Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test GeForce GTX 460 1GB - DirectX 11 nástupce legendární 8800 GT, dokončení

Ten graf hlučnosti je podivný. Je na ose X vůbec logaritmické měřítko nebo jak to tam vlastně je že abych se podíval na 62dB musím skrolovat do strany :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Graf je v postatě logaritmický s tím, že má "nulu" v bodě "ticho" (tedy 33,5 dBA) a "deklarované maximum snesitelné práce u PC" na 50 dBA. Délka stupnic reálně vyjadřuje ten kravál, který to vyrábí (přesněji vyjadřuje akustický tlak, který při dané hlučnosti vzniká).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten graf pri hlucnosti je este vstrebatelny. Perlicku v podobe scrollingu beriem s humorom, lebo si pamatam, ako ste nadavali na hlucnost 480ky. Vyhradu mam ale k tym ostatnym grafom, resp. najma k grafu spotreby. Nehnevajte sa na mna, ale to tam mozete rovno hodit nejaku malbu picasa alebo van gogha. Tak neprehladne grafy som snad este ani nevidel a to mam za sebou 2 a pol roka praxe analytika v poistovni.
Urobte s tym, prosim, nieco. Minimalne skuste aspon zakreslit sipky na aktualne testovane karty. Zvyraznenie len v podobe cerveneho pisma mi pride nedostacujuce.
Mozno by este pomohlo, keby ste rozdelili aj tabory vyrobcov cipov na cervenych a zelenych. Moznosti je naozaj vela...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Haha, tohle je trochu OT, ale hledal jsem něco o grafikách a našel tuhle adresu ww.cdr.cz (opravdu jen dvě ww) Až se mi zamžilo očičko... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kupodivu mi i po měsících návyku na diit starý design přijde modernější, a v porovnání se současným stavem dokonce nadčasový.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ten starý redakční systém pořád běží ... takže sup, jdeme tam diskutovat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kupředu, zpátky ni krok!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen detail : "takže může představovat velmi dobrou investici při ceně lehce přes 5 000 Kč (bavíme se o testované 1GB verzi)" - tady chybi budto 5000 bez dph a nebo to ma byt 6tis, pri juknuti na czc.cz, ktery je pod clankem uveden a levnejsi gtx460 tam nemaj (1GB)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by dobré zdůraznit o "KTEROU" GTX460 se v testu jedná? Ony jsou totiž dvě, nikde není napsáno jetli testujete 768 nebo 1GB verzi. On je to docela rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pravda, vrazil jsem to raději do nadpisu obou článků, díky za dobrý postřeh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

povedene! jen pro uplnost bych dodal z infa k nove verzi ovladacu:

# The following are examples of some of the most significant improvements measured with GeForce GTX 480. Results will vary depending on your GPU and system configuration:

* Up to 11% in Aliens vs. Predator (1920x1200 4xAA/16xAF – Tessellation on)
* Up to 7% in Crysis: Warhead (SLI – 1920x1200 4xAA/16xAF – Gamer)
* Up to 4% in H.A.W.X (SLI – 1920x1200 4xAA/16xAF – Very High)
* Up to 10% in Just Cause 2 (SLI – 1920x1200 4xAA/16xAF - Concrete Jungle)
* Up to 6% in Metro 2033 (1920x1200 4xAA/16xAF – Tessellation on)
* Up to 7% in Metro 2033 (SLI – 1920x1200 4xAA/16xAF – Tessellation on)
* Up to 10% in S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat (1920x1200 4xAA/16xAF)
* Up to 12% in S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat (SLI – 1920x1200 4xAA/16xAF)
* Up to 4% in World in Conflict (SLI – 1920x1200 4xAA/16xAF)

takze ty zisky prameni hlavne z SLI, jsou merene na gtx480 a navic take ve hrach nebo nastavenich, ktere jste moc netestovali. opravdu by me zajimal narust vykonu gtx480 s aktualnimi ovladaci oproti vasemu uvodnimu testu. to by mohlo byt opravdu zajimave :)

