Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: 14Mpix bezzrcadlovka Nikon 1 S2

Skládací objektivy jsou zlo, souhlas. Na sundávání krytky jsem si zvykl, ale skládání je mnohem otravnější. U PENa je bonus ještě v tom, že se navíc musí tlačítkem zapnout. Takže celá sekvence je zapnout - odkrytkovat - složit - zazoomovat. S pevnou dvacítkou je to lepší, tam stačí zapnout, odkrytkovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

koukam ze S2 je fakt orezan az na kost, i proti "J" rade...Hodne z vytek jsou veci ktere "J" netrapi (a kupodivu starsi 10-30 setak stabilizaci ma). Uprimne nechapu proc by si kdo mel koupit zrovna S2, to byl o tolik levnejsi nez neco z "J" verzi? Co je u tech 1" Nikonu zajimave ze sum tam sice vzdy nejaky je, ALE nijak vyrazne neroste s vyssim ISO, to me osobne dost prekvapilo. Druha vec co prijemne prekvapila je vykon a rychlost toho maleho "nic" - at zapnuti nebo ostreni, sekvence atd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tou dobou jsem nic z J v obchodech za nižší cenu neviděl. a 10Mpix CCD verzi jsem fakt nechtěl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zadna 10mpix CCD verze neni. V1, J1, a S1 maji samozrejme CMOS. S1 pokud vim navic bez AA filtru, a obrazove je na tom lepe nez V1 (mam oba)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mas samozrejme pravdu, cmos. no, takove srovnani S2 a S1 by jiste bylo zajimave. ale S1 nemam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nikon 1 S2 je stejna hloupost jako hybridni disk, bud si koupim maly a rychly fotacek, nebo kdyz to myslim s focenim skutecne vazne, tak poradnou DX(APS-C)/FX zrcadlovku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a zase to nesmyslné zakotvení na full-frame jako maximu. já tedy jen opět zmíním, že taky je tu střední a velký formát.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro normální obecnou fotografii jsou vyšší formáty k ničemu a vlastně i silně nepraktické.

Čest výjímkám (umělci a specifické případy komerční fotografie).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

až tak moc bych to negeneralizoval. já třeba flexaretou (dost obtížná z hlediska rychlosti obsluhy) fotím v běžném životě. a ve středoformátu existují i víceméně rychlé stroje (s af objektivy, motorovým posuvem). Pentax 645N / 645NII například...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buď si koupím koloběžku nebo kamion, MPV jsou k ničemu (stejná logika).

Jsou lidi, že jim právě tahle kombinace ceny, rozměrů a kvality vyhovuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, ale on si Nikon 1 bere fakt to horší z obou - kompakty jsou dost kompaktnější a proti základnímu seťáku i dost parametricky lepší (a myslím, že se i líp ovládají - viz třeba to zapnutí), na druhou stranu moc ergonomie vetších těl taky systém 1 nepobral. Jako mírně zajímavá kombinace mi přijde jedině s tou 18,5/1.8, protože to už mezi profi kompakty s větším čipem nedělá ostudu, nicméně i toto mi při existenci m43 nedává moc smysl, dokud to není za vyloženě výprodejovou cenu. Což většinou je...

V zásadě nemám nic proti dobrému MPV, ale Nikon 1 nám nabízí něco, co má nosnost koloběžky při rozměrech kamionu, když se to přirovnání trochu přežene.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Díky za test, konečně jsem si zase s chutí početl. No ale těch záporů je tam nakonec zmíněno docela dost, takže Nikon 1 asi moje volba nebude :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zamálo, jsem rád že se líbil. jinak neber to tak ortodoxně. v tabulce sice zmiňuju úplně vše, ale z mého hlediska ty skutečně velké zápory a "subjektivní zápory" jsou jen tyto:

- setový objektiv 11-27,5mm není stabilizovaný
- neumí RAW + JPEG současně
- v menu zanořené klíčové volby
- focení s manuálními skly jen v M režimu
- chybí výstupek/grip pro lepší úchop
- omezení videa na 10 minut délky
± absence hledáčku (i možnosti přídavného)
± omezené množství přímých ovládacích prvků

