Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Stanovisko The Document Foundation k možnému obratu v Mnichově

Njn, to uz neokecate ...... uz mate i cerne na bilem desitky let starou pravdu, ze LINUX NA DESKTOP N-E-P-A-T-R-I!

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, proto ho mám *pod* stolem.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

BTJ, bojovník za naše lepší zítřky je vždy připraven :) Přemýšlím odkud pramení tvá zášť k Linuxu, není to náhodou od doby, kdy sis při jeho instalaci omylem smáznul oddíl s Windows? :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ne nemame. Ale ty si jako obvykle clanek ani necet a zase meles svoje. Kdyz uz i parner microsoftu nedoporucil plny prechod na windows tak je evidentne s ms softem neco spatne :o)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jejich zpráva šetří 26M € pokud někde současný systém dostačuje tak asi netřeba měnit a měnit se bude jen tam kde je potřeba, ale myslím že nikdo z nás tu 450 stránkovou studii podrobně nečetl abychom věděli co přesně v ní je.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak dulezity veci jsou tam v tabulkach. Celkove to vypada na jeden velkej bordel. Problemy se stabilitou toho jejich linuxu a aplikaci na nem. Chybi jim podpora pro historicke verze windows (zminovany 2000 a XP) co stale pouzivaji. S tim souvisi problem, protoze pouzivaji nekolik verzi windows a maj problem to nejak osefovat. Problem s uzivateli, kteri neumi ovladat Windows. Dost casto se tam objevuje v problemech identity management.
Je tam toho dost a vetsina z toho vubec neni o linux vs windows nebo ms office vs libreoffice.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proč?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Peknej blabol - OOXML je standardizovaný formát s dostupnou dokumentací: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/dd773189(v=office.12).aspx
Ano je to komplikované, což bude mít asi souvislost s možnostmi které ten formát nabízí. Plivat na Microsoft je prostě moderní. Ale v tomto případě to bude klasické, že nejlepší obranou je útok ... co kdyby náhodou někoho napadlo, že nefunkční práce s timto formátem v Open/Libre Office je neschopnost jejich vývojářů.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

"Ano je to komplikované, což bude mít asi souvislost s možnostmi které ten formát nabízí."

"Možnostmi". Ono je to takové široké slovo. Umí to věci, které potřebujete? Umí to věci, které chcete? Máme-li množinu věci, které potřebujete a/nebo chcete, je šest tisíc stran textu ten nejlepší způsob, jak toho dosáhnout?

"co kdyby náhodou někoho napadlo, že nefunkční práce s timto formátem v Open/Libre Office je neschopnost jejich vývojářů."

Jistě, v žádném případě to nebude tím, jak je OOXML napůl jen bizarní způsob, jak starší payload zabalit do XML, aby se to dalo marketingově prodat jako "otevřenost". Plus hromada dalších problémů...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste zapatrat v historii, jak tento format vlastne vznikal a proc a co ve skutecnosti v te OOXML specifikaci je. Evidetne to bude pro vas dost prekvapive zjisteni.
Specifikace OOXML ma 6546 stran, zatimco specifikace ODF ma pouze 867 stran a jde jen o zabaleni propietarniho binarniho formatu do XML, ktere (mimo jine) nerespektuje existujici standardy, nejde legalne plne implementovat bez poruseni patentu MS a byl schvalen za misty dost podivnych okolnosti.

Par linku, kde muzete zacit
http://blog.lupa.cz/jankuv/ooxml-versus-odf-lepsi-jeden-priklad-nez-tisi...
http://www.groklaw.net/article.php?story=2007011720521698
http://blog.gardeviance.org/2007/09/how-much-is-that-standard-in-window-...
http://techrights.org/2007/12/14/ooxml-patent-secrets/
http://www.zdnet.com/article/developers-warned-over-ooxml-patent-risk/

