Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Švédští piráti nabídli WikiLeaks přístřeší

Paradox dnešní doby. Děláš bordel? Pohoda. Upozorníš na něco/někoho? Kamaráde, tebe se musíme zbavit! :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale jděte, to bylo přeci vždycky : poslové špatných zpráv jsou po zásluze odměňováni kopancem ... král se dozvěděl ... a posel dostal co mu patřilo. Kopanec je mezinárodně uznávaná platební jednotka ;) (Werich)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle máte těžký. V dnešní době se neválčí jen zbraněmi, ale také informacemi a "veřejným míněním". Takže pokud někdo uveřejní podobná data, dá se to považovat za ekvivalent prohrané bitvy. Z toho ohledu chápu ta obvinění.

Další věc je, pokud se nemýlím, že onen soubor dat - tzv. Afghan War Diary - byl ukraden. Zcela jistě jsou tato data klaifikována jako utajovaná. Myslím, že ve všech státech je zákon o ochraně utajovaných dat. Takový zákon třeba u nás říká, že dostaneš-li se nějakou cestou k utajovaným datům (nebudu tu rozebírat jaké parametry nají utajovaná data a jak je poznat) musíš je odevzdat vybraným státním orgánům. Každopádně s nima nesmíš nijak jinak zacházet nebo je nedejbože šířit. To je pak trestný čin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stát se dost často snaží utajit před lidmi informace, které by tajné být neměly. Viz. třeba ACTA. Co jiného potom zbývá, než ty informace nějak získat a potom zveřejnit?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V dnešní době se neválčí jen zbraněmi, ale také informacemi a "veřejným míněním". Obvykle v teto valce stoji na jedne strane stat a na druhe jeho obcane.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale ani tak nejde o nejaky podelany video, ale o to ze amici delaji v pulce sveta bordel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pulce? Nesmysl ... 70% sveta pokryva ocean a na vetsine oceanu amici bordel nedelaji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, zatím jen v Mexickým zálivu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v případě toho velkého úniku - BP je britská korporace, takže britové nadělali bordel u amerických břehů...... a Škoda v Boleslavi není česká korporace :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

slovo svet je tak obsahle, ze tezko muzes za svet povazovat pouze planetu Zemi...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

