Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: 6jádrový AMD Phenom II X6 1075T + 4jádrový X4 970 Black Edition

Ikony plus mínus a další v hodnocení jsou strašné. Nechápu nutnost další grafiky, když tabulka hodnocení je jednoznačná sama o sobě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

možná že nepatří k nejkrásnějším, ale na druhou stranu jasně podtrhávají zařazení vlastnosti

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty ikony se spouste lidem libi - je to docela originalni. Jako spousta veci ale chapu, ze je to vec nazoru.

Pokud ale umite CSS a pouzivate Firefox, nebo Operu, tak si ten problem muzete snadno vyresit - napiste si male CSS, ktere ty tri obrazky skryje a nastavte jej tak, aby se pouzilo pro stranky diit.cz. A voila, problem vyresen.

Vyhodou je, ze si tak muzete upravit naprosto vsechno, barvy na strankach, velikosti pisma, skryt reklamu, pridat reklamu atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak mne zrovna tohle prijde jako fajn vec

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se závěrem až tak nesouhlasil, je sice nepopiratelný fakt, že Intel je na tom nyní o dost lépe, ale srovnání s NetBurstem si IMHO současná nabídka AMD nezaslouží. A to jednak z důvodu toho, že spotřeba v poměru k výkonu není tak propastně rozdílná (viz měření) a pak v tom, že cenově jsou zrovna 6-jádra jedny z nejlepších možných nákupů dneška - cena je lepší než podobně výkonných i7 CPU, a to neberu v potaz úspory při nákupu "podvozku."

Takže z čistě technologického hlediska je opravdu možné tyto CPU kritizovat, jedná se opravdu o starou platformu, ale globálně vzato (zvláště u poměru cena/výkon) bych tyto CPU hodnotil spíše pozitivně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"cena je lepší než podobně výkonných i7 CPU" je lez jako vez

X6 1055T za 4593,50 (http://www.lan-shop.cz/amd-hdt55tfbgrbox-1055t-101480)
i5-760 za 4605,50 (http://www.lan-shop.cz/intel-bx80605i5760slbrp-i5-760-105607)
rozdil ceny je 12,- korun (to neni ani pivo), pritom i5-760 je vykonnejsi a ma mnohem nizsi spotrebu

X6 1090T za 6312,50 (http://www.lan-shop.cz/amd-hdt90zfbgrbox-1090t-101555)
i7-860 za 6375,00 (http://www.lan-shop.cz/intel-bx80605i7860-core-i7-860-87439)
rozdil ceny je 62,50 korun (dve toceny dvanactky a bramborak k tomu), zase vykonnejsi a mnohem nizsi spotreba

takze "cenově jsou zrovna [AMD] 6-jádra jedny z nejlepších možných nákupů dneška" bych zmenil na "AMD sestijadra nema dneska vybec smysl kupovat"

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

proč sem pleteš i5??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i5-760 (a drive i5-750) je primy konkurent sestijadra X6 1055T, jak vykonem, tak cenou. tak proto :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale v té původní větě šlo o srovnání cen s i7, proto mě zarazilo že odkazujete na i5

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

puvodni veta je "cenově jsou zrovna 6-jádra jedny z nejlepších možných nákupů dneška", takze jsem dal amd sestijadra proti jejich primym konkurentum, co dokazalo moji pointu - amd sestijadra nejsou jeden z nejlepsich moznych nakupu dneska. to, ze tynyt jaksi opomnel zminku o i5 neznamena, ze neexistuji

