Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Takto vypadá Ubuntu 17.10 po přechodu na GNOME

Vanilkové Gnome3 je pravděpodobně nejméně ergonomický window manager co jsem kdy viděl.
- přepnutí aplikace - activities, výběr aplikace
- spuštění aplikace - activities, sidebar dole, zobrazit všechny aplikace, najít v padesáti neseřazených ikonách (pokud nevím jak se to jmenuje a nepoužiju hledání)

Nechápu, proč je to v některých distrech (Fedora, Ubuntu, ...) výchozí, když máme celkem použitelné KDE Plasma, Cinnamon, XFCE a další a nakonec i to Gnome jde snad dostat do překousnutelného stavu.

Že je v aplikacích globální (a často i lokální) menu, že toolbar/záložky jsou nahrazeny tlačítky vedle titulku okna ... budiž, ale je to nezvyk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A me t ozrovna vyhovuje. zejedu mysi do leveho horniho rohu nebo zmacknu Win a vidim oblibeny aplikace, vsechny otevreny okna na plose i dalsi plochy a miniatury oken na nich. Kdyz zacnu psat tak hledam aplikaci pro spusteni. Me to prijde hodne ergonomicky.
V cinnamonu musim do jednoho rohu pro zobrazeni vsech aplikaci a do jinyho pro zobrazeni ploch a ani v jednom z nich nemuzu rovnou spustit novou aplikaci. Ergonomicky dost tragedie.
Jedinej problem gnome 3 vidim v tom ze to pada jako predvolebni preference CSSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K přepínání aplikací je normální používat Alt+Tab a Alt+`

Když hledáš aplikaci, nepotřebuješ vědět, jak se jmenuje. Stačí napsat nějaké slovo související s tou aplikací. Aplikace mají přiřazená klíčová slova, podle kterých se hledají.

Seznam všech aplikací v aktivitách je seřazený abecedně.

Mně zase přijde neergonomické spouštění aplikací z víceúrovňové nabídky nebo přepínání více instancí téže aplikace ikonou s kouskem titulku na liště.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

KDE Plasma taky hodne lidem nesedi, Cinnamon pada, Xfce zadna slava. Ze je Gnome strasne souhlasim. Rad jsem delal v Unity, proto to zrusili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neznám nikoho, komu by cinnamon padal, jak v noťasech, tak na desktopech. Od řady 17 sem neviděl cinnamon padnout ani jednou... PS: mám na mysli přímo v Linux Mintu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Linux Mint 18.

Jinak Mint 17 byl v pohode, ale od 18 je to dokurvene. Stejne je to nakonec v Ubuntu. 14.04 OK, ale 16.04 pokurvene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím. Mám Mint 18 na čtyřech kompech a problém s tím nemám. Ani si nevzpomínám jestli se mi někdy opravdu jen tak z ničeho nic restartoval Cinnamon. A to na jednom prehistorickém Macbooku běží jen s 1,5 GB RAM a to si z toho bere ještě grafika (je fakt, že to už je dost málo RAM na takový desktop).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>> Xfce zadna slava

nekdo kdo slinta nad dlazdickama ve W10 to tak mozna vnima, ale je to presne naopak, Xfce je klasicke pohodove old-school prostredi ktere by si zaslouzilo slavu nejvetsi ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

presne:) pouzivam. Jeste je dobry blackbox

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používal jsem roky XFCE a KDE. Teď jak vznikl ten šum kolem Gnome diky Ubuntu, tak jsem mu v Archu dal šanci. No nikdy mi systém nefungoval tak skvěle - to indexování, rychlost, stabilita a jednoduchost. Ty klávesové zkratky jako je shift+print screen a ta prace se dvěma monitory (ono si to pamatuje konkrétní monitor jak je nastavený, jak je uspořádány a dokonce i když si nějak rozhazim aplikace, odpojím monitory, jsem jen na notebooku a pak je zase připojím, tak mi to umí vratit kde byly.
Mám na 3 SSD desetitisíce souborů a v jednom souboru (pdf, odt....) konkrétní slovo - zmáčknu super, napíšu to slovo a za méně než vteřinu mi to najde ten soubor. Má to skvělé GUI na všechno když je potřeba, ať už touchpad nebo tiskárny.

Zkrátka jsem takhle moc ještě spokojený nebyl. Musel jsem si jen zvyknout na některé věci, jako je neminimalizovat okno tlacitkem, ale kliknout pravým na záhlaví, držet a sjet plynule o kousek níž. Nemyslím kliknout pravým a pak levým na minimalizovat. Stačí jen najet kurzorem na titulek, podržet pravé tlačítko a udělat pohyb dolů. Je to po chvilce zvyku rychlejší než hledat tlačítko.
Systray vlastně nepotrebuju, protože pokud mi nějaký program něco chce, bude vedle hodin tečka nebo na lockscreenu informace.

Nikomu neberu co používá, jenom je tech nadavek všude na Gnome tolik, že jsem chtěl přidat i zkušenost spokojeného Gnome uživatele. Má jinou filozofii, na kterou když si člověk zvykne, nabídne unikátní způsob jak ovládat počítač.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klasické minimalizační tlačítko se dá přidat. Stačí použít GNOME Tweak Tool.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.