jinak v cem jse merili spotrebu v zatezi? na anandtech namerili oproti hd5850 rozdil v zatezi crysis jen 14W, ve furmarku 24W. predpokladam tedy, ze tech par watu navic v zatezi mohlo byt zvysenym vykonem chladice ve vice vyhrate mistnosti? ale to jen pro zajimavost, ten rozdil je uplne mrnavy :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že tuhle recenzi a hlavně její závěry příliš nechápu. Nastartoval mě už titulek, který je stejný skoro na všech webech (až by se člověku chtělo říct, že za tím vidí jemnou ruku schopného "PíáRisty", který se snaží vytřískat body na dobrém jméně 8800GT) - jediné, co alespoň přibližně "sedí" je historická cena. 460tka není ani tou "skoronejvýkonnější" a ani řádově levnější kartou, naopak si "sedá" mezi herní lowend v podobě HD5770 a HD5830. Karty splňující všechny možné standardy zde již nějaký ten měsíc jsou, tak opravdu nechápu to ocenění. Snad jen za to, že se nvidia konečně pochlapila a uvedla "hratelnou" grafiku nejen pro ortodoxní fanoušky - tak jestli toto stačí na udělení ocenění, pak bych si zarezervoval také jedno za tento příspěvek.. :-/

Takový oslavný článek bych čekal někde na PCT, ale zde,ale minulé extempore s "testem" 470/480 asi mělo být varováním. Nu což, zařadím si DIIT na seznam webů, které se nějakým způsobem snaží ovlivňovat výsledky a hlavně vyznění testů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, znovu jsem koukal na grafy a vykon 1GB verze je spise na urovni HD5850 pri nizsi cene, takze pomerne slusny pomer cena/vykon - co je na tom spatneho? Taktez prirovnani k 8800GT snad neni od veci, byla to, pokud si pamatuji, odlehcena verze 8800GTX s mnohem lepsimi provoznimi vlastnostmi, coz se o cipu 104 da rici take. A nejaky oslavny clanek? Co je na suchem zverejneni grafu a jejich vyhodnoceni oslavneho? Ja osobne, stejne jako redakce, vidim pomerne slusne vykonnou grafiku s tichym chladicem za slusnou cenu, ktera snad opet vyostri cenovy boj. Nic vic, nic min.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ses asi díval na výsledky po OC :-), já vidím docela velký výkonnostní rozdíl od 5850 (tedy alespoň v reálných herních testech). Bavíme-li se o prostém poměru cena/výkon, proč tedy neadoruješ např. HD5770, která je minimálně o litr níže a provozně o galaxii dále? Asi proto, že to není nvidia, že? (nebo si najdeš jiný zástupný důvod...)

Stojím si za tím, že s 8800GT se to nedá srovnat. To byla karta, která vymazala celý highend, včetně sice výkonnější, ale o to dražší konkurenční HD3870, o 8800GTX nemluvě. Navíc 8800GT byla die shrink původní G90, což se OPĚT o recenzované kartě nedá říct. Jednoduše řečeno, v té době neexistovala rozumnější volba než 8800GT, kdežto dnes je 460 "jen" jednou kartou z možného výběru a daného cenového segmentu.

A to měl IMHO být i závěr článku. Ta karta NENÍ nijak výjimečná (tedy pokud vypadneme z role nvidiofila, který kupuje výlučně nvidia grafiky). Vyzvedávání takových principiálních trivialit, jako že "karta splňuje všechny standardy" mě pobavilo, já takovou věc pokládám za samozřejmost. Nijak nezpochybňuju to, že to je první konkurenceschopný produkt nvidie po mnoha měsících (ono ruku na srdce, taková karta už tu měla být dávno).

A konečně - evidentně "nadiktovaný" titulek si dovolil v recenzi částečně zpochybnit i Adam Vágner na zive.cz ...

Takže: ano, sláva, vítejme nvidii zpět z komatu, ale prosím, nerozdávejme hned ocenění, když k tomu není důvod (ten by byl, kdyby tahle karta vyšla před rokem, ale ona nevyšla).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jaký dle tebe měl být závěr článku, je tvá osobní věc. náš závěr je podložen vysvětleními a jestli hodláš ignorovat to, že není pln bezbřehého nadšení, ale zmiňuje i nedostatky, je to problém tvého fanATIsmu. ostatně hlasování o udělení ocenění tentokrát nebylo jednohlasné a byl jsem to já, kdo se přikláněl spíše tomu ocenění neudělit. igor staněk na interní hlasování redakce o udělení ocenění neměl žádný vliv, takže se do něj přestaň navážet. tvůj názor na to, že karta není tak výjimečná jako 8800GT, je pomýlený a pěkně si upravuješ historii. nicméně nehodlám zde vést složitou argumentaci, já mám už po práci.

