Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pentax HD DA 560mm f/5.6 ED AW Lens: je superobjektiv za 150 000 Kč zklamáním?

Já teda nevím, jak se v této oblasti pohybuje konkurence, ale pokud je ten objektiv adekvátně naceněný, tak v tom nevidím problém. Kdyby výroba "plně FF" měla stát o 4000 USD víc a kdyby byl výsledek o dalších 5 kilo těžší, tak je toto prostě "lite" verze pro APS-C a nikdo nemůže nic říct.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

co jsem se díval, tak Nikon má 500/4 za 200k údajně i pro FX.
takže očekávání, že Pentax 500/5,6 za 150k bude taky pro budoucí FF nebylo nereálné

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Objektív je určený pre DA takže logicky ho budeme testovať na Full-Frame len aby bolo čo kritizovať :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to zklamání nepramení z toho, že by nesplňoval parametry udané výrobcem, ale spíš z toho, že Pentax dlouhá léta vydával pevná ohniska designovaná pro FF i když měl v prodeji jen APS-C těla... a to se v poslední době mění, což samozřejmě působí Pentaxistům zklamání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze to prave zklamani teprve prijde, az Pentax ten FF skutecne vyda. Uzivate zjisti, ze jejich opecovavana sbirka muzejnich exponatu s bajonetem K, KA, KAF, ktera porad podava dobre vysledky na crop formatu, neni schopna vykreslit kraje a rohy FF policka v dostatecne "kvalite". Tim myslim, v pokrivenem vnimani kvality ala Photozone.de, kde se zkouma kazdy pixel v desetinasobnem zvetseni. To na kinofilmu samozrejme dost dobre nejde...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, ony ty "historické" Pentaxy nejsou špatné ani na FF. Pár webů dělá testy na FF Canonech a Nikonech a žádná katastrofa to není. Třeba nejstarší 28/2.0 má optiku Zeiss Distagonu 28/2.0 a zajímavé na něm je to, že i když leckerá nová skla mají středové rozlišení o něco vyšší, v rozích na jsou na tom stejně nebo hůř. Takže by se mohlo konat i opačné překvapení :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja v zadnem pripade netvrdim, ze historicke Pentax objektivy jsou spatne, naopak - sam mam ctyri Acka a jsem s nimi velice spokojeny. Ale obstoji proti Elkum a Geckum Canikonu? no nevim. Mozna tak v pomeru cena/vykon - o tom IMO cely tento system je. Az prijde FF DSLR za 50k+, tak to s pomerem cena / vykon dost zamicha:-)

Jestli se nepletu, tak 28/2 je pomerne raritni zalezitost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Běžný není, ale když jsem ho před pár lety sháněl, netrvalo dlouho a zadařilo se (jen je třeba shánět mezinárodně :-). Tu z něj je pár testovacích cvaků (ale na APS-C, samozřejmě) http://www.manualniskla.cz/viewtopic.php?f=12&t=1155

Canoní eLka jsou poněkud přehypovaná, neliší se od high-endu jiných výrobců. Třeba 135/2.0 je přinejlepším stejně ostrá jako východoněmecký Zeiss Jena Sonnar 135/3.5 za 15 stovek. Co se týká širokých ohnisek, tak současné Sigmy jsou téměř ve všech případech více či méně lepší, takže taky nejde o nějaký etalon nepřekonané kvality. Canon samozřejmě v poslední době začal dost inovovat, takže se to lepší, ale dosavadní Lka zkrátka nenabízela po optické stránce nic, co by neměli i ostatní výrobci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

diky za info, tyhle stranky jsem neznal..:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Než jsem rozprodal Pentax výbavu, otestoval jsem si pár Pentaxích F/FA na 5D mk II a musím říct, že mě přakvapilo, jak dobré ty objektivy jsou.
F 2.8/28 (stejná optika jako A 2.8/28) - skvělý objektiv, jen o maličko horší v extrémních rozích než Distagon 2.8/28 (ethalon v tomhle ohnisku)
FA 2.8/28 (asférický člen) - od f5.6 absolutně nejostřejší, až do rohů (lepší než Distagon 2.8/28 i Distagon 2/28 ZE), na menších clonových číslech mu chybí rozlišení (i Fko je lepší), ale zase bez aberací.
FA 2/35 (asférický člen) - od f5.6 perfektně ostrý do rohů (lepší než Distagon 2/35 ZE).
FA 1.4/50 - plně srovnatelný si Distagonem 1.4/50 ZE.
F 2.8/100 Makro - kromě lehké chromatické aberace na f2.8 mu není co vytknout.
Ostatní Mka a Áčka jsem na FF netestoval - nechtěl jsem je ničit. Ale podle zkušeností z APS-C bych si pro budoucí FF od Pentaxu pořizoval až na několik vyjímek Áčka nebo novější. U 50tek člověk asi neudělá chybu s žádným Pentaxem (kromě 2/50), ale širokáče jim před Áčkama moc nešly. Tedy kromě A 2.8/24, to byla bída. Ale mohl to být špatný kus, zkoušel jsem hov bazaru.

A tu vinětaci bych moc neřešil, znám objektivy určené na FF, kterou vinětujou víc.... Ale nestojí 150k :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za velmi cenne pripominky! Vas prispevek trochu obrousil hrany me skepse:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.