Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Reality show: Přepisujeme SSD až do skonání - II. řada

Hustý!
Takže tahle SSDčka po zaplnění
- dosahují sekvenční rychlosti zápisu nižší než mechanické disky
- mají náhodný zápis ještě +- desetkrát horší

Zajímalo by mě, jak se to prakticky projeví na běžném systémovém disku v pc/ntb - bude systém postupně zpomalovat? O kolik? Jde to nějak zresetovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten prubeh v testu je prakticky uz minimalni rychlost. Zresetovat to jde pomoci trimu, ktery "uvolni" misto na ktere se pak zapisuje rychlosti jaka byla pred zaplnenim disku. V tomto testu se trim nepouziva a disk je neustale plny tak to ukazuje nejnizsi rychlosti jake sdd muze dosahnout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to TV:
- tyhle SSD-čka jsou relativně malý, proto je ta sekvenční rychlost zápisu je relativně pomalá (zapisuje se jen do málo buněk najednou)

- co se týká "náhodného" zápisu, je to sice 10x horší než sekvenční, ale u pevného disku je náhodný zápis/čtení klidně 100x pomalejší než sekvenční, takže aby jsi měl náhodný zápis jako u toho "pomalejšího SSD z testu", potřeboval bys zhruba diskové pole z 10 disků v RAID10

Co jsem tím chtěl říci: i v tom "nejhorším scénáři" SSD-čka při náhodném zápisu a čtení nad pevným diskem vedou :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k tomu notebooku: zrovna píšu na notebooku který má v sobě Intel SSD 320 GB (stejný "model" jako se v testu smaží už téměř 14 dní). A je to nesrovnatelně rychlejší než jakýkoliv pevný disk, který jsem měl nebo mohl mít.

Pro mně z testů vyplývá, že pro rychlost SSD není důležité, jestli je zaplněné z 10 nebo 90%, ale je důležitější, jak jsou rozložené ty "zápisy", které se provádí. Tedy že rychlost bude v podstatě stejná, když budu náhodně přepisovat blok 2GB u skoro plného nebo skoro prázdného disku. Rychlost se bude snižovat, když se bude tenhle blok zvětšovat a pokud budou zápisy rozprostřeny do skoro celého logického prostoru SSD, teprve tehdy klesne jeho rychlost na minimum co ukazuje test.

S tím zrychlením je to ještě tak, že Windows 7 Vám dělá úklid na SSD s TRIM skoro pořád.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To já si nejsem tak úplně jistý. Mám 120GB Kingston HyperX a teď jsem přeinstalovával Win7. Napadlo mě, že bych mohl změřit rychlost před a po, jen tak orientačně pomocí ATTO benchmarku. Disk byl zaplněn asi jen z 60%. Před se maximální rychlosti čtení i zápisu nedostaly přes 117MB/s. Jedu sice přes SATAII, ale když byl ten disk nový, tak ta rychlost byla na limitech, co to rozhraní dokázalo propustit. Udělal jsem potom Quick format a Secure Erase na samé nuly. Po nainstalování Win7 zpět jsem ho změřil znovu a naměřil 250-270MB/s, jako když byl nový. Nezdá se mi moc, že byl potom ten TRIM nějak fungoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chování SSD s různými řadiči nebo i s různým firmware se samozřejmě může lišit, Kingston HyperX holt není moc povedený, jestli chcete kvalitní SSD tak toho Kingstona vyhoďte a pořiďte si SSD od Intelu, já jiné SSD než od Intelu nepoužívám a asi proto jsem zatím neměl se SSD žádné problémy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zial SandForce je tak spraseny, ze ked ho raz zaplnis nahodnimi datami uz sa nikdy nevrati na povodnu rychlost. Na Anandtechu to skusali s kazdim SandForce diskom. S inim radicom testuju ako rychlo sa vrati na povodnu rychlost a zo Sandforce ci sa vrati na povodnu rychlost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za výbornou "reality show".Jen bych rád upozornil na Crystalmark,který ohledně velikost zapsaných dat ukazuje nehorázné nesmysly.Nedávno jsem na nový Vertex4 Acronisem instaloval systém a ihned po zápisu cca 30GB dat vykazoval zápis násobně větší (>200GB).To samé jsem si ověřoval na Kingstonu (tuším řada 200). Takže bych ohledně těchto údajů,byl velmi opatrný.Jinak díky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bych spíš považoval za vadu daného SSD, resp. jeho firmwaru. CrystalDiskInfo to bere ze SMARTu a tam to strká firmware SSD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vyzkouším dnes na dalším a dám vědět.Ale obávám se ,že to nebude tím SDDčkem ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Klíčové jsou dvě věci: 1. co leze ze SMARTu a 2. specifikace daného SSD, která říká, co to reprezentuje. Podle toho to musí každý program interpretovat a jestli to interpretuje jinak, je to špatně.