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ano standard to je. Ano dokumentace k tomu je. A uz to konecne ms office podle toho standardu plne podporuji ? Naposled kdyz sem to zkousel tak tomu tak nebylo... Ono to vlastne ani poradne nejde, kdyz se tam nachazeji perly jako ze veci jsou popsany stylem, ze to ma fungovat jako "v ms office 95" a dneska uz nikdo nevi jak to tenkrat bylo.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ten OOXML je tak brutalni standard, ze i v ramci různých programů (word, excel, powerpoint) entity, které jsou jinak identické mají v OOXML rozdílný model, tj. barvy se zapisují jiným způsobem atd... To jen potvrzjuje, že MS zpanikařil, když zjistil, že existuje ODF a dal úkol co nejrychleji něco zbastlit, aniž by jednotlivé týmy mezi sebou vůbec komunikovaly. Celá struktura je tak složitá a nelogická až to bije do očí. Něco si o tom přečtěte, možná pak přestanete mluvit o lidech, které jste nikdy neviděl a pravděpodobně nikdy neviděl i jejich kód neschopnými.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu je normální aby dokumentace formátu byla na více než 6000 stranách? To nikdo nemůže relevatně zpracovat, aby to podávalo unifikované výsledky (a opravdu se to netýká je LO, ale i jiných kancelářských balíků). Něco jako české daňové zákony, je to napsané zdlouhavě a komplikovaně tak, aby to nikdo pořádně nechápal i když to jde často shrnout do krátkých odrážek.

http://origin.arstechnica.com/news.media/200/ooxml_2.jpg

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Faktem je, ze linux na desktopu je problem. Kdyz se podivame na Windows 10, tak ano, jsou tam nejake problemy, lide se obavaji o soukromy, rolling update prinesl problem, ze nektere aplikace jsou zahozeny atd.
Podivejme se ale na linuxovy desktop: Fedora bojuje s nedodelkem jmenem Wayland, je nestabilni a pada. Manjaro je diky rolling update, kde jednotlive aktualizace nejsou radne otestovany neustale rozbite a neustale musite neco downgradovat. Linux Mint se dostal do pasti jmenem systemd, kdy Cinnamon nebeha, protoze si nerozumi se systemd a dostane se hned po nastartovani do pametove smycky, kdy vam postupne sezere veskerou pamet jakakoliv je dostupna. MATE prave testuji a zda se, ze jedinnym pouzitelnym kompozitorem je Marco, ktery ale neumi potlacit tearing, u Comptonu i Compizu se zvedne zatez procesoru od temer 100% a pocitac je nepouzivatelny. Pravdepodobne zase chyba v komunikaci se systemd. Jedinny kdo jakztakz prechod na systemd zvladl je Ubuntu uz od 16.04, ale i zde nekteri uzivatele hlasi problemy.
Jednoduse kam se na linuxovy desktop podivate, tam RedHat zpusobil neuveritelne problemy, se kteryma si vyvojari nevi rady. Linuxovy fanousci tak zustavaji u starsich verzi dister bez systemd, ale to neni reseni! Nedivme se tedy, ze to lide postupne zacnou resit navratem k Windows. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jakožto "blahoslavený chudý duchem" jsem čistě podle "eye candy faktoru" gravitačně dolevitoval naposledy k Debianu s xfce4 a po lehkém dootesání (pár balíčků a fajfek v klikací konfiguraci) je z toho docela příjemný desktop. Nad Ubuntu trochu kroutím hlavou, k Unity rozhodně netíhnu - ale doinstalujete xfce4-desktop a je z toho prakticky totéž příjemné prostředí. Xfce má vnitřní kompozitor, který lze podle chuti zapnout nebo vypnout... velký rozdíl mezi oběma možnostmi jsem nepozoroval, snad jen že s kompozitorem mohou okna vrhat stín. Ani ve "stacking" režimu jsem si nevšiml žádného problikávání, jenom to žere míň CPU při přehrávání videa a míň se "trhá" obraz na slabém procesoru. Ještě by konečně mohl do vanilky probublat patch pro bug v intel_idle, který škodí na některých exemplářích BayTrail SoCu... aby člověk nemusel přidávat "stabilizační zaklínadlo" na kernel cmdline.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No ja mam k Unity kladny vztah, ale pouzivam ho na pracovnim pocitaci a doma chci nejakou zmenu, rad zkousim. Cinnamon nic, MATE nic, KDE jsem zavrhl uz davno, tak hledam neco dalsiho a hlavne funkcniho se systemd, myslis teda to Xfce ze mam zkusit? Nebo poradite nekdo jake dalsi prostredi ozkouset?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když bereš v úvahu širokou množinu všech linuxových distribucí, většina jich může mít s něčím problémy. Taková Fedora je testovací platforma RedHatu. Už několik roků platí, že s LTS verzemi Ubuntu/Lubuntu/Xubuntu bývají nejmenší problémy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasne moderni linuxovy desktop je u tech nejoblibenejsich distribuci na tom pomerne spatne. Ale neni to tak vsude. Ja uz vim proc mi mint s cinnamonem beha v pohode... protoze mint zalozeny na debianu nema systemd :o)
Kazdopadne ve vztahu k mnichovu je tohle irelevantni. Oni tam maj neco zalozeny na historicky verzi ubuntu s kde 3.5 a xichtem napodobujicim windows 2000. Snad to funguje, ale na pohled je to fakt hnusny.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hlavni problem Nemcu obecne je NiH syndrom - poznal jsem to osobne. Nez aby vyuzili znalosti a popr. support nektere z firem, co se Linuxem profesionalne zabyvaji (Red Hat, SUSE), tak si radsi zmatlaji neco sami, s obvykle mizernou funkcnosti a nulovou rozsiritelnosti, ale pak se biji v prsa, jaci jsou frajeri.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A to SUSE bych u nich čekal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jediný důležitý parametr je, jestli to funguje. Na našich poštách jede Linux s DOS prostředím a nikomu to nevadí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Posta ma krasne ucelove ten linux jako spoustec ty jedny spravny aplikace co v ni na prepazce travi 99.9% casu. Tam je ve vysledku uplne fuk co pod tim bezi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jedný určitě ne, těch aplikací je tam podstatně víc. A běhá to stabilně i na starých střepech. Jde o SuSe linux, dnes už se o něm moc nemluví ale dřív byl známější.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je to mozny. Ja kdyz tam obcas zajdu pro neco, tak si me podle jmena najdou v nejaky cernobily aplikaci s gui co vypada jak napsany v ncurses (takze naroky nula nula nic). Jen jednou sem videl zmenu a to byl desktop co vypadal jako gnome2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys nekecal - RHEL nebo SUSE desktop pro kancelarske pouziti plne vyhovuje, pokud se nekdo pokousi o "enterprise Fedoru", tak si ma byt vedomy rizik a _rozhodne_ tam necpat Wayland, ktery jeste neni 100% a da se vypnout jednim parametrem. Nehlede na to, ze do firemniho prostredi se nasazuji upravene odhlehcene varianty WM.