moc fandis amikum :o) frantici delaji bordel v africe, briti delaji bordel po celem svete, amici to stejne a rusy a cinani jsou nas*ani, ze amici uz udelali bordel a oni ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze se toho pripadu chytaj lidi jen proto, aby se zviditelnili..Nepredpokladam, ze nekdo pujde po serveru, ktery cosi zverejnil, ale pujdou po tech, ktery dostali ven tajne informace. Kdyz uz je to venku, udela se medialni bububu, aby to vypadalo, ale ve skutecnosti budou resit, co s lidma, kteri ty informace vynesli ven.
A chte nechte, jsou to veci tykajici se valky, a to uz zavani vlastizradou ci necim podobnym, takze holt dotycni musi pocitat s pekne ostrym trestem, a jsou li to vojaci, tak muzou bejt radi, ze je rovnou nepostavej ke zdi - v dobach nedavno minulych se to tak delalo, rekl bych napric politickym spektrem a napric rezimy..
Ale dneska si to uz asi nikdo bohuzel netroufne, takze z nich naopak spis budou hrdinove...
Jinak je to tak, jak uz nekdo psal - napriklad Arabove velice dobre umej vyuzit verejne mineni, a dokazou z vojensky prohrane bitvy udelat bitvu medialne vyhranou, coz ma nesrovnatelne vetsi cenu. Nakonec americanum valku ve Vietnamu take "prohrali" vlastni lide - vlastni verejne mineni. Samozrejme mohutne podporovane penezma a zkusenostma lidi z SSSR a spol.
Oni se tim ostatne ani netajili, vsak z tech koncin pochazi slovni spojeni "uzitecny idiot".
Takze vzhledem k tomu bych ty lidi fakt postavil pred zed...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže lepší by podle tebe bylo, kdyby média v 60. letech lezla vládě do řiti. Válka se tak dala vyhrát - při vyvraždění ještě několika miliónů Vietnamců.
Jsou války, které sice lze vyhrát, ale za cenu, kterou lze ve slušné společnosti těžko obhájit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No koukam, ze o tom hodne vis...
Samozrejme muzes mit nazor, ze ti komunisti byli ti hodni, nakonec i u nas to tu za komancu jenom vzkvetalo, osobni svobody na maximalni urovni a podobne...
Btw kdo se o vec malicko zajima tak vi, ze americani vojensky tu valku vyhrali, akorat ze na zaklade "hlasu lidu" se v podstate v okamziku vitezstvi stahli, komunisti nedodrzeli dohody, ktere byly pred stazenim uzavreny a bylo vymalovano...
Mimochodem - pokud by napriklad teoreticky v roce 68 sem americani vlitli jako reakci na okupaci rusakama(plus zbytek statu) a zahnali je zpet i za cenu lokalni valky, myslim, ze bychom jim dneska byli vsichni pomerne vdecni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkej, až se v rámci "boje proti terorismu a dětské pornografii" těm mocným podaří upravit internet k obrazu svému. Možná si na svobodu za komárů ještě (někde tajně) vzpomeneš. Nebude to trvat tak dlouho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady nejde o to, jestli je internet svobodny nebo ne...Driv kdyz nekde neco uteklo, tak se to proste otisklo, dneska se to otiskne vetsinou taky, a jeste se to rozsiri na netu, no kde uz jinde, ze jo...Tahle kauza VUBEC neni o svobode internetu, jak rikam, jenom si na tom nekdo hreje politickou polivcicku.
Tahle kauza je o tom, jestli vojak muze/nemuze pustit do sveta udaje, ktere podlehaji vojenskemu tajemstvi.Ja tvrdim, ze nemuze, minimalne proto, ze sam jeden clovek neni schopny v takovem pripade domyslet nasledky, a take proto, ze se jedna proste o vlastizradu, at uz byly jeho pohnutky jakkoliv uslechtile...Za valky za takoveto veci byla okamzite kulka, ci provaz...Coz povazu za jedine spravne reseni vlastizrady...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Len je tu jeden velky problem. Vsetci sa zaoberaju tym kdo udaje ukradol a nemali by sa v tej "demokratickej" amerike zaoberat nahodou tym co v tych dokumentoch a videach je?Tato kauza by mala byt o tom co mozu robit vojaci vo vojne ,alebo mozu robit vseko?A zda sa mi, ze Amerika nikdy nevyhlasila vojnu afganistanu.
Keby sem v 68 vtrhli americania a vyhnali rusov tak by sem mohli rusi hodit par atomovych bomb a komu by zalezalo ci tu zomrie par milionov ludi.A neprisli sem preto ze si nas po vojne rozdelili a my sme patrili rusom.
Preco sa vlastne amici trepali do vietnamu? Aby tam zachranili demokraciu? Preco boli v Iraku?Mali tam svoje financne zaujmy.
Nasa kultura je inaksia a nemali by sme ju nasilim vnucuvot druhym ludom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc se bojovalo ve Vietnamu? Protoze se tam na lidech pachalo to co u nas po 48 ale asi tak s 10000× vetsima obetma. Lidi se ztraceli a mizeli v nucenych taborech. Tolik povrazdenych lidi, mnoho zlikvidovanych vesnic. No hadejte kdo za to mohl, Severovietnamsti komuniste kteri se chteli nasilne (vojenskou silou) spojit s jiznim Vietnamem (nekomunistickym) [toto se nam za socializmu ve skole nereklo] V 64 valka probihala jeste v pohode a ze USA v 67 navrhoval mir kterymu se komousi vysmaly. Ze se to v 68 tak zvrhlo je otazka jina. Mir nastal v 73 aby ho severovietnamsti komousi nasledne porusily za nepritomnosti vojaku USA. K sjednoceni vojenskou silou nakonec stejne v 76 doslo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, ale obavam se, ze to je hazeni perel svinim - ja jsem na to radsi ani nereagoval, stejne se dozvis, ze to bud neni pravda, a nebo ze to bylo vsechno jinak a ze jses hnusnej imperialista:-)
Ale zase jsem rad, ze jeste existuji lide, kteri si informace umi sehnat a nepapouskujou jenom to, co jim komunisti nasypali do hlavy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vietnam byl nejspíš asi ještě o "demokracii" ale Iraq a Afganistan už pochybuju a zde beru že jakýkoliv videa, který ukazují že US nemůže dělat vše je dobře. Stačí se podívat na seriál Generation Kill, kde někdy jsou některý věci na zamyšlení a bohužel asi i dost pravdivý.
A média jsou dnes nejsilnější zbraň pomalu už.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a nejhorší je, když si lidi vytvářejí názory na dění ve světě na základě filmů a seriálů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vietnam o žádné demokracii nebyl, byla to jen taktika zadržování komunismu. V podstatě klasický scénář studené války, aby žádná strana nezískala převahu. V rámci této taktiky US bez problémů udržovali u moci různé diktatury (viz jižní a střední Amerika), jediný cíl byl, aby to nebyli spojenci Rusů. Občas se to nepovedlo. Právě ve Vietnamu byla místní vláda zkorumpovaná a bez podpory lidí, jihovietnamská armáda pak sama boje neschopná. Po odchodu Američanů už za ten stát neměl kdo bojovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano protoze agresor nejdriv nazbroji a pak tahne do boje, napadeny bez cizi pomoci tim padem nema sanci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Což ale v tomto případě neplatí, protože hned od rozdělení obě strany další konflikt očekávaly. Americká pomoc byla minimálně stejně tak štědrá jako ta ruská. Jen se z ní díky korupci asi hodně ztratilo :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ak si niekdo mysli, ze mam rad komunistov tak sa velmi myli.Akurat tvrdim, ze velmoci (ci uz Rusi, Americania a pod.)vobec nehladia na demokraciu, ale tvrdo si idu za svojim mocenskym cielom.A presadzuju ho aj nasilnou cestou ked inej neni.Demokraciou to len zastituju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jasně bylo to o "demokracii" zvlast ty chemicky latky (Agent orange) nahazeny do vietnamu to obrovske mnozstvi bomb, vybombardovaná severovietnamská města .. Jestliže jsem nucen opustit bojiště a nepřítel obsadí celé území tak tomu asi těžko můžu říkat jinak než debakl. Mimochodem co to je za myšlení, vládnou tam komunisti, tak můžu zabíjet lidi? Pokud vim vietnamsky konflikt vznikl jako původně koloniální válka kterou prohrála francie. A jen tak mimochodem k sjednocení vietnamu mohlo dojít mírovou cestou, kdyby jizní vietnam neodmítl celovietnamské volby (které by v té době znamenaly volební vítězství komunistů)....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ono v tom nekomunistickym jiznim Vietnamu tesne pred valkou nebylo zase tak o moc lepsi, vladl tam katolicky diktator Ngo Dinh Diem, tvrde perzekuoval vetsinove buddhisty i svet politicke odpurce, to vyustilo v roce 1963 v zabiti 9 mnichu kvuli vyveseni nabozenskych vlajek, jako demonstaci se kvuli tomu verejne pred novinarema upalil mnich Thích Quang Duc, ta fotka pak obletela cely svet

