Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Starfield Premium i k Radeonům RX 7800 XT / 7700 XT

vypada to ze kody k edicim (standard, premium) jsou stejne a zalezi proti cemu se to aktivuje, je vyzkousene kdo dostal kod k premium edici a aktivoval to na hw urcene pro standard edici dostal nakonec standard edici, takze je pravdepodobne ze to muze fungovat i naopak, ale chce to vyzkouset :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Akce nabízející hru Starfield zdarma ke grafickým kartám a procesorům AMD odstartovala 11.
>července. Nic se nemění na tom, že bude pokračovat do 30. září (nebo vyčerpání zásob)

7800XT je už vypredaná... či vďaka sebe alebo Starfield-u netušíme

X 7800 XT SELLS OUT – THIS is AMD’s Blueprint for Success!
Moore's Law Is Dead
pred 1 dňom
https://www.youtube.com/watch?v=srUcKjRixvU

September 7, 2023
AMD Radeon RX 7800 XT Nearly Sold Out Within 24hrs On Newegg
https://tech4gamers.com/radeon-rx-7800-xt-sold-out/

18 hr. ago
7800xt is out of stock everywhere I've looked. Any guess on how long it'll take for stock to come back?
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/16cfpsz/7800xt_is_out_of_stock_eve...

SOLD OUT! Nvidia is SCARED Of The AMD 7800 XT..
pred 13 hodinami
https://www.youtube.com/watch?v=F3XNtAr0rOo&t=327

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„7800XT je už vypredaná...“

Jde o zásoby na první týden a jde o konkrétní prodejce, nikoli globální situaci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

píše sa o viacerých predajcoch v USA, ale samozrejme na iných trhoch to môže byť inak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to udelali jako apple, poslali par kusu, aby to vypadalo ze to je prodany, sklady musej mít plný podle toho co se psalo, že jsou vyrobený už dlouho, což mě přivádí k myšlence, že to původně chtěli prodávat dráž když to pojmenovali 7800XT, ale v recenzích dostávali takovou bídu s předešlejma modelama, že to na poslední chvíli stáhli na 500$, ale karty byly už vyrobený

a zrovna 7800XT oproti 4070 kromě 4GB VRAM navíc nenabídne zhola nic (teda starfield pokud jste ho chtěli pořídit) a teď je jenom otázka jak dlouho 12GB vydrží např. v 1440p rozlišení, který se stává mainstreamem, takže nějaký mega prodeje se čekat nemůžou

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

„to udelali jako apple, poslali par kusu, aby to vypadalo ze to je prodany“

Kdyby prodejci měli pár kusů, těžko by mohl Radeon RX 7800 XT na Amazonu dosáhnout na status nejprodávanější karty.

„jak dlouho 12GB vydrží“

Radeon RX 7800 XT má 16 GB paměti.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ano, je to největší nevýhoda 4070 oproti 7800XT, protože jinak 7800XT nemá co jinak nabídnout oproti 4070, pominuli u nás o cca max. 1000,- Kč lepší cenu což u karty za 15 000,-Kč je trochu jedno

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Naproti tomu 4070 nabízí vyšší cenu, vyšší teploty a nižší výkon. A to se vyplatí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

vyšší cenu o 1000Kč na 14000? vyšší teploty nikoho nezajímaj do 90st hotspot je to jedno a hodně záleží na edici karty
nižší výkon v jednotkách procent v podstatě je taky jedno kvůli tomu se karty nevybíraj, nehledě na to že RT výkon hraje ve prospěch 4070

jediný co by byl problém je ta 12GB VRAM na 4070, za 3-4 roky na 1440p, ale to se těžko dozvíme

takže to vypadá že záleží na chuti každého soudruha

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, vše je jedno, záleží jen na značce, je mi to jasné, co se snažíš sdělit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ano jako majitel RX 6900XT se ti snažím naznačit, že ani jedna karta nemá vyloženě navrch
a záleží jestli někdo upřednostní nižší spotřebu o 70W nebo o 4GB víc VRAM

někdo si může do rozhodování zakomponovat další parametry jako je výkon v rastru nebo výkon v RT, nebo DLSS, případně cenu pokud mu "horší" edice 4070 nevoní

