Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Tablety už pro AMD nejsou prioritou

Nic v zlom, ale trosku hyperbolicky preceneny vplyv Intelu v tejto teme. Tak ako Intel tak aj AMD mali dost casu nato, aby sa v mobilnom segmente (v tomto pripade tablety, convertible..) presadili. Drvivu vacsinu trhu drzi dlhodobo ARM a AMD a Intel situaciu podcenili hned v zaciatkoch. Takze v segmente tabletov je pre AMD (ako aj pre Intel) konkurenciou ARM. Aj v case AMD Temash bolo tabletov s tymto CPU ako safranu (ak vobec nejake boli).

Ak by vyrobcovia tabletov a najma zakaznici skutocne "tuzili" v zaciatkoch po tabletoch s x86 AMD alebo Intel tak by ich odzaciatku kupovali, svoj vplyv na situacii nese najma Google s androidom a pociatocna neschopnost MS prinies mobilny dotykovy OS, MS tiez spinkal a teraz dotahuje co moze.

A to, ze aktualne Intel ponuka svoje tabletove procesory za cenu na urovni/pod urovnou nakladov, lebo je absolutny novacik s podielom nula nula nic neznamena likvidaciu konkurencie, ale len snahu sa dostat na obsadeny trh. A ani Intel to nema iste. A ak by mu to vyslo a realne presadil x86 v tabletoch a zvysil ich podiel tak v buducnosti by z toho mohlo tazit aj AMD v zmysle, ze Intel AMD vyslapal chodnicek:) A mozno prave toto si uvedomuje aj AMD (necha to na Inteli), a prave preto teraz stahuje chvost a voli taktiku vyckavania:)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

1 miliarda utopenych dolarov rocne hovori samo za seba
aj tak, ak zacne vydavat Intel svoje tablety, zazracne ich minimalne nejaky ten cas zacnu vsetci vydavatelia hw ponukat(tj cast utopenej miliardy dolarov rocne ;) ), narozdiel od AMD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vytrhavas veci z kontextu a nepozeras sa nato komplexne ;) Opakujem, situaciu okolo x86 v tabletoch podcenili vsetci, ako AMD tak Intel aj MS. Ak ma dnes niekto realne sancu to zmenit tak je to Intel v doprovode s MS a opakujem, ze ak zvratia podiel v prospech x86 (alebo aspon dorovnaju ARM) tak z toho moze v buducnosti tazit aj AMD.

Dalsia vec, nebud naivny, keby AMD malo financne zdroje tak postupuje rovnako ako teraz Intel, lenze zial nema. Ak je firma dlhodobo v cervenych cislach a pobehuje po okraji existencnej priepasti, rozpredava, prepusta atd. tak asi nieco nie je s nou v poriadku (ani nepamatam, kedy bolo AMD celorocne v zisku). A zato nemoze nik iny, len management AMD. Takze teraz hadzat vinu na vsetkych okolo nema zmysel.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

snazis sa mi podsuvat tvoj stereotypny pohlad na cerveneho fanatika(keby AMD malo financne zdroje tak postupuje rovnako ako teraz Intel...), ja to netvrdim, ved koniec koncov AMD vlastnia arabaci - cast ci celu, to je jedno
podstata je ta, ze Intel to robi,topi kvantum papierikov a AMD si zhodnotili ze toto by nemuseli ustat..ja to akceptujem a ty Intel obhajujes :)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Nechcem, aby to vyznelo ako klise, ale nikoho neobhajujem, len sa snazim pozerat na veci objektivne. Lebo myslienkove tantry typu, ze za vsetky problemy AMD moze Intel, Nvidia a prdy ladovych medvedov ma nebavia, je mnoho takych, ktori podlahnu tymto konspiraciam a ziju v bludnej iluzii. A s tymto pohladom sa dost casto stretavam. AMD nie je ziadna charita a akcionari nie su z radu Matky Terezy. AMD je firma ako kazda ina.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A co ze AMD vlastnia arabasi ? Akoze teraz daju nejaku tu ropnu miliardu aby AMD zasa nejaku dobu zilo a par vernych fanboys boli znovu nadseny ? Skor naopak to su pragmaticky obchodnici. Daju pociatocnu investiciu a potom firma sa musi ozdravit a zacat byt samostatne vynosna a prinasat zisk. A toto AMD nerobi, respektive jeho management a ten jediny je za to zodpovedny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Si děláte kozy. Intel se odjakživa s nikým nedělí. Jen úplně naivní člověk může věřit, že těžce dobytý trh na tabletech bude ochoten s někým sdílet. U AMD nejsou pitomci a už mají s Intelem své zkušenosti a tak zařadily s X86 zpátečku. AMD má možná jedinou šanci v tom že by vyráběl ARM CPU se svým grafickým jádrem a pomáhalo držet pozice ARMu proti Intelu.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Rozumny nazor s ktorym sa neda len suhlasit. Intel robi v podstate to iste co robil MS s prvym Xboxom ked sa snazil dostat na konzolovy trh.Smutne je len ze AMD proste ziaden spickovy produkt momentalne nema, teda aspon v CPU a len paberkuje a lepi to ako sa to da pripadne to dorovnava nizkou cenou.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Rajnoha: když něko dodává SOC skoro zadarmo a tratí na tom miliardu USD ročně, tak to není snaha se prosadit, ale čistočisté monopolní a dumpingové jednání. Pokud prodáváš něco za výrazně nižší cenu než konkurence, tak je zcela jisté že se prosadíš a tvoje konkurence bude řešit propad prodejů. 40-ti násobný nárůst "prodejů" Atomů tomu zcela jasně napovídá

