Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zakázku superpočítače Perlmutter získala AMD Zenem 3 a Nvidia „Voltou-next“

Mnohem víc bude zajímavé jak se to bude vyvíjet v HPC v Číně. Jejich první a docela dobrý krok, kdy se zbavili klasického rozdělení na CPU a GPU se mi jeví jako dobrá cesta - krásný projev technického pragmatismu. Zvlášť když obešli ty doslova šílené ceny Nvidie a Intelu a získali cenné zkušenosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za takový komentář jiste dostanete mnoho bodů do svého občanského profilu, ještě víc, pokud za to poděkujete komunistické straně. Nahlásil bych také členy rodiny, kteří používají západní produkty, oni bodíky ztratí a třeba jim nedovolí jet vlakem, jít na školy nebo je i vyhodí z práce, zatímco Vám body přibydou! A díky novým superpočítačům bude možné takto celoplošně detailně hodnotit populaci mnohem rychleji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co kdybyste příště místo argumentů ad hominem napsal něco k věci? Aha, vy o tom nic nevíte, proto ani nemůžete psát nic jiného než blbé kecy ...

Co Mirda Červicek zminoval jsou Sunway SW26010 - procesory použité v donedávna nejrychlejším superpočítači Sunway TaihuLight.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano ty Sunway jsou právě ještě děsivější z jistých hledisek, pokud je to opravdu tak výkonné a spolehlivé, jak čína tvrdí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidím na tom to pozitivní. Třeba to EU trkne a taky začne přemýšlet o větší nezávislosti na amerických-čínských-korejských technologiích. Já vím, EU je řízena idioty, ale já jsem věčný optimista.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Víš Karáši, já dokážu oddělit techniku a politiku. To znamená, že pokud se něco povedlo např. nacistům, tak to přiznám a nehraju stupidní hry „jak tzv. demokratické režimy jsou ve všem lepší".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Víš Mirdo, důležitý aspekt je i to, za jakou cenu se to "něco" např. nacistům povedlo. Upřímě pochybuji, ne jsem si zcela jist, že bys tu cenu sám platit nechtěl, tak se ti to z bezpečí "tzv. demokratického režimu", jak píšeš, kváká.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

I za cenu otrocké práce, ale to není vůbec podstatné, protože ti otroci nic nevymýšleli a ti lidé co něco vymysleli a překvapili svět se mohou narodit i dnes, ale blbý systém jim spíš hází klacky pod nohy. Ale pro velkého humanistu Fotoboba je důležitá ta otrocká práce, která je lehce nahraditelná a tudíž nepodstatná. Vůbec mu nedocvakne, že současný tzv. západní svět (EU+US) upadá díky stupidní přecitlivělosti a neschopnosti analyzovat chyby systémů (natož aby je někdo opravil).

Jenže takovéto nalhávání si nadřazenosti naší civilizace a strkání hlavy do písku před jejími nedostatky vede ještě do horší situace. Lepší je se poučit odkohokoliv dokud je čas a zvolit nějaký kompromis - ovšem jen pokud se ti režim v Číně nelíbí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

" Vůbec mu nedocvakne, že současný tzv. západní svět (EU+US) upadá díky stupidní přecitlivělosti a neschopnosti analyzovat chyby systémů (natož aby je někdo opravil). ".. s tim bych docela nesouhlasil. Zapadni svet a specielne penezni mentalita, ktera se sem dostala z US, jsou prave duvody toho, proc zacina upadat. Spolecnost, ktera svoje hodnoty zalozi na "peneznim rustu a mentalite uzij si ted" je vicemene casovana bomba, protoze vsechny rozhodnuti se delaji kratkodobe s cilem navyseni kratkodobych prijmu. Nejake idealy a dlouhodobe planovani, na kterych se fungovalo jeste 30-50 let zpatky jsou vicemene pase. Tupa konzumni spolecnost, ktera si reze ne jen vetev, ale dokonce cely strom na kterem sedi. Cina je v principu to stejny, ale tim, ze ma agresivnejsi povahu a nachazi se stale ve fazi rozvoje, tak se to zatim nehrouti. Nicmene to je jen otazka casu, pokud se tyhle problemy nezacnou resit vojenskymi konflikty..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ty chyby systémů. Dnešní kapitalismus je přepálený, protože už necítí potřebu dělat kvalitní výrobky, jelikož jeho největší konkurent (komunismus) skončil. Vyrábění šmejdů nepomáhá ani tak střední třídě, která dnes upadá, ale milionářům a miliardářům. Už jsme minimálně na půly cesty k fašismu - vládě korporací. Málokomu to přijde blbý, když se někdo proti tupému konzumu ozve, tak je komunista a chce vraždit lidi, protože to přeci komunisti dělali. Boj kapitalistů s ekologickými problémy je jen pokrytecké divadlo.

Dnes jsem byl nucen sledovat pár hodin TV a reklamy vystihují naši společnost dokonale - léky proti bolesti, léky proti rýmě, léky proti teplotě, přípravky na klouby, dotykáč co je nejméně ultrarevoluční (už zase), Čistá agresivní manipulace a zdegenerovanost. Zcela upřímně říkám, že bych raději sledoval dílo Leni Riefenstahlová. Snad kvůli tomu nejsem nacista.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"..půly cesty k fašismu - vládě korporací."..jestli to bude fasismus nevim, ale vlada koroporaci je obrovsky pruser a souhlasim s tim, ze to tam bohuzel smeruje..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Len tak dalej

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slušná mašinka, 640 tisíc procesorových jader, 40 tisíc "Volta" grafik, minimálně 2.5 PB RAM, 1.25 PB VRAM... to už něco spočítá :)

Krásný příklad jak snadno se udají paměti. RAM z toho počítače může v pohodě obsloužit 160 až 320 tisíc domácích multifuknčích počítačů (8/16GB RAM)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konecne na tom pojede novy Tomb Raider plynule, vcetne zapnuteho Raytracingu na Ultra :-)

Jen zustane vecna otazka: Ma se na tomto pocitaci vypnout swap, nebo ne?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

obávám se že ten počítač nesplní minimální požadavky pro běh té hry. Ono to určitě nebude mít Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si to pustí ve virtuálu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Snad budou ty latence pro zvuk ok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To uz by mohlo zvladnout plnotucny RT, to je jen 221.184 pixelu na GPU u 4k rozliseni :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolikrát víc na tom asi tak vydělá nVidia než AMD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za 40 tisíc volt NV vydělá víc než AMD na 10 tisících epyc procesorech to je jisté a to nejen kvůli počtu ale počítám že epycy si za cenu volty koupí 3-4, tady si ce nebudou platit ceníkové ceny, navíc to pro obě firmy bude výborné referenční řešení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A čemu to vadí? Jen jsem zvědavý jak dlouho jim ta spolupráce s číňany vydrží, Intel už je delší dobu ze hry díky politice - Xeony tam nesmí vyvážet a jaký x86 jiný procesor asi tak připadá v úvahu :-). Číňani si brzo vyrobí vylepšené klony Zenu sami, pak by se mohlo AMD divit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.