Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Startuje vývoj opensource ovladačů pro R500

Huráááááááááááá :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a kde je domovska stranka tohoto projektu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výborně, může se totiž snadno stát, že časem tyto ovladače budou lepší než ty od výrobců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No sláva...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slava, takze za 3 roky budou pouzitelne ve 3D opensource ovladace pro 4 roky strary ATI karty pro Linux. :oDDD Ja vim proc vzdy po koketovni s ruznymi distribucemi Linuxu se s ulevou vracim zpet do odladenych WinXP. :) Tento meziprechodovy stav trva uz 4 roky a tucnak teda u me na desktopu zatim nevyhral. Taky rad hraju hry a s emulaci ve 3D a jeji rychlosti... :oD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

blecha: 1) nikdo ti nebrani pouzivat proprietarni ovladace, ktere podporuji aktualni HW 2) staci se podivat do diskuzi, kolik zoufalcu majicich ty superodladena Windows ma problemy s instalaci ovladacu HW a to vcetne grafaren.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co jsem teda ja kdyz mam matrox? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked budu drivery hotove, budu tie karty zastarale. Ale snad rozchodia nejaku HDvideo akceleraciu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

blecha: máš svobodu volby... :-) Linux není povinnost, Linux je výsada :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shinigami: Eh? Co to? V tyhle pozici jsem byl naopak casto v linuxu, a rady typu "lamo vrat se do hrobu, mi opravdu moc pomohli" Rozchod mi i s hardwarovym kodovanim do mpeg2 pod Linuxem WinFast PWR2000...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PomohlIIIII, bo to bylo tak zive, ze na to nezapomenu... Ted jedna distribuce linuxu po nainstalovani na integorvane zvukovce Asus P5B Deluxe tak piskala, ze jsem to hned schodil dolu. Dam si tam 3 roky voraz od Linuxu, zatim na desktopu ztrata casu pro nas co hrajeme obcas i hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blecha:
mno, mam podobnou zkusenost se sranim ovladacu a nastavovanim veci souvisejicich s grafikou v linuxu. Parkrat uz sel linux kvuli tomu pryc ze stroje, az tento mesic se mi zabydlel nastalo.
Co ve win udelam 7x klikem na mysi mi ted v linu ani linuxovi nadsenci nedaj dohromady. Bohuzel. Snad se to zlepsi.

Pokud budes mit naladu, zkus si do PC narvat Ubuntu, maj celkem propracovane napovedy a forum. Zakladni sw jde podle toho nainstalit. Ted o vikendu tam jdu narvat counter-strike. Uvidime co udelaji ty binarni potvory na nVidii za vykon.

Udelal jsem to tak ze jsem koupil dalsi HDD a dle potreby v biosu prepnu z ktereho mam bootovat. Totalne oddelene systemy. Manzelka jede ve win a ja cim dal vic v Kubuntu ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

blecha: No, vidis, a ja bych zas treba rad poradny Memory Management, doinstalujes me ho nejak do Windows;) To ze nekoho setreli na foru ctu porad dokola a dokola, ale osobne jsem to stesti jeste nemel, obvykle me bylo porazeno a to dopodrobna. Ad hrani - cedegu znas? Jinak pokud delas tohle, idealni reseni je dualboot a kazdy pouzivat na to co se hodi. Treba me bylo lito rusit XPcka na notebooku (teda ne ze bych je od instalace linuxu nabootoval;) kdyz uz sem si je zaplatil, takze jim byla zmensena partition a linux se bootuje prez jejich bootloader, takove ty thinkvantage utility co se schovavaji kdesi na disku diky tomu vesele dal fujguji jak maji, kdykoliv se da zas nafouknout a vratit do puvodniho stavu;).