jinak jestli ti to ještě nedošlo, tato recenze je jen část mé práce. po ní se vracím k testování zcela jiného produktu ze zcela jiného trhu a psaní běžných zpráv. 3D grafika v tom smyslu, abych řešil hloupé malé neshody mezi ati a nv je mi ukradená, mé zájmy jsou ZCELA jinde. jsi to naopak ty, kdo má potřebu vést v diskusi pod recenzí boj za "tu jedinou platnou pravdu"

a znovu se ohrazuji proti jakýmkoli náznakům o "nadiktování" něčeho odněkud. k adamovi se vyjadřovat nebudu, jeho článek jsem nečetl a jeho závěry mě upřímně moc nezajímají (rád si však vždy přečtu jeho hodnocení ve VIP článku po novém roce), stejně jako mě nezajímají závěry desítek dalších editorů po světě.

to, že se ti nelíbí zmínění podpory technologií v kladech v tbaulce, je zajímavé. dosud to měla každá ATI a nevšiml jsem si nějakých velkých výtek v diskusi od tebe (ale možná se pletu, pokud si to vytýkal i kartám ati, tak se omlouvám).

jinak abychom tu nemluvili o galaxiích a podobných "superpřesných porovnáních", tak v ryze herních testech dosahuje 5850 129% výkonu gtx460 při pouze 116% ceně oproti gtx460. ale to je dnes. jak to bude za týden-dva, až naskladní třeba alfcomp a další? to se karty nejspíše vyrovnají. tedy pokud ati nezlevní, ale to uvidíme. jinak uvedených 129% je vůči gtx460 na základním taktu, po přetaktování se můžeme pobavit jinak. přetaktovanou 5850 máš v grafech taky, je to vaporx model od sapphire. ono je to vůbec zvláštní, kdytž už jsem dle tebe takový podplacený nvidiot, jaktože jsem za posledního 3/4 roku otestoval snad každou vydanou ATI (kromě 5830), zatímco geforce zanedbáváme (gt240, gt220, g210, gtx470 - ani jednu si u nás v testu neviděl.

takže: zkus se prosím zamyslet, vychladnout a pak teprve psát příspěvky v diskusích. ale nakládej se svým časem jak chceš, třeba se dál věnuj flamewarům o grafikách, já se jdu věnovat panu Pasternakovi, kterého jsem posledních pár dnů zanedbával...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem si chtěl rejpnout, že jste nedali ocenění žádné kartě ze série HD5000, ale naštěstí jsem si našel, že dali. TyNyT to jen napsal ostřeji než bylo nutné. Nějaké to ocenění bych ji taky dal, ale vzhledem ke zpoždění a nejasnému cenovému vývoji na trhu, bych srovnání s legendou vynechal. V téhle diskuzi radši už končím nebo se to zvrhne jako minule.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

davide je dobre ze se nenechate jednim takovym prospevkem vykolejit. to, co napsal TyNyT je krasny priklad "brandingu", ktery se u nas v cechach bohuzel nepekne rozsiril. lidi si definuji, kdo jsou, pres znacky, kterymi se obklopuji. a pak, kdyz se objevi neco, co jejich znacku nestavi v dobrem svetle, nebo jako zde, nabidne jine (mozna i vyrazne lepsi) alternativy, tak uz to neni jen o stretu nazoru. v tu chvili jim sahate a menite jejich svet, tak jak ho chteji. pak prichazeji takoveto diskuze

to ja jsem cetl cdrko temer denne i pres nechvalne recenze produktu nvidie, protoze si to castecne zaslouzily a cetl jsem i diskuze, kde se vyskytuje 90% priznivcu ati (nastesti ne 90% demagogu) a prispival, abych prinesl protivahu. hodlam to delat i dal a na rozdil od TyNyTa nehodlam vyhrozovat jak male dite odchodem, pokud nebude po mem :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přečti si to ještě jednou. O odchodu nepadlo ani slovo :-) Jen něco o hodnocení a zařazení autora, potažmo serveru, protože nedokážu odlišit, zda nadpis článku přišel od autora nebo direktivně od vedení...

Možná ses jen sám "zabrandoval" do nesprávné krabičky..

