Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Plné specifikace Raven Ridge pro AM4: chladič, podporované paměti, výkon

Dotaz:

Proc si kupovat APU Raven Ridge s 65W TDP, kdyz si muzu koupit Intel Core i5-7500T pripadne vykonejsi 7700T s TDP 35W?

Oba intelovske procesory maji take iGPU HD Graphics 630.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

i5-7500t vs. Ryzen 3 2200G ... Intel má dvojnásobnou cenu, nemá ECC a hlavně - pokud neměníš počítač po 3 letech, tak u Intelu je velké riziko, že již neseženeš vhodnou desku v případě její poruchy.
Zvažuju, že si toho levného řízka koupím do domácího servříku (proto ECC). Sice by mi tam stačila grafika s polovičním výkonem, ale ...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

APU Ryzen 5 2400G 169$
I7-7700T 344$

Ta igpu intelu bude stastna kdyz bude na polovine vykonu toho APU od AMD.
Mezi vykony CPU nebude nejaky velky rozdil krome jednovlakna.
Rozdil TDP 30 W ma opravdu smysl resit ? Je to rozdil pri plnem zatizeni, vcetne grafik.
Cena je dvojnasobna u Intelu.

Ta tvoje demagogie je fakt sila, nechapu jestli si placeny Intelem, aby si plevelil diskuze, nebo jestli nemas co delat a tak vsude pises nesmysly.

To druhe je smutnejsi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

S Redmarxem to jde poslední dobou fakt dost z kopce. Né že by to tak nebylo i dřív, ale teď je ten sešup nějakej strmější. Smysluplné okomentování abys pohledal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Polozil jsem dotaz. George eLzyx mi skvele zaargumentoval podstatne nizsi cenou APU RyZen, coz jsem netusil. Kapa potom zase napsal, ze APU RyZen ma konfigurovatelne TDP a da se dostat na 45W. Tam by me docela zajimalo to vic rozepsat, jak tahle konfigurace TDP funguje, mozna namet na clanek pro no-Xe.

Krome toho se sem nahnali i AMD idioti a misto technickych zalezitosti zacali resit Redmarxe. Opravdu timhle AMDecku neprospejete.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby sis ten článek přečetl, tak tam ty informace jsou a nemusíš tady brečet jak malá coura, že ti někdo ubližuje.
Fakt už se prober.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ani jedna z tech informaci tam neni, tak aspon nelzi, kdyz si to kazdy muze zkontrolovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cituji z clanku
"Výchozí 65W TDP bude možné snížit na 45W."
"ředpokládané ceny jsou $99 pro Ryzen 3 2200G a $169 pro Ryzen 5 2400G."

7700T si vytahnul ty, předpokládám, že aspoň víš co stojí nebo si schopný to dohledat, je to 5 vteřin na googlu.

Opravdu ze sebe dobrovolne delas takoveho hnupa kdyz si to kazdy muze dohledat a ověřit ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak za prve se nikde nepise v clanku nic blizsiho o snizeni TDP, snizit prikon umim i u Intelu kdyz ho brutalne podtaktuju, muze klidne zrat jen 15W, ale snizuju rapidne i vykon. Takze by bylo dobre vedet, co to snizeni z 65W na 45W stoji a to nikde v clanku neni.

Pozor 7500T jsem vytahnul a nenapadlo me v danou chvili kontrolovat, ze je docela dost drazsi. Proto jsem take komentar George eLzyx ohodnotil +1.
Ja narozdil od tebe nemam potrebu se porad hasterit o kazdou kravinu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

odporucam dohladat si pojem configurable TDP . nieje to feature len amd procesorov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

APU Raven Ridge ma konfigurovatelne TDT 45W-65W, takze si ho mozes dat na 45W co je pekna hodnota, najme na nejake HTPC. Vykon integrovanej grafiky je omnoho lepsi + lepsie ovladace na nejake menšie bavčanie, potom aj lepšia cena... a možno aj ničo iné.... peace

