Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Superpočítač IBM pomůže obřímu teleskopu zkoumat počátky vesmíru

IBM infografika MWA
Superpočítač společnosti IBM bude zkoumat data z radiového teleskopu nové generace Murchison Widefield Array (MWA) v Austrálii. Ten dokáže zachycovat nízkofrekvenční radiové vlny z hlubin vesmíru i volatilní atmosférické podmínky na Slunci.

Signály z vesmíru bude přijímat celkem 4 096 dvoupólových antén rozmístěných v australské divočině. Nepřetržitý proud dat zpracuje superpočítač IBM iDataPlex dx360 M3. Radiové vlny převede do širokoúhlých snímků oblohy v doposud nebývalém rozlišení a detailu.

Při plném vytížení může zařízení IBM zpracovávat zhruba 50 terabytů dat denně rychlostí až 8 GB za vteřinu. Pro představu se tento výkon dá přirovnat ke stažení více než 2 000 písní ve formátu mp3 za pouhou sekundu. Díky tomuto výkonu budou mít vědci možnost studovat oblohu podstatně rychleji než v minulosti. "Projekt nám umožní vyhledávat neobyčejně slabé signály pocházející z raných fází vývoje vesmíru zhruba před 13 miliardami let," říká profesor Steven Tingay, ředitel projektu MWA z International Centre for Radio Astronomy Research na Curtin University v Perthu.

Revoluční teleskop v hodnotě 51 milionů dolarů bude pozorovat vesmír v raných stádiích, když vznikaly první galaxie. Dokáže totiž zachytit velmi slabé signály pocházející z doby, kdy vesmír tvořila pouze temná hlubina vodíkových plynů. Vědci doufají, že jim umožní pochopit, jak se hvězdy, planety a galaxie utvářely. Rovněž ho využijí ke studiu heliosféry Slunce během silných slunečních aktivit a ke studiu nestálých astronomických objektů, například pulsarů.

IBM iDataPlex bude instalován na západě Austrálie, nedaleko antén teleskopu MWA. Se 700 kilometrů vzdáleným Perthem bude propojen komunikačními kabely rychlostí 10 Gbps. Snímky tak bude možné okamžitě přenášet, ukládat a zkoumat. Na mezinárodním projektu se podílí 13 institucí z Austrálie, Nového Zélandu, Spojených států a Indie.

Více informací o MWA najdete na: www.mwatelescope.org

Tagy: 
IBM
Zdroje: 

Diskuse ke článku Superpočítač IBM pomůže obřímu teleskopu zkoumat počátky vesmíru

Sobota, 11 Srpen 2012 - 09:56 | mikeczcom | ono to asi bude tím že to je tiskovka/reklama...
Pátek, 10 Srpen 2012 - 18:53 | Tomáš Neuwirth | +1
Pátek, 10 Srpen 2012 - 17:13 | renoor | kvoli tomu som sa prihlasil, ze idem napisat ze...
Čtvrtek, 9 Srpen 2012 - 09:47 | Stealth Ftelf | Domnivam se, ze ctenari diit nejsou absolutne IT...

Zobrazit diskusi