Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Steam pro Linux netáhne? Nesmysl!

malo hier, a napriklad taky half-life mi v linuxe na netbooku s celeronom a intel hd graphics seka, vo windowse mi ide uplne bez problemov. Ked k tomu pridame nepodporu half-life modov v linuxe, tak mi je tam fakt zbytocny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude mozna tim, ze v linuxu se pouziva antialiasing a dalsi veci, ktere ve windows verzi nejsou. Ty jdou snadno vypnout pomoci parametru, viz google.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co spolecneho se steamem pod linux maji vadne ovladace k tvoji grafice?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no zrovna intel ma na sandy bridge grafiky velmi kvalitne ovladace, takze problem hladam skor inde, napriklad v opengl rendri half-life 1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle hru spustit s -nomsaa a -novbo ?? Me jedou i vsechny hry pod Source enginem na 60FPS s high nastavenim na notasu s Ivy Bridge bez nejmensich potizi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co tak keby to tak fungovalo by default? pre mna doba ked som musel vsetko ladit parametrami a upravou textovych konfigurakov davno skoncila, ale na linuxe to zjavne je este stale v mode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to nastaveny tak, aby to trochu vypadalo. Kdyz hrajes na shitu s Celeronem a Intel HD, tak musis pocitat se snizenim detailu/vyhlazovani, ne? Snad necekas, ze to budou primarne optimalizovat pro Intel "grafiky"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to stejne je i v novem portu pro Windows, je to half life 1 engine, takze to ze tu podporu pridali nejdriv pro linux je bonus. Proste pocitaji s tim, ze lidi maji grafiku co zvladne antialiasing bez problemu. Nevim jestli to je pro widle stale v beta, takze neaktivni, ale brzo i tam budou by default zapnute tyhle veci, ktere tu hru vylepsi.
Tohle s linuxem nic nema spolecneho, ale s hrou, ktera ma jiz neco za sebou, pokud se ti to nelibi, tak ji nehraj a nepomlouvej, zvlast kdyz si o tom nic ani neprectes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me hry jedou perfektne, mj. dnes nebo zitra bude vydana hra Left 4 Dead 2 od Valve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nespletl jsis to s public betou? (jinými slovy: "už není zapotřebí mít koupenou win/mac nebo xbox verzi aby si konečně ti nejvíce platící linuxoví polobohové mohli rýpat do zlodějských win/xbox uživatelů, smozřejmě pod dohledem samotného božského Valve, které není schopné hru vydat ani po TŘECH letech, ale přesto se chystá s velkou pompou tvrdě uzemnit herní obecenstvo")

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ja furt cekam az udelaji balik pro 64bit, zasirat si system spatne vyresenejma zavyslostma (rozumej 300MB 32bit knihoven) jen kuli steamu nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co ti to pomuze? Vzdyt ty knihovny jsou v adresari steamu a spousta her 64bit stejne nejsou a nektere ani nebudou. Kdyby se stahovaly vzdycky znova, tak bych nerekl, ale par volnych MB na disku snad najde kazdy :D Zvlast kdyz nektere hry dnes maji i 20GB..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to neres, existuji proste lide, kteri maji z 32bit kodu panickou hruzu a prchaji pri zmince o nem do atomovych krytu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdepak, kdyz by to bylo v adresari steamu tak me to vubec nepali, problem neni ve steamu jako takovem ale v balicku, rpmko proste linkuje dep. na 32bit knihovny ktery se me nainstalujou do systemu, kdyz steam odinstaluju tenhle bordel me tam zustane, to je to co me vadi, zadnou averzi proti 32bit nemam, vadi me bordel, nejhorsi je zbytecny bordel... to ze maji hry i 20GB nevim (to by pro me byl problem, nemam HDD), hry jiz 10let nehraju, steam (CS) je pro me nostalgicka zalezitost a proto to neresim - pockam si, az to udelaji poradne tak si zavzpominam tot vse ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@crc32 ... covece, tak ja mam nakonec oproti tobe stesti, v gentoo portage steam ebuild neni, nabizi ho ze par overlay (ovsem je tam nekolik ebuildu s ruznymi nazvy a totalni borcus). Vedel jsem, ze je to slepenec, kterej sam vyuziva officialni .deb balicek a cizi knihovny, ale jsel jsem do toho. Takze knihovny mam primo ve slozce steamu, coz tobe by se asi hodilo, protoze kdyz to dam pryc, nezustane zadny bordel. Co se tyce bordelu, naprosty souhlas, jen to, ze se babram s gentoo doufam o necem vypovida.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne jedu multilib, takze me to ani nenapadlo resit. Ted se divam, ze ~/Steam/ubuntu12_32 ma 500MB (gentoo zatim nema oficialni ebuild, takze az to bude pouzivat systemovy knihovny, bude lepe). Vedle toho mam steam i pod Wine a he vsemu na tomhle stroji ani nehraju :) Ale ono v dnesnich dobach velkych disku, co to je 500MB, kdyz kde jaka hra ma nekolik GB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jsem na tom uplne stejne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1 To si možná dřív koupím tu jejich konzoli, než abych měl na desktopu multilib.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vcelku to odpovídá mým očekáváním z nedávné doby, kdy jsem četl výkřiky nadšenců, že je to konec herních Windows a konzolí a od teďka se bude hrát jen na linuxu...

