Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Takty mobilního Turingu mohou být až poloviční oproti desktopu

Notebook neni na hry.

Jinak je to pochopitelne, protoze Turing hodne topi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky nerozumím tomu, že si někdo kupuje notebook na hry. Nicméně, takových lidí je spousta, proto herní notebooky existují, no...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak herní NTB často není tak úplně notebook jak si jej dnes představujeme. často jde spíše o přenositelné PC. Hráči si jej kupují proto, že jej mohou vzít sebou třeba na herní na párty.

Kdo za mladých let tahal ke kamarádovi svůj brutálně přetaktovaný Tualatin (chlazený asi kilem mědi s vrtulníkem :-) ) v toweru vážícím celkem asi 20kg ví o čem mluvím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Okolo micro ATX desky se dá poskládat relativně malý, ale plnohodnotný herní počítač. Pak je jen problém, kam nacpat monitor. Ale na herní párty si stejně budu brát cestovní tašku nebo baťoh plný jídla a chlastu, ne :-D
Pokud teda nepojedu autem, čímž potřeba notebooku odpadá úplně.

Nevím, jak se tu zachází s odkazy v příspěvku, ale dobrý příklad může být https://www.pcgamesn.com/wp-content/uploads/2018/07/Mini-mini-PC.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no záleží co si člověk představí pod názvem herní notebook a plnohodnotné herní PC

https://www.mall.cz/notebooky/dell-alienware-17-r5-n-aw17-r5-n2-901

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, pěkné. Ale těch 89 999,-... Ona ta přenositelnost stojí v takovém případě třeba 30 000 Kč. To je pro 99,9% lidí poněkud moc za schopnost pohodlnějšího přenesení od zásuvky k zásuvce. Takový stroj přináší odpovídající hodnotu jen za velmi specifických okolností. Například soutěžní využití.

Každopádně bych při nákupu herního notebooku doporučil dlouhou úvahu, jestli mi ta cena přináší odpovídající hodnotu. Spousta lidí si kupuje herní notebooky kvůli módě, a mimo domov jim slouží jen jako prohlížeč internetu.

update:
Za takovou cenu se dá koupit stolní PC s 4 GHz / 5 GHz CPU, 500GB NVME + 3TB HDD a velmi, ale velmi drahou RTX 2080 Ti. Takže jsme zase u prémiové ceny za mobilitu, která přináší hodnotu jen zřídka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

svojho casu som kupoval herny NB a skoncil som na tomto

https://www.laptopmag.com/reviews/laptops/hp-pavilion-hdx-entertainment-...

Keby toto existovalo dnes s modernimi suciastkami tak nevaham a kupujem zas. Momentalne mam problem s miestom na nejake velke PC ktore by vyslo lacnejsie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Momentalne mam problem s miestom na nejake velke PC ktore by vyslo lacnejsie."
Tak pokud nepouzivas u Notase externi klavesnici, tak asi jo. Jinak male mATX nebo extremnejsi miniITX buildy tohle celkem dobre resi. Ja mam taky mATX build s 8C Rizkem z duvodu setreni mista a funguje to dobre.
Drive jsem mel taky tendence mit "power notebook", ale dneska uz bych do toho nesel. Notebook je pro mne lehka, prenosna, mala a dostatecne vykona vec pro bezne veci. Desktop zase pro "power" pouziti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

TUring topí podobně jako Pascal se stejným výkonem a i Pascal v notebooku je taktovaný níže.

Ano u Maxwellu byly samostatné mobilní čipy, možná měly "normální" takty, ale výkonově byly typicky jeden model pod desktopem, 960m byla výkonově možná 950, 970m dosahovala cca výkonu stolní 960 atd.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

potíž Turingu je malá videopaměť, 6-8GB není žádný hit, remake RE2 spolehlivě hráče usadí při pokusu naklikat maximální nastavení - nedostatek paměti = pád. RTX 2060 by slušelo 12GB a RTX 2070/80 už 16 zvlášť za ty prachy. 6GB je maximálně na fHD a u nových her ještě s odřenýma ušima.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, herní notebooky.
- Výdrž z baterie na prd, takže to stejně pojede "ze zdi"
- CPU "mobilní verze" s polovičním základním taktem
- Grafika má poloviční takt
- Grafická paměť většinou sdílená nebo pomalá
- RAM většinou LPDDR3 nebo podobná l/imitace plnotučné paměti
- Upgrade? To je nějaké sprosté slovo?
- Astronomická cena

A to se vyplatí!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Notebook s Ryzenem nebo CoffeLakem, tedy recent stroj, nebude mít LPDDR3, bude mít DDR4.