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Srovnání s Core i7-5775c? Takže s procesorem s iGPU, který byl vydán někdy v polovině roku 2015? Ten procesor se snad už ani neprodává. Na srovnání výkonu s Iris Pro dobré, výkon narostl velice slušně, jen je škoda, že to v AMD nesrovnali se současnou generací. Třeba i7-7700T. To je sice jenom HG630, takže rozdíl ve výkonech iGPU bude ještě větší než s uvažovanou Iris Pro, na druhou stranu TDP je pouhých 35W. CPU část netuším, hledat nebudu, to by měl udělat autor článku technického webu ;-). Ale zase na "třetí" stranu, ceny jsou zcela v duchu dumpingových cen ( :-) ) AMD a předražených cen ( :-) ) Intelu, takže cca 1:2. A to už je fakticky dost. Fanda AMD nejsem, ale tenhle CPU na 45W do malé škatule u TV už mi stojí za uvažování. :-o

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Viz. muj koment nahore, to uz jste fakt prisli o kriticke mysleni ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neexistuje jediná AM4 deska která by pro napájení brala 19 V z externího konektoru. Pro Intel kdysi existovaly desky pro takzvané AiO, slušně vybavené za pár drobných třeba GA-H110TN. To u AM4 zatím není :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyrabovat Erocase za litr a máš AC a převodník do ATX;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt škoda, no APU Ryzen budu az za cca 3 tyzdne v obchodoch, dufajme, ze sa postupne to zlepsi, nejake lacne ITX AM4 bodnu. Mne roky bezi ITX pocitac s Ci3-3225, Intel HD4000 napajany z adaptera, zdroj https://www.tsbohemia.cz/eurocase-dc-dc-menic-in-12v-out-atx-pro-mini-it... ma nabehane momentalne podla SSD: pocet hodin 17189, pocet zapnuti 13194, zdroj slape superovo, ma velmi dobru ucinnost a je bezhlucny a das ho do hociakeho PC ak vyhovuje vykonovo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a aku to ma spotrebu? Ja som nic neriesil, kupil som jednu z poslednych 1150 dosiek, k tomu g3460 (lebo som mal ddr3 ramy + skoncila zaruka na domaci desktop i7 4790, tak ak sa pokazi, budem mat kam dat i7ku) a v klude 32W s 450W enermax naxn. Aktualne mi to na zahrade bezi na ubiquiti unifi video + 2x kamera.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

používám klasické microATX desky, picoPSU, 12V zdroj od MeanWellu (Čína, ale japonské součástky). Celé to mám hozené do rackové skříně na půdě. A do TV mi putuje obraz přes Plex. Nemusím řešit dražší komponenty, neřeším hlučnost, neřeším estetiku, v obýváku je akorát TV na zdi, žádné krámy kolem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pôjd je pekne riešenie, elegantné. Ja mam rad, ked techniku mam pri sebe. Akurat ma včera manzelka po rokoch prinutila moju telku Sharp 60" zavesit na stenu a podsvietit, kurnajs kolko kablov, prachu a bordela /reprobedne, zosilovač, satelit, video, PS3,..... lapače prachu PS3 a video leteli preč/ len satelit ma 5 kablov /LNB, LAN, HDMI, audio, AC230/, to je masaker... prehrávam cez DLNA..... som to nanovo prekopal, prekabloval a vysledok je super.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To opravdu velká škoda, už jsem se po takové desce díval. Momentálně mám Kabini 25 W v miniaturní MINI-ITX krabičce a naprostá spokojenost. s externím zdrojem. 45W také uventiluje a když tak se dá lehce podtaktovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jednou si přečti můj komentář, který jsem posílal cca hodinu před tebou.
V kostce shrnuto: AMD srovnává s produktem starým zhruba 2,5 roku, který už se asi ani neprodává; iGPU AMD výkonnější a levnější než aktuální řešení konkurence vs. Intel úspornější.
Takže jak se to liší od tvého komentáře? :-o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amd srovnává pouze grafiky, u Intelu vzala to nejvykonejsi co maji, coz je bohuzel tak stare.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cituje ťa Ludek Jelinek "jen je škoda, že to v AMD nesrovnali se současnou generací."
Neviem, ci si cital clanok ale mas tam porovnanie s svojou Intel® UHD Graphics 630. Pre tovoju lenivost ti to zhrniem. 3Dmark11

Intel Core i3-8100 2042 body UHD630
Ryzen 5 2400G s 5042 body (146 % navíc)
Ryzen 3 2200G s 3366 body (65 % navíc)

Konfigurovatelne TDP 45W co je pekna hodnota, najme na nejake HTPC. Vykon integrovanej grafiky je omnoho lepsi + lepsie ovladace na nejake menšie bavčanie, potom cena... a možno aj ničo iné.... peace

