Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Za 64bit GeForce v Surface Book si připlatíte ~6000 korun

V sBooku ona i5 má slabší integrovanou grafiku, než i7. O to je situace kurióznější, že u i7, kde rozdíl mezi výkonem integrované a dedikované grafiky bude opět trochu umazán, si variantu bez dedikované grafiky vybrat nemůžete.

Myslím, že spousta lidí by ocenila úplně jiné kombinace v konfigurátoru (např. i7 bez dedikované grafiky, i5 s 512GB úložištěm,...) nicméně MS si na něčem hojit finanční ztráty musí, a tak zkrátka klasicky tlačí zákazníky do bundlů - chceš-li jednu konkrétní věc, kup si ji v balíku se spoustou věcí, které neužiješ.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

To dělá víc výrobců, skoro mi přijde, že když chce OEM partner mobilní GPU od nvidie, tak jim v rámci smlouvy přicpou pár kamionů odpadu jako třeba zmíněná 920M. Třeba takové Lenovo U31-70, tam je broadwell i5 + 920M a ta 920M je maximálně až o 18% výkonnější než ten onboard intel! Řekněte wow!

Jinak když šlo ještě konfigurovat notebooky Dellu, tak v Latitude E6430/E6530 při zvolení quad-core i7 došlo k automatickému přihození nvidia quadro NVS5200M, která akorát způsobuje problémy s výstupy a ovladači i ve Windows. Při zvolení dual-core CPU to šlo pořídit bez ní. Předpokládám, že u MS to bude něco podobného.

Nvidia si tím zvýší podíl na trhu, i když to třeba někdo nechce a je to tam skoro k ničemu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že tu datovou propustnost GDDR5 bude stejně škrtit 64bit sběrnice, tak si nemyslím že mezi těmi dvěmi grafikami bude velký rozdíl.. btw často narážím na to, že u noťasu je v obchodě napsáno, že je v tom třeba 950M, ale nikde se nepíše (obchody, stránka výrobce, recenze často vůbec neexistují..) jestli je to verze s DDR3, nebo GDDR5, což by se docela hodilo vědět, jestli to má 2 nebo 4 giga je mi celkem buřt :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Typicky to rozebírá notebookcheck.net

Problém je trolling ze strany nvidia, kdy jedno GPU existuje třeba v pěti provedeních a založené na třech různých GPU a lišící se výkonem i když se to jmenuje stejně.

Krásný příklad je GeForce GT555M:

Versions (From highest to lowest performance):

144 cores 709MHz (GF106), 128Bit GDDR5, e.g. MSI GX780
144 cores 590MHz (GF106), 192Bit DDR3, e.g. Dell XPS 17, Alienware M14x
144 cores 590MHz (GF106), 128Bit DDR3, e.g. Schenker XMG A501 / A701 (Clevo W150HRM / W170HN)
96 cores 753MHz (GF108), 128Bit GDDR5, e.g. Lenovo Y570p / Y560p
144 cores 525 MHz (GF116), 128 Bit DDR3, e.g. Medion Akoya P6812

Zákazník dopředu ví, že tam je GT 555M, ale která a jak výkonná varianta? Prostě bordel.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ono co jsem sledoval mobilní čipy ~x40M, tak je tam hromada variací s označením x40, x45, x50, x55 atd atd. až obvykle do čísel x60. Rozptyl je tedy veliký a jinak stejné jádro se liší maximální šířkou sběrnice (od 64b/DDR3 klasiky po 128b/GDDR5). Samozřejmě je stejným způsobem ve specu uvedena maximální frekvence. Zde si myslím záleží na výrobci, co k tomu GPU přiloží, jenže... vypátrejme si to.

Co mi ještě víc nesedí, že všechno v relaci od těch cca 14k až po 22k je osazeno těmito GPU. Rozptyl je tedy 8k ale nikdo tam nenacpe nic lepšího, než ty 940M a podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pri podobnych zariadeniach a kombinaciach kde su dost velke limity na spotrebu ako aj chladenie sa ani nic moc ine cakat nedalo. Tazko by tam mohli narvat nejaku vykonnu nVidiu ked to ma byt prenosne, vydrzat dost dlho a nema to piect ako truba. Ostatne dedikovana grafika v tomto pripade nebude ani tak o vykone ako skor o ovladacoch. Predsa len nVidia ma prepracovanejsie ovladace a podporu viacerych technologii ako Intel a to ide. Mozno o rok,dva, ak sa Intel posnazi tak nie len vykonnostne ale aj po SW stranke dobehne nVidiu a potom v mobilnom sgmente, minimalne v strojoch kde sa nepojde po maximlanom vykone asi skonci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže na tu nvidii se musí switchovat a tím se pak zvyšuje topení + spotřeba. Myslím, že by někteří lidé ocenili spíš větší baterii a žádné GPU navíc a je jedno zda AMD nebo nV.

