Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přerušujeme přepisování „zhuntovaného“ SSD

Myslím, že se soudruzi z Intelu radují nad zoufalými pokusy zničit tento disk :-)))))))))))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si tím úplně jistý. Neklesnou jim v konečném důsledku prodeje kvůli kvalitě? Doteď by každý ta data zálohoval a koupil nový disk. Nejsem si jistý, jestli to udělám, když vidím, co ty čipy snesou...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajimavost, v praci mam workstation od HP s 256GB SSD od Kingstonu (nejaky ekvivalent modelu V200?). Rok ten pocitac bezi permanentne, SSD je systemove + nejake zdrojove kody, zaplnene z poloviny. Veskera aktivita je system + kompilace. Jakasi utilita od HP tvrdi, ze disk ma wear level indicator na urovni 183% a "protoze se tato hodnota velmi blizi 100%, doporucujeme zarizeni vymenit".

Toz tak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto neni pro ty co uz ssd maji. Kdyz se opotrebuji kazdy rozumny clovek koupi hned zalozni.
Toto je spis presvedcovani tech co ssd nemaji a boji se jich protoze si mysli ze maji malou trvanlivost. Prodeje spis stoupnou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen hlupak nezalohuje data a je jedno, jestli se jedna o SSD nebo cokoliv jineho. Nikdy nevis, jestli zrovna tve SSD nebude mit poruchu uz treba po roce bez ohledu na to, kolik mas zapsano.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zálohování je jasná věc. Ale tady se poukazuje na urban legend, že SSD má malou životnost zapřičiněnou zničením buněk zápisem. To si myslím, že je již teď definitivně vyvrácené, že při běžném požívání není prodření buněk na pořadu dne. To spíš ta elektronika a bezolovnatá pájka je ohrožující faktor.
Doufám, že se ještě podaří zatnout tipec i podvratným živlům ohánějícím se data retention.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ přesně tak. Na reklamacích se u nás ještě nikdy neobjevilo SSD co by jevilo známky opotřebených buňek.

SSD obecně ale chcípaj citelně víc jak HDD. Většina z nich chcípne instantně, výtuh a pak už prostě nenajedou nebo se po chvíli práce odpojej. Okamžitá smrt bez varování. Je to přesně jak říkáš, nekvalitní řadiče a bezolovnatá pájka, klasické studeňáky.

Pak jsou tu extra nekvalitní celé řady, polovina SSD od OCZ třeba, atd. Kde je to poruchovost ohromná a tam za to může i firmware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na úhlu pohledu. Takto je spíš vidět, že Intel umí a vydrží spolehlivě a odůvodňuje tím vyšší cenu. A pokud dává na tento disk záruku 5 let, tak to je tak akorát, než odvede své bezolovnatá pájka a o snížení prodeje není starost.
Kromě toho tento disk je sice kategorie consumer, ale je trochu jinde, než běžná produkce, takže bych byl poněkud opatrný při srovnání s ostatními disky ve výdrži po vyčerpání wear out, pokud u ostatních disků se tato hodnota dá vyčerpat běžným užíváním v rozumném čase.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že by lidi méně kupovali kvalitnější ssd? Já jsem si vyzkoušel intel, ocz, crucial a kingston. No a od té doby kupuju už výhradně a pouze intel. Tož tak ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, něco trochou mimo téma.
Kámošův brácha jablíčkář potřeboval naformátovat externí disk. Půjčil si na to kámošovýho noťase. Nevěděl jak na to, tak se mě zeptal přes icq. Dřív, než jsem mu stačil říct, jak ve winech nafomátovat disk, tak nainstaloval partition magic, ten mu spadnul, ale mezitím stačil něco nastavit, protože po restartu kámoš přišel o déčko, kde měl data do práce.
Jak vidíte, data jsou víc v nebezpečí, když je svěříte "někomu" než "něčemu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tjn, ľudský element je jednoznačne najporuchovejší, aj väčšina problémov na sieti je na ôsmej (užívateľskej) vrstve pôvodne sedemvrstvového OSI modelu.

Tá partícia by mohla ísť obnoviť alebo odtiaľ tie dáta aspoň vyzobať a skopírovať, ale nie som si istá či to je úloha pre človeka ktorý na formátovanie disku inštaluje rovno kanón na vrabce. Ja som síce jabĺčkar-n00b, a chápem že windows search sa na spotlight určite nechytá ;-) ale napísať do vyhľadávacieho okna výraz typu disk a partition alebo niečo v tom kontexte mohlo byť prvé čo by mohlo napadnúť pri práci s cudzím OS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

------------------------------------------------------------------------------------

Nuze sme na (258/191 - 1)*100 = 35% za horizontom zivotnosti a garantovanej prepisovatelnosti pamatovych buniek.

Tu som to odhadol na 30-50%
http://diit.cz/diskuze/88589/thread ..... Pjetro de | 14.05.2013 - 13:15

Uvidime jak to nakonec dopadne, ci SSD prekroci 50% (1,5x), alebo sa dokonca priblizi k overďjú o 100% (a teda pamatove bunky vydrzia v skutocnosti 2x tolko, co garantuju).

------------------------------------------------------------------------------------

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

někde na webu (mám pocit xtreme nebo tak nějak) testovali více značek. A Intel 40GB kleknul až někde kolem 700TiB. Ale Intel nespí, takže nové řady určitě přinesou nějaká překvapení - otázkou je ale zda milá či nemilá. Ty staré jsou ovšem držáky, které se spíše svou spolehlivostí blíží průmyslovým komponentám. Uvidíme, zda nové consumer řady budou skutečně "consumer" se vším všudy :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by bolo docela cool, 700 TiB je 3,5x viac prepisov (200 TiB), ako je garantovanych.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mají SSD taky kurvítka?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Este nie, je to novy druh vyrobku na trhu. Kurvitkovu funkciou supluje samotny obmedzeny pocet prepisov NAND cipov.

Kurvitka v SSD budu existovat zrejme v tom zmysle, ako bude vyladeny radic a cely ansábl okolo obmedzenej zivotnosti NAND cipov. Vsetky opatrenia smerujuce k redukcii opotrebovavania pamatovych buniek mozu byt casom umelo nastavene tak (efektivita bude umelo znizena), ze napr. 250 GB model odide po zapisani 20 GB denne po 2 rokoch (resp. 10 GB denne po 4 rokoch atd ...). Teda po zapisani IBA 14,6 TB. Mozno ale take umele znizovanie efektivity opatreni ani nebude treba a postaraju sa o to samotne NAND cipy, ktore sa budu dat prepisat 100x (miesto 500x - 5000x dnes).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jediné řešení: Vzdejte marný pokusy s tímto diskem, bude vám ještě roky spolehlivě sloužit pro testování. Kupte v nějaký současnosti prodávaný SSD, který má 19nm nebo 20nm flash chipy, které mají pravděpodobně až 10x nižší životnost než 25nm. Intel 320 se nedá už ani koupit, takže testovat 19/20nm by bylo daleko přínosnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.