Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Asus O!Play Air - multimediální krabička nejen pro 1080p/H.264/MKV

Ahoj, Tohle je snad prvni recenze na CDR (DIIT), ve ktere mi neco chybelo...
Co treba informace o prehravani ze site? Je sitovka gigabitova nebo jen 100mbitova? Na webu vyrobce jsem mel docela problem tuto informaci najit.
Vzhledem k tomu, ze prehravac ma pouze 100mbit sit tak je slusne receno na nic. Uz vidim, jak budu streamovat 8GB iso BlueRay pres stovkovou sit nebo jeste usmevnejsi wifi. Tohle je podle me tedy hodne velky zapor ktery stalo za to uvest.
Co treba podpora Samby? Jaky to ma prenos? Tohle jsou pro mnoho uzivatelu naprosto zasadni iformace vzhledem k tomu, ze kdyz uz mam data na nejakem nekolikaterabajtovem datovem ulozisti, urcite je budu chtit sdilet nejen do prehravace v obyvaku, ale i do pracovny apd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si si isty ze vies o com hovoris? Stovkova siet s prehladom zvlada okolo 60 Mbit/s, co staci na lubovolne HD video. A kopa z nich nejde nad 25 Mbit, co by pri troche stastia mohlo zvladnut dokonca aj to usmevne wifi ;) Okrem toho nikto ti nebrani dat si gigovy switch/router a tym padom prehravat 2 streamy sucasne, ked mas na to menit kazdeho pol roka HDD. Podpora samby tam samozrejme bola zmienena. Otazku "jaky to ma prenos" pri sebelepsej snahe nechapem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

100Mbps by na BlueRay malo v pohode stacit. U wifi 802.11g uz o tom pochybujem. Muselo by zvladnut 36Mbps.

Z clanku je zrejme, ze asi nebude problem pripojit sa k Samba serveru, kedze "staci nazdialat zlozky a prehravac si ich uz najde".
Aky ma prenos Samba zavisi viac od serveru ako klienta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitni nepretizene gcko (coz se doma predpoklada, kdyz jste jediny kdo jej pouziva) zvladne i 40 mbps. Krome toho jsem jeste nevidel video s bitratem pres 25 mbps - i to uz ma 20 GB na film (no krom mozna originalnich BD, ale to jde mimo me). No a krome toho, to ma Nkovou sitovku, cili 300 mbps...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

300mbps uz je lepsi, to uz bych si dokazal predstavit jako pouzitelny. Ta 100mbit sitovka je prilis pomala:-/

Asi nejtypictejsi vyuziti krabicky:
- spokojeni sedi nekde u televize, napojen napevno tera disk (napevno = obrazne receno, proste se nepocita ze by se nekam prenasel, slouzi jako takove stacionarni centrum domaci zabavy).
- prinesu si domu film (dvd/bd), nebo stahnu z neto do kompu.
- poslu ho do krabicky (resp na ten disk co je pripojen do krabicky), a pak se mrknu na film.
=> na tohle by byla 100mbit sitovka dost pomala (100mbit=cca 80mbit vyuzitelná=>10MB/s prenosovka, tzn dvouvrstvé dvd za 15min). Ale jestli to muzu poslat pres tu n-wifinu s 300mbit, tak tam uz je to pouzitelny, trvalo by to cca 5min, coz je tak akorát na kafe a cigárko:-)

nebo to chápu špatně, a na ten "disk u krabicky" bych si takhle jednodusse pres krabicku film poslat nemohl? tzn. musel bych ho tam dostat nejak jinak (napr pripojit disk ke kompu a nahrát, nebo pripojit ten disk bokem jeste pres nejaky jiny ne-krabickovy spojeni)??

jinymi slovy - na streamovani jako takovy by teoreticky stacila i ta 100mbit sitovka, ale na prenosy uz moc ne...