Hlavně nová Intel GPU už jsou celkem použitelná.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to nakonec na pěkné fiasko. Slibovali dvojnásobný výkon proti Macbooku Pro, ale vypadá, to, že i5 je pomalejší než ekvivalentní Macbook s Broadwellem. A nejspíš to stejné bude platit i pro vyšší model, který je dual-core ačkoliv při předváděčce tvrdili že má "o dva procesory víc než Macbook".

Klasická blamáž ala Microsoft.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Broadwell má klidně 90-100°C v zátěži a je to království throttlingu, takže i haswell refresh ULV CPUčko bude lepší než Broadwell, grafika možná ne, ale CPU část ano.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V noteboocích jsou příplatky za takové grafiky celkem běžné a to i za pomalé varianty se 64bit pamětí (quadro apod). Nicméně vycházím z toho, že 940M je na tom stejně jako 840M a tu shodou okolností v notebooku rok mám. I vzhledem k tomu, že je připojena jen na 4 pcie 2.0 linky (protože to je "U" procesor a plnotučný x16 rozhraní nemá) a má jen 64bit DDR3, tak výkon je na hony vzdálen od integrovaného intelu. Je fakt, že tady už hodně záleží na tom, jestli se zapne AA, ale i v nativu (full HD) se bez AA dá plynule příležitostně ledacos zahrát (AA tady zrovna moc nevyžaduju, jednak je to noťas, zadruhé pixely na FHD 13,3" jsou tak malé, že to ztrácí význam). Sice se nvidia chlubila optimalizací, že maxwellu úzká sběrnice nevadí a opravdu to tady není tak hrozné, samozřejmě kombinace 1080p + AA je už pro grafiku smrt. A to ostatně docela nešťastně otestovali na konkurenčním webu..

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

6000Kč za 940M grafiku je cena opravdu nehorázně přemrštěná, nicméně člověk zde musí též přihlédnout na fakt, že jde nejspíš o řešení dělané zcela "na míru."

940M grafiky nejsou v podobě modulů, bývají napájené přímo na základní desku, chlazení se řeší jednou dodatečnou heatpipe vedoucí ke společnému chladiči.

Zde je vše řešené naprosto atypicky: takty, vRAM, PCB... = nVidia si čip (na jeho parametry) pravděpodobně nechala královsky zacvakat, MS si samozřejmě připočetl svou vlastní přirážku (za umístění, chlazení,...) Pak to marketing zaokrouhlil a hned je z toho 200 dolarů!:D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Že by byl výkon GTX 840m vzdálen tak dalece od integrovaného intelu... no OK, ale tohle není notebook za 15 tisíc.

Existují přeci Iris... sice ty procesory žerou v idlu 35W místo 10W... nojono. Prostě dávat k Účkům nějakou grafiku je padlý na hlavu, když integrovaná zvládne 4K video. Na hry to stejně není, na výpočty... pcha.

edit: teda sorry, tohle je m3 procík, to je 5W

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

LOL. Kdesi v jiné diskusi byla tahle MS srágora označena za převratnou technologii se supermoderní nvidia grafikou. :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Co furt máte s tou šířkou pamětí? Jako by těch 64bit bylo prokletých nebo co.

Bavíme-li se o výkonu, hrubě dle 3DMarku je 940M se svou 64bit sběrnicí asi dva a půlkrát výkonnější jak nejvýkonnější HD 5500 od Intelu (i7 5500U), ve skutečnosti když si ale zkusíte nějakou hru zahrát, zjistíte že na 940M jede WoW (kupříkladu) plynule na maximální detail (bez AA a AO) ve FullHD, zatímco na Intelu se bude škubat I na nízké detail v 25man raidu. (vyzkoušeno)

