Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Stolní rekordér s výměnným HDD - Sigmatek PVR800

No, vzhledem k tomu, ze je mozne data poslat pomoci USB do PC, tak ta absence DVD palirny neni az tak tragicka - za tu cenu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Homberg: No, za tu cenu. Harddiskove DVD rekordery nebudou letos o mnoho drazsi. A ne kazdy fotrik, ktery mel doma predtim VHS, je schopen ovladat PC a authoringove programy. Ale jak jsem napsal, absence DVDR mechaniky a digitalniho vstupu jsou jedine dve nevyhody, jinak sama plus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4etl jsem, že má ješte další závažný nedostatek - má prý jen mono tuner. To by bylo opravdu veliké mínus. Jinak prý HDD lze bez problémů číst v PC, fungují i větší disky (prý i 300GB, větší asi nikdo nezkoušel). To by zase bylo skvělé. Absence DVD palírny by mně osobně vadila daleko méně, než absence stereo tuneru. A kdyby měl i DVB-T tuner, nebylo by to na škodu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mikrob:
Harddisky chodi i vetsi, tohle je vytah z oficialnich parametru a vse je zavisle na aktualnim firmware. Testovane (uspesne i neuspesne) harddisky pro PVR800 lze najit zde:
http://pvr800.sigmatek-players.com/index.php?lang=en&page=faq#quiz_w...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste z toho linku vybiram:

Does the tuner is mono or stereo?

The tuner, from its references, seems to be stereo, but do not integrate a NICAM decoder. The result is a MONO reception on the French hertzian channels.
Thanks to schwartz for information.

NICAM je otazka FR/UK, nas se to netyka. Takze tuner by stereo mohl byt (rika se v te diskusi). Predpokladam, ze pokud to neumi 6.5/6.28 MHz nosnou zvuku, a montuje se do toho u nas 5.5MHz/6.5MHz smesovac, pak je to u nas otazka toho smesovace. Musi tam byt 5.74-5.5/6.28-6.5MHz. Pokud neni - zalezi na dovozci/upravci, stereo u nas nepujde a neni to az tak vina toho pristroje. Ale fakt nevim jak ten tuner vypada.

DVB-T by se hodilo. Nicmene je to pristroj urceny primarne pro FR region, kde maji spoustu satelitniho vysilani (Kiosque, TPS, C+,...) a kvalitne postavene kabelovky.
Pokud by se o to zvedla nejaka ZCELA ZASADNI vlna zajmu, pokusim se to vypujcit k otestovani, jinak to nechte koňovi :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na www.pixmania.com ho sezenete za 12000,-Kc vcetne dopravy. Nepotrebujete ani embosovanou platebni kartu, staci jim poslat penize na ucet u ceske KB. V patek jsem ho objednal a zaplatil a v PO mi prislo upozorneni ze mi ho posilaj. Je holt videt jak se k zakaznikovi chovaj v EU a jak se chovaj ty nasi vydridusi. Znamymu chodi i s 350GB Maxtorem s 16MB cache.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi prijde jako moc zajimavej pristroj, ale s mono zvukem je to skoda, 14k zase neni tak malo penez. Kdyby se Ti do toho Mirecku chtelo, potesis doufam nejen mne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Mirecek: Teorii norem neznám, ale podle mé zkušenosti s rekordéry JVC je režim NICAM nutný i v ČR - bez něj máš z duálního zvuku (a ten vysílá občas i Nova - jde tak v současnosti třeba M.A.S.H.) v lepším případě jen hlavní kanál, a v případě horším biling. směsku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

JM:

No, pri vsi ucte k Tobe nevyznas: NICAM (Near Instantaneous Companded Audio Multiplex) je digitalni audio doprovodne k TV vysilani, stereo, 32kHz samplovaci frekvence, 14 bit rozliseni, PCM formát, sireny od 80 let predevsim v UK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Mirecek:  Jedna věc jsou normy, druhá jejich implementace v elektronice. A min. v některých dekodérech (viz třeba http://servis.jvc.cz/navody/DR-MH20_30SE_2_2.pdf , str. 37 a 68) jsou pravý NICAM a "Sound-Multiplex A2" označovány jedním společným názvem (a ten je překvapivě NICAM (8-)).
 