omlouvam se za desnou a kostrbatou cestinu, zkousel jsem to popsat/vysvetlil vlastnimi slovy..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom drobna poznamka z realneho pouzivani N wifi. Realita je ve skutecnosti takova, ze tech 300mbit dostanete jenom pokud mate siri pasma 40 Mhz. Vzhledem k tomu, ze v domacim pouziti se pouziva wifi prevazne na 2,4 Ghz je to dost nerealny kvuli zaruseni ostatnimi sitemi. Nehlede na to, ze nektere sitovky ani 40 Mhz na 2,4 GHz nepovoli (starsi Intel). Z toho vyplyva, ze v 90% pripadu klesa teoreticka prenosova rychlost na 150 Mbit/s. V realu i kdyz clovek sedi 40 cm od AP neni skutecna prenosova rychlost vyssi nez 100 Mbit/s zalezi na AP a klientovi. V realu tedy pokud bych si mel vybrat mezi 100 Mbit LAN a wifi N ... kazdopadne beru drat :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Škoda, že chybí třeba Ext2.
Proč je to škoda, když se nedostanu na OS?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

minimalne od firmware 1.17(1.06) to ext2/3 umi - docela mne potesilo, ze nemusim preformatovavat svoje externi disky... :)
A s tim OS to myslite jak? K linuxu uvnitr tehle krabicky se dostanete telnetem a s ext3 si poradi snad vsechny moderni operacni systemy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za recenzi, o tento přístroj jsem ještě nezavadil. Víkend jsem trávil stavěním a laděním HTPC založeném na IONu. Mini ITX deska ASUS AT3N7A-I, case atd... Po peripetiích typu case má na čelní straně 2x USB a čtečku, deska má však jen jeden interní USB konektor ... chlazení, optická SLIM mechanika... nainstalovány XP, připojena TV, 5.1 analog k bednám, k síti... Zkrátím to: 1080p mkv se ve VLC i MPC " nechutně škubalo" a zátež Atomu 330 byla 80%-100% - nekoukatelné. Pomohl až K-Lite pack a MPC - rázem zátěž CPU 4% a absolutně plynulý obraz - zde tedy spokojenost. Bohužel idea, že budu sedět v sedačce, klávesnice na kolenou + myš vedle a budu surfovat/pracovat/hrát ve full HD se rychle rozplynula - na 42" LCD je obraz super, ale nevidím na písmenka/menu - nekonečné zvětšování písma, mžourání, trefování se na nabídky. Také slyším ventilátor na CPU, DVD mechaniku a HDD - když nehraje hudba/film. Celkově tedy spíše zklamání a zřejmě návrat k WD TV live - příjdu o net, optickou mechaniku, možnosti PC a 5.1 zvuk (nemám bedny s optickým vstupem). Takže všichni, co uvažujete o HTPC/multimediální krabičce, zvažte pro a proti - ať nedopadnete jako já... ještě poznámka: notebook mám bohužel jen s D-Sub :-( kddyby s HDMI, mám na TV vše krom 5.1 zvuku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takto to dopadne ked HTPC stavia niekto kto sa "vyzna".
Dam ti napovedu xbmc.org , s tymto posles tieto krabicky typu o'Play, xtreamer, popcorn a spol. do ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si to xbmc rychle proletěl a nevidím na tom řešení mnou popisované situace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

XBMC funguje docela obstojne - provereno na platforme Linux! V posledni dobe se vyviji podpora TV - branch pvrtesting2 s podporou vynikajiciho VDR ( http://www.tvdr.de/ ) . HW akcelerace HD videa h264,... pres VDPAU pod Linuxem jede perfektne. Prozatim je problem s HW akceleraci MPEG2, to by ale do pristi verze melo byt zprovozneno. Komu prozatim nevadi SW dekodovani MPEG2 , tak doporucuji ! Pro zacatecniky pouyijte Ubuntu - vse je z balicku ! Jinak bezi bez problemu na Mandrive, OpenSuse ,....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prosim vas, clanek je o HW, prvni prispevky v diskuzi jsou o HW a problemech s nim ... a vy tu rikate, vse zahodte, jedine XBMC!