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vždycky mě pobaví nějaká nula, co si myslí, jak skvěle tomu nerozumí. Když se chceme bavít o mnohojádrových aplikacích, srovnávejme vícevláknové využití jako je komprese:

http://techreport.com/r.x/phenom-ii-x6/7zip-comp.gif
http://techreport.com/r.x/phenom-ii-x6/7zip-decomp.gif

nebo šifrování

http://techreport.com/r.x/phenom-ii-x6/truecrypt-overall.gif

Né nějaké patlaniny, kde se s bídou využívají dvě vlákna a kde se projevuje vyšší jednovláknový výkon Intelu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nu, ze jich opravdu je. ;) Mozna trochu lepsi nez s nastupem 64bit, tam to Intel s Itaniem take myslel dobre a trosku predehnal vyvoj, ale take zadna slava - lide proste maji "ten svuj soft", samozrejme letity, a nejake vicevlaknove aplikace jsou jim suma fuk, takze dual core a quad core procesory tady s nami jeste nejaky ten rok v pohode vydrzi. :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

hmm, vindicatore, ty jsi asi trochu butt hurt, ne? nekdo ti rozsednul babovicku? :)

vzdycky me pobavi nejaka nula, jak se tu ohani s 5% use-casem, ktery si za prve vybere jen uzce, jak se mu hodi, za druhe ho to stoji 40W vic a navic jeste blbe, kdyz na tech grafech core i7-860 uplne chybi a jeji nejblizsi bratricek i7-870 phenoma X6 1090T natrhne .. LOL

kdyz uz komprese, proc taky neukazat jine softwary, samozrejme take vicevlaknove, hmm? ze by proto, ze se ti to nehodi? :D tak treba tady

Par2 - Multi-Threaded par2cmdline 0.4 (time to recover 57.1MB from 707.5MB archive, lower is better)
core i7-860 23 sekund
X6 1090T 24.1 sekund

WinRAR 3.8 Compression (300MB Archive, lower is better)
core i7-860 80 sekund
X6 1090T 89.9 sekund

(zdroj: http://www.anandtech.com/bench/Product/146?vs=108)

a jen tak mimochodem, intel nevede jen "nějaké patlaniny, kde se s bídou využívají dvě vlákna", ale vede vyrazne snad ve vsech aplikacich pro 1-4 jadra, aplikace pri vice jader sotva umozni X6 1090T intel tak akorat dotahnout do oblasti odpovidajici chybe mereni

vindicator dostava 5 LOLbodu za snahu :) a wifte, snaha byla, ale on si s tou nulou zacal :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zapominas na cenu desek, pripadne jejich moznosti protoze (obzvlaste pocet linku co jde do PCI-e).
Pokud bys to porovnaval jako celek tak u intelu sknoncis o nekolik tisic vyse.

Kazdopadne pristi rok bude velmi zajimavy s nastupem GPU+CPU v jednom chipu.
Tady ma AMD docela sanci intelu zatopit, protoze intel grafiky sou docela k smichu a aby to nebylo malo tak intel jeste k tomu nebude podporovat beh integrovane grafiky na CPU a klasicke grafiky v PCI-e slotu.
To je mozna tak dobre pro pc na word a excel ale pro cokoliv jineho na *****.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

viz. odpoved tynytovi na ten samy argument: o je argument stary pet let, ktery uz davno neplati. desky pro intel dneska sezenez za stejne penize jako pro amd (rozdil par piv me opravdu nebere). to uz se tu resilo nekolikrat ...

nechapu, ze to porad jeste zkousite, kdyz uz je to doba davno minula

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hergot já snad dovolím reagovat zde ATI-Tomovi, ať tu je aspoň nějaká sranda :) To byl tak zapálenej anti-Intelista, že bych vás dva chtěl vidět, jak se rafete :). Z toho by se dala udělat prímastická reality-show :)).

Jinak pokud jde o mě, s terroristem souhlasím, jen se mi ani trochu nelíbí styl, jakým to prezentuje a to odhodlání, s jakým to dělá. To je taky fanatismus, ať už je za ním pravda, nebo ne (tady bohužel je, což je zárukou jeho trpělivosti). Oponentům doporučuji vůbec nezkoušet se s ním přít, nemá to smysl, jen odejdou nasraní.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ok, od priste zkusim ubrat a pribrzdit :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřím, stačí aby se někde objevilo slůvko fermi a už to zas propukne. :0)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže bychom to mohli shrnou tak, že díky AMD a phenomu II s 6ti jádry nám nakonec ty intely taky zlevnily. A poměr cena výkon není u nich zas tak špatný, možná by neškodilo jít o dalších 15% dolů :0) Ostatně i v dobách k6 se amd prodávalo, i když na pIII ztrácelo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ludia, fakt sa občas kludnite, ono je fajn že sa tu o tom bavíme a rozoberáme čo nie a čo áno, ale akosi mi uchádza zmysel, prečo sú niektorý ludia tak strašne zatažený na dáku značku-kritizujete predsa niečo, s čím nemáte absolútne nič spoločného, okrem toho, že to kupujete.Predsa len, bavíme sa o elektronike, tu sa to dá aj slušne :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