 To vše ale nemění nic na tom, že dokud někdo vlastnoručně nezkusí MASH (či něco jiného vysílaného ve stereu či duálu) nahrát a nenapíše sem o výsledku, je vše zde propírané jen  možností, nikoliv ověřenou skutečností

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JM:

No budes se s tim muset smirit. Velmi dobry popis Nicamu, vcetne toho jak ten straem vypada, je treba tady:
http://tallyho.bc.nu/~steve/nicam.html
A2 je neco trochu odlisneho, byt based na podobne veci.

To, co popisujes na Nove (a nejen tam, CT1/2 zacala vysilat bilingual a stereo mnoho let pred Novou), je proste Bilingual a Stereo, analogove na nosne 6.5/6.258 ve "vychodnich " zemich, 5.5/2.254 MHz v "zapadnich".

Tim koncim diskuzi k tomuto tematu :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem 5.5/5.75 MHz, samozrejme, jak uz jsem uvedl nekolikrat predtim, sorry za preklep.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MASCOM vyrábí už hoodně dlouho Satelitní přijímač s vyměnitelným pevným diskem, na nějž lze zaznamenávat jak ze SAT, TV či jiného zdroje. Takžr to pro mě není žádná novinka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky když je nějaká podobná zpráva, někdo si stěžuje, že to nemá DVB-T tuner. Tak bych chtěl upozornit, že se začalo prodávat velice slibně vypadající zařízení, který má asi skoro vše co bych od rekordéru očekával. Podobně jako popisovaný Sigmatek, je pro lidi co počítají s úpravou, střihem a pálením záznamů v počítači.
Je to Siemens Gigaset M740AV. Oficiálně se to tady neprodává a asi ani nebude, v Německu se dá pořídit od cca 220 EUR nahoru. U nás ho prodává třeba Dvbtshop.net za 9000 Kč.
Je to vlastně jen příjmač s dvojitým DVB-T tunerem, harddisk není součástí přístroje, připojuje se externě přes USB. K počítači se to připojuje přes LAN. Popis v němčině je tady.
Škoda jen že to nemá šuplík na HDD jako tenhle Sigmatek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsi si opravdu jist, ze ten Mascom nahrává i z externích analogových zdrojů signálu? Pokud ano, dej mi přesnou charakteristiku modelu, rád bych se na něj podíval.

Upozorňuji ovšem, že všechny mě známé digitální satelitní přijímače s harddiskem nahrávají přimo MPEGový stream ze satelitního vysílání a nemají žádný enkodér z analogu pro záznam. Ani by to nemělo přílišného významu, pro přijímače k tomuto účelu (Humax PVR, Kaon PVR, Dreambox 7xxx)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě by stačil recorder, co to umí zaznamenat na hadr nekomprimovaně v avi a v pc bych si s tím udělal co chci. Realtime do mpeg nepotřebuji. Je něco takového? Nebo všechny rekordéry rovnou komprimují. Napadá mě jedině použít AD převodník a stahovat to přes fire do PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekomprimovane v AVI :-)))? To mi pri rozliseni PALu v 16 bitovych barvach vychazi na na 330.000,- kbit/sec. Slusna rychlost. A kam to budes ukladat :-))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JM:
prohledal jsem ten navod co jsi na nej daval odkaz a tam se pise:

Příjem stereo a dvojjazyčných programů
Přístroj je vybaven dekodérem Sound-Multiplex (A2) a dekodérem
digitálního stereofonního zvuku (NICAM), které umožňují příjem
stereofonních a dvojjazyčných vysílání.

