Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Televizory LG obsahují spyware

A nebylo by lepší nepoužívat takový odpad jako LG, Samsung.....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší je nepoužívat televizi vůbec. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíš zajímalo, jestli pak jde takový produkt vrátit s tím, že o tom, že vás bude TV šmírovat, vám nedal dopředu nikdo vědět. Nebo že by se jako první po zapnutí objevila EULA? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Ten pan co na to prisel se ozval z dotazem primo na LG a dostal odpoved, ze souhlasil s podminkami pouzivani Smart TV tak ze z jejich stany je to ok. Co neni uplne ok je to ze ta volba v TV na vypnuti nefunguje. Asi "chyba" :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Imho byla chyba se ptát. Měl to jít prostě vrátit a být odhodlán se v případě potřeby soudit. Pokud tedy někde skutečně není nějaká EULA. I když u nás je drobná šance, že v případě stížnosti u ústavního soudu by to uživatel vyhrál, protože něco tak zásadního, jako že vás TV bude šmírovat, by mělo být napsáno na viditelnějším místě než kdesi zahrabáno ve všeobecné smlouvě. Viz http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/251417-pokuty-se-nesmi-skryva...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam takovy pocit (ale bez zaruky - uz je to dyl), ze kdyz jsem poprve na LG BRD vlezl do tech smart funkci, tak to na me chtelo souhlas s podminkami uziti (jako pri instalaci SW na PC).
Takze pan ma asi smolika, kdyz si to neprecetl ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, jestli se jedná o výzvu k souhlasu s tím, že se to zařídí podle volby uživatele a do té doby to nedělá, nebo jde jen o informaci typu "takhle to bylo, je a bude" ;).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A ještě si zapomněl na Google (android, youtube), eBay, CZC, Windows, Ubuntu, atd..... to je jen výčet kde sem já narazil na cílenou reklamu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jablko jste zapomněl ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Because advertisment is best served targetted.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

spíš "... is best served blocked" ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejak nechapu tu poznamku o backdoorech v routeru. To jako ze se ta TV snazi vyuzit nejakou diru, aby se spojila domu za kazdou cenu?
Nebo ze ty backdoory vyradi FW uplne?
Nerozumim.

Ja mam (podle clanku) deravy router, vsechna "Smart" zarizeni mam na FW zakazana (napr. LG BRD ;-)) a na vystupu z baraku mi nic "neutika" (overovano na AP).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To bylo nejspíše myšleno tak, že router s backdoorem je další problém k řešení (jeden backdoor ucpete na routeru tím, že televizi zakážete volat mámě a jiný necháte přímo v routeru, kterému necháte povolený přístup od tatínka ;).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to tak, tak diky za upozorneni. Vcera jsem delal security update pro NAS, tak muzu zitra (az uvolni update) udelat i router...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je tam backdoor přímo od výrobce zařízení (aspoň tak jsem tu zmínku pochopil já), tak ti asi ani update firmwaru nepomůže, protože nejspíš bude i tam. Docela hnus, kde všude už velký bratr šmíruje... za chvíli bude po koupi libovolné elektroniky nutnost do toho naflashovat nějaký alternativní opensource firmware (pokud to šmírování nebude teda rovnou na hardwarové úrovni, pak je asi jediné řešení to nekupovat/zahodit).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V mem pripade je to dobre. Je to od vyrobce, ale vyrobce uznal, ze je to chyba a opravuje to.
Bohuzel, openSource muj router nepodporuje.
Hardwarove smirovani uz je prokazano u nekterych cipu vyrabenych v PRC (tzn. statem rizena spionaz). Udajne neni mozne urcit, kde vsude se to nachazi, protoze to byly (jsou?) univerzalni chipy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, něco o té špionáži už jsem taky zachytil a může to být dost průser. Například mě tahle souvislost napadla, když jsme se nedávno s kamarádem bavili o tom, že tuzemští mobilní operátoři (teď nevím, jestli jen O2 nebo i ostatní) mají síť prý postavenou na technologii Huawei (Číňani).

Ovšem ono to nemusí přicházet jen z Číny, například z takového Intel vPro mám taky dost rozporuplné pocity (jestli když se to tváří jako vypnuté, to skutečně je vypnuté, a i pokud je, tak jestli tam není nějaká chyba, která by umožnila to zapnout, nebo jestli tam není backdoor pro různé USÁcké vládní složky a tak).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nedalo by se to alespon dat k soudu jako stalking? Blbe je, ze na tohle asi neexistuji zakony/precedenty, aby takove jedna bylo souzeno tak jako kazdy jiny trestny cin.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Alespon, ze se ta televize pripojuje skrz router. Kdyby to treba byl UPC settopbox a pripojoval se primo po kabelu .... tak na to nikdo ani neprijde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no jako to je docela mozny. dnesni modemy plni i funkci routeru, takze clovek ma jen ten

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mluv za sebe :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý článok :)
More like this, plis.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přispěju zase do mlýna se svým trochu kontroverzním zrním.

Mě cílená reklama až tak nevadí. Jen si to představte, televize by třeba poznala, že před ní sedím jen já a tak by namísto reklam na prací prášky, vložky, zubní pasty a jogurty promítala spoty znázorňující rychlá auta, novinky ze světa IT a jiné techniky, reklamy na sportovní náčiní dle mého zaměření apod. Rozhodně by to bylo snesitelnější, než čučet na šaty vyprané v perwollu.

Druhou stranou problému je plíživá informační totalita, takový svým způsobem matrix, který by se masivním sběrem a analýzou dat mohl nad nic netušícím lidstvem rozvinout. On by se teda nad nic netušícím lidstvem nerozvíjel od nuly, jen by to byl vyšší level toho, co už tady máme.