Hlavně ale Intel nemá jednu takovou důležitou věc, na které Microsoft všechno demonstroval: CUDA. Všechna čísla stranou, render/konverze/kompilace na CUDA je stonásobně rychlejší jak na i7 CPU. To jest důvod toho dGPU. Jak Microsoft jasně řekl - hraní nebylo cílem, ale LOL na vysoké detail si tam zahrajete taky, a to si na HD 5500 nezahrajete. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

heh no on by nikdo nerekl ani popel kdyby cena aspon vzdalene odpovidala vykonu nebo vykon trochu cene.. notebooky s 940m stojej od 12 tisic a verze bez ni rozhodne nejsou za 6 (:

nic vic nez psychologie.. kdyz je produkt drahej, hledaj uzivatele duvody pro jeho cenu i tam kde nejsou a radi pak prehlidnou, ze za to v podstate vubec nestoji.. microsoft a nvidia si jen masti kapsy, to je uplne pochopitelny.. jsou to firmy, chtej vydelat a zkousej co zakaznik snese.. bomba ale je kdyz tu ctu posty od lidi co by byli snad jeste radsi kdyby si microsoft za ten nejlacinejsi lowend co nvidia vyrabi neuctoval sest litru ale aspon deset

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To je přeci blbost. :)
O ceně já se nebavím. Zařízení mě nadchlo, ale 75 tisíc za něj taky nedám, a bez dGPU skutečně nemá význam ho kupovat.

Já chci hlavně uvést na pravou míru lži o výkonu GT940M a Intel HD5500. Bál jsem se, že tam bude nějaká GT810M, která opravdu nemá výkon ani iGPU z Core i5. Jsem pozitivně překvapen že má obava nebyla naplněna. GT810M by opravdu měla smysl jen pro CUDA (I ta by totiž byla rychlejší jak Core i7).

Kdo čekal v takto tenkém zařízení výkonnější grafiku (960M? 980M?) se asi musel zbláznit - 100W monstrum se tam fakt nedá uchladit. Core i7 5500U má TDP 15W. Něco podobného se dalo čekat I od grafiky. No, 940M má 25W, takže jí trošku podtaktovali. 960M má 65W.

A teď klidně přistupme k ceně. Cena komponenty (čip GT940M) je malá, ale cena toho kde se komponenta nachází, to je oč tu běží. Surface Book je zařízení bez konkurence v tom smyslu, že tu žádné takové zařízení dosud není. Je to tenký a výkonný notebook a tablet v jednom, s nekompromisním zpracováním. Jo, kdyby to byl plasťáček, ušetřili by klidně 10 tisíc jen to hvízdne, ale proboha proč by to dělali.

Zařízení je to drahé, strašně moc drahé, ale když vezmeš v potaz co umí, vůbec není předražené. Jo, notebook za 12 tisíc bude stejně výkonný na hry, ale není z kvalitních materiálů (nemá ani kvalitní chlazení), má bídný display, má pomalé HDD, nemá podsvícenou klávesnici a neuděláš z něj tablet. Raději ani nemluvím o design takového zařízení. Uvidíme tedy, jestli někdo přinese stejný concept za méně peněz.. Určitě by mohl.. Notebook a tablet zvlášť bude taky levnější, ale rozhodně nenabízí stejný comfort faktu, že máš jedno zařízení a všechna data v něm. Nemusíš si tedy něco házet z notebook na tablet přes USB nebo cloud, prostě to tam máš. Pokud toto není pro tebe benefit, kup si dvě samostatná zařízení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V cem je podstatna vyhoda mit stejne data na Notebooku a tabletu?
Podle mne to prilis vyhoda neni. Dokumenty budu na tabletu tezko upravovat, a prohlizet je muzu jak z mailu nebo z cloudu bez toho, aniz bych je musel mit na tabletu ulozene fyzicky. Alespon pro normalni pouziti. Maily mi tam pojedou stejne. Pokud se budu chtit divat na film, tak si jej pretahnu.. ono s tou 3 hodinovou vydrzi (a to jeste neni jiste v jakem modu) toho stejne moc neshlednu. Nehlede na to, ze ten samotny tablet je stejne velky a skoro tak tezky jako nejlehci notebooky.
Nerikam, ze to neni vyhoda, a tu cenu to nemuze ospravedlnit..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to určitě jak pro koho. Microsoft to taky přeci nikomu necpe jako jedinou možnost.

Největší výhoda je, že jsou tam hned. Nemusím před promptním odchodem z domu lovit flešku. prostě jsou tam. A kvůli nezdravosti WiFi (obecně bezdrátu) nejsem ani fandou cloudů. A taky protože bezpečnost a paranoia. Internet preferuju přes kabel.

Není to tak dobře vidět ve formátu Tablet+notebook přesně proto, jak říkáš - na tabletu toho vlastně moc neuděláš. Víc je to vidět na modelu notebook+počítač vs výkonný notebook. Raději jsem do školy nosil notebook za 30 tisíc, než mít menší notebook a stolák, protože když jsem chtěl troche programovat, něco si zahrát, něco vyrenderovat, napsat recenzi, pustit film....měl jsem tam všechno na SSD a terovém koláči. A taky jsem to měl na chalupě, u kámoše, na zastávce...všude a offline. Kdyby se u něj dala vyměnit grafika, zůstal bych u něj dalších 5 let.