Co presne jsi nepochopil na spojeni slov "dekodérem
digitálního stereofonního zvuku (NICAM)" ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Mirecek: Špatně jsem to formulovat. Já myslel v datovém toku odpovídajícím záznamu DV u kamery. Konkrétně nahrávat z kamery do takového rekordéru rovnou v mpeg2 mi připadá pro případný střih jako zvrácenost. A uložit 1h jako cca 15 GB na disk přece není problém. Mpeg2 si z toho můžu udělat až po sestřihnutí reklam atd. až na PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 mirecek:  Uprimne receno nechapu, co jsem mel nepochopit (8-)) . 
Ja se ve svych prispevcich snazil rici jen to, se slovem NICAM v setup menu rekorderu muze byt (a  min. u rekorderu JVC tomu tak skutecne je) oznaceno vice jeho funkci nez jen dekodovani NICAM/A2 zvuku (kdyby tomu tak nebylo, zapnuti/vypnuti NICAM funkce by vysledny zaznam signalu v CR nijak neovlivnilo  - a ono se pritom ovlivni (;-)).  Uznavam pritom, ze u jinych vyrobcu se tato funkce muze nazyvat jinak (viz treba debata o tom jak zapnout dual. zaznam zvuku u Panasoniku vedena  pred par dny na StereoMagu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DV kamery pouzivaji take kompresi, jak by se to jinak stihalo? Pouzity kodek u DV kamer je prave DV kodek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JM: Ze ja jsem se do te diskuse zase poustel. Tohle je cast tveho predchoziho prispevku:

"Teorii norem neznám, ale podle mé zkušenosti s rekordéry JVC je režim NICAM nutný i v ČR - bez něj máš z duálního zvuku (a ten vysílá občas i Nova - jde tak v současnosti třeba M.A.S.H.) v lepším případě jen hlavní kanál, a v případě horším biling. směsku"

Pises tedy, ze NICAM je nutny v CR pro prijem sterea a bilingualu. Jak se jmenuje polozka v menu je putna. Jde o tvoje tvrzeni. Opakuji teedy, ze analog prijem dvoukanaloveho zvuku proste nema s NICAMem nic spolecneho a tim uz vazne koncim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 Mirecek:  Jde opravdu o HLUBOKE nedorozumeni (8-)). 
Nevim jak Ty, ale ja nemohu ovlivnit NORMU signalu, ktery prijimam (a tedy problem norem ci odstup frekvenci v signalu neresim). Co ale pres setup ovlivnit mohu je REZIM  (=aktivace/deaktivace funkce), ve kterem rekorder pracuje.  A tento rezim (nikoliv norma) je (u JVC) oznacovan bud mono, nebo NICAM .  V cem je problem/rozpor/neporozumeni ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj.
Jak se provadi ten prevod signalu na DivX? Je to zalezitost jenom softwaru, nebo hardwaru? To jako, ze TV film mi to rovnou zkomprimuje do DivX? Nerozumim tomu. Diky za vysvetleni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Mirecek: Podle mě je DV kodek podstatně lepší jak mpeg2 a na další zpracování vhodnější a odpovídá výstupu z převodníku AD (třeba Canopus). Nebo se pletu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kaspel: Jak muzes rozlisovat co je lepsi. Kazdy kodek je vytvoren k jinemu ucelu. DV kompresuje vice na urovni signalovych slozek, MPEG na motionu. DV je urcen pro kamery a o fous malinko lip se s nim striha. Nicmene ty jsi puvodne zminoval nekomprimovany signal. Dale muzeme rozebirat rozdil formatu prokladani dat mezi AVI a MPEG, navaznosti GOP ,vektorove komprese apod. To ovsem k tomuto clanku nepatri, uz napr. proto, ze Sigmatek nema, jak uz jsem uvedl, jediny digitalni vstup.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sikom:
Podle popisu se zda, ze zaznam z analogovych vstupu a tuneru lze ulozit nejen v MPEG1 ci MPEG2, ale i v DivXu. Pristroj jsem v ruce nemel, nemohu potvrdit detaily a kvalitu prevodu.
Komprese, lepe receno prevodu signalu se samozrejme ucastni hardware i software pristroje, do hardwaru vejde signal, prislusne se rozlozi, a softwarovy kodek provede jeho ulozeni do prislusneho formatu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za příspěvek mimo "téma". Vždycky, když čtu diskuze ke spotřební elektronice, tak píšu,že jsem tyhle pšístroje nepatří. A tenhle vůbec, vždyť to nemá ani vypalku. pak tu diskutuje hromada lidí, kteří jsou uplně mimo, pletou si televizní analogové, digitální normy, kodeky a vše to míchají dohromady. tito diskutující pak tady polemizují s recenzentem, který si možná normy neplete, ale zveřejňuje tu pouze subjektivní dojem ze své průměrné sestavy... Prostě tahle spotřebka seme nepatří, pokud nebudete hodnotit například jak pálí Panaronic recorder ve srovnání s noname nebo tak něco...
Pak mě dostane když se někdo v příspěvku zeptá, jestli to jako ukládád do divX... No poslal bych ho na živě, víc by stejně nepochopil, než co se tam píše...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pacho:

1) Ano ta diskuse narostla nekam kam nemela a proto jsem se ji snazil ukoncit

2) Nejsem recenzent, alespon v tomhle pripade, protoze tohle totiz neni recenze. Je to upozorneni na existenci pristroje.

3) Ma sestava neni prumerna, a i kdyby byla, nemel jsem ten pristroj v ruce, takze jsem ho nepripojoval. Prumernost me sestavy muzes posoudit v recenzich na Panasonic DMR-E95 a Pioneer DVR-920H, ktere se chystaji. Kdyby si cetl clanek i diskusi pozorne, docetl by ses ze bude-li zajem, pristroj zapujcim k otestovani. Cili, nemohu z nej mit ani subjektivni dojem (s.a. bod 2.)

4) Bylo by prilis jednoduche odkazat lidi na zive.cz, snazil jsem se jim vzdy v tech diskuzich pomoci, a ukoncil jsem to teprve tehdy, kdyz to nikam nevedel. Od toho jsem tu, abych poradil, ne abych nekoho odkazoval kvuli jeho nezkusenosti. To bychom se snizili na uroven diskuznich nekterych for k satelitni technice, kde se nikdo nic nedozvi, protoze ten co neco vi, vetsinou sve informace zpenezuje, a to povazuji sam za vetsi piratstvi nez kopie CD ci DVD (nerku-li pro vlastni potrebu.

5) proc myslis ze sem spotrebka nepatri? To by tady potom nebyla tak siroka diskuze. A navic ty clanky nemusis cist, pokud te nezajimaji, je tady urcite spousta dalsich clanku ktere jsou o tematech, ktera te zajimaji, kazdy patek nejaka pekna recenze vypalovacky atd. Mohl bys pak napadat WIFTa za jeho clanky o steppingu procesoru apod. Me se naopak ty jeho clanky velmi libi. A pritom v procesorech take neni zadna vypalovacka.