Shafa: A naopak, co se ve woknech pracne naklikava se da udelat jednim prikazem z konzole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych rad vedel, co je na klikani slozitejsiho nez na psani nejakych zmatenych prikazu s jeste zmatenejsimi parametry do konzole... Graficke prostredi vzniklo proto, aby se do nejakych konzoli pokud mozno vubec nemuselo lezt. Zacinam mit dojem, ze linuxovy bouchaci si pres konzole prohlizej i intenetovy stranky... :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsechny 3D Linuxy vypadaji sice udajne hezky, ale nechce se mi pouzivat stary HW :( S R1950XT nemam jinou volbu nez Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Enria> Tak cerne bych to nevidel. Beham 1950xt od Asusu na Gentoo Linxu, binarni ATI drivery a jako graficke prostredi Enlightenment. A uplne v pohode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Enria: A to mas z vlastni zkusenosti nebo "jedna pani povidala"? Takovyhle FUD je jeden z dovodu, proc se linux nepouziva jak by mohl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, mě osobně spíš zaujalo to reverzní inženýrství... jen tak mimochodem není to v rozporu s licencemi neřknu-li nelegální... a to dokonce v podání open source komunity... to je síla.
Zní to skoro jako, když to nechtějí dát volně (jejich právo a marketingové rozhodnutí), tak si to ukradneme.

Mimochodem mám na mašinách W2K, XP, OpenSuse 10.2 a Ubuntu 6.10... takže žádný stranící fanatik.
Instalace 3D grafiky od nVidie v Ubuntu je instalace jednoho balíčku (i přes GUI Synaptic)... takže jednodušší než instalace detonátorů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me teda linuxari pripominaji komunitu homosexualu. Ty taky hned jak prijdou do mistnosti, davaji kazdymu najevo co jsou zac a nad heterousema se usklebujou a ohrnujou nos. Znam plno linuxaru, kteri spilaji slavu linuxu a pri vysloveni slova na W jim slehaj ze zadku blesky. Vetsinou se vsak ukaze, ze na desktopu stejne pouzivaji windows, protoze je k tomu "zly Bill"" donutil. Nevrazivost k tomuto os prameni z toho, ze jim porad neco nefunguje, protoze neumi system poradne spravovat, coz ale nejsou ochotni priznat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otoman> Presne tak. Protoze na ne byly Windows moc slozite na konfiguraci, presli na Linux.
Zkuste se podivat do nejake linuxove konference. Uzivatele Linuxu nejsou zadni noobove, ale lide kteri maji rozsahle znalosti a chteji proste vic, nez muzou Windows poskytnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kecal: pouzit reverse engineering stylem disassembluju binarni kod a potom ho prekopiruju copy&paste nelegalni je. ovsem dokonce ani v americe neni nezakonne pomoci reverse engineeringu zjistit jak neco funguje a nasledne pomoci nabytych znalosti napsat novy kod, ktery dela to same jako ten zkoumany. pokud to chce mit clovek opravdu posichrovany, tak napise jen dokumentaci a kod potom napise nekdo jiny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem co sa tu trhate o to ci je lepsi Virus alebo Linux na behanie s HW ked to vacsinou si myslim zalezi najma od vyrobcov cipov na HW ci to ide s tym ci onym systemom. Ja mam napr zvukovku od Terateku a nehnem ju ani pod XP64 ani pod linuxom. Iba pod XP a 2K. To reverzne inzinierstvo vyzera byt dobra haluz. Ak sa neboja zalob nech robia uvidime co z toho odpali a aky bordel z toho bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, pánové.
Doma mám na serveru linux, na desktopu taky linux a na PC pro bráchy mám dualboot. Kvůli warcraftu3 jsou převážně jenom v linuxích. Ano, nepřeřkl jsem se. V linuxu totiž běží warcraft3 úplně stejně dobře jako ve win, ale navíc mají chlapci v linuxu lepší možnosti přepínání mezi plikacema. Zkuste si ve win třeba zahrát war3 po netu a přitom si s někým dopisovat po ICQ ;-). V tu ránu vás killnou ze serveru, protože se tváříte jako odpojený.
Na druhou stranu dělám ve firmě, kde spravuji cca 150PC na WINXP + několik serverů, NetWare dělá FS server, máme tam 2k, 2k3 servery atd. Win je tam proto, že IS je napsán ve FoxPro. Problémy s win řeším pořád, nejsou to zas tak dokonalý a uživatelsky přívětivý systém ;-). Navíc správa paměti je opravdu žalostná :(. Mají své výhody a nevýhody, tak jako všechno. Linux má také své výhody a nevýhody, ale všechny argumenty (až na jeden), co jste zde proti linuxu vyslovili, jsou mylné ;-).
S instlací a zprovozněním ovladačů Nvidia a Ati nejni vůbec žádný problém. V dnešních distribucích je to opravdu otázka pár kliků myší a je to jednodušší, než nějaký win wizardy ;-).
První takový vážnější problém pro desktopové uživatele jsou hry psané pro win. Dost už jich jde zprovoznit v komerčním projektu cedega, nebo v nekomerčním wine. Další řada her je portována přímo na linux bez nějaké emulace. Když není člověk extra vybíravý, tak si zahraje dosytosti ;-).
Grafické karty Matrox jsou ok, s dodávanými ovladačemi není problém. Intel poskytl specifikace svých karet, takže pro intel existují mj. i oss drivery, takže také no problemo ;-).
Pravdou je, že problémy s kompatibilitou hw nastávají častěji, než u winxp, ale žádná velká hrůza to není, ba naopak ;-).
Problémy se můžou vyskytnout u exotického hw, nebo jen různé drobnosti, jako v dnešní době nepoužívané modemy v noteboocích. V méně značkových noteboocích třeba jde docela horko těžko rozběhat suspend to ram. takový HW se musí vybírat pro linux, ale žádný extra omezený výběr to není ;-).