IGP - to myslite ty grafiky, ktere zvladnou kancelarske aplikace, surfovani a nejake to video, a u kterych je kladen duraz zejmena na spotrebu? Tak ty uz ma Intel take, vyse jmenovane, pokud vim, zvladnou bez nejakych problemu. A jestli maji v nejakych hrach 4 fps a AMD 12 fps, to uz je uplne jedno, stejne je to nehratelne. Krome toho se zatim zda, ze integrovane grafiky obou rivalu budou priblizne stejne vykonne, AMD jen bude mit vyhodu zkusenosti a technologii navic (i kdyz napr. takove DX11, nevim, nevim, jestli jim to nebude platne jak mrtvemu kabat :/ ).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hmm, ja bych to teda resil memtestem pri assembly a naslednou reklamaci pameti :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

memtestem jsem to samozřejmě řešil, ale memtest rozhodně nepoužívám pravidelně jako prevenci.
A jak si vzpomínám, tak tehdy se PC zpočátku neprojevovalo nijak zvlášť podivně, jen např. občas, ne častěji než jednou týdně, vytuhlo, apod... až podivné chování začalo gradovat, tak jsem memtest použil.
Avšak od té doby, co používám jen ECC paměti, tak jsem nikdy neměl jediný problém, s pamětí počítače. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ja takovy problem nikdy nemel a uprimne me ani nikdy nenapadlo, ze bych to chtel pouzivat a tu featuru poslednich architektur amd jsem ani nijak nezkoumal. tohle se stane asi tak 1% lidi ne? a kdyz si vezmu cenu ECC, tak mi to prijde jako nesmysl. pravda ale je, ze pokud je vase priorita naprosta a zarucena stabilita, tak je to dobre reseni a proc ne :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ani ECC pameti nezaruci "naprostou a zarucenou stabiltu", ale zvysi ji, to ano.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

já tu vidím něco zcela jiného: http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html

Jestli to není taky o tom, jestli se řeší single-threaded nebo multithreaded aplikace a vůbec jejich typ a zaměření...

Taky cenám desek ses velmi intuitivně vyhnul, protože tam se rozdíl vyšplhá na cca 1000Kč u srovnatelných desek, pokud se pak bavíme o tom nejlevnějším, bude rozdíl ještě větší...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to je argument stary pet let, ktery uz davno neplati. desky pro intel dneska sezenez za stejne penize jako pro amd (rozdil par piv me opravdu nebere). to uz se tu resilo nekolikrat ...

a kdyz uz benchmark, tak ne nejaky random bench plny nicnerikajicich cisel, ale neco aspon trochu smysluplneho, treba zde: http://www.anandtech.com/bench/Product/146?vs=108

sorry ze se opakuju, ale nekteri lide jsou opravdu thick-headed, tak je to nutne

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím v tom, že AMD dnes není zásadně levnější. Je levnější jenom proto, že za stejný výkon má vyšší spotřebu. Proto cena AMD ve stejném výkonu je o pár piv levnější, pokud budeme kupovat i ekvivalentní základní desku. Výhoda AMD je upgrade - stejné jako byla patice 775 u intelu. Druhá věc je low end - tam ten rozdíl opravdu je. Dvoujádrový athlon s jakoukoliv deskou, je jasně superiorní nad jakýmkoliv Atomem i s Ionem, i3 je cenově na dvounásobku. A i na obyčejnou práci má Atom často honičku. V této oblasti má AMD má pro zákazníka lepší cenovou nabídku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Low-endu od AMD konkuruje s775, pro mnohé možná "mrtvý" (imho, "mrtvé" jsou v podstatě všechny platformy), stále ale dostupný, levný, výkonný a úsporný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, seženeš desku pro i7 za lehce přes 3 litry, ale od "superkvalitní" firmy ASrock. Oproti tomu 1090T osadíš i do (moderní) desky prémiového výrobce (Asus, GB, MSI) s čipsetem AMD870 za litry dva. Takže ten litr plusminus sedí. Rozdíl v kvalitě výkon/cena je patrný na první pohled, USB3.0, SATA6 apod., a to ani nemluvě o kvalitě provedení a zpracování desky.