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne muj nazor. Jenze v 68 tu na nas byla spachana vlastizrada, kdy jsme do sveta hlasaly ze rusove jsou k nam pozvani.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nepodsouvej mi myšlenky, který nemám. Komunisty pamatuji a jako hodný si je rozhodně nevybavuji. Ale fascinuje mě tvá naivita, kdy v rámci boje proti komančům nedokážeš reálně uvažovat. V roce 68 Američany samozřejmě ani nenapadlo sem vlítnout, protože by z toho nebyla žádná lokální válka, ale jedna velká jaderná. Vděčnost by už neměl kdo projevit :-) Hranice bloků byly pevně daný, lokální války mezi nimi se vedly pouze v zemích třetího světa - Korea, Vietnam, Afrika, Střední Amerika, ne v Evropě. Takže 20. srpna Rusáci jen US oznámili, že si jdou k nám udělat pořádek a US to vzali na vědomí.
Ve Vietnamu k žádnýmu vítězství blízko nebylo - partyzánský boj by tam probíhal léta. Stejně jako dnes v Afghánistánu sice mohli celou zemi vyhladit, ale nedokázali nad ní udržet kontrolu. Letectvo bombardovalo Severní Vietnam a přinutilo ho k jednání, ale pěchota v Jižním Vietnamu kromě základen nic trvale neovládala.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Plne s Tebou suhlasim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tím se dá souhlasit. Propaganda holt funguje dodnes, tak jak dřív do nás hustili, že jen cccp je ten hodnej a ti zápaďáci ti zlí, tak dnes do nás hustí přesný opak... Vždycky se bavím, když v tv promítají dokumentární válečné filmy USA kde amíci vítězí jak na běžícím páse a americká esa sestřelují svůj pátý severokorejský mig a když se pak člověk podívá na skutečná statistiky z té doby, nestačí se divit...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ikdyž jsem principiálně proti tajnůstkaření a cenzuře, narazil jsem na článek s relevantním důvodem, proč dokumenty neměli být, tak jak byli, zveřejněny
Wikileaks vydal na smrt afghánské protitalibánské vesničany...
http://www.rozhlas.cz/komentare/portal/_zprava/765016