Jinak kdo zkoušel Vistu, tak ví, že je na tom s komatibilitou HW hůř, jak nějaký linux ;-). O grafických vymoženostech ani nemluvě.
Dejte mi člověka, který nikdy neviděl počítač a zaručuju vám, že linux nainstalí mnohem snadněji, než nějaký winxp.

Znám oba systémy a jejich výhody a nevýhody, nelíbí se mi věčné plivání na windows ani na linux a lidé, co tak činí, by se měli zamyslet ;-). Většinou totiž neví o tom druhém systému z hola nic a jen plivou a hážou špínu, protože se jim jednou něco nepovedlo, nebo jsou zvyklí na něco jiného a v tom druhém systému to není přesně stejný.

Osobně nikoho nepřemlouvám, když chce win, nainstalím win, když chce linux, nainstalím linux. Žádný fanatik nejsem (vyznávám jen svobodu volby a veškerá rozhodnutí respektuji), zato znám hodně linuxáckých fanatiků a windowsáckých fanatiků a oba tábory považuji za zcela hloupé ovečky s omezenýma znalostma.

Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 sumak:
Kdyby jsi měl těch 7 kliknutí myši opakovat 50x, budeš rád za příkaz v konzoli, který můžeš jednoduše opakovat, popřípadně si udělat malý skriptík. Windowsy jsou sice klikací, ale některé věci v nich jdou udělat taky jenom v konzoli (zkus si třeba naklikat přidání další brány pro určitou síť ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je zase flame co?
pravo volby, kdo ji nema, by se mel zamyslet nad sebou, nebo nad tim kde zije. totez pravo pro nazor, ale nenutim ho jinym
intel nebo amd > treba ibm, nvidia nebo ati > treba matrox, wokna nebo linux > treba mac.

