pokud je nedostanou, tak dal asi vlak moc nejede..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen nechápu proč tam stále cpou tolik USB, místo LAN, rychlé WiFi a nebo LAN Switch nebo Hub

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To neříkej AMD, ale výrobcům desek

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by, ale mělo být v chipsetu místo hromady USB

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nic z toho by v chipsetu byt nemelo. Jako priklad je ethernet. Kdyz ta daji 1gbit, tak se najde spousta lidi co jim to bude malo. Kdyz tam daji 10gbit, tak se najde spousta lidi co si bude stezovat ze jim to prodrazuje zakladni desku za neco co nechteji a co by pravdepodobne vyzadovalo aktivni chlazeni chipsetu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ta spousta zbytečných USB tu desku neprodražuje a taky úplně zbytečně jinak LAN 1gbit je standard

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale už by dávno měl být 2,5gbit standard.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty USB zas tu desku až tak moc neprodražujou (a ještě je otázka kolik je moc USB - z mého pohledu je u stolního PC minimum tak 8). Z LAN karty jde do čipsetu integrovat jenom půlka (PHY - physical interface - musí být venku), některé čipsety tu půlku LAN mají integrovanou a stejně to výrobci MB nepoužívají a osazují samostatné čipy (samostatný Realtek vyjde levněji než PHY k čipsetové síťovce). Wifina to samé akorát u wifi je ta část co jde integrovat ještě menší než u drátové síťovky takže se to nevyplatí. A proč by proboha někdo měl mít v PC switch?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já mám u stolního PC obsazené max 3 USB a to je v jednom bezdrátová myš a klávesnice, v druhém tiskárna a to jen proto, že mám ještě takovou co nemá WiFi a poslední je volný na nějaký ten občasný USB HDD, připojení mobilu toť vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Drátová klávesnice, drátová myš, tiskačka, webka, hardwarový klíč k SW a často mívám zapojený externí disk a flashku zároveň

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro spoustu lidi uz je dneska ten 1gbit ethernet zastaraly. Ostatne je to pres 20 let stary standard a gigabitovy ethernet sem na zakladni desce mel uz nekdy v roce 2008. Od ty doby se toho hodne zmenilo jen tahle archivalie zustava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že dlouho byl standardizovaný jenom 10Gbit (v 2006), který je pořád relativně drahý. Ty 2.5 a 5Gbit mezistupně byly schválené až někdy koncem 2016 a použitelné čipy se objevily až tak před rokem a kousek. Další problém je, že v home prostředí tak pro 95% lidí 1Gbit stač, není moc velký tlak na navyšování rychlostí (v podstatě jediné kdy se v home prostředí využije víc než 1Gbit jsou lepší NASky osazené SSD nebo moderními HDD - a kdo to doma mimo nadšenců má)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ne přímo v chipsetu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedavalo to smysl to integrovat do chipsetu tenkrat. Nedava to smysl ani dneska. Naopak se siri nemoc, kdy ethernet z notebooku mizi uplne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale kvůli módě "žiletkových" notebooků - RJ45 konektor je příliš vysoký

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten kdo napíše do vlastností chipsetu (B550) že podporuje x16 PCIe Gen 4 pro GPU by potřeboval pobodat.
Hlavně že to NOxák opsal a vytučnil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě zajímá jenom jedna věc - půjde ta nádhera uchladit normálním pasivním chladičem anebo se budeme opět vracet v čase o 15 let nazpět k hlučenému mikrovětráčku, který do půl roku začne vyluzovat pazvuky, které nikdo nechce slyšet?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.