Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test: Bluetooth mini klávesnice Magic-Pro s touchpadem nejen k HTPC

Magic-Pro ProMini BT-Touch s Bluetooth přijímačem
Možná to sami znáte: máte doma HTPC, ale nic, co by mělo velikost dálkového ovladače a bylo by to schopné ten počítač u televize slušně ovládat. A tak jsou řešení různá, od speciálního dálkového ovladače, který dokáže alespoň ovládat práci s videem, přes přidanou bezdrátovou myšku, případně i bezdrátovou klávesnici, až po krajní řešení v podobě nutnosti chodit až k TV a používat přímo k němu připojenou klávesnici s myší. Jisté řešení nabízí Logitech v podobě bezdrátové Bluetooth klávesnice diNovo Mini, která má i cosi jako touchpad (zde nazývaný jako ClickPad), jenže toto řešení se zdá mnohým poměrně drahé, neboť jeho cena se pohybuje kolem 2 600 Kč. A tak přichází „levnější řešení“ v podobě Magic-Pro ProMini BT-Touch, kterou můžete koupit o jednoho Palackého levněji…

Kapitoly článků

1.  Stručné seznámení s klávesnicí
4.  Hodnocení
Magic-Pro ProMini BT-Touch s Bluetooth přijímačem

Klávesničku ProMini od Magic-Pro jsme vám již představovali už letos v březnu, tenkrát jsme „trpěli“ dojmem, že se u nás bude shánět asi dost špatně. Příležitosti se však chopila místní společnost Xtech electronics, která je u nás výhradním dovozcem produktů Magic-Pro. ProMini od té doby byla vylepšena, původní verze z března má totiž vlastní specifický receiver, takže je použitelná jen pro PC. Námi testovaná verze, která už je v ČR v prodeji, má rozhraní Bluetooth, což její použití rozšiřuje i pro další zařízení, která umí s Bluetooth klávesnicemi pracovat (např. iPad, PlayStation 3 nebo telefony Nokia se systémem Symbian S60 či telefony s Windows Mobile Phone a další, podrobný seznam zde). My se však na ProMini BT-Touch budeme koukat výhradně z pozice ovladače HTPC, neboť právě rozumné ovládání pro HTPC považujeme za palčivý problém.

Magic-Pro ProMini BT-Touch - obsah balení

Samotné balení, které je skutečně velmi malé, obsahuje kromě klávesnice také USB kabel, kterým se tato pouze nabíjí, dále USB „prodlužovák“, manuál v češtině (ten je na obrázku níže zvlášť, v době psaní recenze se ještě dokončoval a do redakce dorazil těsně před jejím dokončením, kromě toho jej lze stáhnout z webu výrobce) a pro jistotu také USB Bluetooth přijímač/vysílač, který můžete používat nejen s ProMini BT-Touch, ale prostě obecně jako jakýkoli jiný Bluetooth dongle. Ten lze také zasunout do klávesnice, což umožňuje jeho přenos spolu s ní (jinak byste jej mohli ztratit, je opravdu malý).

Magic-Pro ProMini BT-Touch - český manuál

Jeho umístění do klávesnice nám chviličku trvalo pochopit, je potřeba jej za „vnější“ konec zatlačit do plastového krytu a opatrně zasunout dovnitř tak, aby tam o nic nezavadil, předšvším o jeden ne příliš vhodně umístěný čip (je lepší jej do krytu umístit tak, aby byl při zasunování jakoby lehce přiohnut směrem ke spodní straně klávesnice). Kryt (a zároveň držák Bluetooth přijímače) je pochopitelně v klávesnici zasunut sám, pokud je Bluetooth přijímač používán (zasunutý v USB portu).

Magic-Pro ProMini BT-Touch - vyjmutý Bluetooth dongle Magic-Pro ProMini BT-Touch - zastrčený Bluetooth dongle do klávesnice

Pozoruhodný je i rozměr samotné klávesnice. Je pouze 15,1 cm dlouhá, bez jednoho milimetru 6 cm široká a pouze 1 cm „tlustá“, dá se tedy svou velikostí i hmotností (104 g) srovnávat s běžnými dákovými ovladači, jen je prostě trochu širší a možná trochu kratší, což je ovšem dáno její charakteristikou – je to klávesnice. Jako dálkový ovladač ji také držet jistě nebudete, protože má tlačítka orientována pro použití na šířku – je to klávesnice. Snad jen touchpad a kurzorová tlačítka u něj umístěné lze používat nejen při držení jako klávesnice, ale i při držení jako dálkový ovladač. Stiskem kombinace Fn + Alt se totiž přepíná režim touchpadu a kurzorových tlačítek pro standardní použití, nebo otočení o 90 ° (výrobce tomu říká „režim otáčení flip“). Pak lze touchpad ovládat palcem při držení pouze v jedné ruce, zatímco v normálním režimu je lepší používat pro držení ruce obě.

Samotná tlačítka (to se ani nedá nazvat klávesy ;-) jsou poměrně maličká, základní rozměr nejmenšího je 8 × 8 [mm], mezery mezi nimi jsou ve zlomcích milimetru a obdobně je na tom i zdvih – při mačkání máte podobný pocit, jako při ťukání na tlačítka mobilu (ostatně uvnitř je to řešeno prakticky stejně).