Jen tak mimochodem, kolik procent na Steamu teďka mají Windows 8?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

11% :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co s Win8 sledujes? Ja je napr. na hry pouzivam, bez Metro ofkoz (ClassicShell) a jako "podstavec" pod ty hry jsou povedene, jinak na tom systemu samozr. nepracuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co sleduju? Chtěl jsem, aby bylo vidět srovnání, jak si na Steamu vedou dvě nové platformy. Toť vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No Windows nova platforma rozhodne neni.. Naopak to, ze tech procent je jen 11, i pres vsechny ty OEM nabidky + reklamy, vede k zamysleni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Desktopy / notebooky nie su mobilne telefony, ze sa menia kazdy rok. Ako moze OEM kanal pokryt za taku dobu viac? Ved najprv sa musi vymenit generacia PC, nie?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, ze Windows 8 se protlaci k lidem i kdyz o to nemaji zajem. Kdezto Linux je na tom presne opacne. Kdyz se najdou lidi, kteri maji zajem, tak jim to vyrobce hardwaru jeste znesnadni - drivery, uefi, ...
Proc si nemohu vybrat stejny pocitac/notebook kde je windows s predinstalovanym linuxem? I kdyz je clovek treba nechce, tak si je koupi, protoze stejny model bez nich neni. Tak kde to sme? O vraceni penez za licenci se rozepisovat nebudu vubec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč si nemůžeš vybrat ? Protože se výrobci nevyplatí dělat a distribuovat další verzi. Pár jich to zkoušelo, a nefungovalo to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proc se jim tedy nevyplati je delat alespon bez windows? Ne oni to cpou vsude, kdyby necpali tak ma windows mnohem mensi podil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to je reakcia na co?
Prosim diskutujte k teme a nesirte svoju propagandu vsade kde sa spomenie slovo Linux alebo Microsoft. Tema tohto vlakna je "11%". Vo svete este nedoslo k obmene zariadeni => podiel W8 je uplne v poriadku.
Mne sa tiez nepaci ze sa mnohe zariadenia predavaju s OEM licenciami - nie preto, ze by som tam planoval dat iny OS, ale koli neprenositelnosti OEM licencie. O tom ale tato diskusia nie je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to ukaze cas, az budou hry, pak rozjedou masivne konzoli a pak uvidime, je to presne na hrane, mozna to prilo brzo, mozna akorat, ceka se na novy graf. subsytem, ktery nahradi X-windows a je dramaticky vykonnejsi v 3D a to dokonce i nez windows.
Pak se ovsem uvidi, nastesti pro vyvojare her to neznamena vubec nic, nejsou to windows, kde nic nefunguje a vse nove znici to stare.

Mimochodem kdyby vyvojari delali ve vecech jako SDL, QT, OpenGL etc. tak neni s prenositelnosti zadny problem a maji rovnou Win,MacOS-X a Linux zaroven

Kazdopadne rozdily sly celkem slusne rychle doresit, jak ukazovala Looki Games, ktera to sekala jak housky na krame.

