Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Taiwanská vláda by měla pomoci DRAM výrobcům

Elpida 4,8GHz XDR DRAM

Mezi výrobci DRAM pamětí to vře, nízké ceny je staví do nelehké situace, kdy se jich stále více objevuje v pozici dlužníka. Podle odborníků za to mohou i taiwanští výrobci, kteří na trh vrhnuli mnoho čipů, čímž stlačili marže na naprosté minimum. Nyní se spekuluje, že by taiwanská vláda měla těmto firmám nějak pomoci, protože cena, která jim pomohla si vydobýt svou pozici na trhu, je nyní zabíjí, když největší konkurent, korejský Samsung, je schopen stále produkovat za ceny výhodnější. Podpora korejské vlády pro nejednu firmu je věc podléhající veřejnému tajemství, zvláště když se jedná o vývoz a moderní technologie.

Stále častěji se také píše o tom, že je na spadnutí sňatek japonské Elpidy a taiwanského PSC (Powerchip Semiconductor Corporation). Šéf firmy Elpida byl nedávno na Taiwanu a prohlásil, že spolupráci s PSC budou nadále rozvíjet, především pak v jejich joint venture společnosti Rexchip Electronics. Jdou řeči o tom, že by samotná taiwanská vláda měla vstoupit do jednání mezi Elpidou a PSC a aktivně tomuto sloučení napomoci. Ve hře je rovněž ProMOS, kde ale v květnu koupil 8 % Micron, takže jeho splynutí s Elpidou by nebylo tak hladké, nikoli však nemožné.

Podle údajů Gartner Dataquest trh s DRAM ve třetím kvartálu tohoto roku ovládal Samsung s 29,4 %, když Hynix získal 18,9 % trhu a Elpida 14,6 %. PSC si pohoršila o šest procentuálních bodů a patří jí už pouze čtyři.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Taiwanská vláda by měla pomoci DRAM výrobcům

Pondělí, 24 Listopad 2008 - 14:33 | Anonym | ad výad výpalé: jen ať se ozvou i další, současný...
Pondělí, 24 Listopad 2008 - 14:25 | Vojtech Julina | Jsem též pro obě témata.
Pondělí, 24 Listopad 2008 - 13:48 | Anonym | sorry za OT, ale nechteli by jste napsat neco o...

Zobrazit diskusi