Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Start 11 vrací Start Menu Windows 7/10 do Windows 11

Jezkovi slipy...

Uz i operacni system s kosmetickyma mikrotransakcema. Tak to je sila.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Změny vzhledu Windows za $ si pamatuji už od Win XP, ale možná byly i na starší Win... Tyto aplikace kromě vzhledu přidávali vedle tlačítek min, max ještě např. pin nebo průhlednost celého okna, či minimalizaci do pruhu a spoustu další +-(ne)potřebných funkcí. Většinou to byl shareware, takže něco málo zdarma, ale nejžádanější funkce za obnos...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kosmetika pro windows byla už od dob Win95SP2. Jen se tomu říkalo windows themes a byla to tehdy móda přidávat na CD k herním časopisům. Theme měnilo barevné nastavení taskbaru, tapetu na ploše, kurzory a zvuky windows. Dodnes si třeba pamatuju Mystery theme z balíčku MS Plus, nebo theme podle hry Atlantis od Crya.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft místo aby makal a udělal pořádnej system, tak nabízí menu Start11 za peníze.
Celej Microsoft ať shoří v pekle.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Start11 není od Microsoftu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někdo vycentrování bere jak důvod nepřejít, někdo jako zásadní důvod k přechodu.

Podstatné je že centrování na střed obrazovky napomáhá lepší ergonomii používání počítače.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Lepší ergonomie jak pro koho. Třeba je někdo zvyklý mít menu vlevo dole a tato nucená změna je pro něj zhoršení ergonomie. Když už to měnili, měli to udělat konfigurovatelné, aby si mohl každý vybrat. A že to jde ukazuje Start 11.
Bohužel Microsoft pokračuje v přístupu kdy on rozhoduje, co bude pro uživatele nejlepší. Poučí se někdy?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, že na debilním Jabku, které pořádně neumí ani akcelerovat ukazatel myši, je umístění více do středu asi lepší.
Ale ve woknech prostě sprostě trhnu myší, a jsem vlevo dole na Startu, žádné složité zaměřování, žádná složitá a přesná svalová činnost. Na ten nejdůležitější ovládací prvek Windows (tlačítko Start), který takto funguje už od Win95 se tak dá myší donavigovat nejrychleji, je to ekvivalent klávesnicového tlačítka start mezi ctrl a alt.

Ano, tak moc je to jednoduchý důvod, proč kopírovat bezduše apple indiánským Redmondem je blbej nápad.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ako kde. Na 14" notebooku by som to v strede mat nechcel. Na 40" monitore mam ikonky (okrem startu, ten sa neda) v strede aj na win10 a mal som aj na win7. V 11ke sa to uz neda, takze nech si pan Nadella strci 11ku do svojej ctenej r**i.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hm mě i v W11 funguje starý ClasicShell...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Asi to měl být článek o taskbaru :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jenom Start menu, MS tam toho zprznil tolik, že to může používat jen masochista...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

OpenShell je zadarmo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nabídku start jsem ve Win98 používal hodně. A lištu jsem se snažil mít prázdnou. Ve WinXP jsem začal používat klávesové zkratky a star menu upozadil.
Ve Win7 jsem už ho opustil nadobro. Win8 mně utvrdilo v tom, že to bylo dobré rozhodnutí. Nyní ve Win10 mám všechny důležité ikony na liště. A start menu nepoužívám vůbec. Když něco není na liště, tak to vyhledám stiskem klávesy Win a psaním textu. Ze začátku to některé věci nenašlo. Ale už jsem se naučil klást správné dotazy.