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rozumies pisanemu textu? Monopolne postavenie? Ak ma Intel podiel v tabletoch nie v jednotkach percent, ale v promile? O akom monopole hovoris? Nizke ceny pri vstupe na obsadeny trh sa za dumping a zneuzivanie monopolneho postavenia nepovazuju, lebo ziadne monopolne postavenie v zaciatku neexistuje.

Ina situacia by bola neskor, ak by hypoteticky Intel obsadil vacsinu trhu a stale dodaval svoje SoC za ceny na urovni/pod nakladmi. Vtedy by sa jednalo o zneuzivanie monopolneho postavenia.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Intel to dotuje odkud? Od tam kde ma monopolni postaveni a to je x86 procesorovy trh.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nema v x86 monopol. Pravdou je, ze keby Intel chcel tak ho ma do roka. Znizi ceny vsetkych CPU co si vzhladom na marze moze dovolit a tym definitivne odstavi AMD v x86. To by bolo zneuzivanie postavenia a Intel si to uvedomuje. Ale snaha o vstup na obsadeni trh je nieco ine, aj ked spociatku dotovana z inych segmentov. Nezabudaj, ze aj AMD CPU divizia je v strate a nad vodou to drzia APU/GPU. Z totho pohladu aj AMD dotuje jeden segment druhym a dokonca ani nie pri vstupe na trh. Tento postup nie je nic vynimocne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Copypaste z minula

Hele, ono to tady v tom antyYntel revu asi zanikne, ale potreboval bych neco vysvetlit.

1) Pokud intel proda za ctvrtleti 1/4 z tech 40 milionu atomu, a trati na tom $1mld/quarter, "dotuje" kazdy kus castkou $100. To jsou vyrobni naklady tak i3, natoz Atomu. To je ale spekulace. Pokud nyni intel trati na prodeji pouhych nekolika milionu Atomu miliardu, je to ztrata nekolika set dolaru na kus. To je pomalu cena i7.
To je divne, ne? Hmm, jestli ono se ve skutecnosti nejedna ne o dotaci, ale o ztratu projektu, ktera zahrunje vyvoj treba pet let dozadu... Cili neco uplne jineho, nez je dotace.

2) Kolik procent trhu ziska intel s temi hypotetickymi 40ti miliony? Protoze jen pro rok 2014 se prodalo jeden a pul zkurvene miliardy zarizeni typu tablet a smartphone an bazi ARM. Takze to uz neni nejaka snaha o likvidaci konkurence, ale zoufala snaha intelu, kteremu tezce ujel vlak, vubec nejak zacit.

Se tu laskave proberte, rudokozci...

http://wikibon.org/wiki/v/Intel_Nightmare_Worsens_with_Wearable_Devices_...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem Cotije, kde jsi ziskal informaci, ze intel prodava nebo hodla prodavat Atomy za vyrazne nizsi ceny nez konkurence a jakou konkurenci mas na mysli?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych doplnil, pro korektnost diskuse, že to není miliarda dolarů ročně, ale miliarda dolarů jen za poslední kvartál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zde narážíme na moc peněz - pokud by se Intel rozhodl prorazit v prodávání ramínek na šaty, tak prorazí. Bez ohledu na to, zda by jeho ramínka přinesla kromě dotované ceny jiné pozitivum pro zákazníka.

V čistě kapitalistické společnosti právě tento aspekt vede k monopolnímu postavení na trhu - pokud chceš a máš peníze, tak to prostě bude. Osobně bych za takové chování pokuty neuděloval, ale táhlo by se to ruku v ruce se závazkem, že bude prodávat ne-horší produkt za stejné peníze v kvantitách požadovaných objednávkami po dalších 20 let. To by mohlo trochu odradit od takovýchto likvidačních kroků pro konkurenci. (nejen AMD, ale i ARM)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ak ma firma dlhodobo existovat a rozvijat sa tak potrebuje zisk. Zo zisku je plateny aj jej buduci vyvoj. Ak by Intel nemal primerane marze tak by si nikdy nemohol dovolit vyvoj novych technologii. Len prestupy na nizsie vyrobne procesy stoja desiatky miliard USD. Cielom firmy je zisk, len vdaka nemu moze prezit, rozvijat sa a posuvat dalej. To je jedina cesta, inak sme mohli vsetci ostat na stromoch.

