Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test chladiče Noctua NH-D9L

Noctua Nhd 9 L Dsc 3213 Testovaci Sestava
Pokud je vaším cílem tiché chlazení relativně výkonného procesoru v relativně malé či úzké skříni, pak má pro vás Noctua možné řešení. Model NH-D9L dostal veškeré firemní-know-how své doby, adekvátně zmenšené do velikosti chladiče s jedním 92mm ventilátorem.

Kapitoly článků

3.  Hlučnost
4.  Hodnocení, závěr

Testovat chladič Noctua neznamená automaticky testovat super-hi-end chladič, který je schopen překonat leckteré základní all-in-one vodníky. Noctua dělá i menší modely pro méně náročné uživatele, mezi něž se NH-D9L řadí.

Svoji práci odvádí NH-D9L dobře a vystačí si i s užší skříní čo méně prostorem nad socketem obecně. V jejím případě už ale vzniká určitá daň, která zamezuje bezproblémovému chlazení výkonných procesorů po přetaktování. V takovém případě je vhodnější volit chladič větší, případně sáhnout po CPU, které nemá takové tepelné ztráty.

Noctua Nhd 9 L Dsc 3212 Na Desce

Jeden faktor lze modelu NH-D9L přičíst k dobru, a to je slušný výkon při hmotnosti pouze lehce přes půl kilogramu. To dělá z NH-D9L poměrně bezpečný chladič pro osazení na mechanicky choulostivé procesory Intel Skylake, byť na tomto místě musíme dodat, že všechny chladiče Noctua jsou bezpečné pro použití s CPU Skylake. A věřím, že s NH-D9L nebude limit v přetaktování kupříkladu 14nm Core i7-6700K tak viditelný, jako je tomu u dnes již postarší (a stále skvělé) 32nm generace Sandy Bridge.

Posledním faktorem do skládačky je cena, a ta Noctue NH-D9L přeci jen škodí. Tento model se aktuálně prodává kolem 1400 Kč, což je cenová hladina, kde je na výběr daleko více chladičů, často mnohem výkonnějších, resp. často s rozměry umožňujícími též montáž ve stísněnějších prostorách. NH-D9L by dle mého slušela cenovka o pár set Kč nižší a nic na tom nemění ani vynikající podpora od výrobce a 6letá záruka.

Hodnocení:


Klady:

+ slušný výkon v malých rozměrech
+ žádná kolize s RAM moduly


Zápory:

- vysoká cena


Zvažte:

 

Poděkování:

Noctua logo

Za zapůjčení chladiče pro test děkujeme společnosti Noctua.

Tagy: 
Kapitoly článků
3.  Hlučnost
4.  Hodnocení, závěr

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test chladiče Noctua NH-D9L

Středa, 17 Únor 2016 - 12:57 | KellySeveride | no cena hrůza kdybych sháněl dvojitej takhle...
Pondělí, 15 Únor 2016 - 16:17 | PerunBB | Na mATX doske mám NH-U9S ten je o niečo...
Pondělí, 15 Únor 2016 - 15:41 | siddhi | Tak těžko poměřovat s klasickými velkými věžemi....
Pondělí, 15 Únor 2016 - 13:43 | killswitch | Malý, ale drahý. Takový SilentiumPC Grandis bude...

Zobrazit diskusi