Celá nabídka start je hrozně neergonomická. A každá změna byla jen k horšímu. Nechápu, jak někdo může zaplatit za to, aby to používal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já pro zřídka používané programy používám hledání taky. Ale velmi často taky mám aplikace, které používám ještě řídčeji, spolu s nějakou další používanější, a tak si je dávám do skupinek ikon. Díky tomu si nemusím pamatovat jejich jména.
Optimální IMHO vždy je, když je ergonomický každý postup, jak pomocí myši a ikon, tak pomocí klávesnice.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Skupiny jsem zkoušel taky. Ale zjistil jsem, že zřídka používané programy vždy mají minimálně aktualizaci a nebo lepší náhradu. Takže hledám na google a stahuju znovu. Většinou při instalaci se mně zeptá na aktualizaci : - )
Vyhledávání je univerzální pro všechny PC a napříč verzemi OS.
Takže se to naučíš jednou a už neřešíš že zrovna nesedíš za svím počítačem.
Přerovnávat uživatelům ikonky fakt nejde : -)
Jen co si trochu zvykneš v jednom OS, tak ho hned nahradí jiný OS, kde je všechno jinak. Ale vyhledávání funguje stále stejně.
Nedávno jsem koukal že už neumím s Win7(Server 2012R2), když jsem měl sousedovy nastavit tiskárnu po zásahu PrintNightmare. Vyhledávání našlo tiskárny. Tak hurá : - )
Myš se snažím spíš nepoužívat. Těch je hodně druhů a každá je jinak nastavená. A to nemluvím o levácích.
Přechod od startu k liště umožnili rozšiřující se obrazovky a příchod vícejádrových procesorů. V časech PII bylo nemyslitelné pod Win98 mít spuštěno víc oken. (Pod Linuxem to bylo výrazně lepší) Dnes je ten styl práce na PC úplně jiný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyrábí a prodává StarDock. A za uvedenou cenu byla beta - už je ostrá verze a je o chlup dražší, vyjde na cca 168 Kč.
Zkouším ve virtuálu třicetidenní trial jako náhradu desítkových dlaždic. Sice to není úplně ono, ale jejich hlavní výhody to má. Jde to zvětšovat a zmenšovat, čtverečky s ikonami mohou mít čtyři velikosti, jdou libovolně rovnat, jdou dávat do pojmenovaných skupin. Jde s tím udělat startovací nabídku podle potřeby. Česky to neumí. Pro mě jediná možnost, jak jedenáctky používat, to nové startmenu ze zrušených 10X se na desktopy opravdu nehodí a sedmičkové startmenu, které mnozí tak adorují (protože se nenaučili s dlaždicemi) je ještě tupější, než to jedenáctkové.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Česky to bude umět jako Start 10, jen to jeste není hotové. Vyborna Apka Start10 jsem používal celou dobu s W10..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co alternativa co je zdarma, doktore? Pracuje už OpenShell (pokračování ClassicShell poté co byl v r. 2017 opuštěn) na podpoře W11 taky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jo, ale umí jen sedmičkové / XP / 98 menu, desítkové nenahradí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi nevadí. Taskbar a start menu bylo vůbec nejlepší ve Vistách, v sedmičkách už byl o něco horší, ale stále nejpoužitelnější ze všech oken

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom bych vám odporoval, nejlepší je to desítkové, ale jen málo uživatelů bylo ochotných nebo schopných jej využít a upravit si pracovní prostředí podle svých potřeb - většina, možná pod dojmem osmiček, možná pod dojmem haterských žvástů, radši dlaždice ignorovala a používala jen seznam všech aplikací, případně si instalovala ještě starší menu. Ostatně za tento stav může i Microsoft, nějaká osvěta mezi uživateli o použití dlaždic vůbec neexistovala.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, nejlepší je tento hentý oný "inuitivní interfejs", k jehož používání musí mít uživatelé osvětu, školení, vysvětlující guide a nejlépe ještě výkladový slovník. Zpozdilejší navíc komix ve stylu "How To ...".
:-D :-D :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Inu, kdo umí, umí. Kdo neumí, pomlouvá a mínusuje. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nebo spíš je vidět kdo v start menu myšuje a kdo používá klávesnici. W10 start menu je špatný vtip, který nejlépe vystihuje výraz kočkopes a jehož funkce byly od r. 2015 navíc ještě ořezány