Kapitalizmus nevedie k monopolom v kazdom segmente, vedie len k monopolu financnemu. V inych segmentoch mas stale na vyber, vzdy pride na trh niekto iny s niecim inym a nikto nikoho so zbranou v ruke nenuti si nieco kupit. A aj keby mala firma monopol tak si nemoze dovolit ho extremne zneuzivat pokial nejde o energie a zradlo (teda existencne veci), jednoducho by to ludia prestali kupovat a firma by skor alebo neskor zanikla. V konecnom dosledku vzdy rozhodne trh a cim menej sa don zasahuje tym to je z dlhodobeho hladiska lepsie. Vsetky deformacie v podobe obmedzeni, regulacii, pokut alebo na druhej strane dotacii, subvencii, danovych ulav len trh deformuju. Ber to ako ekonomicku "evoluciu", skratka silnejsi prezije a ide sa dalej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto je velmi zapeklite. Aj ked by sa mi to pacilo kapitalizmus a volny trh nieje samospasny. Aj pri idealnom volnom trhu by ti nastala situacia kedy by jedna spolocnost sa zacala spravat monopolne, alebo co je este horsie, viacere celne spolocnosti by sa dohdli na karteli. Hlavne je to nebezbecne v segmentoch kde su velke vstupne naklady a tym padom mala spolocnost proste nema ani ako vstupit na trh a konkurovat. Inak povedane v takom pripade to proste volny trh uz nevyriesi a preto je potrebny aj nejaky kontrolny organ. Problem ale nastava ked kontrolny organ si zrazu zmysli ze je nieco viac a zacne riadit, ehm napriklad taka blba EU, vlady a statne organy ze ano. To uz potom ide do.....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zapeklite to je, lebo ludia a ich povahy, suvisi to s moralkou, etikou.. Nikto nehovori, ze nemaju existovat mantinely odtial-potial, kapitalizmus nie je anarchia na styl divociny. Stat by sa mal starat o to, aby vytvoril co najlepsie podmienky pre rozvoj ako ludi tak firiem a stanovit mantinely tak, aby sa to nemohlo "zvrtnut". Preto ani kapitalizmus v cirej forme neexistuje (len v teorii). Na druhej strane mas totalitne systemy, ktore maju monopol na vsetko, dokonca vynuteny a nie vznikuty prirodzdnym vyvojom.

A v tomto pripade nevidim fakt nic zle na tom, ze si Intel pri snahe vstupit na obsadeny trh (dokonca z pohladu cez OS oligopolny - android a iOS) pomoze zadotovanim z vynosnosti inych produktov a pokusi sa presadit v tabletoch x86. Nevidim na tom nic zle, ak to Intel nepresadi tak to nepresadi nikto a ostane nam tu "monopol" ARMu v tabletoch (aj ked nie v rukach jednej firmy).

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Oligopolný Android a iOS :-)) Panenko skákavá a co jsou Windows. Ne nadarmo se říká PC světu Wintel.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ty panenko skakava, rec je o tabletoch a tam ma z pohladu OS android a iOS oligopol:)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Podívej, když už se tu tak snažíš obhajovat dotování produktů, tak si alespoň přiznej, co k němu Intel vedlo.

V Intelu nejsou blbí. Oni nechtějí prorazit na ultramobilní trh, oni z něj chtějí mít solidní zisky. V ideálním případě zisky Intelovských standardů. Přiznejme si, že něco takového je naprosto nereálné, dokud bude na trhu solidní konkurence. Neboli Intel se rozhodl dotováním cen tuto konkurenci zničit. Nic jiného by pro něj nedávalo smysl. A přestup významných hráčů na jeho stranu naznačuje všeobecné povědomí, že mu v tom nemá kdo zabránit.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zachadzas do extremov, preco znicit? Staci si aspon ukrojit z podielu na trhu nejaku cast, ktora pri milionovych predajoch zabezpeci zisky. Aj ked sa Intelu v tomto segmente (tablety, convertible) podari presadit x86 tak to neznamena, ze znici ARM, ak dosiahne nejaky tretinovy podiel v najblizsich rokoch tak to bude uspech.

Alebo si to predsavujes tak, ze pride zly Intel, ktory bude dotovat x86 Atomy dovtedy kym nevytlaci ARM uplne? Nato nema ani Intel.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to shrneme ještě jednou:
1. Pokud Intel prodává za stejnou či nižší cenu, jako se prodávají ARM produkty, tak si nevydělá vůbec nic. Naopak je ve ztrátě.
2. Jde o sektor, kde prodává nižší cena.

