Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SSDNow V+ 100 - nová řada SSD Kingston

Vyhlasil bych soutez :) kdy se SSD disky o "normalnich kapacitach" (cti 320-500GB) dostanou na cenu dvojnasobku klasickeho mechanickeho disku :) tedy na cenu momentalne odpovidajici 2000-2500kc protoze to je cena kterou jsem treba ja ochotny akceptovat a masove ho nasazovat kamkoli... s urcityma vyhradama bych bral i trojnasobnou cenu... :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na to si ještě tak 3-4 roky počkáme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zla odpoved. Ceny SSD sa nikdy nedostanu na dvojnasobok klasickeho HDD. Kedze o 3-4 roky bude klasikou HDD tak 4 az 8 TB, aka bude cena 1 az 2 TB SSD? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš pravdu jenom aby se klasické HDD nedostali na *steroidy to by se pak SSD mohly zajít na úbytě ;)

*
-Stripové hlavy s cívka/stopa místo jedné na všechno, tj latence by klesly o řád i víc z ms na us
-Interní raidování na stripový hlava kanál ... tj. klidně 500+ kanálů... XD tj. přenosová rychlost by stopla o řád i víc z MBs na GBs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepředpokládal bych, že SSD se bude vyvíjet stejně rychle jako HDD. Takže těžko říct, jak to bude za 4 roky. Je možné, že tu budou 8TB HDD, ale kam se cenově a kapacitně pohne SSD těžko říct.

Hlavně si myslím, že ve chvíli, kdy se SSD dostane na kapacitu kolem 0,5TB a přitom bude mít rozumnou cenu, tak v tu chvíli nastane zlom. Hodně lidí má totiž doma v PC jen menší disk a buď nemá filmotéku nebo tu má někde v data serveru, do NtB taky většině lidí stačí 200-500GB.
No a menší kapacity HDD většinou nejsou o tolik levnější než vyšší, takže pokud budu skládat PC, kde se budou skladovat max dokumenty a pár nainstalovaných programů, tak z výběru: rychlý SSD disk 500GB s menší spotřebou nebo pomalejší HDD 4TB za tu samou cenu, tak si vyberu jasně SSD.

No a v tu chvíli tak bude přemýšlet víc lidí, zvýší se odbyt SSD, klesnou prodeje HDD, takže se přeskupí rozpočty firem, rychlost růstu kapacit HDD může začít klesat a rychlost zvyšování kapacity SSD prudce poroste.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou samá kdyby, problém s SSD je ten že je plný čipů které jsou určitě výrobně dražší než vyrobit kovovou placku a několik malých čipů k ní. Tzn je otázka zda se někdy ceny SSD dostanou na úroveň HDD i při nižší kapacitě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ani nahodou ... vyroba cipu je urcite levnejsi jak vyroba HDD kde je hrozne moc materialu + vyssi narocnost na presnost, skladovani i vyrobu.
Druha vec je ze se musi zaplatit vyvoj technologie jako take a ta uz je u HDD zaplacena davno :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak hrozně moc materiálu ? 30dkg hliníku na šasi při ceně 20Kč/kg, vusoustružená a vybroušená plotna z téhož ? Při těch objemech to budou desetikorunové položky. A co výroba čipů ? Továrny za stovky miliard, složitý výrobní postup narozdíl od leštění placek... levnější, to určitě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lol, vysusturezena a vybrusena platna z hlinika... A magneticky naboj sa do paramagnetickej latky uklada ako?

Absolutne nevies o co ide, platna nie je kus kovu, ale viackrat obalovany kus kovu s roznymi vrstvami a technologiami vyroby, ziadne vysustruzit a sup do sasi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsem ani netvrdil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Továrny za stovky miliard, složitý výrobní postup narozdíl od leštění placek... levnější, to určitě."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kde tam vidíš pasáž "vysustruzit a sup do sasi." ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdis:

- flash cipy - tovarne za stovky miliard, zlozity vyrobny postup

"narozdiel od"

- HDD - lestenie platni.