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, Windows 10 a už i Windows 8.1 startmenu je takový trucpodnik MS. Uživatelé remcali, že ten paskvil z Windows 8 nefunguje a že chtějí staré startmenu. Tak ho jakoby vrátili, ale tak, aby jako to původní jen vypadalo, ale nefungovalo tak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fascinujici, jak nekdo omila dokola tu stejnou hloupou omacku o "hater", pricemz v kazde diskusi dostane odpoved. A ono ne, priste zopakuje tu stejnou blbost po 329x...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně já s Petym souhlasím. Nabídka Win10 je vysoce ergonomická, jen si ji uživatel musí sám poskládat a trochu u toho myslet. Kus výše jsem popsal svůj způsob. "Kostky", které přišly s Win10 už byly konečně odladěné a pomáhají dobře organizovat hromadu ikon, podobně, jako dobře fungovaly v mobilních WP. Navíc jsi je mohl rozšířit, nebo odstranit úplně a ponechat si jen abecední seznam (uznávám, asi nejslabší místo jinak povedeného startmenu Win10). A ze své vlastní zkušenosti vím, že drtivá většina lidí se desítkový Start nikdy nenaučila používat, a když mě vidí, tak jen lapají po dechu a nechápou co provádím - protože to je rychlé a používám "hmaty" o kterých nikdy ani neslyšeli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fajn, tak co kdyby si nám pár hmatů přiblížil ? Rád se nechám poučit. Možná jsem nepochopil ergonomii a lá MS, možná jsem neprolezl kopec diskusních fór abych se o hmatech dočetl. MS totiž zatlouká a zatlouká.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba:
- pravé tlačítko na Start vyvolává velmi užitečné menu
- Složka v kostičkové části zabírá málo místa, ale vždy je vidět, co v ní je
- naučit se používat těch 5 ikon na startu (vypnout, nastavení,...,uživatel)
- hledání psaním (typická otázka lamera: "kam to píšeš, že to hledá?")

S pomocí těchto nástrojů je správa Windows poměrně jednoduchá a přímočará, protože se dostaneš k většině nastavení na 1-3 kliky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano pravé tlačítko na start, neboli Win+X. (Hodně uživatelů lištu sková.)
To je nejlepší vynález od dob Win3.11.

Už jen aby tam přidali jeden řádek pro nastavení sítě. To jediné furt někde lovím a nemůžu si zapamatovat ncpa.cpl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přidej si to tam sám ;) - Win+X Menu Editor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi je na nic, když během dne pracuji na několika PC jiných uživatelů.
A často tam nastavuji síť. Ale ncpa.cpl se mi vrývá do paměti ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidis, akorat, ze to je neco c vyhovuje zase tobe. Druzi si organziuji ikony podle sebe, treba na plose a nebo primo na taskbaru. Podobne jednoduche byla ikona "Computer" s dvema jejimi 'mody' pro prave tlacitko, kde jsi si v principu dostal na vetsinu systeovych nastaveni.
Ja treba patrim k "mouse" lidem a klavesnici pouzivam jen v momente kdy musim, takze nejake hledani aplikaci psanim jejich pocatecnich pismen, mi prijde silne neproduktivni a ujete a zkusenost bezych frantu, mne v tom jen utvrzuje.
Krome toho, Win7 umi treba pod ikonami programu v menu 'skladat' i posledne otevrene soubory danym programem, Atd. Tvrdit, ze win10 metroidni nesmysl byl v necem 'revolucni' mi prijde asi podobne zavadejici, jako tvrdit, ze metro applikace byla budouci svata krava IT sveta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V každé diskusi dostanu odpověď - od lidí, kteří vůbec netuší, o čem píšu, protože se s tím nenaučili.

A hodně lidí od dlaždic odradili právě hateři v diskusích po vydání desítek. Už si to možná nepamatujete, ale já ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příště budou indičtí "inženýři" dodávat i auta bez kol, ta budou za příplatek. A vlastně, proč tak zastaralá věc jako kola? Musí to přece jít i bez nich... jenže zpozdilí useři si budou stěžovat, že to nejede ... tak jako kompromis vymyslí inovativní hranatá. Marketing vysvětlí, že "drncání je fajn", a v plusplushyper příplatkové výbavě budou lepší tlumiče.