XBMC je SW, vubec neresi potize s HW (jako treba hluk, mala propustnost LAN, spotreba apod)!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry za offtopic - reagoval jsem tim jen na HW konfiguraci "DaGu" - s tim co ma a XBMC ci VDR pod tucnakem bude mit vse co potrebuje ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si na SW nestezoval, vše jede (po instalaci správných codeců)jak má, ale co mne štve je to, že jsem měl jinou představu o HTPC a jeho využitelnosti. Jelikož je obraz cca 4 metry daleko od sedačky, tak na ovládání OS a aplikací stejně nevidím. Jako přehrávač 1080p je to bez problémů, ale za jakou cenu?! Proto jsem napsal, co jsem napsal, ať si každý promyslí jestli all-in-one krabičku jako přehrávátko, nebo HTPC jako univerzál a nedopadne jako já = nevím co si nechat :-( Tučnák je určitě i v tom WD TV live, co tu mám, ale "hackovat" jej nehodlám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A resis nejak tearing a plynuly pans ? Tady je odkaz na muj blog, kde resim, jak spravne nastavit prehravani fullHD videi (teda alespon podle me).
http://hellxcz.blogspot.com/2010/01/mpc-hc-best-practices.html

Co se tyce sufovani, tak holt mam zvetseny stranky na cca 300%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se dobrovolně: neřeším, zatím jsem si ničeho takového nevšiml. Díky za info...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si musím zvýšit návštěvnost. Teď je nulová. Taky jsem to na začátku - cca před 2 lety neřešil, ale prostě pixel orgie :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli mate problem precist pismo tak si zvetste ve windows fonty na 120dpi, bude to lepsi, i kdyz na XP to vypada trochu "divne". Ve W7/Vista tohle o dost zlepsili a i se zvetsenymi fonty vypada ten system docela pekne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma Xtreamer, což je ještě menší krabička se stejnýma střevama (s největší pravděpodobností). Přehrávat ze sítě/wi-fi lze opravdu "jen" muziku a SD obsah. Když to přijmete jako fakt a pořídíte si USB flashku, případně SD kartu, nebude to zas až takovej problém. Od vánoc mi to v obýváku přehrálo moře dílů různých seriálů, pár HD filmů a tuny muziky. Kvalita zvuku je velmi slušná, až téměř nadstandardní (přes stereo receiver Pioneer do sloupových beden AQ-310).
Xtreamer má proti tomuto Asusu výrazně lepší dálkové ovládání, o hodně blbější větrák (lze řešit pasivem za cca 500,-), který ale je slyšet jen cca 30 sekund při bootování, při přehrávání lze nastavit pomalé otáčky a není slyšet vůbec. Xtreamer má 2x USB a nemá eSata a nemá čtečku karet. Wi-fi anténu (b/g/n) má Xtreamer externí do USB. Do Xtreamra se dá vložit 2,5 disk.
Lze ho "hacknout" a pak se do něj logovat telnetem, měnit skiny, přidávat utility atd... To je ale spíš pro hračičky. ;)
Který z těchto dvou přehrávačů bude lepší záleží hlavně na firmwaru, tzn. jak se do budoucna pochlapí výrobci a/nebo komunita.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On ten Asus ma take 2x USB (na co jineho by tam take byl USB hub). Ten druhy je schovan v e-Sata konektoru (kombinovany e-Sata/USB konektor).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

USB hub je taky asi zapotřebí na čtečku karet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde se to dá koupit? Na http://www.asus.cz/ mají jen O!Play HDP-R1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V recenzii je info, ze pristroj zvlada DVD pokial je zbalene v ISO formate. Bohuzial oficialne sa o podpore ISO nikde nepise. Schopnost prehravat ISO DVD je teda "bonusovka" o ktorej sa nikde nepise, alebo je to cosi na co sa zabudlo vo vypise podporovanych formatov?
Dik za reakcie