6) recenze Panasonicu se chysta, ale alespon u te 95ky nebudu porovnavat, jak to vypaluje se srovnanim s noname vyrobky. Neznam totiz zatim zadny neznackovy pristroj, ktery by sdruzoval vypalovacku a harddisk (mozna Dreambox 7080, ale to je take docela znacka). Proto by srovnani nemelo vyznam. Omezim se pouze na kvalitu zapisu na dve tri media, a pokud to bude v norme a citelne, spokojim se s tim. Recenze bude o tom, k cemu je pristroj primarne urcen. Tedy editace zaznamu, vytvoreni menu, vstupy/vystupy, kvalita obrazu a zvuku atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mirecek: Můj příspěvek nebyl určen tobě. Recenze, které tu byly na spotřebku, byly slušně řečeno trapné, diskuze k nim ztráta času, protože diskutující si často pletou pojmy a dojmy (viz, jak jsi tu napříklád útrpně někomu takovému vysvětloval rozdíl mezi duálním vysíláním a NICAM), prostě ztráta času.
Naprosto nehodnotím tvoji sestavu, ale sestavu recenzentů předchozích spotřebek (třebas testování s 5.1 bedýnkama ke compu)... Tenhle server dává k dispozici vynikající recenze vypalovaček, ale příšerné recenze spotřebky. je to pod úrveň. Pamatuju se, jak se tu Martin čílil na nějakou recenzi v Stereo&Video čí Hifimagazínu na vypalovačku, že je k ničemu, žádná fakta, měření, jen sujektivní dojmy... totéž si ovšem já myslím o recenzích spootřebky tady. Diskuze je široká,  diskutující možná mají hromadu zkušeností s pálením, ale diskuze o spotřebce je tady na tom serveru stráta času....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pacho, Hybsky zbojnik:
OK. Beru. Jak pises, SaV nemuze uverejnovat mereni, tam se na to kouka a posloucha se to. Ja bych rad v SaV mereni videl, ale je to jina cilova skupina. SaV je naopak moc fajn, jsou tam lidi kteri umi pristroj velmi dobre nafotit a maji s temito pristroji dlouholete zkusenosti. Nerikam ze ti lide jsou horsi nebo lepsi nez co ctou CDR.CZ, je to proste jen jina cilova skupina. Nikdy jsem nehodnotil cloveka ze je spatny nebo horsi nez jiny clovek. Naopak na CDR.CZ cim vic mereni, tim lip, alespon se ukaze co ty pristroje maji uvnitr. Ale nesmi to prevazit nad skutecnym ucelem testovaneho pristroje - tzn. neodsoudim DVD rekorder s harddiskem, ktery zapise spatne na jedno z deseti testovanych medii, protoze jinak je to delo s ohledem na MPEG2 VBR enkoder apod.
Ponekud zvlastni casopis je ale jiny na nasem trhu, kde byl napr. uverejnen test CD-R Audio médií, kde se ze stejných zdrojů signálu na stejných rekordérech posuzovalo ze treba tamhleto medium hraje lip housle, tamhleto trubku apod. Des.
Jen k te testovaci sestave, ke ktere se pripoji chystane Panasonic DMR-E95, DMR-EH50 a Pioneer DVR-920H:
Yamaha DSP-AX
Reproduktory v konfiguraci: 3x subwoofery Yamaha, 2x aktivni SLJ-Audion1-T18A-MarkII pro predni kanaly, 2x Elac Cinema horni kanaly, 1x Yamaha NS-C150 predni center, 1xElac Cinema zadni center,  2xYamaha NS-G20 zadní kanály.
Projektor Sony VPL-HS20, 3xPolySi.LCD panel, HDMI vstup, Progressive komponent vstup, rozliseni 1386x788 (16:9)
Na tom se neda moc zkazit ne?
 