Toť ve zkratce indický inženýring. Jako v Microsoftu...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tady někdo upadl na hlavičku. On dodal MS Windows úplně bez start menu a nechává si ze něj zvlášť zaplatit? A ty trapné poznámky o indických inženýrech jsou hrozná ubohost. Většina vývoje je pořád v USA, český brouku Pytlíku. :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jednak pobočka MS v Indii od dob Balmera řádně nabobtnala a vsadím se, že v Indii i spoustu věcí outsourcujou. Druhak kluci z Redmondu jsou všichni běloši co? Třeba takovej Satya Nadella určitě není Indián :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jak vidíš, podle MikeM je to čistokrevnej Amík, téměř Texasan se stetsonem a ostruhama. Baráky Microsoftu v Redmontu jsou stále plný Amíků, jen před focením použili hnědej krém na boty jaksi příliš a k tomu jsou řádně opálený ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A není náhodou jedno, jaké je národnosti? Klidně se vsadím, že při prijímacím řízení by všichni místní machové pohořeli vůči většině vývojářů MS indického původu. Jinak, cca před 100 lety měl podobnou myšlenku házet do jednoho pytle lidi jedné národnosti jeden nejmenovaný pán s knírkem. ... Jinak můžu se zeptat, jaké inženýrské úspěchy dosáhl některý z vás kritiků? Je to alespoň 1/1000 toho, co zatím dosáhl podle vás "inženýr" Nadella? ... To je fakt na 5 korun do klobouku, když mají nějací místní anonymové silácké a xenofobní pindy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft, kterej vyzdvihuje "diverzitu" a kvóty místo lidí, kteří opravdu něco umí, je měřítko úspěšnosti, akorát ve světě marxistických pošahanců tvého typu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ze sa dokazete tak zavzdusnovat pre taku prkotinu. Cely koncept nejakeho hierarchickeho menu s programami je takych dobrych 10+ rokov zastaraly. Este ze to menu vie hladanie, inac by niektore ulohy boli za trest (take winme s automatickym collapsingom menu... clovek po nom browsoval a zle posunul mysitko a cele menu sa zbalilo. a pekne znova). A ze polozky favorites su tam ako ikony (a.k.a dlazdice)? Budiz, to aj tak pouzivam uplne minimalne.

10tkovy styl "zivych" buttonov na toolbare mi skor vadi, nez by niecomu prispieval. Kedze casto pustam viac okien tej istej aplikacie, tak musim mat buttony plnotucne a potom je na taskbare bordel, lebo ikony lietaju hore dole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"pro mnohé uživatele nejzásadnějším problémem"
Je prosím někde statistika? Snad to není odhad podle komentářů na DIIT nebo Živě...

"například umožňuje ztlumit mikrofon přímo z taskbaru"
Protože úprava této věci má úplně ekvivalentní náročnost. Asi ne. (Píšu to jako vývojář.) A kdyby chtěl někdo namítat, že tam mohli "vrátit" starší menu, tak to je taky docela naivní představa o tom, jak se "vrací" funkčnost, když něco reimplementujete.

"Možná je důvod marketingový a Microsoft zkrátka nechce..."
Přemýšlím, jestli si někdo opravdu myslí, že se v OS mění některé věci náhodou. Prostě se někdo vzbudil s nápadem, že to bude jen tak najednou "na střed", během minuty to vyklopil na poradě, nic nevysvětloval, nikdo nic nenamítal a už to jelo. Asi ne. A když ne, tak fakt nechápu ten údiv nad tím, když se někdo, kdo udělal nějaké zásadní rozhodnutí, nechce otočit jako korouhvička, když část uživatelů řekne "nám se ale líbilo to staré" - co je mimochodem věc, která se děje vždy u každého sw u téměr libovolné funkcionality. Kdyby pokaždé autoři sw takovým nářkům uhnuli, tak se tady ještě plácáme na příkazové řádce. A ne, neříkám, že třeba posun menu zleva na střed, je revoluce. Ale třeba tohle je absolutně racionální krok v době monitorů "od souseda vlevo k sousedovi vpravo".

"Důvod každopádně není technický."
No, není. Je logický a aktuálně už i ekonomický. Někdy to vypadá, že si uživatelé myslí, že práce na straně MS tak nějak nic nestojí. Asi ne. Ani v případě takových změn. Kdyby to byla práce "na večer", tak by si asi za takovou úpravu třetí strana nenechala zaplatit za každou jednu licenci. A zaplatit tolik, kolik reálně zaplatí většina uživatelů za celý OS Windows. Doporučuji se nad tím trochu zamyslet.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A kdyby chtěl někdo namítat, že tam mohli "vrátit" starší menu, tak to je taky docela naivní představa o tom, jak se "vrací" funkčnost, když něco reimplementujete.
Bylo to funkční ještě v poslední betě, takže stačí povolit jen to, co na poslední chvíli zakázali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kbydy byli co k čemu, tak zkonzultují prototyp s uživateli, zjistili by, že bude existovat nemalá konzervativní část, která to chce vlevo dole, udělali by to konfigurovatelné a bylo by.
Ale kdo ví, třeba to udělali schválně, aby se vzbudily emoce, aby se o Win 11 víc psalo, a v dalším releasu to tam vrátěj a budou se bít v prsa, jak naslouchají uživatelům a tím se samozřejmě zas o Win 11 bude víc psát.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> "tak se tady ještě plácáme na příkazové řádce"
>
A neplácáme? Wokenice mají natolik vy*urvené nastavení a mnoho dalších věcí, čím dál více, že občasná práce v PowerShellu je téměř nutností i pro obyčejné usery. Administrátoři to už používají téměř výlučně...