Grafická paměť bude samozřejmě na grafické kartě a to stejného typu jako ve stolní variantě. Tohle minimálně platí pro NV karty, ale RX nebo Vegu jsem v notebooku nezahlídl.

Grafika bude mít vyšší než poloviční takt, hlavně ho ale bude ovlivňovat konstrukce konkrétního stroje a nastavení biosu toho stroje. Takže i když parametrově bude identická karta, chovat se může v každém stroji jinak při stejné zátěži.

Baterii u těch strojů snad nikdo neřeší, takové UPS.

Upgrade? Proč? Většina strojů se postaví a tak zůstane do doby než ho nahradí jiný stroj.

Astronomická cena? To je subjektivní. Pro někoho je to astronomická cena, někdo si notebook za 50-100 tisíc koupí z výplaty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jde o lehkou nadsázku a obecný popis nevýhod notebooků. Ale teď napůl OT: číňanům se podařilo vyrobit desku která více méně podporuje intely 4. 7. a 8. generace. Nic z toho neumí pořádně, ale nějak jim to funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ovšem zda má smysl 225W 545mm² GPU škrtit na 80 wattů, při kterých těžko podá výkon výrazně lepší než 185W GPU seškrcené na 80 wattů, je už otázka"

Myslel jsem, že jsme na IT webu, kde si redakce uvědomuje alespoň základní souvislosti křivky TDP a výkonu. Tak asi ne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka byla, zda čip s TDP 225W seškrcený na 80W má vyšší výkon jak čip 185W seškrcený taky na 80W. Bude tedy nějaký rozdíl mezi mobilními RTX2080 a RTX2070, když obě budou mít TDP 80W ? Teoreticky asi bude, Nvidia tu RTX2070 přiškrtí ještě víc, aby tam ten rozdíl byl a byla tím i ospravedlněna rozdílnost v cenách. V reálu to ale notebook neuchladí a bude to víceméně plichta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Docela paradox, protože právě kvůli tomu, jak křivky vypadají, je to zbytečné. Podtaktování přináší výrazné zvýšení energetické efektivity, pokud je výchozím taktem hodnota, při které je čip nad svým energetickým optimem (tzn. takty má nastavené co nejvýš bez ohledu na poměr spotřeba / výkon i spotřebu jako takovou). Pak podtaktování o jednotky procent přináší pokles spotřeby o desítky procent, což je v mobilním segmentu výhodné.

Zde ale máme situaci, kdy je čip v energetickém optimu, ale TDP je stále příliš vysoké, takže musí být snižováno dále, i když už závislost není příliš strmá - vždyť je to z taktů i TDP krásně vidět: Podtaktování o 51,5 % přináší snížení spotřeby o 64,4 %. To už nejsou jednotky procent taktů za desítky procent TDP, ale už se pohybujeme po části křivky, kde je závislost téměř 1:1, zkrátka co ztrácím na taktu, to ztrácím na TDP.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

RTX 2080 má 2944SP zatímco RTX 2070 má méně 2304SP. Vyšší efektivita bude vždy na straně "většího" čipu na nižších taktech i pokud srovnáte TDP obou (tedy 2070 pojede na mírně vyšších taktech) -> platí co jsem napsal. I kdyby ten rozdíl byl jen 5%, jsme v segmentu notebooků za 100+ tisíc. To je segment, kde si zákazníci připlatí za daný rozdíl mezi 2070 a 2080, i kdyby to mělo činit 10+ tisíc (odhadem). Rozdíl tam asi ještě je a není ta závislost 1:1, nemyslím že by Nvidia byl hloupější než redaktor jednoho ČR webu (bez urážky).

