Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Spotřeba Apple A9 od Samsungu a TSMC je v různých režimech různá

Takove odchylky udela rozdil i jen v baterce... je to smesne udelany test. Proc nemerili realnou spotrebu presnym zdrojem + merakem, v stavu bez baterie? Metodika mereni jak ze skolky.. ze se tim takto verejne ztrapnuji.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak, běžně jsou kapacity +-5% u jednoho výrobce, natož jestli je berou od víc výrobců, může ten rozdíl být o hodně větší
A stejně tak se budou lišit kus od kusu všechny komponenty telefonu, co mají vliv na spotřebu i když je dělá jeden výrobce, jak procesory, tak displej/podsvětlení i další drobnosti

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono zkuste se v obchode zeptat, kolik ploten ma harddisk, zda ma notebook pamet pripajenou nebo vymennou, zda se zarizeni pripojuje jako USB Mass Storage, zda se snadno cisti chlazeni u notebooku, atd. Vyrobci se proste snazi uvadet co nejmene dulezitych informaci o vyrobku.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze je uplne ok ze apple neuvadza verziu CPU, ked ide o tak male rozdiely. Ostatny to robia tiez a casto ovela horsie , asi vsetci si este pamataju kauzu s Kingston SSD. A deje sa to aj tam kde by to clovek necakal, pamatam si ze lenovo to robilo pri niektorych bussiness thinkpadoch, kde polovica mala panasonic baterie a druha polovica baterie od dakeho ineho vyrobcu. Ak ste mali baterku od ineho vyrobcu, do dvoch rokov bola mrtva, ak panasonic, tak ta baterka pravdepodobne prezila notebook. Najviac sa nadavalo na to, ze sa to dalo zistit len po kupe ntb, tusim rozobratim baterky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Pred tyznom som pisal ze by celkom bodol nejaky clanok s hlbsim pohladom co za tym je. Po tyzdni sme sa dockali, toho co uz popisali aj inde a este ako klasicku "jezkovinu", ehm.
A samozrejme nechyba klasika na zaver - Apple je aj tak najzakernejsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nemohu za to, že jste nepochopil, že poslední odstavec je jen velká ironie. ale dobře, příště se to pokusím napsat jednodušeji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Viz. co uz tu je napsano, jini vyrobci delaji kolikrat mnohem vetsi prohresky s tim, ze dva ruzne vyrobky oznacuji shodnym nazvem a zakaznik nema sanci si vybrat. Navic taky jde o predpokladanou skupinu zakazniku, zatimco u prodeje pocitacovych komponent se da predpokladat, ze lide kteri si to jdou koupit a slozi si PC sami, se v tom orientuji a chteji si koupit presne to co maji vybrane a kdyz jim pak Seagate proda dvouplotnovy disk misto jednoplotnoveho, tak to dost nastve. Zatimco u Applu cilovkou urcite geekove nejsou a beznemu zakazniku Applu je totalne ukradene, jestli v tom bude TSMC nebo Samsung.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že základním předpokladem je, aby byly všechny zákazníkovy dodané výrobky srovnatelné vnějšími parametry (výkon, výdrž atp.). Což v tomto případě zdá se platí, liší se výrobní proces SoC, ale funkčně je to totéž. Horší je, když se tiše změní vlastnosti, které mají na výkon vliv. Ořezání sběrnice, nahrazení čipů v SSD jinými atp.

Jinak k té poslední větě. To se netýká jen Apple. 99.9 % kupujících vůbec netuší o nějakých CPU v mobilech, noteboocích atp., informace o tom jakou litografií byl dělán je pro ně zcela abstraktní a bezvýznamná. Navíc ani informovaní pořádně nedokážou popsat rozdíl mezi procesy TSMC a Samsungu, takže je to informace až matoucí (obecně se to ví a není to žádné tajemsví). Jinými slovy, kdybych si teoreticky šel kupovat nový ajfoun, bylo by mi osobně také jedno, které z daných dvou SoC tam je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.