Na druhou stranu je třeba říci, že pokud se Microsoftu něco za posledních 15 let opravdu povedlo, je to skvělý PowerShell.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

PowerShell je uzitocny jedine ako rozumna alternativa (resp. konecne rozumny sposob) ako administrovat remotne stroje. Na cokolvek ine je to len o trocha menej nepouzitelne ako old school bataky. Je to tak zufale, ako cely Microsoft.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna PowerShell je něco, k čemu obyčejný user opravdu nepřičichne (maximálně odněkud vezme copy-paste řádek a ten spustí) a ani nechce přičichnout, protože ho většina nemá šanci pořádně pochopit. A jako vývojář říkám, že PowerShell je šílený - v dobrém i špatném smyslu slova. ... Z "pokud se Microsoftu něco za posledních 15 let opravdu povedlo, je to skvělý PowerShell" usuzuji, že s vámi musí být docela sranda - v dobrém i špatném smyslu slova. :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, ta syntaktická humpoláckost powershellu mě irituje neskutečně. Každý příkaz člověk musí používat s otevřenou referenční příručkou, aby věděl, kdy a kde má co použít a v jakém formátu.

Chápu, že to byl pokus jak implementovat bash-like ovládání do windows, ale eleganci a logice bash-e se to ani nepřiblížilo. Moc ukecaná syntax, moc komplikované předávání parametrů.

Na druhou stranu se dají v powershellu psát fakt vymakané skripty až aplikace, ale než to člověk odladí... navíc skript, který v bashi má 5kB se "překlopil" do 28kB PS ekvivalentu... Jen vyelevování skriptu z kontextu běžného usera do UAC-powered kontextu vyžaduje dvojnásobné rekurzivní spuštění vlastního skriptu, protože daný příkaz umí buď jen "spustit jako" NEBO vyelevovat přes UAC, ne obojí naráz.

Jak geniálně jednoduchý a jednoduše geniální je oproti tomu svět unixu, který nabízí tak mocné nástroje jako je sudoers, su a sudo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkouším 11-ky a nejvíc mi chyběla možnost "Sloučit tlač. na hlavním panelu - Při zaplnění hl. panelu".
Mám velký monitor a jsem zvyklý to mít dole ve velkém a ne pár sotva viditelných ikon a pořád v nich hledat tu svou otevřenou, to má smysl u 13-ky monitoru. Tuhle funkci mi asi Start 11 nenabídne?
Protože jsem si ji vrátil dle návodů na netu původním hlavním panelem skrze zápisy do registru a k tomu OpenShell, ale je to krkolomné řešení, a čítám, že každý nový build to zruší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož tuhle Microsoftí hrůzu (tím myslím Windows jako celek) musím bohužel také občas používat, napsal jsem si na tyhle svoje úpravy UI skriptík v PowerShellu, který to vždy obnoví...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeden by řekl, že ten otřepanej vtip s volantem a pedály v podání MS už notně vyčpěl, ale je asi ještě neomrzel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sice je otřepanej, ale tak dobrej, že si ho musí zkusit s každou novou edicí Wokenic znova.
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokud se nedostaneme do éry startreku typu "počítači proveď výpočet a transportuj mne paprskem domů" tak by nebylo od věci tam klasické menu zachovat. To že si někdo zvykl i na něco horšího není důvod k tomu nutit všechny ostatní se přizpůsobovat a stále dokola hledat ak mi MS schoval nějaké nastavení...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"počítači proveď výpočet a transportuj mne paprskem domů" vyloženě evokuje, k jakým všem možným příšernostem by mohlo dojít, kdyby daný OS byl od Microsoftu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomnělo:
Kugelmass, nejsa si té katastrofy vědom, měl vlastní starosti. Nepřenesl se do Portnoyova komplexu, dokonce ani do žádného jiného románu. Ocitl se místo toho ve staré učebnici španělštiny pro začátečníky a prchal po holém skalnatém terénu, aby spasil život před velkým a chlupatým nepravidelným slovesem tener („míti“), které do pronásledovalo na pavoučích nohou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak přepnout si v nastavení hlavního panelu nabídku start ze středu do levého rohu je na tři kliknutí, ostatní mi ve win 11 nevadí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jak píše tomcat má to jiné muchy, jinak pravým tlačítkem na hlavní panel a nastavení hlavního panelu a tam už najdeš volbu umístění/zarovnání hlavního paneli - volba je jen vlevo a uprostřed.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, proč se to tu řešilo. Ještě že si to sem napsal. Vždyť to změnit na "zarovnat vlevo" šlo. Mě spíš vadí kontextové menu na pravý klik. To co používám já je schované za dalším klikem nebo zkratkou shift+F10. Řešit se to dá regeditem. Kdyby to aspoň umělo přesunout nejpoužívanější do té první nabídky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to není jen o přepnutí, ta nabídka je nepoužitelná, jak je, jenom ikonky, jako na mobilu, ale žádné další podsložky, jak to bylo dřív, vypadá to otřesně...