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

konfigurovatelne tdp je zbytocnost, kedze priamo vo windowse si nastavis napr. profil setric energie - max. stav procesora na xy%. Napr. i7 4790 mam pri plnom zatazeni cinebench15 118W, pri setrenie energie 50% - 73W. Za dalsie vsetky CPU maju smerom dole nasobic odomknuty, tak ked chces, tak si to proste nastavis napevno v biose.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ano, to si spravit mozes, no ty to robis iba na baze znizenia vykonu, tj automaticky davas dole vykon, z coho plynie šetrenie energie, proste znizujes vykon, davas dole nasobic/frekvenciu. U AMD procesorov s konfigurovatelnym TDP neznizujes automaticky vykon, zalezi od zataze, mas tam CPU aj GPU /je to APU/ a spolu im pridelis 65 alebo 45W TDP, ak vytazis iba CPU a GPU nie, napriklad kancelarska praca CPU casti ostane cele, hoci znizene TDP, tak CPU vykon ani nemusi ist dole. CPU nemusi byt obmedzeny, ide mozno rovnako ako pri 65W TDP. ....mier....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to je taka rospravka ako ze VW ti odstrani software na emisie a zostane ti xy kW ;)
TDP APU je celkove vyzarovanie CPU aj GPU casti spolu. Ak nastavis, aby to ziarilo max 45W, tak zakonite musi ist dole vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nieje rozpravka, treba pochopit pointu, myslim, ze jednoduchsie to neviem napisat. Som rád, ze si sa nieco nove dozvedel. Cakal som inu reakciu ale pohoda, pekny vecer.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ked vypnes GPU cast tak to nieje konfigurovatelne tdp... navyse TDP je uplne irelevantne cislo, nic nehovoriace o skutocnej spotrebe, kludne pri TDP 65W moze byt spotreba 48W. Az tie procesory uvedu, budu testy a tam uvidis, ze pri prepnuti na 45W pojdu dole frekvencie. Tumas ako intel definuje conf.TDP: "Configurable TDP-down is a processor operating mode where the processor behavior and performance is modified by lowering TDP and the processor frequency to fixed points. The use of Configurable TDP-down is typically executed by the system manufacturer to optimize power and performance. Configurable TDP-down is the average power, in watts, that the processor dissipates when operating at the Configurable TDP-down frequency under an Intel-defined, high-complexity workload."

edit: citaj: https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_kaveri_tdp&num=1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viem co je TDP, precitaj si to este raz co som napisal o konfigurovatelnom TDP, ano, frekvencie mozu ist dole, ale nie ako si pisal ty ze pevne, budu zalezat od vytazenia casti APU a nastaveneho TDP. To je ten rozdiel a je to velmi pekna fičúrka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja viem co si napisal. Ty si napisal, ze ak na nominalnych frekvenciach bude CPU zrat 45W a GPU 20W, tak pri nulovom zatazeni GPU moze cele APU brat 45W. Ja ti pisem, ze to tak nebude, lebo TDP je stanovene pri 100% zatazeni CPU zaroven 100% zatazeni GPU. Tzn. to bude tak, ze znizia o xy MHz max frekv. CPU a o abc MHz max frekv. GPU => bum 45W TPD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pijem vinko z ciernych ríbezli Pereg, je super..... Myslim, ze sa to skoro dozvieme, na Alze uz je za predbezne 84 ecok bez DPH, dufam, ze pojde este dole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja Gemerka jemne perliva s magneziom ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dufam, ze iba ako brzdu k niečomu lepšiemu :-) pekny vecer.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie.. lepsie veci si nechavam na vikend.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuji cca tri druhy Intel grafik - s 12 / 24 / 48 EU (low/mid/highend). A pak ten neexistujici 5775c (a par specifickych zarizeni s cipy v BGA**) s 72 EU, coz je +50% jeste nad tim co si bezne muzete poridit.

https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_HD_and_Iris_Graphics#Skylake

Jsem roky nahanel Intel, pac jsme meli zarizeni postavene na OpenGL/OpenCL bezici na iGPU a ten narust vykonu by se hodil... a bylo to nemozne sehnat. ** Intel Skull Canyon NUC ma tohle, ale to je notas bez obrazovky, nelze to zastavet a nema ani potrebne i/o rozhrani jako reseni s desktopovym cpu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má TB3, takže si můžeš k tomu připojit breakout box s pcie slotem a do něj pak strčit cokoliv

