Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SSD SanDisk Z400s s 15nm NAND flash čipy přicházejí

Já naopak nevidím důvod kupovat 32 nebo 64GB disky, když stojí okolo 900Kč a nejlevnější 120GB atakuje cenovku 1200Kč.

A co se týká toho 256G SSD, podle mě už jen nikdo nechtěl násobit dvěma, aby to nebylo moc velké číslo a neatakovalo to dražší modely výrobce.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

1200 bez DPH.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samsung FTW! Radši si připlatím za SSDčko od nich z delší zárukou, vyššími rychlostmi a také se o to starají a pro wokna je tu parádní magician (:

Jinak pod 120GB SSD bych asi nešel, možná 64GB na nějaké velmi specifické případy. Ta životnost toho SanDisku je fakt smutná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samsung ktory vidal 840 EVO ? To ssdcko co ma problem citat mesiac stare data ? Ale 850 EVO/PRO by som asi bral.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

840ku EVO mám několik a jedou bez problémů, stejně tak Pro. 850ky jsou ještě víc super. Oni ten bug v tom FW opravili.

Nicméně pořád lepší číst pomalu než kazové Toshiba čipy, docházející Phison řadiče, trolující SandForce či 8MB Intel brick :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zial, ten bug neopravili. Spravili len hack aby sa az tak neprejavoval.

Opravit sa asi neda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten bug "opravili" novým firmware that, že se stará data periodicky refreshují... tedy rychlosti se nesnižují, ale počet zápisů na dísk se zvyšuje, což pro budoucnost nevěští nic optimistického.

Já šel do dvou 850 Pro kvůli 10 leté záruce, ale asi zkusím jako další SanDisk Extreme pro vyšší výkony.

PS: 15nm čipy bych bral jako varovný údaj, protože přávě proto, že Samsung pracuje s 45nm staršími MLC čipy tak vydrží. Za 15nm bych peníze nedal, to se bude kazit už moc brzy. Chápu, že je to přesně to, co výrobci chtějí, ale... já jako zákazník nechci neustále měnit své SSDčka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nie je žiaden bug, ale nízka životnosť spôsobená použitými TLC. v dobe predaja 840tky, sa ovela viac oplatil brať Crucial M500 s MLC pamäťami, a trojnásobnou životnosťou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

850 EVO jsem nedávno kupoval a bohužel při práci mi rychlostí připomíná spíš SSHD :-(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

mám ho ve dvou počítačích (hlavní PC, kde maká od nevidimdonevidim) a notebook na občasné akce v terénu (takže zase pijánko) a problémy žádné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pre zuajimavost, moj developersky PC - rocne zapise cca 5 TB dat. SSDcko mam 1/2 prazdne, ziadne filmy ani velky SW nekopirujem. Len proste bezi VS, Atmel Studio, Opera,... a zere to skoro 0.5 TB mesacne. (Ramky mam 12 GB, zdaleka ju vacsinou nemam celu vytazenu)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědav jak dopadne můj základní Kingston V300 120 GB co používám od května 2014 a denně kopíruju spoustu FLAC hudby a vytvářím archivy na DVD atd. Jakpak se projeví SSD technologie po pár letech provozu?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč nám radši místo takovéhle otázky nenapíšete, v jak se pár let provozu projevilo na Vašem SSD? Stáhněte si Crystal Disk Info http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html , zajímavé jsou Total Host Writes a Media Wearout Indicator.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mám PC s AMD Kaveri A10-7800, 8GB 2400MHz Kingston HyperX XMP Predator, 120GB HyperX Kingston 3K SSD SATA 3 + HDD 1TB Seagate Desktop 64MB SATAIII 7200rpm. SSD mám tiež napoly prázdne, ročne to spraví 2TB dát a to sa PC len loudá. Nábeh programov je super, skoro okamžite. Zápis na HDD dá až 160MB/s. Po prvotnom nadšení a ladení, ma to prešlo. Stále dávať pozor, aby nepreplnil SSD-čko (vieme prečo), tŕpnuť či sa zajtra zapne a dôležité dáta aj tak dávať na HDD (DVD), to už stačilo. Keby som znova mal kupovať, kúpim si radšej HDD. Lebo keď odchádza HDD dá aspoň divným správaním o tom vedieť. Stalo sa aj mne, že HDD sa začalo neštardatne správať, pripojil som nové, dáta preklopil a bol kľud. SSD je prehypované, do reálneho života pre bežného človeka do PC pokiaľ sa s tým neživí, úplná zytočnosť. Už nevedia čo by nám ponúkli, tak vymýšľajú koniny a my im na to letíme. Nie že by vycizelovali do absolútnej dokonalosti trebárs 40nm proces a ten by sa aspoň vzdialene priblížil spoľahlivosťou a zaobchádzaním s ním k HDD, to nie. Oni radšej každý polrok nás kŕmia novým ovsom a mi im to baštíme. Nie som proti novým veciam, práve naopak, ale toto im nevyšlo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

aj HDD vie odísť z ničoho nič. Sám som sa o tom presvädčil, že mi HDD z ničoho nič začalo vykazovať chyby a niektoré dáta sa už z neho nedali vôbec načítať. Naopak SSD mi z ničoho nič zahlásilo koniec životnosti a ja som si bez problémov mohol odinštalovať nepotrebné veci aby sa my systém spolu s potrebnými vecami vošiel do 120GB disku (dev. veci, a odišiel 240GB disk, a menší som mal v poličke).
Alebo čo sa týka životnosti: zažil som HDD čo držalo 10 rokov ale aj HDD čo odišiel po 4 mesiacoch. Mám SSD ktoré som používal 2 roky, ale kvôli nedostatočnej kapacite som ho vymenil, a stále funguje a to čo ho nahradilo vydržalo sotva 3 mesiace.