Oni toho zprznili mnohem víc, jen z toho, co jsem si všimnul:

Jen z toho, co jsem zatím zjistil:

- vyhodili klasickej směšovač hlasitosti, teď se otevírá to hnusný okno nastavení, kde je nastavení hlasitosti aplikací totálně nepřehledně pod sebou
- nejde nastavit, aby se zobrazovaly všechny systémové ikony v pravé části panelu jednou volbou, jako to bylo doposud...teď je musí člověk povolovat po jedné a bude to asi dělat jak blbec pořád dokola s každou novou ikonou
- nejde jednoduše změnit výchozí webový prohlížeč, jako to bylo doposud, že se pouze změnila aplikace. Teď se to musí udělat úplně neintuitivně pro každý protokol zvlášť a ještě se to drze ptá, jestli to opravdu chcete a nezkusíte Edge...jako asi ne, když to měním!!!
- to, že nejde prostě chytnout ikonu z plochy a dát ji na panel, to absolutně nechápu, to bylo ve Windows vždycky!!

A to už jsem četl další věci, co jsou mizerně udělaný...no hlavně, že tam mají staré Ovládací Panely a další nastavení ala Win7...to jen ukazuje to, že jsou to jen mizerně přeskinované desítky...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Si zkus ve Win10 chytnout ikonu z plochy a dát jí do nabídky start. A nebo z panelu kamkoliv. Nejde to.

...mizerně přeskinované desítky...
Podepisuji v plném rozsahu : - )
A jako gól si to za příplatek můžeš přeskynovat zpátky na desítky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si zase jenom nějaká Mirosoftí verze Lennarta myslí, že to je tak lepší, a uživatelům je to nutné nekompromistě vnutit.
Při čemž kolik by dalo práce mít tuhle možnost definovatelnou nějakou jednoduchou šablonou, s několika dodanými presety, ev. možností modifikace?
To jak se poskládá pár ikon a tlačítek je super jednoduchá věc, která nic dál neovlivňuje. V celé té korporaci by stačilo vyčlenit jednoho zaměstnance, který by to spravoval.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Možná by se tu někteří diskutéři měli zamyslet nad rozdílem mezi "je to zastaralé, měli by to předělat" a "je to léty prověřené, neměli by do toho vrtat".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Klidne at do toho vrtaji. Klidne at je novy "styl" ten defaultni. Ale at ma uzivatel moznost si to nekde v nastaveni vratit na "puvodni verzi". A at si pak v ramci telemetrie klidne zjistuji, kdo to jak pouziva.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Telemetrie je zradna. Pokud neco nastavi jako vychozi, tak potom snadno vyhodnoti, ze alternativu "nikdo" nepouziva, protoze vetsina uzivatelu zasadne vychozi nastaveni nemeni.

Staci zapomenout na sebe a par podobnych nadsencu a vzpomenout si na pocitace beznych uzivatelu, coz je ta nejvetsi masa, ktera od toho vyzaduje akorat nalezeni ikony prohlizece nebo nejaky hry. Ti proste pouzivaji co dostanou. Od Win95 meli vsichni sedy okna s modryma titulkama a prestoze nekteri ohrnovali nad nudnou sedou nos, malokoho vubec napadlo, ze to jde zmenit. V XPckach vsichni jeli vychozi omalovanky a zmenili si maximalne tapetu na plose. Sedmicky vyhodily popisky programu na taskbaru a nikdo z nich si to nedal zpatky. Takze kdyz uz to v Jedenactkach prepisovali, proc to tam vubec davat, ze jo...