Pokud jde o testovaná SSDčka Intel, pak až na ten údaj Power On Hours, jehož interpretaci jsem fakt nepochopil, udává CrystalDiskInfo hodnoty přečteno/zapsáno správně podle specifikace. Možná, že říká správně i to o těch hodinách, ale já nevím, jak k tomu došel :).

Až budeš dávat vědět, postni prostě celý screenshot včetně údajů ze SMARTu. Pak má smysl se bavit o tom, co CrystalDiskMark interpretuje a jak. RAW údaje ze SMARTu prostě vrací SSD, ty si CrystalDiskInfo nevymýšlí, ty jen přečte z SSD a zobrazí tak, jak je dostal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že SMART atributy jsou výrobce od výrobce různé. U jednoho jde o hexadecimální zápis zapsaných dat přímo v GB, u dalšího o počet zapsaných 65 535 B bloků, každý po 512 Bytových pages. Příklad výpočtu jsem psal do diskuse pod předešlou sérií tortury. :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

SSD je pro me velky fail - nemaji me v oblibe nebo nevim: odesel me druhy ssd znacky OCZ (tentokrat s radicem indilinx). Nastesti jsem o zadne data neprisel, protoze 8 mesicu lezel na policce. Asi mu vyprchala duse nebo co.. to je desny s temi SSD, mam temer jen negativni zkusenosti. Abych si uz nejaky svuj postavil a implementoval tam divoke algoritmy na zabraneni ztraty dat :/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O odchodu OCZ SSD slýchám poměrně často, přitom základní komponenty mají stejné jak ostatní (řadiče a čipy). Možná to neumí spájet, možná je jejich europájka papežštější než papež. Každopádně je to podezřelé. A mám pocit, že kdybychom nějaké to OCZko prohnali tímto tutus brutus testem, tak dřív odejde na přepisy než na to nekvalitní provedení, takže bychom zase nedokázali nic.

Já si koupil Kingstona (HyperX 3K 240GB) a zatím má klid. No, je mu teprv pár měsíců, takže to nic neznamená ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak zrovna včera jsem si četl, jak odchází OCZ a dnes ráno modrá obrazovka a disk, v mém případě Agility II 60GB, se nerozjel. Tedy rozjel nicméně při některém restartu zmizí i v biosu, někdy tam je, a kam se dá nejdál dostat je opravit systém, to najede, systém ne. Ubuntu live ho nevidí vůbec. Při zapojení do jiných pc zase způsobí, že nenajede jejich win, případně najede, ale doba spouštění je velmi dlouhá. Někde na fóru radili přehrát FW, ale nějak k tomu nemám důvěru.
Máte někdo nějaké doporučení ohledně SSD nového? Díval jsem se na nejlevnější Kingston V300 120 GB. Za rady díky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je zajimave.
Osobne OCZ SSDcka pouzivam od zacatku a nemel jsem problem s jedinym.
Aktualne mam jaky systemovy OCZ Agility3 , mam na tom ciste system
Dale mam PciE OCZ Revodrive3 na instalovani takych casto pouzivanych her, ktere hodne loaduji a tudiz chci mit rychle nacitani, taktez bez nejmensiho problemu
A pak mam sitovy disk mimo PC, kde mam v zrcadle 2 normalni HDD a tam sypu takovy ten bordel, jako fotky videa a tak, o ktere nechci prijit :-)