Navic dneska je full-size OS znacne mimo, ve velkych firmach se vraci k tenkym klientum s nejakou variantou LTSP, ktera po startu nahodi VDI session, takze se uzivatel s hostitelskym operacnim systemem ani nesetka.

U nas jsme nasadili RHEL 7 Workstation VDI, protoze vyvojari nebyli spokojeni s Windows verzemi, a produktivita vyvojaru ma samozrejme vysokou prioritu...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, to jsem k tématu LuMux psal už minule. Velké i větší firmy houfně přecházejí na nějaké VDI, protože je to mnohem lepší, snadno udržovatelné a flexibilní. A ve finále i značně levnější, když se spočítá celé TCO. Co je použito na klientském hw je pak docela jedno - je tam "něco", co bezpečně nahodí VDI relaci, to je všechno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Windows na desktopu je průser oproti linuxu, který je jen problém, ale řešitelný. V minulé firmě si všichni vývojáři mohli vybrat OS na svůj stroj. Při posledním sčítání (pokud si dobře pamatuju, už to je skoro 3 roky), to dopadlo asi 60% linux (většina ubuntu), 25% macoš, 5% win7 (ten dostali všicni předinstalovaný, teda mimo macoše). Pro práci je linux neskutečně vhodnější, než win. V současné práci mě přinutili se vrátit na win7 / office 2016 / lync a nadávám v podstatě denně kterej vůl ten soft vymejšlel :D Obvzlášť duo outlook / lync je neskutečnej paskvil po tom, co si člověk zvyknul na gmail / skype.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

sorry, 70% linux :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem přemýšlel jestli těch zbylých 5% mačká zavadeč z předního panelu počítače :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