Podobne si pod sebou rezal vetev Firefox (mozna stale reze, uz to moc nesleduju), vzdycky neco pro srandu kralikum zmenili, a kdyz nechali volitelne starou verzi, stejne ji za chvili zarizli, protoze jim vyslo, ze to nikdo nepouziva. Jen nedokazali vysvetlit, jaktoze na jednu stranu tady podle toho vsichni ty zmeny milujou, akorat trzni podil jde do haje. V tomhle maji Windows vyhodu, ze tam je setrvacnost podstatne vetsi, takze jim nic podobnyho akutne nehrozi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jiná placená alternativa, kterou používám pro vrácení "sedmičkového" start menu na desítky, už vydali i verzi pro Windows 11: https://www.startisback.com/

Tady ten Start11 (resp. tehdy Start10) mi z nějakého důvodu nevyhovoval, tak krom toho a OpenShell z komentářů přidávám další možnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Start menu ma netankuje. 10 rokov pouzivam Launchy a start menu skoro vobec. Mozno tak CMD-R na run dialog :)

Ale ten taskbar vo Windows 11 by som neprezil. Po nainstalovani win to ide vzdy na small icons, labels, do not group. Neviem si predstavit pracu s viacerymi napr Visual Studiami bez labels.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdy mrkvosoft pochopí, že lidi si chtějí vybrat a nechá v systému všechny možnosti, aby se nemusely používat programy jiných společností.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Teprve až si společnost sáhne na samé dno a pořádně se tam vyválí v bahně. Stručně řečeno tak někdy za uherský rok či na sv. Dindy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdy konečně běžný franta uživatel pochopí, že jakákoliv další možnost vyžaduje čas / peníze / lidi na vývoj / testování a i údržbu u už existujících možností a taky údržbu onoho nastavování, pokud má nějaká funkčnost víc než jednu možnost?