Nicméně je fakt, že pokud se snížíš na i5, tak už lze najít cenově srovnatelné řešení, to ale nebude výkonem a kvalitou srovnatelné.

Ale chápu, že ty máš jasně rozlišeno, co je špatné (AMD+ATI) a co dobré (nVidia+Intel) a nepřipustíš byť jen náznak toho, že realita není černobílá, ale šedivá..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

súhlasím s "terrorist-om" v tom, že dosku pre Intel zoženie v tej istej cene ako pre AMD. Takisto súhlasím, že platforma (čiže CPU+MB+RAM) stojí približne ten istý peniaz.

Ale stále my vychádza v pomere výkon/cena lepšie platforma AMD. Síce je to tesné ale predsa.

V programoch, ktoré využívajú všetky jadrá a nielen jedno, je to tak ako tvrdím. A práve v takých programoch sa cení Real-time výkon.

príklad:

http://www.tomshardware.com/charts/desktop-cpu-charts-2010/Video-Transco...

http://www.tomshardware.com/charts/desktop-cpu-charts-2010/Cinebench-11....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

stejně tak můžeme argumentovat, že single-thread aplikace jsou na intel platformě rychlejší. Spíše jde o vyznávání značky, než o argumenty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ano ja viem, že v single thread aplikáciách je Intel rýchlejší. Ale faktom je aj to, že program, ktorý využíva iba jedno jadro, zvyčajne nepotrebuje vôbec rýchly procesor a preto nemám dôvod riešiť Intel. Intel navyše mení sockety ako na bežiacom páse a aj to je jeden s dôvodov, prečo nekupujem Intel...AMD mi v tomto smere šetrí investície.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vykon v mene nez sesti-jadrovych aplikacich je dulezity take hlavne kvuli odezve pc na reakci uzivatele. ta bude u sandy bridge jeste vyrazne vylepsena, protoze cpu pujde na kratkou chvili az za tepelny limit cipu, nez se cip takzvane "zahreje". mozna je to podane trochu zjednodusene, ale zajemci si detaily najdou tady na diit.cz

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi máš na mysli tzv. "turbo" ...Ale nechci mi nahovoriť, že na neznámom PC spoznáš že nerobíš na i7 860, ale na X6 1090T

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pozná to velmi snadno + Win + Pause/Break ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ty jo, kde se daji koupit dve tocene dvanactky a bramborak za 62,50?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

v plzni, primo u (pra)zdroje ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To že má dnes konkurencia lepšie CPU sa nedá ani pri najmenšiom pochybovať(ceny nie). Veď sú o nejakú tu generáciu aj mladšie. No každopádne si architektúra K8/10 od AMD zaslúži uznanie. Bola tu, je tu a chvíľku ešte bude. To že bola koncepčne dobre navrhnutá, svedčí aj fakt, že ako tak, aj v dnešnej dobe v celku úspešne konkuruje Intelu a drží AMD nad vodou. Pri finančných možnostiach firmy ani nemožno očakávať nejaké "tik-tak". Z toho pohľadu, ktoré má Intel finančné prostriedky na vývoj k dispozícií, by som hodnotil, za menej efektívneho vo vývoji CPU. Ak by pri takých finančných možnostiach aké má AMD navrhol takto každé CPU ako boli K8/10, tak by bol pravdepodobne Intel ešte ďalej.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, netušíte někdo, kdy k nám do českých obchodů už dorazí Phenom II X6 1055T se sníženým TDP na 95W? Jeho značení je HDT55TWFK6DGR.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Borowitzi uvědomuješ si, že takovými "argumenty" se snižuješ na úroveň dementních intelistů vyprávějících pohádky o "nestabilním a přehřívajícím se" AMD?