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, bere se jen co má lepší Nvidie a zbytek je jedno, chápu.:) Výkon že má AMD lepší a vydrží víc je jedno, ale že má trochu lepší RT Nvidie, což využiješ stejně jen v pár hrách a někdy na to stejně ani není výkon... to už není jedno.:) Tak ok. Vyšší teploty, čili vyšší hluk, také jedno, ale nižší spotřebu to bereme, to bylo jedno jen u RTX 30, protože to byla tehda horší než u konkurence.

Pro mě je zas jedno, že to má lepší RT, protože jak začne docházet výkon a stejně to budu muset vypnout, tak mi to už v ničem dál nepomůže a zůstane mi z toho jen slabší karta, nehledě na to, že někdy ani není pořádně poznat, zda ten RT režim vůbec něco dělá. Stejně tak zbytečné DLSS, je sice hezké, že dokáže být možná o chlup kvalitnější než FSR v režimu kvality, ale k čemu mi to je, když to je vykoupeno tím, že ta grafika je prostě slabší, čili potřebuju využít výkonnější režim, to pak je s takovou spíš šul nul ta kvalita obrazu nebo možná v případě DLSS dokonce i horší a navíc jak mi zaručíš, že to DLSS bude všude dostupné a nebude to opět úplně k ničemu? A opět jsou tu navíc případy, kdy to neodvádí přiliš kvalitní práci, třeba někdy dost otravný ghosting apod., takže to je pak lepší stejně rači vypnout.

Podle mě je ta nejzásadnější nevýhoda ta vyšší spotřeba a že to bude do bedny prostě víc topit a s tím souvisí různé další nevýhody jako nutnost trochu lepšího chlazení atd., ale tím to reálně asi tak končí a pokud toto nedělá nějaký zásadní problém... asi to zas tak extrémně nemusí hned vadit a pořád je třeba brát to, že za to mám aspoň víc VRAM, která mi časem nezačne docházet jako se to stalo v případě RTX 3070.

Co ty tady považuješ jako výhody pro Nvidii, tak když se nad tím tak zamyslíš, tak to jsou vlastně spíš nevýhody –⁠ sice třeba dostaneš DLSS, ale zato horší výkon –⁠ to ti Nvidie spíš jen vytvoří problém, aby mohla udělat jeho řešení, pak už to stačí marketigově jen dobře podat a hned to vypadá jako něco víc než konkurence... až na to, že vlastně ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento komentar znie (a mne to je jedno, vsetky tieto karty su daleko za TDP, ktore som ochotny tolerovat v mojej bedni, takze je mi sumak, ci nvidia alebo amd) dost ako mentalny kotrmelec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na "dvojce" mají >5ks, tomu bych neříkal "vypredaná" (i když teda mají jenom Sapphire)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože dvojka to má z Polska. Ale AMD co se týká výroby = Sapphire, takže žádný problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to dobrá nabídka, kdo chtěl koupit Starfield tak jako tak, a zároveň potřebuje novou grafiku, tak se mu RX 7800XT vyplatí. Dostane grafiku na Starfield za rozumnou cenu, když ten Starfield odečte.
Uvidíme, jakou hru si AMD chystá na říjen nebo jestli pak budou grafiky o 2.000 levnější.
Zároveň to teda znamená, že kdo Starfield nechce, tak určitě RX 7800XT nekupovat, hrozná grafika.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nebudou levnější o 2k, spíš tak o 800-1k, leda by se to "vůbec" neprodávalo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kódy na hru když je to ke všemu seženeš za pár stovek od někoho který to nevyužije. Já dostal k některým hrám kódy a ani jsem se neobtezoval to nabídnout na bazaru. Hodil jsem tweet, status na fb s kódem a komentářem první bere.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak teda, že je RX 6700XT super deal, víme. NVidia v herním lowendu nic nemá, tady vede AMD.
Takový ten herní střed holt zcela opanovala NVidia se svou RTX 4070.