realita? pokud ma nekdo opravdu vyladene wokna nebo linux, tak do toho podle mne investoval zhruba stejne usili a nacerpani vedomosti. a bude pouzivat to co mu vic vyhovuje. nove 3d hry opravdu pod linuxem hrat nejdou, at si linuxaci rikaj co chtej. linux je opravdu bezpecnejsi at si woknari rikaj co chtej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu co ma zprava spolecneho s Ubuntu linuxem, funguji v nem graficke ovladace zrovna tak jako v jinych distribucich. Myslim, ze by autor by mel prestat stranit jedne distribuci a byt v tomto ohledu trochu objektivni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Michal222: nekam se vytratil odkaz linkujici zpravu o tom, ze ubuntu 7.04 nebude obsahovat closed-source drivery. opraveno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Kecal: Jak jsem pochopil, tak tady se nejedná o žádný reverse engineering, oni jenom zachycují komunikaci mezi OS<->kartou. Viz http://nouveau.freedesktop.org/wiki/FAQ#head-3a2ff93379b25fe4a7ab8185588... :"Basically, we store the state of the card before and after running a simplistic OpenGL program. After that we diff the states in order to find out, what was sent to the card."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ho > pokud vím, tak Doom3, Quake4, HL2 a podobné hry bez problémů pod linama jedou. Je jen otázkou v čem a jak je hra napsaná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz tady ctu prispevky nekterych Windowsovych fanatiku, kteri Linux videli maximalne z 10 metru (a nejspis ani poradne neznaji sva kradena Windows), jak tady na nej plivou, docela dobre se bavim.
Jinak co se tyce tech svobodnych ovladacu, moc bych to neprecenoval. Nikdy nebudou stejne dobre jako ty linuxove proprietarni - to je snad jasne z toho, ze jejich vyvojari nemaji spoustu informaci o hardwaru. Nebudou ani schopne rychle reagovat na novy hardware na trhu. Je to snaha sice chvalyhodna, ale spise donkichotska.
Minimalne v pripade Nvidie jsou jeji uzavrene ovladace pro Linux skvele funkcni a dokud je Nvidia neotevre, tak holt kvalitni otevrene ovladace proste nebudou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

atom >> je to tak, presnejsia schema je:
custom opengl scene -> propiertarny driver -> graficka karta

Vyrobia si vlastnu scenu pre OpenGL (nieco velmi jednoduche), poslu tuto scenu do nvidiackeho closed driveru a pozeraju na vystup co posiela do grafickej karty. Potom zmenia scenu a pozoruju zmeny na vystupe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mm2klokan: Mě by spíš zajímaly pravé důvody proč se obě firmy tak vementně brání uvolnění kódů a specifikací pro ovladače, co skrývají ? kdyby u nich bylo vše košer tak podle mě můžou na uvolnění jenom získat. Co se týče špionění technologie tak to jde dělat líp a jednodušeji, známe svoje lidi (;-) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: n

Myslim, ze se brani ze 2 duvodu:
- ovladac obsahuji nejaky kod 3. strany, ktery vyrobci grafik proste koupili a jeho autori si nepreji jej otevrit
- kod ovladace je nekterymi vyrobci povazovan za soucast hardwaru, obavaji se, ze by konkurenci usnadnili zjisteni detailu o hardwaru - dovedu si predstavit takovou obavu - trh grafickych karet je pomerne vynosny a konkurence obou hlavnich vyrobcu je temer "na ostri noze" - proste nechteji tomu druhemu usnadnit naprosto nic, byt by to bylo sebemensi tajemstvi.
Pokud nekdo nedokaze bez otevreneho ovladace (ktery umi hardware ovladat kompletne) pro grafiku zit, ma dnes jedinou moznost - integrovane grafiky od Intelu. Intel detaily zverejnuje a dokonce kod ovladacu, ktery je soucasti baliku X.org snad primo od Intelu pochazi.
Samozrejme, ze Intelske grafiky nejsou ve srovnani s ATI a Nvidii prilis vykonne. Ale napr. GoogleEarth mne na ni na notebooku bezi docela dobre.
Jinak na desktopu spokojene pouzivam proprietarni ovladace od Nvidie a jsem s nimi velice spokojen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne verim, ze pokud nam nVidie/AMD nebudou hazet klacky pod nohy, budeme mit brzo opensource ovladac ktery dokaze z nVidie/ATI vymacknout lepsi vykon nez je fyzicky vykon intelovske grafiky. Samozrejme, do plneho fyzickeho vykonu te nVidia/ATI karty bude porad dost zbyvat, hlavne u fungl novych modelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimalo by me, proc nemuzou zverejnit specifikace.
Kdyz se na to podivame z pohledu CPU, tak intel zverejnuje kompletni programatorskou dokumentaci i jak ladit kod pro jeho procesory a to same i AMD, pokud se nemylim. A ze by mezi sebou opisovali? Vzdyt CPU je komplexnejsi cip, nez GPU, tak proc sakra ke GPU to zverejnit nemuzou, kdyz u CPU to jde ( a je to vlastne nutnost ) ??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kaaapo: Neumis cist? :) Vzdyt to mas o kousek nic napsane. Patenty na ruzne souvisejici technologie, velka soutez v oboru, obecna neochota cokoliv delat.
Ovladace pro X.org si opravdu Intel pise sam. Jeho grafiky jsou na tom v ohledu open-source/free ovladacu opravdu asi nejlepe.
A ke skarohlidum - ATi, pokud se nemylim, v novejsich verzich svych ovladacu nepodporuje hromadu starsich karet, takze jejich uzivatele by bez otevrenych ovladacu meli jinak smulu. Mile od firmy, ktere jste dali svoje penize...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mm2klokan: To špionění co ty popisuješ je nic, stačí aby se prohodilo pár zaměstnanců což se běžně děje a je to "horší", neberu v potaz přímou průmyslovou špionáž, té je taky hodně (a určitě do toho budou zapletené i postraní kanály jako například google, pomocí analýzy toho co zaměstnanci z které firmy vyhledávají se dá velice moc odhadnou neli přímo zjistit) tohle prostě není důvod.
Stejně tak kódy třetí strany a jejich nesouhlas. Kolik toho asi nVidia nebo Ati outsorcuje ? outsourcují vůbec něco ? I kdyby takový kód někdy koupili s postupnou evolucí HW musí nutně docházet k nahrazování kódem vlastním případně se dá koupený nahradit kompletně novým (to se stejně dřív či později stane), toto prostě nejsou ty pravé důvody, mají malou váhu.
Jestli oni spíš pání programátoři nevykrádají cizí kusy kódu to už by byl pořádný důvod k utajení zdrojáků, to samé platí ohledně designu HW, komunikačních protokolů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