preto netreba pouzivat najnovsie verzie.
LTS je istota, vynimkou je posledne Ubuntu. a to nehovoriac o Mint 18
Co sa tyka MATE je podstatne lepsie na tom ale to sme uz riesili na fore :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdar, napisu na forum vecer, vcera uz jsem u toho PC usinal, tak jsem to vypnul a sel spat. Jinak ale jsem nakonec nasel to nastaveni kompozitoru. Je to v ovladacim centrum, MATE Tweak, Okna. Problem je, ze Marco beha OK, zatez procesoru pri necinnosti (jen zobrazena plocha) je 0-1%. Pri spustenem mplayeru je zatez na procesor nekde okolo 25%. Jenze jakmile prendam kompozitor na Compton nebo Compiz, tak pri pouze plose je zatez na procesor 40% a jakmile zapnu mplayer, tak to jde na 85%. (core i3-3220, 4GB RAM) Vidim to na dalsi zavazny bug, tentokrat v MATE, zkusim dnes nebo zitra dat jine graficke prostredi a jestli to zlobit nebude, tak ma zavazny problem i MATE na linuxu Mint 18.1.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Compizu se zvedne zatez procesoru od temer 100% a pocitac je nepouzivatelny

Zvlastni, Compiz docela bezne pouzivam na live cd Knoppix, a nejak zatim je vsechno pouzitelne..

> Pravdepodobne zase chyba v komunikaci se systemd.

Pravdepodobne mluvis o vecech o kterych vis h*vno, protoze compiz se systemd vubec nekomunikuje..

> Linuxovy fanousci tak zustavaji u starsich verzi dister bez systemd

Zbozne prani, rekl bych. Procentualne, kolik odhadujes ze preslo linuxaku na distra bez systemd ? Ja to procentualne odhaduji tak na 1%, zbytek si zanadaval a pak si zvyknul.

> Nedivme se tedy, ze to lide postupne zacnou resit navratem k Windows.

prejit kvuli systemd na wokna, je jako jit na chemoterapii protoze ti vyrostli dva chloupky na vizualne nevhodnych mistech...

Jako obvykle ses totalne mimo. Pokud Mnichov prejde zpatky na wokna, tak to se systemd nebude mit nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejdriv se nauc cist a pak kritizuj. Mint podle slov jeho vyvojaru respektive vyvojaru Cinnamonu nezvladl prechod na systemd a nebeha jim to. Zjistil jsem, ze na MATE pro Mint 18.1 nebeha ani Compiz a Compton, tak jsem vyjadril obavu, ze ani MATE nema stale prechod na systemd zvladnuty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem to přejít, ale nemůžu si pomoct. Již jsme spolu diskutovali a zjistili jsme, že se v uvažování neshodnem, ale dovol mi se optat. Kdo to tady trochu sleduje ví, že nemáš rád RedHat, naopak máš rád Canonical. Kdo se v Linuxu trochu orientuje ví, že systemd je nedodělaný, přesto jej část dister nasadila, včetně Debianu, na kterém Ubuntu de facto stojí. Chápu, že ses dostal trochu do kleští, protože tvoje oblíbená distribuce převzala něco, co nemáš rád, není hotové a není stabilní. Nevyplatilo by se ti přehodnotit užívání konkrétního distra, než zoufale hledat řešení, jak zůstat u Ubuntu? Přeci nemůžeš nadávat na všechna DE proto, že za konkrétních situací dochází k nahodilým pádům prostředí. Ten problém je přeci v tom, že se do stabilního vydání distra dostal systemd ve stavu, kdy ještě sám stabilní není, resp. nejsou vyřešeny všechny problémy se samotným systemd. V takovém případě přeci nemůže být hotova ani jeho implementace v DE.

Mimochodem do firemního / státního sektoru rolling update nepatří a je fuk, jestli mluvíme o Linuxu nebo Windows. Jestli má mít nějaký IT tým zodpovědnost za to, že IT infrastruktura bude fungovat, musí nad ní mít kontrolu a ne být pouhým divákem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako obvykle v politice, jde hlavně o to, jak peníze daňových poplatníků přesměrovat do těch správných kapes. A očividnou diletantnost MS už nevyváží ani jejich marketing a snažící se obchodní oddělení. Doba bez MS už začala s mobilními telefony a než se to dostane na desktop je jen otázka času (jestli ovšem do té doby vůbec něco jako desktop bude :))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

dovolim si to poupravit nejde o peniaze do spravnych kapes.
ide o plnenie stranickych pokladnis benefitom pre "vybavovaca"
SPD a CSU mau kvoli politike tejto vlady problemy