Ale teda ve světle té tragédie RX 7800XT mi najednou přijde, že ten segment o level výš, teda ten highend začíná u RX 7900XT být hodně zajímavý.
RTX 4070Ti je o ničem a RTX 4080 je zase už pro normálního hráče příliš drahá, to už je karta po člověka, který to nebude mít jen na zábavu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ludia, ake pronouns ste si vybrali pri zalozeni postavy? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedině IT, něco jako Alžbětko nebo
https://www.youtube.com/watch?v=jXL_lRWz6KY

Sranda to je, jen dokud to člověk nezažije na vlastní kůži, kdy mu to vnucují v práci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vodní chlazení, nejméně 7 větráku. obsazené 4 sloty pro DDR5 RAM, takže takhle si AMD představuje herní PC. No to jim podíl bude muset klesnout ještě o víc jak 50 %, aby to odpovídalo skutečnosti.

Že já se pak divím, jak je někdo schopný napsat takovou kravinu o špatné perspektivě "jen" 12 GB VRAM. Lidi jsou z podobného marketingu úplně vymletí a myslí si, že každá čtvrtá domácnost má minimálně RTX 4080.

Naposledy jsem učil s pomocí klávesnice a myši chodit ve 3D prostoru devítiletého kluka, co do té doby hrál jen minecrafta a lodě na tabletu a taky opravoval notebook asi čtrnáctileté holce, co hraje na integrovaném intelu a ne vážně to nebyla i7 nebo i9. Nebo menší extrém v podobě RX 550 spojené s Ivy Bridge, kde dvě děti paří Roblox, tanky apod. v 1600x900. Ano, extrémy opačné strany, ale k realitě to má blíž než obavy o budoucnost karty s 12 GB VRAM.

Vývoj se zpomalil, takže i 10 GB by vydrželo dlouho. Zapomeňte na zvětšující se nároky kvůli dále vystupňovanému (a třeba již nevypínatelnému) raytracingu nebo jiné kravině, protože výrobcům už dochází, že úspory z rozsahu se dále zmenšují a brzy by jejich prodeje mohly dosáhnout kritického bodu zlomu. Dedikované grafické karty by pak byly časté jako dedikované zvukovky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono záleží na rodičích, pokud bude moje dítě chtít hrat tak nebude hrat na žádné plečce a ano plecky jsou rozšířené mezi lidmi nejvice protože jsou líní se nekoho zeptat nebo jim poradi nějaký blb co o hw vi uplne kulové ale myslí si jaky je guru, viz treba můj známý co mel comp do ktereho šla dat 5800x3d ale nějaký blb mu doporučoval celou platformu noveho intela...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to i o spotřebě, hmotnosti, objemových nárocích atd. I kdyby od zítra stála RTX 4080 polovinu, tak se stejně budou nadále mnohem víc prodávat ta slabší řešení, protože ta karta je už mimo rozumné hranice, tak jak je má většina nastavené. Patnáct tisíc jen za kartu a 200+W je prostě mimo. Oni ty plečky stačí, nehrajou při cukavých fps a to že mají nižší rozlišení a detaily není žádná tragédie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skor by som povedal, ze znacna cast strednej triedy si proste nebude moct dovolit ten luxus kupit grafaren za 15 litrov, aby na tom dieta smazilo PUBG. A to nie len v cechach, alebo na slovensku :)

A tak nejako celkom nechapem, preco sa z toho vsetci idu pototo. Ak sa *chces* zahrat, tak sa zahrajes aj na nejakej starej plecke ako RX560. Ked som na vrchole nedostupnosti grafickych kariet nieco potreboval, bol som za nu rad a sluzila mi k spokojnosti az do zaciatku tohto roka a to som na nej drtil aktualne AAA tituly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale na roblox, minecraft, lol, wow, wot apod. nepotrebujes nic extra. A podívej se kolik se takové hry hrají a kolik se hrají hry, u kterých se potí i současná gpu spicka