Ale mas pravdu, doslovne si tam presne tych pat slov v uvodzovkach nenapisal. Spokojny?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hádáme se o kokotině, jasně že i výroba HDD není jen tak chtěl jsem jenom říct že výroba čipů potažmo SSD je složitostí a náročností i náklady někde jinde než výroba HDD na druhou stranu se to masovostí produkce asi dá nějak srovnat takže se snad levných SSD dočkáme.
Spokojený? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam zase tolik kdyby není. To, že ve chvíli, kdy SSD bude k dostání za cenu kolem 2000Kč v kapacitě 200-500GB, stoupne poptávka je podle mě jasné každému, důvod jsem napsal výš. A tím logicky klesne poptávka po HDD. No a jak klesne poptávka po HDD, tak vývoj bude stát stejně, ale je potřeba ho nějak zaplatit => buď zdraží disky, aby na nich byla větší marže a nebo zpomalí vývoj, takže přestanou tak rychle klesat kapacity. A opačně potom logicky SSD buď začnou rychleji stoupat kapacity nebo začne klesat cena.

No a cena výroby SSD vs HDD, zaímalo by mě, kde došels na to, že plotna se vyrobí tak, že vezmeš kus hliníku a osoustružíš :-D (jak píšeš níž) Osobně netuším, kolik stojí výroba čeho, ale každé má svoje, u SSD je to hodně švábů, u HDD je to zase vyrobení kotouče a jeho příprava + výroba hlaviček, zařízení aby obojí včetně motorku bylo ultra přesné, protože jinak se hlavička dotkne plotny nebo naopak bude moc daleko a nebo bude mít problém trefit požadované místo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom jestli se spíš takový SSD nepřestane prodávat místo aby byl super levný, taky už nikde nevidím 128MB flešky.

"aímalo by mě, kde došels na to, že plotna se vyrobí tak, že vezmeš kus hliníku a osoustružíš :-D"

A jak ji chceš dělat ? K dispozici máš soustružení, kování za tepla, kování za studena, lisování za studena, lisování za tepla nebo řezání z polotovaru což se stejně musí soustružit a to je tak zhruba všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, malé kapacity se přestávají prodávat, ale kolik stály první HDD? A myslíš si, že si ty ceny drží dodnes? Nebo že za 1000Kč před 15ti lety koupils nějaký HDD?
Prostě klesá cena a zvyšuje se kapacita a někdy se to třeba zpomalý nebo zastaví, ale nemyslím si, že budou uvádět stále větší a rychlejší SSD a cena bude na 5-20k za kus.

Navíc u HDD je jasné, že pokud se vyrábí nejmenší 500GB plotny, tak že asi z toho 20GB disk neudělají, takže se kapacity budou pohybovat mezi 250-2000GB (pokud bych počítal max 4 plotny).
Ale u SSD je těch paměťových čipů značně víc než ploten u HDD, takže nejmenší možná prodávaná kapacita SSD bude vždy velikost jednoho paměťového čipu, z čehož plyne, že není problém, aby to nějaký výrobce využil a hold osadí na plošňák polovinu čipů a má poloviční kapacitu za skoro poloviční náklady.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No uvidíme, bylo by to moc hezké ale v levné SSD s rozumnou kapacitou moc nevěřím. I když do dvou let by tu mohly být 128GB pod 2000Kč což by mělo na systém stačit všem. Na data pak hodit klasický HDD a je to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sakra chlape ukaž mi tu nízkou spotřebu - 3.4W není zrovna málo, dnešní 2,5"HDD mají kolem 2-2,5W.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, lebo HDD kontinualne spotrebovava 2,5 W, SSD kontinualne spotrebovava 3,4 W a taka elektricka lokomotiva spotrebovava pocas celej jazdy 3 MW...

Napr. - treba nacitat 120 MB nahodne rozmiestnenych dat.

HDD: 1 MB/s - 120 sekund krat 2 W.