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ve světle finanční stránky mohu jenom přihlásit, že pan hejtman Rath byl pěkný žabař.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

..."minorita uživatelů (mezi 18 a 28 %, dle jednotlivých aplikací)"... Já tedy nevím, ale zhruba 1/4 lidí (cca 25%) mi jako minorita nepřijde. Kdyby u nás ve firmě měl každý 4 problém s nějakou aplikací, tak by bylo pěkné pozdvižení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1/4 lidí může být majorita nebo minorita. Mě se více pozdává minorita :) Jestli to je hodně nebo málo, je jiná otázka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda 49,99% je taky podle někoho minorita. Někdo 25% procent jako menšinu nevnímá, ale již jako významnou část celku. Jen to nezní tak sexy prohlásit natvrdo, že 1/4 zaměstnanců má problém s aplikacemi, což už chod nějaké instituce docela ovlivní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neznám mnoho lidí, kteří by považovali 49,99% nebo dokonce 25% za majoritu a většinu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jedné variantě odpovídá 75 % uživatelů a druhé 25 %, co teda je ta druhá, když ne minorita?

„Jen to nezní tak sexy prohlásit natvrdo, že 1/4 zaměstnanců má problém s aplikacemi, což už chod nějaké instituce docela ovlivní.“

Ne nutně, bude to stát na tom, jak definujete „problém s aplikacemi“.

S většinou aplikací bude mít problém 100 % uživatelů. Nebo 0 %. Podle toho, jak definujete tu škatulku „problém“.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Já tedy nevím, ale zhruba 1/4 lidí (cca 25%) mi jako minorita nepřijde.“

V tom případě si buď zopakujte procenta, nebo zjistěte, co znamená slovo minorita.

Navíc se tam nikde nepíše, že těch lidí byla 1/4. Teoreticky jich klidně mohlo být méně, než 1/5.
Ani není zmíněno o jaký druh problémů šlo.

Dalo by se to (snad) porovnat s tím, že 15 % mělo problémy s MS Office, ale zase nevíme, jaké číslo z toho rozpětí odpovídalo Libre Office.
Kdyby problémy s Libre Office mělo 18 % uživatelů, vycházelo by to podobně jako MS Office. Kdyby 28 %, je to skoro dvojnásobek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, jak to pan Ježek formuloval - "pouze minorita uživatelů" (18-28%) má problém.... Pouze minorita indikuje, že to je zanedbatelná skupinka uživatelů a přiznejme si, až 28% není zrovna málo... A pak dodá, že "naproti tomu 15%...", jako kdyby to bylo extra velké číslo, kvůli kterému by se měl přechod na Windows odpískat... Obě dvě skupiny jsou velké a musí se s tím něco dělat, pan Ježek pouze aktivisticky používá různé slovní obezličky, aby zpráva měla vyznění, které se mu hodí. Je škoda, že člověk články na Diit musí číst tak, že si přečte zprávu, pak se koukne, kdo ji napsal a poupraví si vyznění určitým směrem, aby ji měl vyváženou...

A pro ostatní komentátory s výkřiky v diskusi "jsem si nainstaloval Ubuntu a vypnul tohle a tamto a už 2 měsíce jedu stabilně", zkuste si prosím někdy pracovat ve firmě, co těch počítačů má desítky tisíc a největší složkou TCO rozhodně není cena OS nebo HW, ale spíš věci okolo, support, lifecycle, patching, trénink uživatelů a dostupnost aplikací na konkrétní platformu. Možná pak změníte názor :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten druhý odstavec je úplně mimo (kromě dostupnosti aplikací) a podsouvá myšlenku kterou jsem tu nikde neviděl (že když se bude snažit, tak vám to možná chvíli pojede). To vše ostatní je velmi relativní a záleží jen na tom, jak se to uchopí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejvetsi problem Mnichovskeho pristupu je, ze si dela vlastni distribuci sam. Kdyby distribuce byla spolecna pro vetsi pocet mest pripadne se slo cestou celo narodni "urednicke" distribuce. Davalo by to smysl.