Reálný hráč má prostě low end/nižší stredni, klidně 5-7 let starou a je vysmaty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že se vývoj zpomaluje, není ale dané jen tím, že si lidé nekupují drahé herní stroje, ale zároveň už výrobcům nejde přidávat výkon.
Vem si, jaký rozdíl byl mezi dvěma generace grafik dřív a dnes a i v rámci jedné řady není výkon nějak závratně rozdílný. Když pomineme RT, tak výkonový rozdíl mezi herním highendem a herním lowendem není velký. Za highend připlácíme, abychom dostali o trochu výkonu víc, ale stejně dobře se dá hrát na méně výkonných grafikách.
Vem si nakonec, že na hraní ti dneska stačí 15.000 za konzoli. To nejsou žádné závratné peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konzole za 15k je pro děcko taky IMHO předražená, když můžeš mít xbox za méně jak polovinu nebo praktičtější notebook co taky základní hry už utáhne. Na výkonu už jakoby nezáleží, když dotyčným nevadí hrát kostičkovaný minecraft nebo taky vyloženě hnusný roblox (Half Life 2 je proti tomu grafická orgie), tak i ta konzole za 7k je overkill.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Me vyšel series s nový za 5.5k. Kluk na tom hraje hokej a minecraft

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde se dá sehnat series s za 5,5k, aniž bych do toho počítal nějaký harakiri čachrymachry s prodáváním něčeho? Nejlevnější vidím 6k a nedostupný, nebo 6,3k dostupný

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víš co je minulý čas? Sám si matně pamatuju na ceny pod 6K, dnes už je dražší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

najvacsia sranda je, ze oni to ponukaju aj k CPU, sponzoruju celu hru a pritom podla recenzii to bezi lepsie na Intelu :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jo no, základním problémem je paměťová propustnost, kterou mají Ryzeny obecně horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak jsem četl ty recenze i diskuse tak se nabízí otázka, je to dostatečně "premium"??
Nejvíc zarážející mi přijde že se opět loaduje kvůli každé prkotině. Jistě vývoj nějakou dobu trval, ale SSD v té době už musely být minimální na pcie-3.
Prostě starý engine se nezapře že je optimalizovaný na stará HDD... V roce 2023 tragédie, zvlášť když za to nechtějí nějakých budget 19,99€ ale 70... Až to bude za dvacku v plné palbě a opatchované dá se uvažovat vzhledem k nedostatkům enginu který je historický. Za ty hw nároky by to na pcie-3/4 muselo jen lítat bez loadů. Co se dá pohodlně přehlédnout u her staršího data jako třeba SW:Kotor je absolutně nepřijatelné u nové hry za 70 éček.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na stará HDD? Co já jsem viděl, tak na HDD to je spíš waiting simulator a spíš víc čekáš než hraješ, čili SSD je nutnost, jinak jsi furt uvízlý na nějakém loading screenu a je to zcela nehratelné a o tom, že to pak stejně ani tak nestihá a máš plno stutteringu, který na SSD není, o tom už rači ani nemluvím. Tady toto je opravdu velké zklamání a po technické stránce je ta hra prostě trash a optimalizace je vyloženě tragická.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak, myslím mechanismus dělaný pro HDD. SSD ti zrychlí i totálně neoptimalizovanou ale podstatně méně než když app ví že je na SSD a umí s ním pracovat. Ovšem taky otázka zda by integrace Direct Storage byla možná v dohledné době to tak starého enginu.
Na HDD lze pořád provozovat většinu her, ale musí se dodržovat nějaká pravidla která se ani v jejich éře většinově nedodržovala. Tedy disk pravidelně defragmentovaný a nemít na něm samozřejmě swap, hyberfil, nejlépe druhý disk na kterém není systém.
Mimochodem na starší hry cca do 10-20GB na moderním HDD prakticky není rozdíl proti levnému SSD. Takto jsem vyčlenil první terabajt z 20TB heliového HDD a dosahuje v tom oddíle 280MB/s.
P.S: tak mě napadlo proč spousta lidí naříká že do Win7 se musely Win pravidelně reinstalovat - novější už tolik nefragmentují a mají zabudovanou diskrétní defrag když je systém v nečinnosti. To u starších nebylo takže postupně instalacemi a mazáním se disk tak fragmentoval že doby načítání čehokoliv včetně samotného OS dosáhly takových intervalů že se to řešilo právě formatem a novou instalací. Ovšem kdo věděl jak se má s HDD pracovat tak se nestačil divit proč se lidem tak "rozesírají".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tragicke jsou hlavne naroky na CPU, ktere maji pomalu vetsi vliv na hru, nez grafika.
Ale ve finale he to jedno. Nintendo Switch je HW taky tragedie a presto je uspesny. Rozhoduje koncept a ten se Bethesde i s archaickym enginem povedl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je fakt, jsem se díval na nějaké testy a jen kvůli tomu, že máš třeba jen Zen1, tak máš co dělat, abys z toho vytáhl aspoň 30 FPS, protože už při této frekvenci pak začne být brzda procesor a víc z toho prostě nevymáčkneš, i kdybys měl grafiku jakou chceš. Toto je naprosti sílené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=s4zRowjQjMs&t=979s