Pokládal bych ale rozhodně za eticky správné a rád bych viděl eurosměrnici (konečně užitečnou) na to, aby takové šmírování bylo možné uživatelsky vypnout. Ostatně se mi zdá divné, že by zmíněná položka v menu šmírování nevypnula. Dotazy na server mohou být spojené s aktualizací FW.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, ja hlavne nechapu, proc na nejakem zarizeni, ktere si KUPUJI domu, ma vubec byt nejaka reklama.
Pro vizi, kam to povede, doporucuji film Idiocracy (Absurdistan). A zakladem jsou prave uzivatele jako ty - kterym to "az tak nevadi".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

První kdo se nad tím pozastavil. Já si to taky neuvědomil, ale máte naprostou pravdu. Proč mi má televize zobrazovat reklamu ať cílenou nebo jakoukoliv. Přece jsem ji ji zaplatil a není co řešit. V androidu se reklama nezobrazuje, v aplikacích ano, ale tím se platí vývoj a jak už jsem jednou řekl, televizi jsem zaplatil. Tak že reklamu zobrazovanou ano, ale opět jen u aplikací, které si s tím rizikem šmírovaní instaluji.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mno, já bych se nad tím taky pozastavil, ale až tak daleko jsem se nedostal. Já bych to prostě rovnou nechtěl a pokud bych dodatečně zjistil, že to tam je, tak bych to vrátil. Tečka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje dvojí typ uživatelů, kterým to nevadí. Jedni, kteří si to riziko neuvědomují a druzí, kteří o něm vědí a nic proti němu nedělají. Já patřím do té druhé skupiny, protože vnímám spoustu jiných problémů, které mi připadají rizikovější a naléhavější.

A k tomu kupování, jedná se snad o dvoustranný obchodní smluvní vztah. Ty něco dáváš a něco dostáváš. Jestli někdo souhlasí s podmínkami, že něco obdrží a na oplátku něco zaplatí a nechá se šmírovat, tak je to jen jeho věc. Problémem ale je, že se to dozví až oklikou, respektive zákon respektuje oznámení prostřednictvím obchodních podmínek, které jsou napsané obšírně, nudně a v konečném důsledku možná formálně přesně, ale sémanticky nesrozumitelně a šíleně ne-lidsky! Přitom je klidně možné, aby tyto zásadní věci sdělil v konturách jasně a srozumitelně prodejce slovem třemi větami. Podle mě je větším problémem právě tahle právnitština, než nějaký šmírování za účelem cílený reklamy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja povazuji za skodlivy uz ten napad to do te televize davat.
Smlouvy a podminky jsou uz jen omacka, ktera to ma legalizovat (rozumej = obejit zakony a uzivatele).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když ani nechtějí, abychom věděli, čím za služby platíme, pak možná platíme víc, než si myslíme :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle liberalistický přístup je naivní a hloupý... Když se vám to nelíbí, jděte jinam.
Jenže ono žádné "jinam" není. Když je dovoleno šmírovat (šidit, prudit, zhoršovat apod.) jednomu, tak to budou dělat všichni. To je mimo jiné důvod, proč máme normy na každý prd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono spíš doteď platilo a snad i platí, že když se ti to nelíbí, můžeš šmírování vypnout a i když se vypnout nedá, můžeš vždycky přejít k alternativě, kde se neplatí informacemi, ale penězi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tu ani tak nejde o to, ze to reportuje, na ake stranky clovek klika, to sa bezne deje aj u PC a uzivatelom to az tak nevadi.

Zasadny problem je ale to, ze to reportuje "názvy souborů na připojených USB úložištích" - to je uz teda sakra silne kafe !!!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, EULA je prvni informace, ktera na vas vybafne po zapnuti TV. Jenze, kdo by ji cetl, ze? Mne ani tak nevadi, ze vyrobce sbira nejake informace. Podle mne je cely koncept Smart TV nepouzitelny a tezkopadny. Tisickrat rozumnejsi je mit obycejnou TV a do ni pichnuty nejaky 4jadrovy dongle s ARMem. To je podle meho nazoru uzitecnejsi a pouzitelnejsi zalezitost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, jak u které televize. Nicméně zajímavý scénář. Zákazník vrací do obchodu již zakoupenou televizi z toho důvodu, že po zapojení po něm požaduje odsouhlasení smlouvy (EULA), se kterou nemůže souhlasit. Zajímavý reklamační případ, že?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dokážu si představit, že by to byl můj případ. Já bych se rozhodně zarazil, kdyby na mě televize po prvním zapnutí vybafla eulu :). Ono se to ale pravděpodobně nestane, protože moje další televize už s největší pravděpodobností nebude televizí, ale prostě jen zobrazovadlem, bez tuneru. Že jsem si koupil naposledy FullHD "TV", bylo dáno tím, že tak velký "ryze-monitor" jsem tehdy nesehnal (nebo tedy ne za dostupný peníz).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

s externym dongle je jedina vyhoda ze ho mozete vytiahnut a to uz fakt nic "domov" neposle

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A túto telku nie je možné používať bez internetu, čisto ako TV maximálne po LANke? (Zablokovať prístup von na routeri). Ja takú telku nemám len obyčajnú "dumb TV" ktorá zvláda ešte ako tak dvb-c aj to nie pre náš región :-) preto sa pýtam že aká je funkčnosť TV a zobrazovadla bez netu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Funkčnost bez netu jako TV je samozřejmě normální, kabelem to jde připojit také. Takže zabít to jde, ale proč by s tím měl výrobce vůbec otravovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.