Era windows evidentne konci o tom zadna, dnes uz se zacinaji prodavat Android herni konzole s Terga3, nadnarodni firmy ladi svuj Linuxovy desktop pro sve potreby, de fakto je drzi statni spravy, kde staci lidi podplatit, mimochodem uplatky leti i u velkych firem, ale jak dlouho jeste ? Kdyz uz mnoho firem prave kvuli linuxu vymenily klicove komponenty za webove, nebo multiplatformni a treba u nas je linux podporovany hezky dlouho. Takze az padne firemni sektor, desktop se neudrzi, nebo z M$ zbude mala firma, protoze jej tahnou Office +Widnows dekstop, server je v zisku, ale mnohem mene nez desktopy a office.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Péťo, u tebe už ta nenávist k Linuxu přešla do chorobné fáze, máš těžký život, když je všude plno zlých a ošklivých Linuxáků :-)

Ten vývoj je zcela přirozený - zákonitě vždy po uvedení čehokoliv dojde na začátku k překmitu a až poté k pomalému růstu. Valve ví naprosto přesně co dělá a nějaký Péťa ze západních Čech jim těžko poradí :-). Jejich primárním cílem je vlastní konzole, založená na PC hardwaru a pochopitelně s Linuxem jako OS. Mají dost síly na to to na části trhu prosadit a můžeš klidně vzteky skákat 10 metrů vysoko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono hodnotit po pár měsících je taky naivita jako prase. Vývojářům AAA titulů bude ještě nějakou dobu trvat, než přestanou tuto platformu ignorovat, než se jim dostane enginů (ne každý dělá pod Unity). U produktů, kde to vyžaduje dedikovaný team je jasné, že to musí někdo (uživatel) zaplatit a to je pak bludný kruh.

Aby bylo více linuxové produkce, potřebujeme větší počet uživatelů, ti co linux již používají a dokonce hrají hry, tak jsou potěšeni, ovšem pro současných pár titulů nemůžeme očekávat, že jiní přejdou a opustí své platformy. Tady se především jedná o Windows. Budu předpokládat, že uživatel má systém zaplacený, hry zaplacené. Např. já mám na steamu prý 168 her, z toho jen 34 je na linux a to jsou většinou jen indie tituly (na Humble bundle je score lepší, cca 73/78), plyne z toho, že není motivace přecházet pod jinou platformu, ne teď.

Zvlášť pokud by mě někdo k linuxu lákal slovy "je to zadarmo". Uživatel, který přešel na linux, jen aby nemusel platit za systém nebo se vystavovat riziku či komplikacím, pravděpodobně nekoupí ani hru, znám takové, co mají odpor si koupit hru za $1, přitom koupit si CocaColu na benzínce pro ně není problém.

Proč o tom píši? Pokud se najde někdo ignorující fakt, že zadarmo nefunguje, uvedu ještě to, že je mizivý počet software, který by vznikl bez financování, který je aktivně vyvíjen, masově využíván a stojí za zmínku. Co se týče her, silně pochybuji...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jsem zmaten textem FB postu (čekat mohl jen naivka) vs. titulkem članku (netahne? nesmysl) ... (tento příspěvek vznikl jako reakce na FB post)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zadarmo" funguje, protoze to neni jen totalne zaradmo, ale i financovani zalozene na dotacich a podobne. Zrovna ve sporu Linux x Windows to ale nemuze byt klicovy argument.

A osobne mam velky odpor si koupit hru na internetu za $1. Na te benzince (resp. naproti v samosce, obecne ve fyzicky dostupnem kamennem obchodu) bych mel odpor mnohem mensi. Holt patrim mezi lidi, kteri vi jak bezpecna je platba tzv. kreditni kartou (at uz je skutecne kreditni nebo debetni).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS: To neznamena, ze hry kradu. Hraju free hry (a obcas free dema). Znamena to mensi vyber, ale co, stejne na to hrani nemam moc casu. Jako student jsem mel casu vic, ale penez mene ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@hkmaly trosku opozdene, nekde jsem se flakal :)

Ano financovane projekty jasne, ale to neni zadarmo, ja jsem narazel na to, ze ZCELA zadarmo (bez financovani) nefunguje. Ja vsak nejsem ve sporu Linux vs Windows, me jde o to, jak dostat penize k vyvojarum na platformu (linux), kterou rada lidi vnima jako totalne zadarmo ("tvori to jen divni slunickovi lide, bez financovani, tzn. tohle nema budoucnost, podporovat to nebudeme").