Na Intelech to běží dobře. :-) Je to u AMD sponzorované hry vtipné. Navíc teda to vypadá, že důvodem rozhodně není procesorový výkon, ale paměťová propustnost, kterou má Intel lepší.

Jinak ano, je to zastaralý engine, ale vypadá to na výbornou hratelnost, která je aspoň pro mě důležitější než grafika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bazarová 6800 za 7000,-. Stejně VRAM, lepší spotřeba, o něco menší výkon, poloviční cena. Stále nechápu co na té 7700/7800 kdo vidí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Treba, ze neni z bazaru...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Deleted

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shrnuto, optimalizace mizerná, asi AMD zaplatilo jen reklamu a že nebude DLSS.
Už tu byla kauza s potlačováním konkurenční technologie kterou mnozí berou skoro jako osobní útok.
Jenže co se nestalo. Instaloval jsem poslední patch na další sponzorovanou AMD hru - tu jsem získal zdarma k AMD hw - Divison 2. Do té aktualizace vše i na 4K pohoda. Po posledním updatu, zřejmě také pod dozorem AMD na 4070Ti tak 5fps už v menu. Nejdřív jsem myslel že se zvýšily nároky - původně ta instalačka byla na prvním oddílu 20TB HDD, tedy že dostala technologický boost a vyžaduje SSD. Tedy nainstaloval jsem na pcie-3 SSD ale ono totéž. Takže to podezření ze záměrného prasení sponzorovaných her AMD získává konkrétní obrysy....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.. koukam,ze cim vic updatu, tim cloveku vic hrabe.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdo nechce vidět tak neuvidí ikdyby důkaz měl před očima... Víra v sociální a spravedlivé AMD nadevše.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"kdo nechce vidět tak neuvidí ikdyby důkaz měl před očima... "
.. muzu pouze souhlasit :) Zkus o aplikovat nejprve na sebe.
"Víra v sociální a spravedlivé AMD nadevše"
.. neprojektuj si sve bludy do druhych .. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

diskuse s tebou má nulovou hodnotu. Vše špatné hážeš na předpisatele. Fakta a informace nula. Jen pocity, jako u těch co druhé označují za "dezoláty". Výkřiky a urážky, emotivní reakce. Informační a diskusní hodnota záporná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opet muzu pouze souhlasit :)
https://wccftech.com/starfield-is-seemingly-missing-entire-stars-when-ru...
Presto bych doporucil, zacit nejprve u sebe a radeji uz neupdatovat ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.