Suma sumárum, dokud bude ARM ve značných přebytcích na trhu, tak si Intel nevydělá. Intel nechce podíl na prodejích, on chce zisk. Takže ARM musí ze hry, jinak by bylo počínání Intelu naprosto pošetilé.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, toto tvrdím v příspěvku pod článkem. Intel díky „dotování“ prodá 40× víc tabletových Atomů než v roce 2012

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel nema prostredky na to, aby mohl vyradit byt i jen jednoho z hlavnich vyrobcu SoC, natoz Arm, ktery pro vsechny dodava licence na jadra, tomu intelu, nvidii a amd vcetne.
Pochop konecne to co je zrejme kazdemu soudnemu cloveku se zakladni skolou, 40milionu Atomu je v celkovem objemu prd.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Další absolvent VUMLu? V čistě kapitalistickém prostředí PRÁVĚ PROTO NEMŮŽE DLOUHODOBĚ MONOPOL N_I_K_D_Y vydržet. Že je Intel chráněn minimálně patenty když ne ničím jiným, tak na trh nemůže vstoupit konkurence. Ve skutečnosti jsou na pozadí strategické zájmy a vláda bude AMD držet i kdyby to měla sama dotovat, protože alespoň dva výrobci mikroprocesorů pro vládu a armádu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nás teda nic takovýhohle na ekně neučili, naopak nám natvrdo řekli, že monopol vzniknout může a pokud vznikne, tak to většinou vyžaduje státní zásahy (pravda, VŠE to nebylo, to připouštím, ale úvod jsme vedle přednášek jeli podle té zelené učebnice od Holmana, kdyby to někoho zajímalo).

To, že by se monopol nikdy stát nemohl, kdybychom jenom měli skutečný ryzí kapitalismus, mi zní jako ideologická kravina. Něco, co nemá logický/empirický základ, ale je motivováno toliko potřebou potvrdit nějaký požadovaný axiom. Možná se to říká někde v nějakým thinktanku, CEPu nebo na nějakým blogu, ale v normální ekonomické škole bych spíš řekl že ne...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Hahaha, jistě, ve Třetí říši taky ve školách všem říkali pravdu o celým režimu, co za tím vším ve skutečnosti stálo (pár egocentrických magorů co si žilo jak prasata v žitě zatímco rozvraceli polovinu Evropy, další co se vezli, obyčejní lidi a otroci). Absolvent se fakt nezapře.

Státní zásahy celý monopol UMOŽŇUJÍ a UDRŽUJÍ. Ale jistě, určitě mi povykládáte, jak monopol na GSM pásma vlastně pomáhá konkurenci, jak privatizace telekomu byla hrozná chyba, protože by to teď bylo mnohem lepší atd. Vůbec, apokalypsa, krev poteče po ulicích, místo potravin budou samý tyhlety herny, bary a butiky a na stole musí mít člověk pět různých telefonů aby si zavolal :-D Kampak to povede když režim nebude zajišťovat všechno :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

nastesti podobnych psychopatu je ve spolecnosti +- 10%

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mozno trochu iny pohlad, ale mas tam zastupenie aj svojho pohladu. Ale bol by som rad keby si to pozorne pozries bez toho aby si to vopred odsudil :) https://www.youtube.com/watch?v=IVUz6uUi9AU Mozno sa na niektore veci zacnes pozerat inak. Je to trochu zprofanovana "znacka" zeitgeist, ale o nu vobec neide. No flame please :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Videl snad nekdy nekdo tablet s CPU od AMD? Uprimne, doted jsem netusil, ze nejake CPU, ktere by mohlo konkurovat baytrailu neexistuje (ani u ARM, natoz AMD) .... no a neverim tomu stale:o) Je clanek hoax nebo fakt AMD neco pro tablety ma???

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pár jich bylo, ale nic od velkého výrobce nebo široce prodávaného. Například Mullins se dostal do tohohle: http://liliputing.com/2014/10/bungbungame-photon2-tablet-is-one-of-the-f...

Ale obecně lze bohužel říct, že se v tabletech neujali, takže vykašlat se na to je asi správná volba. I když ty čipy se pak třeba prodávají v noteboocích.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To vůbec nevypadá špatně. A jak tam někdo píše, v Passmark 3,7x rychlejší, než Atom Z3740. No, neujaly se, nebudou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem byl skoro smířený, že Mullins v tabletu nikdy neuvidím, takže díky za odkaz. Škoda, že k nám se to nedostane, pokud bych kupoval Windowsový tablet, tak tenhle by se mi líbil, v podstatě má přesně parametry, které by mi vyhovovaly. I když cena není lidová, což bude asi mimo jiné způsobeno tím, že ten Mullins není dotovaný :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.