Co se tady v soucasnem stavu usetri na licencich se nasobne zaplati za vyvoj a udrzbu te distribuce. Malo kdo si uvedomuje, ze cena licence OS na jeden PC, je nepatrny zlomek nakladu na provoz. Taktez to nesnizi cenu licence na dalsi SW a CALy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže oni už tu distribuci mají, takže defakto stačí, aby kontrolovali bezpečnostní díry a pak na to nemusí roky šáhnout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky ano. Evidentne to tam tak ale nefunguje, kdyz podle toho dokumentu maj po pocitacich vedle sebe minimalne tri verze 4.0.0, 4.1.0, 5.1.0.
Podle toho dokumentu to vypada, ze sice nasadili linux ale jinak je to klasicky tunel za verejny penize kde si nekdo sype penize do vlastni kapsy a kapsy kamaradu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takto jednoduche to rozhodne neni. Mnozi si to predstavuji jak Hurvinek valku. U nas treba padl pres nejakymi 15 lety dotaz z vedeni, zda si nebudeme delat vlastni antivirovy system aby se za to nemuselo platit :D . A takovych perlicek mame dlouhou radu.

Pokud to ma byt aspon trosku bezpecne a nema to byt jen verze pro terminaly, tak ty naklady jsou udrzbu jsou astronomicke.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M am do ma starej stroj I5 650 6 Gb ram 256 Gb ssd 2x na jednom Win 10 a na druhem Linux mint 17.3 Ciamon stim jsem vic spokojenej než z W10 kde musí byt kdejake anti spyvare programy antiviry a dlalší cipoviny co neskutečne spomalují chod toho stroje ms Ofice nepoužívam, nato je open ofice, libre ofice na domací podminky tohle stačí tiskarnu se skenerem oto bohate obslouží uprava videa z kamery a pod uprava fotek jeste nejakto vypaleni dvd taky ve widovsu fur to neco chce dokonce se víc reklamy tlačí do prohližece a pod..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"anti spyvare programy antiviry anti spyvare programy antiviry cipoviny co neskutečne spomalují chod ?"
- Proc ? Protoze jste BFU, ktere tam cpe hovadiny? I to dalsi co je na dlouhe nechapave krouceni hlavou. Vse popisovane je pouze problem mezi klavesnici a zidly, ne problem OS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V desitkach je to problem OS, kdyz je to tam predinstalovany. Vecne to otravuje v notifikacich, ze to potrebuje proskenovat disk... a vecne to disk zatezuje na 100%.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi mam jine Win10 :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak každou větší aktualizací se víc a víc se..ou jako staré Win, Office 365 blobnou také...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak po pročtení diskuze mám tak nějak jasno. Experimenty s Linuxem opět odložím a zůstanu u funkčních (zatím :-) ) W10, abych mohl čas vynaložený na instalace a ladění různých distribucí raději strávit venku na kole nebo s foťákem. PS: Ať se na mě linuxoví fanoušci nezlobí, ale projděte si diskuzi znovu a zamyslete se, zda s takovým přístupem, kdy každý uživatel Windows je pro vás, s odpuštěním, lama a idiot, opravdu nalákáte více fandů pro Linux. Možná je to jen můj pocit, ale takhle to opravdu působí. :-/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Koukáš se na to ze špatné strany. Linuxáci ti mohou otevřít dveře, vejít musíš sám.

PS Taky se chystám na kolo, jen co se trochu oteplí :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem na Linux přešel po desetiletích frustrace na zpomalujicích se, postupně se zasviňujících, padajících a věčně s něčím otravujících Windows. Pokud nemáte podobné zkušenosti, tak přecházet nemusíte. Proč taky? U linuxu byl první týdny také frustrující (než jsem se naučil, co a jak nastavit). Ale od té doby to jede bez problému, bez jakéhokoliv zpomalování, bez nutnosti reinstalace.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ježkovy voči, proč mi ty Windows nepadají a nezasviňují se? Asi fakt něco neumím...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Desítky se co půl rok samy přeinstalovávají, proto nejsou problémy se zpomalováním :)

btw kde jsi zjistil, že v Mnichově jim "úspora 11 milionů za licence stála víc, než 100 milionů euro za vícepráce"???

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pocitac ze ktereho pisu prosel upgradem Win8->Win 8.1->Win10 1507->1511->1607 , vymenou zakladni desky za jinou, zmenou CPU, VGA, nasledne vymena za jinou platformu z AMD na Intel (zakladka + CPU). Zadna reinstalace a presto po letech stale funguje. Kde je chyba ???