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to v brzské době udělat jesšte další recenzi podobného zařízení, třeba WD TV Live. Zajímalo by mě srovnání podobných hraček ,protože od stavění vlastního HTPC začínám upouštět když vemu v úvahu vynaložený čas/cena/výkon a pořízení takovéto krabky mi případá nesrovnatelně zajímavější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky s něčím podobným počítám, sice tak za rok, ale určitě. Až odejde DVD přehrávač, nový asi už nekoupím (stejně na něm 99% věcí pouštím z USB).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tiež som dospel po 1 a pol roku k názoru, že stavať HTPC na prehrávanie médií nemá význam. S príchodom media playerov postavených na Realtek čipoch klesla ich cena z vyše 200 EUR (postavené na Sigma čipoch) aj na menej ako 100 EUR. Akýkoľvek HTPC (hoci aj s Atomon) v schopnejšej krabici nepostavíte za menej ako 250 EUR a určite nie s pasívnym chladením. Xtreamer neodporúčam, má príšernú technickú podporu. Momentálne najlacnejší vzhľadom k svojim schopnostiam sa mi javí http://www.avforums.com/forums/streamers-network-media-players/1116913-s...
Osobne si ale plánujem kúpiť http://mede8er.eu/ kvôli lepšiemu ovládaniu, krajšiemu dizajnu a lepšej podpore do budúcnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem dospěl k přesně opačnému závěru :-)
Ano, HTPC stojí více peněz, ale podle mě je to pořád nejlepší a nejuniverzálnější řešení. Pokud se u těchto "krabiček" vyskytne nějaký problém, nedá se s tím většinou nic dělat. Zato u PC se nějaké řešení vždy najde. Já jsem si koupil plnohodnotné HTPC (nikoliv ATOM) a jsem maximálně spokojen.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma VELMI podobné 2 "neznačkové" krabičky, pouze nemají eSata ale zato zase oplývají Component výstupy a jsou pouze 1080i a bohužel (zatím?) neumí MKV či FLAC. Co mi však chybí ve vaší recenzi je odpověd na následující 2 otázky: 1. Umí to spolupracovat s UPnP media servery (já sám své přehrávače + 2 PS3-ky používám s 2x D-Link DNS-323)? 2. Umí to přes USB (či i eSATA) obsluhovat externí CD či DVD mechaniku (tedy číst / přehrávat z nich media)??

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

alf..omp treba pise, ze to nepodporuje ceske titulky ze SRT etc.. Tohle jste netestovali? je to pravda? Jestli ano, mozna by se to dobre vyjimalo v kolonce s minusama.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

české titlky ze srt fungují, to je právě věc, kterou přidával nedávný fw1.06

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diky!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K tomu bych se zeptal, zda se dá vybírat z vícero titulkových souborů, zejména pokud se jmenují mírně jinak než soubor s filmem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Menu ma moznost vybrat jen z titulku, ktere si to najde. Zatim jsem nemel moc casu si s tim hrat, ale podle vseho musi byt soucasti jmena titulku nazev prehravaneho souboru.
V nejnovejsi verzi firmware uz take opravili problem s chybejicimi ceskymi znaky a vymenili font (ten puvodni byl strasne tenky a byl spatne videt, soucasny je tlustsi, ale zato ma strasne male mezery mezi slovy)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jen jsem to tak přelétl ... ale zajímá mě, jestli se s touhle krabičkou dá dostat taky na web, dá se prohlížet a přehrávat video z webu ????

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

žádný webový prohlížeč s podporou flashe nebo podobnou věcí tam skutečně není. vždyť to stojí 2k, nemá to klávesnici, myš, jak na tom boha chceš surfovat? :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

LOL to mi staci vedet ... no pismenka by to mohlo mit pod cislama jako mobil treba ... proste me to zajimalo ... a pravda je za ty prachy se mi to fakt libi :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mne jen vadi, ze tyto reseni nemaji DVD mechaniku, kamos shanel neco za "odejity" DVD prehravac, nabidl jsem mu hodne moznosti, ale pokud to nema built-in DVD mechaniku, tak ne...
pritom jeho syn by rad stroj, ktery zvladne HD MKV / nejen /

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OT: "Omluvte horší technickou kvalitu videa danou lowendovou redakční kamerou, horšími světelnými podmínkami teď v zimě a také tím, že podsvícení našeho HP LP2475W nechutně bliká a kamera se z toho "může tak maximálně vopupínkovat""