Jinak o tom, kde je "optimum" čipu bychom se mohli dohadovat. Snad se shodneme alespoň na tom, že desktop jim není, tam je všechno honěno za sweetspot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„nemyslím že by Nvidia byl hloupější než redaktor jednoho ČR webu“

Ovšem nVidii nejde až tak o výkon té karty, jako o prodeje.
Čili pak otázka je, jestli zákazníkovi bude i relativně malý nárůst výkonu (v extrémním případě dokonce jen samolepka s vyšší řadou) bude stát za to si připlatit.
Což v téhle cenové hladině je docela dobře možné.
(Část zákazníků bude vždycky preferovat nejvyšší model, i když jim nižší řada třeba nabídne jen o trochu nižší výkon za výrazně nižší cenu.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Vyšší efektivita bude vždy na straně "většího" čipu na nižších taktech“

Není pravda, z generace Pascal měla nejvyšší energetickou efektivitu GeForce GTX 1080 s menším a výše taktovaným jádrem než GeForce GTX 1080 Ti / Titan s větším a níže taktovaným jádrem (graf dole):
https://www.hardware.fr/articles/957-5/consommation-efficacite-energetiq...
Totéž Maxwell.

„ -> platí co jsem napsal.“
Chybný předpoklad, tudíž i chybný závěr.

„nemyslím že by Nvidia byl hloupější než redaktor jednoho ČR webu (bez urážky).“
Nevím, že bych kde psal o hlouposti Nvidie. Nvidia zkrátka prodává, co má. Poukazuju na to, že pokud je TDP seškrceno takto brutálně, jsme v úplně jiné části křivek, kde jsou závislosti dost podstatně odlišné.

Řeknu to úplně polopaticky: Mám tři různě výkonné produkty s odlišným TDP:
225W GeForce RTX 2080
185W GeForce RTX 2070
160W GeForce RTX 2060

Mezi nimi jsou zcela konkrétní procentuální výkonnostní odstupy. Konkrétně (např. podle Computerbase):
225W GeForce RTX 2080 - 146 % výkonu
185W GeForce RTX 2070 - 113 % výkonu
160W GeForce RTX 2060 - 100 % výkonu

Nyní všem třem seškrtím TDP na 80 wattů. Otázka: Budou po snížení TDP na totožnou hodnotu výkonnostní odstupy mezi nimi zachované? Odpověď: Nebmohou být, to by musely být zachovány i relativní rozdíly v TDP. Což nejsou. Relativní výkonnostní rozdíly se sníží, výkon všech třech bude mnohem bližší než v desktopu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze v clanku chybi jena podstatna informace. Ty polovicnu frekvence plati pro tzv MAX-Q chipy, ktere jsou prave takto priskrcene vzhledem k nizkemu TDP. Bezne chipy na tom budou o neco lip.
Zaver je asi takovy, davat si hlavne pozor na MAX-Q edice Turing karet, coz by melo byt (snad) soucasti specifikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prave ze ne.. se podivej na web nVidie.. ve specifikacich v tabulce uz zadny max-q neni, proste se produkt menuje ''geforce rtx 2080'' a muze mit jaky chce takty.. zadny max-q v nazvu grafiky uz bejt nemusi.. proste jak si vyrobce nastavi takty je jedna vec a jestli bude notebooku rikat max-q je druha vec, spojeny to uz neni..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hmmm...tak to jsem nevedel. Pokud byt to takhle bylo a tyhle "polovicni" GPU nebudou oznaceny, tak je to docela prasarna na uzivatele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve všech velkých obchodech je u Max-Q verze toto v popisu zmíněno, takže žádný podvod se nekoná.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale kecy.. se podivej na tu recenzi v linku.. https://i.imgur.com/Gq9BjD4.png - rtx 2070, je pomalejsi nez gtx 1080 a zadny max-q ve specifikacich psany nema.. proste jak to ma na webu nVidie, vsechno je to rtx 2070 a zadny rozlisovani ve specifikacich se nekona..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem možnost si vyzkoušet jak RTX 2080 Max-Q tak plnohodnotnou RTX 2080 v noteboocích MSI GS65 resp. GE75. 80W verze běžela na taktech kolem 1200MHz v závislosti na hře, 150W verze běží na 1800-1900MHz, v BF V až ke 2000MHz. Tam už je výkon na úrovni 1080Ti (250W), což je na 150W dobrý posun.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem vcelku spokojenej s mým XPS 15 (i7-7700 + 1050). Slušný pracovní NB s takovým tím drobným domácím pařením. Za větší výkon v podobném balení bych byl ochoten nějaký šušeň vyhodit, ale dostat se do 130W (zdroj) s dostatečně vyšším výkonem evidentně v současné generaci nejde. Doufám v nějaký drobný zázrak se 7nm u AMD... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.