Prakticky vše toto se netýká jiných vyšší nikonů 1, např modelu V3. já osobně bych počkal na nikon 1 V4, do něj vkládám naděje jak z hlediska pokroku čipu (20Mpix 1"?), tak z hlediska 4k videa (které prostě je fajn upgradem). pak bych se rozhodoval. ale je jasné, že V4 bude při uvedení stát - podobně jako tehdy V3 - zhruba tolik co nějaká APSC zrcadlovka typu D5500 či D7200.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já původně přemýšlel o J4ce. Budu to mít jako jediný foťák tak nějak na všechno, ale nejsem profík. Zvednul jsem tak limit ceny. No a zatím mám dilema mezi slušnějším kompaktem (Sony RX100) nebo nějakou bezzrcadlovkou (ve stejné ceně jako ten kompakt se mi asi nejvíc líbil APS-C Sony Alpha5000, případně pak Olympus se dvěma objektivy). Zrcadlovku jsem vyřadil, protože to mě nebude bavit tahat všude s sebou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

z meho pohledu jednoduche dilema:-) pokud nepotrebujes teleobjektiv, a staci sirokouhly zoom, tak RX100. Pokud pevne ohnisko, tak J4+18.5/1.8 bude skvela kombinace, a pokud teleobjektiv, tak V2+30-110.

Klicovy je ten teleobjektiv. pro ten je IMO nezbytny hledacek. Napr Sony ma pekna mala tela, ale napriklad zakladni zoom 50-200 je hrozna obluda, ktery cele kombo to dost ergonomicky degraduje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, to já právě ještě nevím, co budu potřebovat. Zatím jsem fotil jen kompaktem, takže by mi zase kompakt stačil, ale co když budu chtít něco víc? Co třeba Olympus v setu s dvěma objektivy? http://www.datart.cz/Digitalni-fotoaparat-OLYMPUS-E-PL5-Double-Zoom-Kit-... ? Je o litr dražší než J4 v setu www.kasa.cz/digitalni-fotoaparat-nikon-1-j4-10-30-vr-30-110-vr-cerny/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to je asi jedno, oboji bude dobre. Olympus trochu vetsi cip i rozmery...Doporucuji zajit nekam do prodejny a vyzkouset. Ani jednen nema hledacek (k teleobjektivu se opravdu hodi), Oly mam moznost externiho hledacku. Pevny zakladni objektiv Nikon 18.5/1.8 4500,-, Olympus 25/2.8 6500,-.

Oly lepsi fotky za slabeho svetla, nikon rychlejsi AF...atd

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No... Hlavně Nikon 1 je takový de-facto vendor lock-in, u kterého je jenom pár zajímavých kombinací - a to (dle mého) buď 18.5, nebo ten ultra-wide-zoom, který je sice hodně nad cenou základních sad, ale i tak je to v porovnání s konkurencí absolutně nedosažitelná cena / výkon / velikost - pro toho, kdo něco takového chce. Problém je, že pokud člověk časem zjistí, že by chtěl něco lepšího, třeba jako výbornou 25/1.4 (parádní cena ke kvalitě), tak má u Nikonu prostě smůlu.

Jenom základní zoom absolutně nemá smysl, mnohel lepší po všech stránkách bude dobrý kompakt, který jej díky mizerné světelnosti základních zoomů hravě dožene.Telezoom IMHO není až tak potřeba, dá se nahradit nějakou starou 100 nebo 135. Sice to nezoomuje, ale zase to má lepší světelnost.

Na druhou stranu pokud foťák skončí časem v šuplíku, tak člověk u Nikonu zase neutratil tolik peněz (Nikon je levnější). Nicméně asi bude potenciální kupec spíš přemýšlet, že to časem nějak vylepší, než že s tím stejně nebude fotit. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak zrovna ten telezoom 30-110 je skvely, a je urcite jednim z duvodu proc o nikonu1 uvazovat. maly, levny, rychly AF, dokonale ostry. Starych objektivu jsem pres redukce zkousel dost, vetsinou klasicke pevne pentaxy, a prestoze na zrdcadlovce byly vyborne, tak na malem cipu to je slabota. Vsechny jsou skoro nepouzitelne na plnou diru. Chybi nejen ostrost, ale zejmena kontrast, vice se projevuji aberace. dobre jsou az po zacloneni o cca 2 stupne, takze 28@4, 50@2.8, 135/@5.6. A i pri techto clonach je zoom 30-110 spolehlive prekona.

Souhlasim, ze pokud by clovek chtel jen kratky zoom ekviv 28-70 (tedy nikon 10-30), tak jsou urcite lepsi volby. Nadruhou stranu, ja jsem kombo S1 + 11-27.5 koupil zhruba za 2500. taham ho sebou na vylety na kole. Existuje za ty prachy neco lepsiho, so se da strcit do kapsy?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Za tu cenu asi ne, ale v podobné velikosti PEN-M + Panasonic 20/1.7. :-)

Problém starých objektivů je v zásadě v tom, že se všechny vady násobí plochou čipu. Pokud vezmeme v úvahu, že jejich "výkon" na okrajích bývá zpravidla nic moc - teda pokud bereme bežnou cenovou hladinu pár stovek nebo jednotky tisíc - přijde mi ideální používat je cca na APS-C. Spolu s m43 je to i vzhledem k přepočtu ohnisek takové dost hraniční (m43 dělá 60% plochy APS-C), nicméně Nikon 1 je už opravdu víceméně out - APS-C je proti němu 3x větší a m43 2x, podle toho vypadají i výsledky.