Tenhle Microsoft Surface Book je ale notebook, který může nahradit I můj dosavadní notebook (Lenovo Y580) a jako bonus z něj lze udělat tablet, na kterém se dá kreslit I prohlížet, jednoduše být kreativní. Je to drahé řešení, pro většinu lidí rozhodně dražší než užitečnější. Ve skutečnosti je drahé pro všechny, kteří se tím zařízením nebudou živit.

Ale říkat že je blbé protože je blbé pro tebe je blbost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A navíc... Uvědomte si že to neni jenom "6000 za grafiku" ono je to "6000 za grafiku v super tenkém notebooku ze kterého uděláš tablet"

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jako pokus o sarkasmus dobry, ale obavam se ze to bylo mysleno vazne. lol

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Železo od Microsoftu ... mrkev v zimě ...
Kdo něco podobného "potřebuje", určitě již si koupil něco podobně nesmyslně předraženého od Apple.

Nehledě na to, že je docela jisté, co bude s iPhone spolupracovat lépe. Leda k tomu Microsoftímu zázraku pořídit ještě jejich Mikrosoftí telefon, a popřát hodně štěstí ...
:-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že MS HW má vcelku velmi dobrou pověst. Myši, joysticky, ale konec konců i konzole...

Pokud vím, Apple podobný produkt nenabízí - nemá 2v1. Když se to tak vezme, nikdo nic podobného nenabízí, protože se všichni ostatní výrobci 2v1 drží 16:9 displejů a dotyková pera jsou vzácnost.

Ale cenotvorba, kdy za každé další (vynuceně postupné) vylepšení zaplatíte 200 dolarů, je vskutku úžasná, to uznávám.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft splnil co slíbil. Diskrétní GPU tam má, to že je k ničemu je věc druhá :-). Asi to ale smysl má. Neznalí zákazníci si rádi těch 200 babek připlatí za něco jako lepšího a kdo se vyzná, veme si model bez grafiky. Alespoň LZE zvolit model bez grafiky, takže Vám tu grafiku Microsoft nenutí. Mnohem horší jsou klasičtí velcí výrobci notebooků, kteří vám notebook se 4 jádrem i7 bez dedikované grafiky neprodají. To je teprve hovadstvo i když za tu grafiku nechtějí tolik jako MS. Ještě že funguje optimus, většině lidem to na dedikovanou grafiku ještě nikdy ani nepřepnulo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

''Vám tu grafiku Microsoft nenutí. Mnohem horší jsou klasičtí velcí výrobci notebooků, kteří vám notebook se 4 jádrem i7 bez dedikované grafiky neprodají''

no kdyz mrknes do toho konfiguratoru zjistis ze ani microsoft nam i7 bez dgpu neproda (:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je to krasny kus HW, ale mne by zajimalo, kdo mam byt cilovka tohoto produktu. Podle mne korporatni sfera (manazersky level, kde se na penize moc hledet nebude), par nadsencu, nejaci grafici?
Srovnavat s Applem mi to prijde usmevne uz jen z duvodu, ze nikdo z jablickaru, ktere znam, by si to stejne nekoupil. Skutecnost, ze na tom pojedou Widle je konecna.

Kazde takove "ultra" hybridni reseni musi byt zalozena na hodne kompromisech. Co se tyce displaye jako tabletu.. dostal mne kamarad, ktery mi rika, ze by si na tom cetl knizky...jenomze vzhledem k hmotnosti tabletu (3/4kg) a jeho velikosti to nebude asi to prave... To jednoduse neni tablet na cesty...ma to malou vydrz (max 3h) a je to prilis velke. Kazdy "obycejny" 8+ palcovy tablet Samsungu s vyssi serie, udela na ceste lepsi sluzbu a to bude stat zlomek ceny. A tak mi zbyvaji grafici...ze by?

Ten zbytek notebooku je hezky, ale zase za "zlomek" teto ceny koupim 13ku Asusu s podobnyma/stejnyma/lepsima parametrama.

A tak mne zase napada...kdo si takovy to hybrid za tutuo cenu z nekoroporatni sfery koupi?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze tvuj kamarad by dal 50k+ za 3/4kilovou megavykonnou placku aby na ni cetl knizky ? myslim ze jsi prave nasel cilovou skupinu :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

:-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Křičíte, jako by vás někdo nutil to kupovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Žalovat se nemá, ale hlásit se to musí :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nekricime, zamyslime se :-))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.