Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Specifikace DVD-RW Dual-Layer dokončena

DVD-RW DL logo

DVD Forum dokončilo specifikaci dvouvrstvých přepisovatelných disků „DVD-RW DL“. Jestliže ještě v létě byla specifikace ve verzi 1.9, finální je 2.0.

To by byla ta dobrá zpráva, nyní špatná, se kterou jste ale asi mnozí počítali. Současné vypalovačky k zápisu na DVD-RW DL zřejmě nijak nepřesvědčíte, byť to dříve vypadalo, že ano. Spekuluje se sice, zda by to šlo vyřešit patřičnou úpravou firmwaru, pravděpodobnost je však malá až mizivá. Nanejvýš se dá očekávat, že nové firmwary dovolí vypalovačkám takové médium rozpoznat a alespoň číst. Na zápis takovýchto disků však budete potřebovat novou vypalovačku, která bude na média DVD-RW ve specifikaci 2.0 (tedy Dual-Layer) připravena, přesněji její laser, jenž musí mít o něco silnější výkon (až 1 mW). V neposlední řadě bude úspěch záviset i na ceně médií, které musejí být na dostatečně slušné úrovni, aby se uživatelé raději nepřeorientovali rovnou na modrý laser. Vypalovačky Blu-ray jsou sice ještě hodně drahé (o ne/dostupnosti HD DVD ani nemluvě), nicméně v době, kdy DVD-RW DL reálně nastoupí na trh, už to může být o poznání lepší.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Specifikace DVD-RW Dual-Layer dokončena

Pondělí, 23 Říjen 2006 - 20:05 | Anonym | Aby toto medium bylo běžně v obchodech za tak 50...
Pondělí, 23 Říjen 2006 - 09:53 | Anonym | Teda to jsou fakt ovádi teď přijít s DVD-RW DL...
Pondělí, 23 Říjen 2006 - 00:40 | Anonym | Aby to neskoncilo jako HDCD, Double density CD a...

Zobrazit diskusi