Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Spekulace: chystá se AMD Ryzen 2800X?

Prozatim silne nepravdepodobne... alias fake :)
"Osobně bych si příchod Ryzenu 2800X přál, aby bitva mezi Intelem a AMD pokračovala." .. tam se nic moc nezmeni. Pokud budou ceny novych intelovskych i9 tak vysoke, tak maximalne uberou z prodeje 8700k..se zbytkem to nejak vyrazne nehne snad s vyjimkou nekoho, kdo doted vahal a vykon Intelu mu nestacil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD vedelo pred 7-8 rokmi z Phenomov II X4 spravit X6 pridanim dvoch jadier (+50% zvysenie zo 4 na 6). X6 bol to uplne novy (rozsireny, rozumejme predlzeny) kremik, nie ten isty co pri X4, kde by proste fyzicky tie dve dodatcne jadra uz boli a iba by ich zapli:

X4 - https://bit.ly/2OwC8SG
X6 - https://bit.ly/2OAMbWR

Preco by toto nebolo mozne pri Zene? Ci uz
- zvysenim poctu jadier (zo 4 na 6 ci 8) v jednom CCX
- zvysenim poctu CCX blokov v Zeppelin monolyte (z 2 na 3 ci 4)
- alebo bohapusto pridanim celeho druheho "terajsieho" Zeppelin 8C16T monolytu na CPU PCB

Otazka je ci skutocne 7nm Zen2 prinenie vyssi pocet jadier oproti 8 az 12 ci 16 a ak hej, ktoru alternativu zvoli. Ak 7nm Zen2 skutocne za pol roka zvysi pocet jadier, zvysenie poctu jadier v terajsom 12 nm (aka 14 nm+) Zen+ je bud nepravdepodobne, alebo to musi byt mozne urobit, extra efektivne, extra lacno, extra alternativne a extra rychlo, pretoze inak to nema zmysel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- zvysenim poctu CCX blokov v Zeppelin monolyte (z 2 na 3 ci 4)
..protoze by jsi na to potreboval nejspis jinou patici?
- zvysenim poctu jadier (zo 4 na 6 ci 8) v jednom CCX
..protoze na to potrebujes novou masku, mozna i dalsi veci. Coz jsou naklady. Proc by jsi toto delal pro jeden CPU, ktery by mel konkurovat "hernimu i9 od Intelu", kde fekvence zustanou stejne na stejnem procesu, a tim padem se jim vykon ve hrach tak jak tak nezvedne?

Tohle fakt nedava moc smysl. Ale treba prevapi..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nova patica (ani nove piny) by nemusela byt, pokial architektira s tym akosi pocita (mozno tam bolo vela "prazdnych" pinov) a vie sa s tym vysporiadat, podobne ako phenomy, otazka je aj spotreba a teplo

nova maska ... samozrejme sak by to bol uplne iny kremik, o tom som pisal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco by toto nebolo mozne pri Zene?

protoze je to zbytecne. v v dobe phenomu nic nad nim nebylo, tady je TR. tam to 50 % jader navic. tady by to bylo 25 %, dalsi vec jsou pametove radice a pristup k pameti. atd. proste to nedava smysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zbytecne to urcite neni pokud chce AMD dal konkurovat Intelu na mainstream platforme. TR je sice super, ale to uz je HEDT. Pokud Intel moh zdvojnasobit pocet jader na stejnym socketu neni duvod se domnivat, ze AMD nemuze taky pridat dalsi jadra. Otazka je jestli ma smysl to resit jeste na Zen+ nebo neni lepsi pockat na Zen2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

100% fake

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

btw aj tu je kraaaaaaaasne vidno ze ipc intelu a amd je defacto totozne:

z pohladu AMD
- 4 vs. 5 GHz (o 25% menej)
- 10 vs. 8 jadier (o 25% viac)
a skore v multi-thread cnb15 je veeeeeeeelmi podobne 21XX pre oba

DOKONCA wono vykon lepsie skaluje so zvysujucou sa frekvenciou ako poctom jadier, takze AMD je na tom este lepsie. T.j. tych +25% frekvencie dalo intelu viac ako +25% jadier u AMD a napriek tomu score su tak podobne !!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No proč by to muselo být vysloveně fejk - třeba půjdou cestou jako s TR2, kdy jen přilepí 1 jádro na každou stranu CCX i pro současnou patici, pinově se to ven nemusí vůbec lišit (řekněme fyzicky přidají 2 pro lepší výtěžnost ale zatím jedno nebude aktivní). S duálem na 2993MHz by na 24 vláken připadlo cca 2 GB/s propustnosti, to je pořád o 500MB/s víc než má dnešní TR2990WX a 10 jádro by mělo 2,4GB/s na vlákno. To v budoucnu umožní udělat až 12jádrové Ryzeny a vypilují si i výrobní technologii na Zen 2 kdy AM4 socket bude v roce 2020 patrně končit na 12 jádrech a nějaký nazvěme to AM5 bude pokračovat dál s 12+, protože vyšší třída bude na 16 začínat, standard bude 24-32 a luxus 48 nebo 64 jader na CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