Tahle diskuze se ovsem opravdu dostava hrozne daleko od toho Sigmateku. Ufff.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oj, cislicko vypadlo, mela to byt Yamaha DSP-AX1 pochopitelne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já si pořád myslím, že to sem nepatří, ten Panasonic budiž, ale co má společnýho kvaliata obrazu či zvuku (třebas i vypáleného) s CDR? to je přeci věcí nahrávky, v případě záznamu z TV pak tunerem, převodníky, implementací kodeků, ale nemá to s pálením nic společného.
No a ten sigmetek už vůbec, vždyť to ani nepálí....
O sestavě to žádná, ještě by to chtělo nějaký 1980 * 1080 LCD :-). A alespoň 40". To se tu zatím ještě moc nevidí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pacho:
No vidim ze chces pouze prinicipialne prudit. Panasonic DMR-E95 nezpracuje signaly 1080i a 1080p, proto takovy zobrazovaci panel nema vyznam. VPL-HS20 je plne postacujici i pro DVR-920H, vzhledem k DVI vstupu a obraz z nej ziskam nekolikrat vetsi nez 40". Kdyz uz chces mit pripominky, at jsou k veci. Timto s tebou koncim tuto diskuzi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mirecek: No připomínky k věci by se tedy měly týkat vypalování CD/DVD a zařízení na toto. takže celý tento článek je vlastně úplně nimo, neb zde proklamované zařízení nic z toho nedělá. Ostatně když se chciněco dozvědět o spotřebce, rozhodně nepůjdu sem. Myslíš že jednou dobrou recenzí (to hodnotím tu tvoji, i když tu ještě není) za dva tři měsíce se to změní. Tenhle server je prostě o něčem jiném, nevím proč se to pořád tady snažíte měnit...
To LCD byla jen poznámka, nejsem zas blbej abych nevěděl, že E95 není zrovna HD přístroj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pacho:
Dobre tak jeste naposledy, odpovim tak nejak podobne, jak na podobnou otazku o TV Nova odpovedel Vladimir Zelezny.
Na CDR serveru se da najit spoustu clanku o vypalovani, ty budou pro tebe a budeme radi kdyz je budes cist. Delame je pro ctenare, tedy i pro tebe. Ostatni clanky, ktere se vypalovani netykaji, jako recenze spotrebni elektroniky, ekonomicke zpravy, clanky o procesorech a grafickych kartach, ktere nepotrebujes, proste necti. Ty jsou urceny pro jine ctenare, ktere to zajima. Kdyby je to nezajimalo, nebyla by kolem techto clanku tak siroka diskuse. I tak si tu jiste najdes spoustu clanku podle tveho gusta a ja i Martin i ostatni budeme radi, kdyz si je prectes a budes u nich treba i vecne diskutovat. CDR server nelze delat jen pro tebe, je tu i pro ostatni.
Zustan nam naklonen a cti clanky o vypalovackach. Ty z tohoto webu nezmizi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mirecek: No lip bych to fakt nepodal ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mirecek, martin: Nezmizi to doufam, jen jich je mezi tim zbytkem nejak min a min. Nebo jich mozna neni min, jen je proste mnohem vic toho ostatniho... Takze najit nekdy neco noveho o vypalovani da docela praci, zvast kdyz kazdy den se neni cas podivat... napřiklad v současné stránce novinek jsou dvě o DVD...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se take tolik novinek proste nevyskytuje. Vyrobce vypalovacek nemuze vrhat kazdy den nebo i tyden na trh novy model, totez vyrobci medii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pacho: Pak ti poradím, abys používal Rubriky zde vlevo v navigaci, co neceš vidět pak prostě neuvidíš! Navíc co psal Mireček je prostě pravda. U DVD palíren už není kam jít, a modrý laser je zatím v nedohlednu. S tím ale nic nenaděláme. A nechtěj mě rozhněvat tím, že není čas hledat něco o vypalování, to bys mě fakt namích.
P.S. Co si to tak třeba zkusit aspoň na jeden den sám?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

martin: u pacho to nebude nedostatek casu ale spis lenost

a ze tu jsou i jine clanky nez o vypalovackach a pod.?
to je jen dobre...
aspon je tu moznost se obcas dozvedet neco zajimaveho bez chozeni hned na jine www.
to je zase moje lenost :)

mimochodem je neco co by mohlo nahradit sigmatek
( ted sem cetl o 820, ale odrazuje mne zahranicni obchod, pokud vim nema to cestinu a ted po precteni diskuze nevim jak to tedy bude s tim stereo/mono prijmem)
a nemusela by tam byt ani vypalovacka.

hlavne aby ty filmy sly prenaset do pocitace a zpet a melo to hdd ( aby se to dalo prehravat bez zapnuteho pocitace).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.