Abych nebyl špatně pochopen - nemám nic proti samotné velikosti čipu. 1" je super věc, třeba pro kompakt je to fakt paráda a s dobrou optikou umí udělat perfektní kombinaci - nízký šum, dobré rozlišení a přitom kompaktní rozměry, není tomu co vytknout. Ani na CSC by to nebyla špatná volba, problém je čistě v tom, že není moc použitelných objektivů okolo toho 1" - ať už systémových, nebo i jiných. Prostě si tady Nikon sám cíleně vytvořil vendor lock-in.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mám Nikon1 J3 a naprostá spokojenost. Hlavně rychlost ostření, náběh po zapnutí a kvalita fotek i za hodně špatného světla, dokonce bez blesku. Jen bych chtěl upozornit majitele co mají Nikon1 s objektivem 10-30. V objektivu je vadná součástka, firma Nikon zdarma opraví i objektivy po záruce. Informace na stránkách Nikonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za recenzi. bylo by fajn prohnat testem nejaky novejsi stroj, napr J5. recenzi na netu moc neni a rozumne forum "jednickaru" je pouze na DPreview, kde ovsem vetsina uzivatelu ma jednicku jako doplnek k FF.

Ja myslim, ze nikon1 obstoji i samostatne. Mam Nikon V1 a S1 , s objektivy 10/2,8, 18,5/1,8, 32/1,2, 11-27,5, 30-110. Zbavil jsem se zrdcadlovky (Pentax K-30) a utrzeny peniz jsem nacpal do objektivu. Cela sestavu jsem poridil prekvapive levne, uvazoval jsem i o m43, ale kupodivu to vychazelo o dost draz - zejmena male telo s hledackem je problem.

vsechno ma sve pro a proti, nikon1 samozrejme neni vyjimkou. Mezi klady bych urcite zaradil velmi povedene objektivy , rychlost snimani, autofokus, a male rozmery. Negativa samorzejme nizsi dynamicky rozsah a vyssi sum oproti aps-c - ale z meho pohledu to rozhodne neni spatne. Opravdu tragedie je ovladani, byl jsem zvykly na komfort z Pentaxu, a tohle asi nikdy nezkousnu.

Opravdovym klenotem je objektiv 32/1.2. Kdo ma moznost koupit za dobrou cenu, nevahejte. Kvalita portretu V1+ 32/1.2 si v nicem nezada s aps-c zrdcadlovkou a pevnou padesatkou. Oproti velmi spatne ostricimu pentaxu DA 50/1.8 je to nebe a dudy. Pro hnidopichy posedle hloubkou ostrosti dodavam, ze 32/1.2 zhruba odpovida 85/3.2 na FF a 55/2.3 na aps-c, 40/1.8 na m43. Ostry je i na plnou diru, narozdil od beznych konzumnich padesatek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

J5 bych rád vyzkoušel, ale ještě raději případně tu chystanou V4. Jenže to je jen taková teoretická úvaha, zápůjčky foto techniky se nám jako nespecializovanému serveru nějak spíš vyhýbají. Co se týče té 32/1.2 ano, je super, ale taky si ji Nikon nechává KRÁLOVSKY zaplatit. Upřímně, při té velikosti čoček to za tu cenu mohla sakra bejt aspoň f/1.0, hodilo by se mu to i marketingově. Takhle je to ale pro mě zcela nepřijatelný objektiv, to už bych si radši koupil nějakej rokkor 35/1.8, čistě pro tu srandu.

btw .. právě kvůli ovládání jsem spíš chtěl Pentax Q ... jenže QS1 + 5-15 je pořád záležitost za 10kkč+. kdyby Ricoh nebyl blbej, tak ve mě mohli mít velmi spokojeného a plodného zákazníka. Ale když jsem v té době mohl mít fakticky za poloviční cenu N1 S2 + 11-27,5...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, 20+ koliku je total ulet. Kdyby stal tolik co panaleica 25/1.4, tak by se to jeste dalo pochopit. Ja mel to stesti, ze jsem sehnal exemplar, ke kteremu se predchozi majitel nechoval moc hezky a dost ho obouchal, mnohem levneji. Nikon1 ma jeste jednu vyhodu, a to je elekronicka zaverka 1/16000. Neveril jsem, ze budu moct nekdy fotit za slunecneho dne na f1.2 bez ND filtru, a ejhle, zadny problem.

Pentax Q - nojo, co dodat, je to tak. Kdyz Ricoh, tak GR.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.