SSD: 120 MB/s (nahodne viacvlaknove citanie 4K blokov) - 1 sekunda krat 3,4 W; 119 sekund idle 0.08 W.

Co ma mensiu spotrebu? HDD s 240 Joule alebo SSD s 13 Joule?

Samozrejme, notebook je vacsinu casu casto idle, malokto nonstop pracuje s datami, takze rozdiel nie je az taky priepastny, ale napr. Intel X25-M predlzi vydrz notebooku (Lenovo T500) oproti Seagate 7200.4 o hodinu pri menej narocnom (surfovanie cez Bluetooth) aj narocnejsom (Ruby on Rails vyvoj a testovanie v Java-based IDE) pouziti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme niektore SSD maju zravu elektroniku a vydrz notebooku naopak skratia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jak píše mmmm, ta spotřeba není taková celou dobu. Druhá věc je, že určitě je to šetrnější než 3,5" disky i pokud by to bralo tak moc furt. Ale ono opravdu SSD vklidu žere málo až na nějaké modely.

Ale časem podle mě tady taky se to vylepší. Hlavně dneska je potřeba v SSD třeba 20 paměťových čipů, časem budou nové technologie, jeden čip bude obsahovat víc dat, takže na 128GB disk bude potřeba třeba jen 5 čipů, tím pádem i jednodušší elektronika a spotřeba třeba čtvrtinová.

Kdežto HDD už spotřebu moc nestlačí, protože míň jak jedna plotna tam nikdy nebude, takže šetřit se dá maximálně na tom, že motorek bude točit s vyšší účinností atd., ale tam se nedá jít do nekonečna

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

umím si za 2roky představit 60+GB SSD pro systém za cenu kolem 2-2,5kKč a k tomu klasický HDD s kapacitou 2+TB..
ono kolik místa potřebujete reálně na systémový disk a aplikace? pokud potřebujete pracovat s velkými objemy dat (RAW, video), tak se vám s ohledem na cenu vyplatí si udělat RAID z HDD a neřešit ceny v řádu desetitisíců za stejnou kapacitu na SSD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podobne reseni uz mam dnes. 64GB SSD za cca 3tis + 1TB raid pole. A rozhodne si nemuzu stezovat. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s HDD RAIDem nesnížíš přístupovou dobu tak, abyses mohl rovnat SSD. Jinak na systém bych si představoval tak 100GB, potom není problém řešit už vůbec nic, ale kdo hraje, tak by potřeboval ještě víc.
Ale jako další problém bych viděl to, že pro PC negramotné je problém se naučit dělit data mezi dvě místa, většinou mají vše na ploše, takže takovým potom buď přesunout plochu na datový HDD a nebo by museli mít větší SSD...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

i kdyby nikdy, tak SSD smysl má, dokud existují lidé (a firmy), kteří si ho koupí i za více než dvojnásobonou cenu za Mb (oproti mechanickým). Řada lidí k těmto lidem, nejspíše jako vy nepatří, ale někdo ano. No a pak je tady ještě ta kombinovaná možnost v podobě SSD alespoň na systém. A to jsem tak zhruba shrnul celou problematiku SSD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nevím jestli je to konkurenceschopné, když intel zlevnil svůj X25-M 80GB v posledním týdnu tolik, že i v našich končinách je běžně dostupný kolem 3650 Kč (cca 210 "českých" dolarů proti 64GB kingstonovi za 220 "amerických" dolarů, tedy 220€ v evropě). A navíc je vydání nových intel SSD na spadnutí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem jiz myslim zde jednou psal, 60GB OCZ Vertex2 za cca. 3.300 vc. DPH mi neprijde tak moc. Tedy prislo by mi, kdybych jej nemel tu moznost vyzkouset. A verte tomu, ze kdo jednou zkusi, jiz nechce jinak. Sputeni Photoshopu CS5 za 3,5 sekundy je jen jedna z mala libustek, ktere vam to prinese (samozrejme se bavim o "prvnim" spusteni, tedy po startu OS). Jako scratch disk pro Adobe aplikace fakt neocenitelne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.