Jinak vsem, komu jsem stavel PC, jsem naopak OCZ SSD daval z duvodu spokojenosti :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já zatím dával komusi do noťasu OCZ SSD jednou (Agility 3 90GB) a zatím se ten dotyčný neozval, že by to chcíplo (trochu se toho po zvěstech o OCZ SSD děsím ;). Tomu SSDčku teď bude necelýho 3/4 roku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze ono to bude v prumeru podobne "napric politickym spektrem". Jen nekomu to obcas nadela vetsi paseku a tak vic rve:-)
Ono to je krasne videt u MB. Kazdy druhy clovek VI, ze ta a ta znacka se sere a jina znacka je zcela v poradku. Pokud bychom dali dohromady data od 100 lidi zjistime, ze se serou vsechny znacky a zaroven ze vsechny znacky jsou nejlepsi :-)))
Coz mi pripomina, ze si clovek dneska fakt nevybere. Pred 2 mesicema mi vyhorela tahle deska: http://www.alza.cz/msi-big-bang-xpower-ii-d294885.htm
Doslova VYHORELA, jako ze zacala HORET nekde v oblasti napajeni. Samozrejme neprovozuju zadny OC nic...Takze je super, ze si clovek koupi MB za 9 litru s Military Class III - stejne je to nahovno, protoze to odejde stejne.
Chudaci v ty americky armade :-))
A podobne je to s tema diskama :-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Však dali přímo do názvu, že se bude konat Big Bang v oblasti "power" (Big Bang-XPower). 0:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen takový nápad, nežijete v oblasti, kde dělá problémy například radon?

Jinak taky provozuju OCZ SSD (Agility 3) a, jen tak pro info, po více než roce provozu jako systémový disk hlásí toto: http://i.imgur.com/EJOYB7r.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz asi rok pouzivam Crucial M4 a v podstate som s nim spokojny az na jednu vec. Asi pred 2-3 mesiacmi mi zacali z nicoho nic padat W7 do bluescreenu a pravidelne koli nejakej panike v driveroch a podobne. Vecsinou som sa moc z tych chyb nevysomaril a ani MS web nebol moc mudrejsi a co bolo dost divne stavalo sa to v roznych ovladacoch a pri roznych stavoch ale casom som odpozoroval ze to bolo vecsinou pri nejakych zapisoch a celkovo sa system tvaril, resp. disk ako keby nemal miesto alebo nejak zblbol trim/firmware/radic alebo co. Skusal som vsetko mozne, ovladace atd. (na preinstalovanie w7 som fakt nemal chut) az som nakoniec v zufalstve upgradol fw na SSDcku a odvtedy zatial zasa vsetko v poriadku. Celkom zvlastne chovanie. A este ma napada, respektive by ma zaujimalo ako to vyzera ked odidu pametove bunky na SSD. Data by tam snad mali ostat nie ? Mne ked sa podarilo doprepisovat usb kluc tak data tam boli len sa to uz chovalo ako romka. Citat sa dalo v pohode ale zapis uz nebol mozny (odisla prave cast buniek kde bola fatka).
Inak co sa tyka porovnania z beznymi diskami tak hej ten zapis na SSD niekedy nie je nic moc ale v citani su naozaj super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M4 měl ve firmware nějaký nepříjmený bug, že po určitých motohodinách, nepamatuji kolika. Verze 040H by to měla řešit. Ostatně to je prostě častý problém SSD. Komplikovaný firmware ve kterém se objevují chyby. Je záhodno občas kouknout, jestli není aktualizace FW. Smůla je, že to není operace pro BFU a ti pak mohou zírat, co že jim ten komp vyvádí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kurnik, kus věty jsem nedopsal. "Že po určitých hodinách začal shazovat Windows".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám dotaz. Zkoušel už někdo odepsat Flešku? Mám jednu málo používanou 2GB Adata, kterou chci vyhodit, protože je horší, než moje další 256MB Canyon, 1GB Transcend a 8GB Sandisc. Klidně ji redakci pošlu na sešrotování.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.