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> jsme meli zarizeni postavene na OpenGL/OpenCL bezici na iGPU

hmm, jestli to neni tajne, muzu vedet co to bylo / je ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Software defined camera. Namisto zpracovani obrazu ve FPGA mame shadery.. i7-4790 stihala jen tak tak 4k30, ale kazdy novejsi ovladac pridal na vykonu, bohuzel tech 48 -> 72 EU neslo. Ted to mame prepsany v CUDE a dava to vetsi vykon a ma mensi spotrebu, na mobilnich Tegrach (TX1, TX2). Zdrojem dat je ale porad FPGA na PCIe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má náhradu za Koduriho, v podobe dvoch ľudí. A uvidíme, čo z toho bude. Ex AMD-čkar, čo de facto vymyslel APU, a exšéf vyvoja Tergy v nVidii..

Zaujímavá správa , hlavne prvá po presťahovani sídla zo Sunnyvale, One AMD place na Santa Clara, 2485 Augustine Drive

Employee and equipment moves are expected to begin in Q3 2017 and be completed by the end of 2017.

http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-announces-new-2016aug1...

Graphics Industry Leaders Mike Rayfield and David Wang Join AMD
SANTA CLARA, Calif. 1/23/2018

Rayfield joins AMD from Micron Technology, where he was senior vice president and general manager of the Mobile Business Unit. Under Rayfield's leadership, Micron's mobile business achieved significant revenue growth and improved profitability. Prior to Micron, Rayfield served as general manager of the Mobile Business Unit at Nvidia, where he led the team that created Tegra.

Wang rejoins AMD from Synaptics, where he was senior vice president of Systems Silicon Engineering responsible for silicon systems development of Synaptics products. Under Wang's leadership, Synaptics more than quadrupled its design team through acquisition and organic growth. Prior to joining Synaptics, Wang was corporate vice president at AMD responsible for SOC development of AMD processor products, including GPUs, CPUs, and APUs. Previously, Wang held various technical and management positions at ATI, ArtX, SGI, Axil Workstations, and LSI Logic.

http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/graphics-industry-leaders-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5000 bodu v 3ďmark 11 ro je vic nez slusne na APU. Pokud to nebude nejak throtlovat a drivery budou ve hrach vykonove odpovidat tomuto vysledku, tak skvele APU na nizke at stredni detaily pro 1080p a mene narocne hry. Vicemene vykon Intel 8100+NV 1030 v jednom kousku, ale za podstatne lepsi cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uz na alze je v predbeznej ponuke Ryzen 3 2200G, 84 euro bez DPH, cakal som o cca 10 euro nizsiu cenu ale to sa este moze zmenit. https://www.alza.sk/amd-ryzen-3-2200g-d5253939.htm?o=1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Alza je obecně dražší a na začátku je většinou vyšší cena. Mělo by to být ok.
Díky za odkaz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty desktopové APU vypadají docela slibně, myslím že tohle se AMD docela povedlo, včetně té podpory pamětí skoro na 3GHz. Jediné co mi vrtá hlavou je jak se projeví za malá L3 cache. Přece jen sešup z 16MB na 4MB je dost velký.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uz R3 -1200 a R3-1300x, R5-1400 maju iba 8MB L3, ktore defakto nahradzaju, 4MB nieje tragedia, takty su vyssie a vraj idu taktovat na 4,3 ghz predbezne som sa docital. Super, R3-2200G bude idealka na doma za tie prachy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neříkám že to je tragédie, jen to porovnávám s mým současným Ryzenem 5 1500X :-) Ten má 4 jádra /8 vláken a kdybych hypoteticky uvažoval o koupi toho Ryzenu 5 2400G, ten má také 4 jádra/8 vláken a trochu vyšší turbo, ale ohromný rozdíl je v té L3 cache. grafika navíc by se hodila, ale chtělo by to testy dopadu té menší L3 cache.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to porovnávaj s R5-1400..... :-) skodaze je dost vely cenovy rozdiel medzi 2200G a 2400G, ta 2200G sa mi paci velmi za tu cenu, keby fakt ze ide taktovat na 4,3GHz tak to je paráda. Asi jednu šupnem do kanclu do nejakej lacnej dosky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to jsou opravdy rady nad zlato :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes Akcia rady zadarmo.....:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.