"... aby se nemusely používat programy jiných společností" ... Máte prosím statistiku, kolik promile uživatelů Windows používá Start 11 nebo jinou alternativu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Kdy konečně běžný franta uživatel pochopí, že jakákoliv další možnost vyžaduje čas / peníze / lidi na vývoj / testování a i údržbu u už existujících možností a taky údržbu onoho nastavování, pokud má nějaká funkčnost víc než jednu možnost?"
.. nebudes ty nahodou vyvojar? :D
Nicmene k tomu co pises. Tohle platilo vzdycky, takze ty tvoje radoby poucky, co tady hazis od cesty, platili pred 30 lety uplne stejne, jako dneska. Firma zjednodusene bud chce nebo nechce, to je cele. Pokud chteji, bussines case se da vetsinou nalepit tak, at to vyjde. Pokud nechteji, tak ti ani dobre vypadajicii bussines case nepomuze.
Platilo to za Gatese, Ballmera nebo Indiana. Kazdy z nich mel/ma ale jine priority, coz se nejspis projevuje i v tom, jak a kam win smeruje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vy víte kolik lidí používá Windows s tímto jejich novým startem a nechtělo by zpátky tu původní nebo nejraději volbu jaký start chtějí a ten by si vybrali. Mrkvosoft má všechny tyto start nabídky už dávno naprogramované a jak je vidět na jiných společnostech tak implementace není tak složitá a pro ně už vůbec ne, ale to by museli jít vztříc zákazníkům. Jinak místo vytváření těchto dokola nemožných změn v nastaveních a designu by se měli raději soustředit na to, aby v systému nebylo tolik chyb a děr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chuj s nabidkou start, kazdy pokrocilejsi uzivatel ji nepouziva, protoze umi zmacknout klavesu windows a psat nazev programu, misto aby v ni neco lovil, takze to je irelevantni neprijemnost. Mnohem vetsi zkurvenost je kompletni absence taskbaru ..... uz je tam jenom takovy jednoradkovy hajzl (idealne uprostred), ktery ani nenabizi tak zakladni moznost jako negrupovat aplikace a hlavne, HLAVNEKURVADOPICI! zobrazit nazev aplikace. To uz je tak domrdane jak android nebo masox ... vlastne si to vzalo to nejhorsi z lagroidu, mluvim o start menu a vycentrovany hajzl, ala parodie na taskbar z masoxu. Fakt prisernost. Tak bohapusta neergonomicnost se jen tak nevidi. Vemte si, ze ze taskbar ve W11 nejenomze nema nazvy aplikaci a nejde vypnout grupovani, coz povazuju za regulerni fasismus, ale nejde ani zvetsit nebo zmensit, o pripnuti na stranu ani nemluve, nejdou tam pripnout quick launch adresare, proste NEJDE NASTAVIT VUBEC NIC! ..... kurvavymrdanci, nejde dokonce ani vypnout ta zkurvenost, kdy se schovavaji trayikony:o) TO FAKT NEVYMYSLIS!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A naco zobrazovat nazev aplikace, když každý pokročilejší uživatel jej prece zná a zadává do vyhledávání?
Jinak teď vážně, když to vemu chronologicky tak nejstrčí je psát příkazy do příkazové řídky, pak tu máme menu a pak ikony. Všechno tohle má pro mne svůj smysl. To co používám každou chvíli to chci mít po ruce jako ikonku. Hromady všeho možnáho dalšího bych rád měl uspořádané v nějakém menu (ideálně takovém co mi v každý verzi neměná obsah a strukturu) a pokud občas chci něco co se mi nechce hledat tak vyhledávání to řeší. Nemám rád vyhledávání při každém spouštění programu, ani menu formou ikon, ani vše spouštět z příkazové řádky..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na co nazev aplikace? Mas android? Idealne nejaky samsung bez goodlocku? Vetsina alespon guglich aplikaci ma prakticky stejnou ikonu, to neni vubec matouci:o) Navic kdyz tam byla moznost mit zobrazeny nazev, proc by proboha nekdo tuto moznost explicitne zakazoval? Nebo to groupovani aplikaci, to je totalni megahnus ..... jak rikam, to nevymyslis.
Jinak na taskbar si muzes pripnout libovolny adresar a v nem mit zkratky na programy ..... puvodne tam byval standardne quicklaunch, nekdy ve W7 se vytratil, ale jde normalne pridat a je jich mozno pridat libovolne mnozstvi ... ja mam treba vlevo u startu ikony nejpouzivanejsich programu jako total commander, kalkulacka, firefox, RDP manazer, slovnik, process explorer ....... a vpravo u trayikon mam shortcut na stranku pro ovladani domacich chytrych zasuvek a pri mirrorovani telefonu .... a nic z toho uz ve W11 mit nemuzes ..... teda alespon oficialne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Další možnost je přiřadit klávesové zkratky, takže např. když chci spustit Altap Salamander, stisknu Ctrl+Alt+S a nemusím ho hledat nikde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo ..... ale good luck ve W11 ......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taskbar lze samozřejmě jedním šoupátkem zarovnat doleva, průser je jeho funkční ořezání a hlavně nemožnost ho dát jinam, než na spodní okraj displeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako zobrazovani jenom ikon ala lagrofuckingdroid a hlavne to groupovani ala idiocie, tak to jsou deal breakery. To, ze z plnohodnotne dlazdicove nabidky, ktera je proste esteticky mnohem hezci nez kulate ikony "kazdy pes jina ves", to mi zas tolik zily netrha. Byt treba z tohoto pohledu byly W8 etalon, protoze to fungovalo dobre na desktopu a extremne dobre na tabletu (kdo mel, tak vi). W10 to posrali a androidizace ikon v 11kach, tak to je totalni tragedie .... ale s nabidkou start at jdou do psich pochev, to se da na desktopu prezit a na tablet bych si stejne dal W8, kde je metroIE, coz je zdelaka nejlepsi prohlizec, co se ergonomie tyce. Ale ten taskbar, respektive jeho absolutni absence, to je fakt vysmech .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celý je to hnus. Windows = Start a ten je vlevo dole.
- Jestli někdo z Microsoftu telefonoval s BFU, tak i to je pro spoustu lidí neřešitelnej problém.
- Spousta věcí "vlevo dole" nejde najít, ale když Microsoft naboří tento UX pilíř, pyramidu, konstantu... tak můžem dát rovnou klávesu Win doprostřed mezerníku!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neplaťte za hlouposti, když ten program dělá jen tohle:
https://www.youtube.com/watch?v=XdXoIpE4pog

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle už nefunguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.