Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Noctua NH-U12S a NH-U14S: dvě nové rakouské krásky v jednom testu

"s/bez ventilátoru 770/935 g"

Ventilátor váží úctihodných -235g. Noctua se vydala cestou metamateriálů s imaginární hmotností? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

já to furt říkám, že to je skvělej výrobce. nikdo jinej nemá takhle pokrokovou technologii :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K ventilátoru je dodáván balónek s heliem. 0:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Davide... jste přeci IT web, čtou vás i nováčci v oboru. Ještě někdo z nich uvidí tuhle fotku a bude se tím, co tam je vidět, řídit...
http://diit.cz/sites/default/files/noctua-nh-u14s_dsc0554_securfirm.jpg
http://diit.cz/sites/default/files/imagecache/highslide_full/noctua-nh-u...

Správný způsob nanášení teplovodivé pasty (mělo by být vidět na fotografii): Do středu procesoru vymačkneme z tuby kapku pasty o velikosti hrášku, opatrně a rovnoměrně přitlačíme chladič a zajistíme jej.

Vyloženě špatný způsob nanášení teplovodivé pasty: Rozpatláme pastu (třeba prstem) po procesoru a pak připlácneme chladič. (vznikne spousta vzduchových bublin bránících přestupu tepla)

Další vyloženě hloupý způsob: Kápneme na procesor pár kapek - jednu doprostřed a po jedné do každého rohu. (hloupý je proto, že vzniknou vzduchové bubliny, a tedy nechlazená místa, v místech, kde se "setkají" po přimáčknutí chladiče kapky pasty)

Jen doufám, že to je foceno PO sejmutí chladiče a ne před jeho instalací, protože to mohlo teoreticky ovlivnit výsledky testů. Ale hlavně by to negativně ovlivnilo životnost toho CPU.

PS (pro jistotu): Píšu o pastě. Teplovodivé slitiny se nanášejí odlišně a mají ten postup popsaný v návodu (viz WIFTův šroubovák :)).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu to na to má takový vliv? Jsou na to někde testy?

Osobně si na svůj HW dávám pozor, jsem možná až moc pečlivý, takže i tu pastu rovnoměrně stěrkou rozetřu po celé ploše cpu. Někdo zase dává předem neurčené množství pasty někam na cpu a připlácne na to chladič (to opravdu nejde dělat rovnoměrně). Někdo ještě jiný způsob. A když jsem viděl na YT chlapíky, jak u nějakého superpočítače vyměnují stovky CPU (Opterony za novější), tak ti se s tím opravdu neserou, někam dají pastu, připleskou chladič, a funguje to též.

Výsledek po sundání chladiče je ale ve všech případech stejný. Pasta se rozplizne po celé ploše a po sundání chladiče prakticky už nejde poznat, jakou metodou se aplikovala.

Mám tu sice dost erárních chladičů, ale nemám dostatek pasty, abych to zkusil se skleněnou podložkou (dát pastu na chladič a připlácnout to na sklo a pozorovat, jak se to rozteče).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky, jsem poučen.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takze nevadi, kdyz pasta nebude rozetrena po cele plose cpu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Abych nebyl špatně pochopen. Vadí když je pasta rozetřena, protože vznikají po přitlačení chladiče vzduchové bublinky. Ty nevznikají, pokud se aplikuje pasta jen doprostřed CPU jako jeden bobek. A za další nevadí tak moc když není pasta úplně v rozích, protože ten křemíkový čip, ze kterého se odvádí teplo, není tak velký jak velké je jeho pouzdro. Ale je lepší, když se dá na CPU takové množství pasty (jen doprostřed jako jedna hrouda), že po přitlačení chladiče se rozplácne/rozteče po celé ploše (čím větší plocha, tím rychlejší odvod tepla). Většina past je nevodivých (můžete si to zkusit multimetrem), proto nevadí ani když trocha vykoukne na stranách. Opatrnost je však potřeba u těch vodivých (ale s těmi se u dodávaných a prodávaných chladičů nesetkáte, jsou to poměrně drahé specialitky), které mají v návodu popsánu svou aplikaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uz je to jasne. nedoslo mi, že velikost cipu se nerovna velikost pouzdra. v nejhorsim mi tedy troska pretece:-) diky za vysvetleni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za videa! Od teď už nikdy nebudu rozpatlávat. Je s tim akorát práce a výsledkem jsou bubliny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A proč z jedné fotky v recenzi automaticky se 100% přesností odhaduješ způsob, jakým pastu aplikuji?? (nemluvě o tom, že MX2 v tebou odkazovaném videu se chová trochu jinak než NTH1)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím. Vždyť já v tom příspěvku nikde neodhaduju jak pastu aplikujete. Prosím přečtěte si jej znovu. Odhaduji v něm, jak ji možná boudou aplikovat lidé tématu neznalí až tu fotku uvidí (něco jako: "Hele vidíš, tady, jak to maj rozpatlaný po celým procáku, a to je pan Ježek, to je nějaký machr přes počítače, ten tomu rozumí, takže se to musí rozpatlat!"). Nic víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To mě spíš fascinuje "uspořádání" kabelů v té skříni.

Sám mám doma tento CASE a udělalo se mi trochu špatně, když jsem viděl, jak je absolutně ignorováno to, proč ten CASE je udělán tak jak je udělán. Nehledě na to, že když chci testovat chlazení, měl bych o to víc dbát na uspořádání kabelů ve skříni, aby neomezovalo proudění vzduchu.

Tohle když někdo uvidí, tak si řekne, proč bys i měl kupovat takovouto skříň za ty peníze, když ty kabely v ní potom vypadají jako na fotce na diitu.

Jak to má vypadat správně? Třeba takto:
http://images.bit-tech.net/content_images/2012/07/fractal-design-define-...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nechlubte se cizím peřím, ukažte vlastní! :)
http://i.imgur.com/fvRz0qm.jpg

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

<img src="http://www.anony.ws/i/2013/05/27/DgjLe.jpg" border="0" /> :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, ono to tu neumi img src...tak takhle:
http://www.anony.ws/i/2013/05/27/DgjLe.jpg

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To uspořádání je zde takové proto, že se ve skříni stále s něčím manipuluje. Kdyby tam byl napevno nějaké komponenty, tak by to bylo něco jiného, ale takto, když se neustále mění grafika, vyndavá základní deska (kvůli montáži chladičů) a čas od času přehazují i jiné věci, bychom tu kabeláž už dávno ukroutili. ostatně jsem toto vysvětloval už dříve.

ber to zhruba tak, že zatímco ty máš doma krásnou obývákovou stěnu od pana truhláře, on má ve své dílně "organizovaný chaos", protože na něčem neustále pracuje. obsah redakčního pc ve skříni od fractalu je právě takový organizovaný chaos - nevypadá to jako z módního magazínu, ale je to plně funkční a okamžitě měnitelné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.