Jinak netuším proč by ta deska nebyla vhodná pro OC. Samozřejmě vhodná je. Viz třeba
http://www.bit-tech.net/hardware/motherboards/2010/03/02/asus-m4a89gtd-p...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Intel je akorat pro blbby milionare nebo pro jeho sponzory a pro lidi kteri nevi ktera bije.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněls na žraloky z vól strýtu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a burzoazni intelektualy

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zaryty fanousek AMD? ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tím vašim závěrem tak úplně nesouhlasím. Např. pro mě to smysl má, protože Phenomy mají v sobě standardně paměťový řadič s ECC, zatímco, pokud mám správné info, tak Intelácké i5 a i7 jsou bez ECC (obecně všechny současné desktopové procesory od Intela). ECC řadič má Intel aktivovaný pouze ve svých serverových procesorech, za které ale obyčejně chce pěkně vysokou pálku.
Od té doby, co jsem zažil jak se chovalo PC s vadnými pár bajty :-), tak už všude cpu zásadně pouze paměti s ECC. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem trochu zmatený, že AMD Phenom II X6 1075T
v některých e-shopech (Alza, Czechcomputer) prodávají jako Black Edition. To bych tedy rád věděl jak to tedy je. Na stránkách AMD zatím 1075T vůbec není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> terrorist : a co když mám dva roky starou desku s chipsetem AMD790G, která bude po upgrade BIOSu kompatibilní s X6? i potom se jedná o pět let starý argument?! politika intelu - co nová řada CPU to nový socket se mi příliš nezamlouvá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oj oj, tady to zase vře. Přitom je to dnes jasné jako facka. CPU: lowend - 45W AMD (hlavně kvůli integrovaným radeonům 4200 v deskách, lepší jako celek než srovnatelná Intel platforma stará 775+GMA 3150 a pod), cokoliv výše Core i. Příznivci AMD toužící po něčem výkonnějším si pak pořídí tu X6. Je horší než konkurence, ale ne zas o tolik, tak proč ne. U grafik je to ještě snadnější - Ati. A to je vše prátelé, dalších debat netřeba, výsledky hovoří za vše

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si. Intel platforma je výkonově lepší, ale ta prkna jsou, alespoň z mého pohledu, o dost horší, navíc je to celé rozkrabičkované několika sokly. Já stavím ještě kancelářské mašiny a levnější herní stroje (a těch je většina) na Phenom X4 945 a nějakém odpovídajícím prknu s AMD870. Jako pařeniště to vyhovuje výborně, cena lidová, desky mají vše potřebné na cca 3-4letou existenci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, Intel ted se sockety trochu zviril situaci na trhu, ale .... LGA775 tady s nami je (a jeste chvilku asi bude) uz od dob Prescottu, coz je nejakych 5-6 let. Sorry, ale to je na patici pomerne dost a nikdo nemuze po Intelu chtit, aby nove procesory, do kterych vkloubil radic, turbo boost a dalsi picicmundoviny, pouzivali stale stejnou patici. Pravda, mozna mohl myslet trochu dopredu a uvest rovnou patici vhodnou i pro Sandy Bridge, ale mozna si to proste v dobe uvedeni 1156ky proste "nelajzly". Jinak AMD se snazi, ale tusim, ze jsem nekde zbezne cetl, ze sice nove procesory lze "naroubovat" a zprovoznit na starych socketech, ale nektere funce proste nejedou? Pokud to tak je, byla by hloupost provozovat novy procesor na stare desce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... a sakra - mam tam hrubku jako Brno, uplne se stydim (radeji na ni nebudu ani poukazovat).

WIFTe, WIFTe, kdy pujde prispevky zpetne editovat???!!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Patice jako taková je tu sice dlouho, ale zdaleka neplatí, že co do ní jde strčit, to tam taky poběží. Takže argument s dlouhožijící paticí je zcela mimo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro jednoduché vše jednoduché.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.