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

prosim te...dle mistnich fans se informace musej zverejnovat, i kdyby milion lidi na to melo chcipnout...s timhle nepochodis :-))
Nehlede na to, ze to urcite stejne byli zradci, a tak si tu smrt zaslouzej :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzes vsemu bezmezne verit... nemas nikde dukaz, ze za to muze Wikileaks, je ti doufam jasne, ze presne takove clanky muzou stejne tak dobre slouzit pouze k ocernovani Wikileaks, ze? Tim nechci rict, ze to automaticky musi byt lez... ale to je prave ta pointa, my to nevime... tak proc sebou hned nechat manipulovat jednim clankem na Ceskem rozhlasu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže když se zveřejní aktuální tajné materiály, obvykle kvůli tomu umírají lidé. Proto jsou totiž ty mateiály tajné.

Páni aktivisté tohle nikdy nepochopí, jim jde vždycky jen o prosazení vlastního postoje bez ohledu na následky. Novináři jsou ještě horší, těm jde jen o prachy - za cenu životů, to je jim fuk, vždyť nejsou jejich...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Wikileaks něco zveřejnily a kvůli tomu zemřel jeden (možná) člověk. To je tedy hrozná tragédie. Ale to, že umírá řádově více civilistů jako "collateral damage" při útocích američanů, to už zřejmě nikoho nevzrušuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A o tom to je.Ma novinar tajit utajene informacie v ktorych su popisane protizakonne cinnosti a zabijanie? A v pripade ze sa to bude dana cinnost znova opakovat a znova pre to zomru dalsi ludia bude tiez spoluvinny (aspon moralne). Alebo ma tie informacie zverejnit aby sa uz nezabijali ludia, aj ked na to doplatia znova iny ludia(mozno aj zivotom).
Vzdy niekdo na nieco doplati, ked niekto iny nieco ziska.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tomu se rika zacarovanej kruh, at udelas co udelas vzdycky to bude spatne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je naivné si myslieť, že inak než cez wikileak by sa talibanci k podobným materiálom nedostali.

Na smrť odsúdili dedinčanov talibanci, nie wikileaks.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ve finale vetsina lidi nebude verit temhle "konspiracnim teorii" a vse bude pokracovat jako doposud :o)

afganistana/irak/iran neni prvni a posledni terorismus ameriky (vcetne britske ameriky). amici jsou uspesny v tomhle bordelu od konce valky na jejich kontinentu. viz. svetove valky, pearl habrour, vietnam, kambodza, laos, stredni vychod a stavajici valky.

valka je nejlepsi business.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.