Takže ja mám presne opačnú skúsenosť ako väčšina ľudí tvrdí bez toho aby mala reálne skúsenosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec to dopadne s životností SSD disku tak že bude WriteOnly. Ale proč vlastně ne. Když bych měl disk o slušné kapacitě v desítkách - stovkách TB a mazání by probíhalo jen tím že mazaný soubor se zneviditelní a zmenší se kapacita disku...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mam Crucial MX100 - 512GB v DELL E5530 a od konce ledna má zapsáno 1916GB a to na něm každý pracovní den štrachám 8 hodin web, office a tak. Vychází mi to na 500GB/měsíc. Takže životnosti SSD ok. Jen je otázka, jestli nebudou se stářím zpomalovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OCZ CACHE SYNAPSE 64 GB,(on je vlastně 120GB, ale má od výroby 100% over provisioning) zapsáno 9020GB, tj. přepsáno 141x. Stav - životnost 99%OK. O tom se musí těmhle novinkám jenom zdát. Disk používám jako systémový. W server2012R2. Disk pořízen za pár šupů. Zdá se, že trvanlivější SSD budou v budoucnu k dispozici výhradně s pořádně mastnou vysokohorskou přirážkou. :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dopadne to jako všechno - slušné SSD za dnešní ceny, šmejdy, které budou SSD kazit jméno, znatelně levnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyjdu-li z předpokladu, že postupně se uživatelé PC profilují spíše jako intenzivněji využívající HW, ostatní na browzdání používají krátkodobé (jednorázové) produkty typu smartphone, tablet atp., mělo by se na tyhle nové disky na obal rovnou napsat, že pro PC a wokstation jsou zcela nevhodné, než to spoustě lidí nadělá vrásky. Ale to už bude po záruce a věc bude označena za "vlastnost" a ne kurvítko:-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud SSD v běžném provozu vydrží 6-8 let místo dnešních 25-50, věřte, že to většině lidí bude úplně jedno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa budú k tomu stavať všetci ako ty, (a to sa stavajú, bohužiaľ) za tých 20 rokov budemem mať planétu ako... (stačí si pozrieť Wall-E). To chceme? Aby naše deti vyrastali na smetisku?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že ty nové disky by byly už po smrti podle výrobce. Ten můj byl užívaný normálně jako systémový se swapem. Jak už bylo v diskuzích mnohokrát řečeno, vývoj v HW pc se brutálně zpomalil a životnost PC není rozhodně životnost tabletu. Takže životnost 5 let je pro mě sakra problém.
Na rozdíl od uživatelů HYPE udělátek, kde to kvůli baterce za 2 roky vyhodí. Nejde ani tak o prachy za nový SSD po 5 letech, ale o potíže- nový systém, znova SW, dohledání licencí, opruz. Děkuju nechci. :-). Až se budou testovat SSD v nějakých přehledech, je na čase přerozdělit kategorie aby se v tom uživatel vyznal. Mimochodem všimli jste si výkonu těch disků?IOPS? To bude vážně super lowend.. Počkejme si na ceny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sandisk Extreme Pro 240GB - po par mesiacoch pouzivania projektovana zivotnost 60 rokov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně ten si chci koupit. Není nejlevnější, ale rychlost super a výdrž prý také... tak dejte vědět, jak to bude pokračovat zase příště pod nějakým článkem o SSD.

Děkujeme!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zatial funguje perfektne, naozaj je super rychly. Pouzivam 4.5 mesiaca, 0.50% Media Wear Out Indicator, 1704GB Written. PC je pustene 24/7, kvoli obcasnej praci z domu. Zistil som ze je dobre vypinat browser ked idem dlhsie od kompu prec, lebo viditelne dost zapisuje ked ho necham otvoreny.

Este dodam, ze pouzivam este Samsung PM841, MacBook Air 2012 s SSDckom, Seagate XT 750GB a je najrychlejsi z nich na beznu pracu. Tazko vsak povedat kolko z toho robi 12 GB RAM. Inde mam 6 alebo 8 GB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

počuli ste už o niečom takom ako bitová kópia z disku na disk? ja som to zatiaľ použil 3x: pri prechode zo 120 na 240GB a potom pri presune systému späť keď som posielal 240GB na reklamáciu a následne znova zo 120 na 240 keď mi prišiel nový disk.
Žiadny nový systém, SW, dohľadávanie licencii, proste som mal pri sebe jedno CD s live nástrojom na klonovanie diskou a bolo to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Počuli!, Win Server 2012 Vás bude dokola stále upomínat, že nemáte nastavené automatické zálohování. Otázkou je kolik relativně běžných uživatelů má automatizovaně nastaveno zálohování bitových kopií a mezi nimi denní přírůstkové. 4%? Hezké číslo :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nehovorím, že treba mať nastavené niečo vo Windowse, proste keď mi odchádza disk a je v stave že sa z neho dá kopírovať, použijem klonovací nástroj a je to, žiadny problém. To platí pre SSD aj HDD.
Keď disk odíde bez možnosti kopírovania dát je jedno či sa jedná o SSD alebo HDD, pokiaľ nie je spravená záloha dáta su stratené. Síce z HDD je možné ich jednoduchšie dostať, ale ja tak je to pre väčšinu prípadou pridrahé vzhľadom na cenu stratených dát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.