Bluetooth klávesnice Magic-Pro ProMini BT-Touch Magic-Pro ProMini BT-Touch - touchpad otočený o 90 °

Sympatické je i podsvícení, které ovšem funguje pouze v situaci, že je klávesnice přes Bluetooth spojena se zařízením, které má ovládat. Podsvícení je standardně vypnuté, podle potřeby je možné jej zapnout, přičemž po chvilce nepoužívání zhasne, aby se opět rozsvítilo při dalším použití.

Magic-Pro ProMini BT-Touch - zapnuté podsvícení Magic-Pro ProMini BT-Touch - vypnuté podsvícení

Za zajímavé považujeme i přelepení čtveřice indikačních LEDek izolační páskou. Rozptyluje to jejich svit a snižuje jas (nemusí vše zářit do dáli jak pouťová atrakce ;-).

Magic-Pro ProMini BT-Touch - vnitřek (rozsvícené LED podsvícení)

Neméně sympatická je i výdrž spojená s možností klávesnici zcela vypnout přepínačem. Vestavěná (bohužel uživatelsky nevyměnitelná) LiIon baterie by ji měla udržet v provozu až jeden měsíc, za celou dobu recenzování jsme provedli pouze jedno nabití – to první po vybalení, takže o reálné výdrži hovořit z vlastní zkušenosti nemůžeme. O to méně je však příjemná skutečnost, že baterie není uživatelsky vyměnitelná a její živostnost je tak spjata s životností celé klávesnice. Výrobce ji odhaduje minimálně na pět let, jakmile umře, je potřeba ji vyměnit v servisu (zajišťuje Xtech electronics), případně kdo to zvládne sám může si klidně posloužit (uvnitř je 3,7V LiIon placička, možnost její uživatelské vyměnitelnosti by mohla mít za následek nárůst tloušťky klávesnice).

Magic-Pro ProMini BT-Touch - laserové ukazovátko

ProMini BT-Touch má kromě touchpadu ještě jednu funkci, kterou je laserové ukazovátko. Upřímně řečeno považujeme tuto funkci za zcela nadbytečnou, ba přímo nebezpečnou a rozhodně byneškodila přítomnost nějaké té „dětské pojistky“, jinak se stává podle našeho názoru nebezpečnou hračkou právě pro děti (nedělejte si iluze, že by to nebyly schopné zapnout ;-) a je tak nutné ji před nimi chránit, aby si nesvítily do očí, protože to opravdu není dvakrát zdravé. Ukládání klávesnice mimo dosah dětí, což doporučuje i výrobce, na její použitelnosti rozhodně nepřidá a troufáme si tvrdit, že se nejedná o funkci, kterou by zrovna klávesnice nějak zvlášť potřebovala. Sice si dovedeme představit, že se to může hodit, ale i tak jsme spíše proti.

Mezi zápory to ale nedáváme, protože na trhu se (mimo jiné i díky naší kritice) již vyskytuje i verze s odpojeným laserovým ukazovátkem. Navíc: pokud si jej sami šetrně odpojíte (je to jednoduché, stačí odpájet jeden drátek), neztratíte záruku, jak nám bylo řečeno dodavatelem. Není to řešení ideální, ale vstřícnost Xtech electronics rozhodně oceňujeme.

Magic-Pro ProMini BT-Touch - vnitřek (baterie, laserové ukazovátko, Touchpad řadič Cypress CP6945AA, Bluetooth modul s čipem Broadcom BCM2042KFBG)
Kapitoly článků
1.  Stručné seznámení s klávesnicí
4.  Hodnocení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Bluetooth mini klávesnice Magic-Pro s touchpadem nejen k HTPC

Neděle, 17 Říjen 2010 - 23:14 | afk_cz | mam ji uz par mesicu z Ciny za 30$ vcetne...
Pátek, 15 Říjen 2010 - 12:48 | MACHINA | no, pokud nemáte potřebu živit vypasené české...
Úterý, 12 Říjen 2010 - 21:40 | LosMajklos | Kupoval jsi už něco na Pandě? Já si tam pár věcí...
Úterý, 12 Říjen 2010 - 13:37 | pepa flinta | Podivejte se tady http://www.pandawill.com/...
Pondělí, 11 Říjen 2010 - 15:32 | mph1 | Je to 2,4 GHz, ale ne Bluetooth. Precti si...
Pondělí, 11 Říjen 2010 - 14:44 | Jan Smetana | Podle tohodle by mela ne? http://www.dealextreme....
Pondělí, 11 Říjen 2010 - 13:02 | zjoova | Ta z DE ale není Bluetooth.. což může být pro...
Pondělí, 11 Říjen 2010 - 10:49 | Hege | tak sa pozrieme sem... http://www.dealextreme.com...
Pondělí, 11 Říjen 2010 - 10:34 | Jan Smetana | Ach ta cena. Tuto klavesnici jsem se shnal hned,...

Zobrazit diskusi