n: Jaky outsourcing? Mluvilo se tu o patentech (predstav si treba neco jako komprese textur pro prenos po sbernici apod.), kterych je v ovladacich a grafickych kartach docela hodne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

R0ger: ale ja jsem nepsal o otevreni zdrojaku ke grafarne ;-). Psal jsem o zverejneni specifikace. Intel ti taky neda zdorjaky sveho ICC, ale specifikaci CPU ti k dispozici da. Takze at si klidne ovladace nechaji uzavrene, ale specifikaci by zverejnit mohli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

R0ger: No tak jestli používají jenom licence patentů tak jsou to kokoti protože s nima může vlastník patentu cvičit, nevěřím že jsou nějaké klíčové věci takto řešeny a nějaká bižuterie jde řešit "posvojem". Řekl bych že klíčové věci mají patentované sami, ale to je nic proti ničemu, stačí udělit vhodně formulovanou licenci takovou aby šlo pro účely operačních systémů poskytovat informace zdarma, otázka je zda ty kurvy nechtějí vydělávat i na cizí práci která i jim přináší získ prodejem jejich HW pro daný systém.
No, chamtivost už posrala hodně věcí to je fakt. Já to říkám pořát že patenty jsou prokletí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Kecal
Přečti si jaké nástroje používají.
V principu posílají na grafiku jednoduchou úlohu, třeba jeden trojůhelník a sledují komunikaci binárního driveru s kartou.
Podle toho se napíše driver který umí zobrazit jedvoduché objekty.
Postupným přidáváním pak za pár měsíců napíší driver schopný spustit glxgears.
Pak se přidejí textůry....
Než budou mít kompletní openGL bude dost dlouho trvat.
Pak to ještě trochu optimalizovat a bude to k použití.
To že ty karty budou už zastaralé je pravda, ale další generace grafik jsou evolucí těch starších a úprava driveru na ně bude o dost rychlejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4 Guzii: jasne spusta oblibenych her beha pod linuxem bez berlicek (nativne), ale jeste vetsi spousta take oblibenych her pod linuxem nebeha nebo je nehratelna. kazdy system ma neco do sebe, kazdy je vhodny na neco jineho. a je na kazdem, co zvoli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.