TR2 nič nelepil. 8 CCX už tam bolo v dobe TR1, len 4 boli neaktívne

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S nejvyšším TR2 se sice nic fyzicky nelepilo, ale přístup do paměti mají druhé dva moduly jen skrz první dva a pro základní desku prakticky neexistují. Nevidím důvod proč by obdobně nemohli přidat na substrát další 2 jádra a připojit je na již existující CCX modul pomocí stejné sběrnice. Pinová kompatibilita stejná, jader víc jen holt se bude o ten kanál tahat víc jader. Já neříkám že to takhle musí být, jen že ta možnost to tak udělat tu určitě je. Největší obtíž by bylo TDP, bylo by minimálně 125W pokud by nesnížili frekvence a zabili by si 8 jádrové Threadrippery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skôr by som si vedel predstaviť CCX s 5 jadrami než 3 CCX

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosim vas jak je to s AHCI ovladaci od AMD pro Ryzen(G) procesory? pry nejsou zadne a treba pouzivat Microsofti AHCI 1.0 genericky ovladac integrovany v OS... dekuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má pouze jednu možnost, jak vyrobit 10C/20T procesor a to použitím TR křemíku. Klasika pro AM4 má pouze jeden Zeppelin modul složený že dvou CCX ... tedy 8 jader.

Vzhledem k tomu, že AMD v podstatě vše skládá tak, že vezme Zeppelin modul s 2 CCX a z něj pak skládá všechny svoje procesory kromě APU, prakticky vylučuje, že by aktuálně mohl vzniknout procesor s 10 jádry jinak, než že by tam musely být alespoň dva moduly Zeppelin. A patice AM4 nemá piny na to, aby dokázala logikou obsloužit více jak 1 modul Zeppelin.

Tedy jediná cesta, jak vydat 10C/20T procesor je u AMD použít TR1 nebo TR2 jádra, kde bude aktivních jen 10 jader. Tedy byla by to ořezaná verze TR1920X nebo TR2920X, které mají konfiguraci 12C/24T.

Každopádně do AM4 by to vložit nešlo. A rozhodně pochybuji, že by AMD kvůli jednomu modelu, který navíc nebude mít kdo ví jaký objem prodejů, upravovalo konfiguraci Zeppelin modulu nebo spíše CCX, aby bylo možné vyrobit Zeppelin s více jádry. To nedává smysl.

Čili 2800X je v provedení 10C/20T podle mne buď fake, nebo to může být procesor do soketu TR4 založený na TR1 nebo TR2 jádru, kdy by AMD doprodávalo zmetky z výroby TR jader. Ale rozhodně to nebude procesor s více jak 8 jádry do patice AM4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD by na predrazeny procesor Intelu mohli odpovedet take premiovym procesorem s pajenym jadrem, no ne? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt AMD ma premiovy procesor a ne jeden!, k prikladu sestijaderny/12 vlaknovy, odemceny a pajeny Ryzen 5 1600X za krasnych 160€, za 160€!, za to se kdysi kupovali dvoujaderne Core i3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na 7nm bude mít jeden CCX 6 jader, čili díváme se na early 7nm sample s dvěma vyplými jádry pochopitelně identifikovaný jako "future" nebo "next" Zen, čili benchmark je napsaný tak, že se v době psaní očekávala existence 2800x.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebude v tom benchmarku prostě jen špatná identifikace CPU ?
Něco jako identifikace Zosmy(Phenom 960T=>1605) ,když jste odemčeli všech šest jader....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sam uvazujem o prechode zo 7900x na 2950x a proti AMD nic nemam ale uz mi to pride smiesne ked sa aj tu snazite porovnavat dve rozne architektury na rovnakej frekvencii, ak si odmyslim pri autach spolahlivost pri pouziti el. turba tak jeden motor (AMD) bude mat objem (jadra) a 2. intel bude mat el.turbo (frekvencia), vykon rovnaky 500koni a niekto by ich porovnaval stylom vyberiem to el.turbo :), nechapem preco, ked jednemu chcete uberat frekvenciu tak druhemu jadra. 9900k dokaze pracovat na frekvencii 5GHz ale jadra sa pridat nedaju, AMD ma 10c ale frekvencia cez 4,2GHz nepojde, netreba laborovat za akych okolnosti by bolo lepsie AMD, proste to su fakty ktore sa nedaju zmenit a treba ich jednoducho porovnavat tak ako su. Ja viem IPC je pekne ale bude hrat rolu ked Zen aj Core archiktura budu mat rovnake maximum frekvencie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.