Tvuj odpor jsem nepochopil, Ja jsem napr. v akci za $1 koupil Metro 2033 (dokonce 2x a to uz to mam jednou koupene), jindy komplet THQ pack vc. SRIII. Jak za to platim? Prevazne PayPalem, tzn. naprosto stejne, jako kdyz utratim €30 na Steamu. Tady neslo o to zkoumat proces transakce, ta benzinka byla myslena tak, ze je nekomu lito dat $1 (cca 20CZK) za neco, co mu muze dat hodiny zabavy, ale nema problem si koupit za 40Kc (hadam, nevim kolik to stoji) 2L ropnyho derivatu z reklamy, po kterym skripou zuby (CocaCola, Kofola, ...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No spise LookiGames ;-)) bodri uz vedi ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak tahle firma (Looki Games) nezkrachovala na tom, ze by neprodavala, ale na silene politice hernich firem, ktere je znicili tim, ze museli platit kazdy mesic balik licenci i kdyz neprodali, zprvu vydelavali, ale pak se prodej zpomalil a ac by normalne byly v plusu, tak tohle jim zlomilo vaz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Osobně si dovolím vyslovit ještě jednu kacířskou myšlenku: Valve by mělo koupit firmu CrossOver (nebo třeba zaměstnat na plný úvazek klíčové vývojáře Wine), poskytující komerční implementaci Wine, a zkusit mnohé bezproblémové tituly protlačit na tuto platformu i touto cestou"

Jo, kvuli jednomu procentu zakazniku, kteri evidentne nejsou zvykli si software kupovat. Vylozene investice, ktera by se vyplatila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proc tedy, kdyz nejsou zvykli kupovat software zaplati stejne procento lidi 2x vice za stejny program/hru? Jasne to vyplyva ze statistik humble bundle a nekolika hernich studii.
Kdyby se to Valve nevyplatilo, vubec by se do steamu pro linux nepoustela. Takze nevim, kde na ty chytre reci chodite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A proc tedy, kdyz nejsou zvykli kupovat software zaplati stejne procento lidi 2x vice za stejny program/hru?"

Které hry/programy stojí na linuxu dvakrát tolik co na Windows?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evidentne hovori ho HIB, to ale tebe, komu je vsetko evidentne musi predsa vediet....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stoji stejne, ale mas moznost zaplatit i vic a podle statistiky uzivatele Linuxu davaji proste za Humble Bundle hry vic......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, uznavam. http://inatux.com/?r=humble-indie-bundle-shows-gnu-linux-gaming-statistics

Ale na Steamu jsou ty ceny stejne, takze zisk bude stejny z Windows a Linuxu. Jedine, co jsem chtel rict je, ze pokud Valve neni charita, tak nebude tezce investovat do neceho, z ceho nemuze mit zadny znatelny zisk. Leda ze by se jim podarilo protlacit tu jejich linuxovou konzoli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boze ja ked vidim tento kec ... "evidentne nejsou zvykli si software kupovat"...

Na, tu, vezni si tento kamen. Bude reprezentovat tvoje myslenie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hlavne bez urazek, ze.

Mozna je to dobry namet na anketu tady na diit - kolik lidi, kteri maji linux, si kdy koupili byt jediny program/hru. Vsadim se, ze vetsina se snazi najit bezplatnou alternativu... Ja osobne neznam ve svem okoli nikoho, kdo by kdyz za program na linuxu zaplatil (coz samozrejme neni uplne relevantni)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ja se vsadim, ze toho koupili mnohem vic, nez uzivatele windows pokud hovorime o stejnem populacnim meritku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaprisahly linuxak bude radsi pouzivat 15 nedodelanych programu a jednu vec co trva na Winech 10 minut bude delat dva dny, nez aby pouzil komercni soft ke kteremu nema zdrojaky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pod tohle se podepíšu ;)

BTW z článku jsem trochu zklamaný - pod tím nadpisem jsem čekal mnohem víc než jen klasické "coby kdyby" :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znám dost windowsáků, kteří za SW neplatí, ani když je placený. Postoj linuxáků, kteří platí za SW, i když je zadarmo, je pak pro ně naprosto nepochopitelný a připadá jim směšný...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto jsou nejvíce bonitní jableční uživatelé, že? Tam software dokonce i funguje (narozdíl třeba od Office 2010 pro podnikatele + notesy HP kde je leckdy pohodlnější to prostě cracknout)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... bud delam neco spatne, nebo tahle diskuze nema reference a je hrozne necitelne, na co kdo odpovida, proto budu citovat:

@maninhat "Mozna je to dobry namet na anketu tady na diit - kolik lidi, kteri maji linux, si kdy koupili byt jediny program/hru. ... neznam ve svem okoli nikoho, kdo by kdyz za program na linuxu zaplatil"

Dobry namet, ankety bych se rad zucastnil (pokud bych ji zahledl). Tohle tema je prave docela problem, protoze vsichni opakuji dogma, linux, to MUSI byt zadarmo a pokud to nekdo financuje, tak me to nezajima, ja jim nedam ani korunu, ja to budu jen pouzivat. A to je spatne.

Ovsem anketa by stejne nebyla moc vypovidajici. Ja mam ze par linuxovych her (cca 70 zakoupenych), ale jak jsem je koupil? Koupil jsem je jako linuxovou hru? Nebo Windowsovou? Nebo jak? Kupoval jsem proste hru, dulezite je, abych ji ubehal na jedne nebo obou z mych platforem. Takze jsem zaplatil teamu vyvojaru za jejich praci, protoze si chci uzit zabavu s jejich produktem. Kdyby s mym nakupem a nakupem ostatnich nepocitali a rozhodli se neinvestovat sve usili do vyvoje, tak bych si zadnou zabavu neuzil.

Takze lidi, chcete hry na linuxu? Tak se sakra proberte a necekejte, ze budou zadarmo, nebo ze tu praci zaplati nekdo jiny jen pro vase krasne oci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to dopadne ? MS trochu couvne, Valve zjistí, že se mu to nevyplatí (možná to byl jsen pokus, možná nátlaková akce...) a vše bude +- při starém...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebo vydaji SteamBox a vyplati se jim to nespocet krat a klidne bych si ho koupil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To těžko. Valve má sice vlivnou službu pro distribuci her, ale horko těžko z ní udělá hned úspěšnou platformu/konzoli. Stačí se podívat na první Playstation vs Nintenda v Japonsku, později na PS2 vs XBox nebo dokonce PS3 kde Sony hodně trpěla. A Valve na tohle fakt momentálně nemá ani papírově

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze ty to vis nejlip a oni to delaji jen pro nic za nic. Diky za info :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se odívat na výsledky. Aha, ono Valve trvale sux, že?

Samozřejmě nejlíp to vím, o tom žádná :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle - měl XBox nebo PS3 *před releasem* statisíce testerů? Ne. A SteamBox ano.

Analyzujte až budou obchody typu Elektromarket plný SteamBox-kompatibilních konzolí.

Ta čísla co vidíme dneska je TESTOVACÍ PROVOZ. A docela slušný. Microsoft i Sony se mají na co těšit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím více testerů tím větší výdělek? Zajímavá úvaha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tos napsal ty...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ale kdo to testuje? jestli vyvojari, tak jednoznacne ano, jedna hra pro konzoli i PC je genialni, nad to, pujde to pustit i na PC, nainstalujes treba na bootovaci FLASH, nebo DVD, ci to udela boot linux image z NTFS part .... myslim, ze windowsakum nebude vadit kvuli hry restartovat W8, ktere beztak budou startovat 20sec ... a ano, i to je mozne, pri bootu jim to rekne bootuj do steamu a vymalovano.

Linux je proste univ. dokonce pokud by se nekdo rozhodl, ze to predela na IBM Power, protoze bok Intel vs AMD dopadne tak, ze budou same smejdy, tak to udelate lusknutim prstu ... zadne prepisovani, nic, proste prekompilujete a mate hotovo ;-))
mimochodem, nebyt IBM Power tak drahe, tak uz je mam doma ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3 roky potom co už to drtivá většina zaplatila? Nemyslím si, že by zrovna tohle udělalo díru do světa. Stačí se podívat na Quake Live nebo CS - no a teď srovnej s L4D2...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Natož pak s něčím, co rodičovské firmy přímo vyvíjejí a sponzorují (GranTurismo, Forza, Halo atd.). To tlustý prase (Gabe) má proti tomu kulový. Al možná se mýlím a prodal svých her mnohonásobně víc než konkurence :D K smíchu jsu tyhle trdla, kor ve spojení s Ubuntu. BW neměl tu před už rokem keců plnou hubu jak dobije herní svět? (použij vyhledávání)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.