V praci sem musel preinstalovavat jen z duvodu ze pomalu odchazel disk a zacal poskozovat systemove soubory. Do te doby opet roky bez problemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každá šipka mezi verzemi znamená přeinstalace. U desítek máš za sebou již dvě :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Reinstalace a upgrade je docela rozdil. Ale chapu, ze nekdo kdo o tom slysel jen z doslechu to muze pripadat stejne :-) .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, že někdo, kdo tomu nerozumí a nevidí, co se v PC při upgradu W10 děje, si může myslet, že jde o upgrade a nikoliv přeinstalaci :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi ne. Mě padaly a zasviňovaly se, tak jsem přešel na Linux a nedá se to srovnat. Asi vyhovuje víc mému stylu. Ale odhodlával jsem se k tomu přechodu několik let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není se nad čím zamýšlet. Lidé jsou prostě různí, někteří trollují, třeba hned první BTJ pro Windows, jiní zase pro Linux.

Čas trávený instalacemi a laděním je jen iluze, protože nahlížíte do světa který nezáte a vypadá to komplikovaně. Spousta lidí tráví hodiny s přeinstalacemi Windows s laděním po přechodu na W10 a přijde jim to normální. Často jsou jiná měřítka, kdy třeba na Win není běžné, aby vám průběžně běžel user účet třeba 10 let a více let a jen jste aktualizovali průběžně systém.

Na běžný počítač nainstalujete Linux za pár minut. Rozhodně by si člověk alespoň měl zkusit nějakou live distribuci, případně jí někde bokem nainstalovat, minimálně aby si člověk rozšířil obzory. To se vždycky hodí. Rozhodně to neznamená noci trávené v Terminálu, aby se člověk vůbec podíval na internet. Na ten se asi podíváte minutu po té co nabootojete z flasky, což je docela rozdíl oproti Windows. Když si člověk něco přečte, zjistí jaké distribuce jsou dlouhodobě "stabilní" a jaké letí kupředu s možnostmi narazit na nějaký problém, ale zase mají to nejnovější. Není to pro každého, hráčům bych jej nedoporučoval. Já třeba používám masox, Linux i Windows a nejsou v tom žádné záhady. Jak se člověk rozkouká, není to nic záhadného ani v jednom.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Linux jsem, když jsem měl více času, samozřejmě zkusil. První instalace - prostě jsem nerozjel grafiku (tehdá nějaká NV, asi 6800GS), takže po několika hodinách strávených na fórech bylo po zkoušení. Druhý pokus - nerozjel jsem USB Wifi dongl, takže z toho bylo opět adios. :-/ (ten samý dongl jsem použil před týdnem po migraci W10 na nový PC (instalačka na USB flešce) a no problem - předpokládám, že je to jen podporou výrobce HW, ale proč bych měl vyhazovat funkční zařízení, jen abych pod novým OS rozjel byť jen základní funkcionality?). Prostě zatím pokusy s Linuxem nebyly bez problémů, takže snad zase někdy příště, až děti nebudou otravovat a budu mít víc času na blbosti. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při změně Windows se také vyřazuje spousta HW. U mne např. TV karty, W7, W8 OK, W8.1 a 10 lze podhodit staré ovladače, ale PC se hroutí do BSOD.
Skenery a USB tiskárny jsou také častí adepti.
Webkamera Logitech, XP a Vista OK, W7 a novější bez šance.
atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je na všech systémech. Mě zase na ne zase tak starém NTB nejede spousta funkcí pod W10. Byly k tomu démoni na horké klávesy a drivery od výroce, ten samozřejmě nic neaktualizuje a pod W10 to původní nejede. Smolík. Pod Mintem tam kupříkladu funguje všechno, tak je zatím v dualbootu s W7.

Já měl problém s Linuxem nabootovat tak před 10? lety (nějaký Athlon s AMD grafikou už nevím jakou Radeon 7800 nebo takněco). Od té doby se to hodně posunulo, i když pochopitelně je pořád řada HW kterému je lepší se vyhnout. Což platí i pro Windows. PCI Express WiFi kartu Tenda jsem "prohodil oknem" jelikož její drivery byly na Windows nekončící zdroj problémů a BSOD.