Místo těch výmluv příště radši zamkněte expozici a v manual focusu zaostřete přesně na obrazovku, a bude po problému ;) (Pokud ovšem ten lowend není fakt ještě lowendovatější než jsme čekali :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, zda-li tato "krabicka" podporuje playlisty, napr. m3u. Take je pro mne dulezite vedet, jestli si poradi s CUE soubory, nebot vetsinu hudby (zive koncerty, dj's mixy, cela cedecka, atp.) mam ulozeny v jednom FLAC, APE, atd. souboru s vytvorenym CUE souborem. Vetsina podobnych pristroju si s CUE soubory neporadi, takze napr. zivy koncert (hudebni CD bez mezer), ktery mam ulozeny ve FLAC souboru s pripojenym CUE souborem, musim nyni stale tahat pres ntb a program Foobar2k a z ntb do recieveru pres kabel, takze mi porad bezi ntb. Bohuzel jsem zatim nesehnal pristroj, ktery bych propojil se sitovym diskem a recieverem s TV, a mel tak moznost poustet filmy, obrazky a hudbu rovnou ze sitoveho disku na domaci aparature eventualne TV, resp. hlavne CUE soubory. Ano mohu si ten jeden FLAC, APE, atd. soubor dle CUE rozdelit na jednotlive tracky (soubory) a ty pak za sebou prehravat, ale to k nicemu, kdyz se jedna prave o zivou nahravku - vzdy pri prehravani drtiva vetsina MP3 prehravacu, HDD prehravacu nebo podobnych "kouzelnych krabicek"P vytvori mezery, skobrtnuti nebo lupnuti mezi soubory. Umi si tedy O!Play poradit (nacist a prehrat) CUE soubory, eventualne resi to nejaky firmware jako napr. u starsích iPodu firmware Red Box? Diky za odpoved.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta neschopnost přehrávat se správným poměrem stran nahrávky z DVB-T mě netěší. Mimochodem stejnou chybou oplývají i TV Samsung. Přitom data o poměru stran nechybí - v SD se vysílá 4:3 i 16:9 a tyto informace MPEG obsahuje. Stejně tak v HD vysílání se dnes kvůli datovému toku používá rozlišení 1440*1080 s příznakem 16:9.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pritom to je vec, kterou bych u prehravace s realtek cipem necekal. Emtec n200, ktery jsem mel moznost vyzkouset, s tim nemel problem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

K podpoře titulků bych se chtěl zeptat - funguje SSA jako SSA, nebo z toho proste vystřihá nějaký neostylovaný text?
Tipuji to druhé... Tohle a naprostá nepřítomnost ASS to zabíjí i jako přehrávač :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přehraje tento přehrávač jiné FLAC soubory než 16bit/44.1kHz? Myslím tím 24bit/48, 88.2, 96, 176.4, nebo 192kHz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je škoda, že jste nepřipojili výstup na nějakou zachatávací kartu. Pak může být video malé a dokonalé.
Není nic snazšího, než připojit krabičku k TV kartě a grabovat to.
Sice to pak není full HD, ale nemusíte řešit monitor/video a převod zašuměných dat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

este do toho mohli dat digitalny tuner... neskusali ste k tomu pripojit namiesto disku nejaku ext. DVDROMKU?? celkom by ma zaujimalo, ci to nacita filmy z DVD (BR), original alebo len napalene subory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... a pridať toto
... a pridať možno aj toto
... a možno by nebolo zlé tam mať aj toto

People wake up!

Pomer výkon je fantastický a vystrielať si všetku muníciu na jednom modeli je marketingovo posadené ako niektoré projekty z ČT z relácie Den D.
Pomer výkon je úžasný a kto má potrebu neustále čosi vylepšovať nech buď hľadá ďalej alebo si postaví HTPC. Stojí to viac, to je fakt. Ale Ferrari sa tiež nekupuje preto, že vie jaydiť 100km s 5 litrami benzínu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velice sa mi to paci, len ake 5.1 repraky k tomu pripojim ? Poradi niekto ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jekekoliv s S/PDIF vstupem preci...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

no diky za radu.
a konkretne ? myslim neake lacnejsie, aby nestali 10000 korun...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem ti doporučit Logitech Z-5500 ale koukám, že nějak podražily. Mám je asi 2,5 roku + další jsem kupoval známému a jsme s nimi spokojeni. http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=106140&Search=z-5500&SearchType...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pekna recenze. Diky. Docela by me zajimalo srovnani Asus O!Play Air s dalsim multimedialnim prehravacem jmenem Xtreamer. Nechcete na nej taky udelat recenzi? ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kucí, proč jste to trochu neotestovali s nějakým receiverem? Jestli to umí DTS 44 kHz nebo jen 48 kHz a nebo dokonce 96/24...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, to proto, že žádný nemáme :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koupeno a nerozkódovaný to poslat umí vše... pokud je to to co jsi psal :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.