Každopádně je to vždy o motivaci. Také nemám moc času na hraní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ze ke svym uzivatelum poslednich par let microsoft pristupuje uplne stejne ti nevadi ? ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, já po MS nic nechci, zatím jsem se nesetkal, že bych při instalaci jejich produktů (Wokna a Office) měl nějaký problém. Při zjišťování, jak je to s aktualizaci WP7, jsem si chatoval přímo s někým z MS, byl to nějaký Ind a v pohodě, vysvětlil stav a nabídnul, že jestli chci, tak ať se připojím k Insider Preview (nebo Windows Insider nebo jak se to jmenuje), že mi pošle odkaz na stažení aktualizace. Minulý týden jsem na nový PC migroval W10 (tam stačilo zadat SN z krabice W7 Ultimate a zatím to jede, ač na starém počítači stále běží W10, na které jsem upradoval z té samé W7 instalace ;-) ) a Office 2013 (instalace, zavolání na automatickou podporu pro vygenerování nového čísla a hotovo) a bez jediného zádrhelu. Jistě, ztratil jsem nějaký čas aktivací produktů, ale nemohu říci, že by pro běžného uživatele byla podpora ze strany MS nějak strašná. A věřím tomu, že firemní zákazník bude mít podporu zajištěnou. Takže tak nějak nevím, co vlastně tím přístupem myslíš - podpora funguje, aktualizace jsou (pravda, u někoho s problémy), ovladače fungují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co tim myslim ? Windows 10 a nemoznost ovlivnit spoustu nastaveni, protoze uzivatele jsou idioti, takze to microsoft natvrdo udelal bez moznosti zmeny. Samozrejme se to lisi podle verze windows. Home pro totalni idioty. Pro a enterprise pro ty inteligentnejsi, kde uz se neco i nastavit da.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co je na tom špatného? Až budeš někomu spravovat Linux, tak mu také osekáš práva na minimum, aby to nerozhasil a nevolal ti každý týden, proč PC nejede. MS de facto udělal to samé, přičemž ti zkušenější se přece stále mohou pohrabat v registrech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuješ něco ručně nastavovat v registrech? A přirovnáváš to k omezení uživatelských práv v Linuxu? Doufám, že si děláš prdel :)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Některé omezení v Home nejde ani nastavit v registrech. Právě proto jsou Home reálně nepoužitelné, jinak, než launcher na hry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, v linuxu bohatě stačí nedávat uživateli heslo k rootovi a nezařadit ho do sudo. Zdaleka né každý soft pro tučňáka potřebuje mít tuto výsadu. Potom stačí dělat zálohy funkčního profilu, protože to si takový uživatel tak může jako jediné rozbít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To uz tu je od windows vista, ze uzivatel na windows v zakladu neni administrator (stejne jako na linuxu neni root). Presto nebyl omezovan tak jako je tomu na windows 10. A nepomuze mu ani ten tvuj registr.. protoze tam to nastaveni proste neni nebo je tak omezene ze je to prakticky stejne jako by tam nebylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On tu někdo psal o lamach a idiotech? Obecně, s linuxem je mnohem méně práce, než s Win.
Jsem Windows only, ale spravujeme obojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také myslím, že se na to koukáš ze špatné strany. Ani po 20 letech takhle uživatele nerozděluju. Prakticky je rozděluju jen na ty kdo se snaží, nesnaží a kdo nemají zájem se snažit.
Pokud se budeš snažit, tak jsi k linuxu již na půli cesty. Stojí za to se na ten systém blíže podívat a snažit se mu porozumět. Dá ti to větší rozhled. Je to jako umět dva jazyky na místo jednoho.

Navíc oba systémy windows i linux nabízejí dobrá řešení. Nic se neobejde bez problému snad jen macintoshe, ale to je řečeno spíše jako nadsázka. Co se týká kanceláře, umím si ji snadno představit jak ve windows, tak pod linuxem.

Osobně linux používám spíše pro jednostranné využití jako web server, dhcp server, nebo nějaký herní server. Kdybych nehrál hry měl bych asi jen linux :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když tak koukám kolik do toho investovali, tak si říkám, jestli by nebylo lepší zasponzorovat nějakou stávající distribuci linuxu a používat tu, než si vymýšlet novou vlastní..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.