P.S.: jsem-li obklopen z 50% kartami nvidia a z 50% kartami ATI (tu jednu kartu od Matroxu nebudu počítat), jsem dle tebe brandovaný schizofrenik? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fakt nechapu, proc si nekteri diskutujici mysli, ze kdyz napisi jak maji to ci ono z druheho tabora a proto jsou nezaujati, tak jim to ostatni budou verit?! ja tvrdm ze mas 100% ati a 0% nvidia, ale bude to mit uplne stejne nulovou vypovidajici hodnotu jako tvuj vyrok, protoze

a) ja si tvuj vyrok nemuzu overit

b) ty svuj vyrok nemuzes dokazat

"Nu což, zařadím si DIIT na seznam webů, které se nějakým způsobem snaží ovlivňovat výsledky a hlavně vyznění testů." tady to mas. jako male decko ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem či nejsem "fanatik", je otázka na delší diskuzi a nebráním se jí :-), tebe jsem z podplaceného nvidiotismu nikde neobvinil, a pokud se už tedy bavíme o obviňování a Igoru Staňkovi (kterého jsem nikde nezmínil), tak ohledně shodných titulků recenzí ses nevyjádřil. Takže to budu brát, že jste byli všichni políbeni stejnou můzou.

Pokud ti vadí mé názory, je samozřejmě možné s nimi polemizovat, jen bych rád připomenul, že ty jsi novinář s (doufejme) nějakou morální integritou a pokud nečteš výtvory "konkurence", pak bys měl naslouchat těm, co je čtou a vhodně reagovat. Tvůj téměř hysterický výrok o mém "fanatismu", jen proto, že jsem si dovolil poukázat na jisté abnormální shody napříč různými weby mě může jen utvrdit v mém názoru.

Další věc jsou tvé odhady budoucnosti. Buď recenzuj to co je DNES (výkon, ceny), nebo si hrej na Orákulum a odhaduj, co bude za týden, dva "až se naplní sklady."

Co se týká kladů/záporů, tak to je jedna z věcí, které OPRAVDU nechápu. Tyhle věci jsou přece poplatné době testování, takže např. onu podporu všech standardů lze IMHO udělit v době, kdy se standard uvádí do života, ale ne po roce od nasazení - tam to už pokládám za STANDARD, tedy nikoli za nějakou významnou a zaznamenáníhodnou událost.

Ad testy GT2xx, GTx4xx - a to je snad moje vina? O smysluplnosti testů "pětkrát rebrandovaných" (píšu v uvozovkách, abyste mě nebrali za slovo) mám jisté pochyby, ale proč ne.

P.S.: Jak nakládám se svým časem je moje věc. Ale rád bych ti připomněl, že píšeš články ne pro sebe, ale pro čtenáře, kteří jsou tvými zákazníky. Uznávám, že ne vždy píšu "sociálně korektně", nicméně bych řekl, že jsem nikoho neurazil, pokud sám nemá máslo na hlavě. A o tom to celé je. BTW: Flamewar se vyznačuje jednou zásadní věcí: nesmyslností celé diskuse, absencí argumentů a osobními urážkami. Domnívám se, že ani jedno z výše uvedeného se na můj první příspěvek nedá aplikovat. Kdybych byl býval naštvaný, napsal bych krátký a urážlivý příspěvek, já jsem se naopak snažil dobrat důvodů, proč to dopadlo tak jak to dopadlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takže já si to dovlím rozděli na body:

1)
...tebe jsem z podplaceného nvidiotismu nikde neobvinil...
vs
...A konečně - evidentně "nadiktovaný" titulek...

neobvinil, jen si mistr v naznačování. nechceš jít do politiky?

2)
... a pokud se už tedy bavíme o obviňování a Igoru Staňkovi (kterého jsem nikde nezmínil)...
vs
...až by se člověku chtělo říct, že za tím vidí jemnou ruku schopného "PíáRisty"...

já jsem Igora jmenoval přímo, protože každému musí být jasné, na kterého českého člověka z nV máš na mysli (Petra Sedloně jistě ne, toho imho ani neznáš).

3)
...tak ohledně shodných titulků recenzí ses nevyjádřil...
vyjádřil:
...a znovu se ohrazuji proti jakýmkoli náznakům o "nadiktování" něčeho odněkud...
ale napíšu to ještě jednou, bude to copy&paste z diskuse pod první částí recenze:
...se týká recenze, která je od prvního do posledního slova mým dílem...
a ještě explicitně dodám: nadpis jsem vymyslel já. tečka.

4)
...jen bych rád připomenul, že ty jsi novinář s (doufejme) nějakou morální integritou a pokud nečteš výtvory "konkurence", pak bys měl naslouchat těm, co je čtou a vhodně reagovat...

já jsem NEZÁVISLÝ novinář a tak nebudu nikomu naslouchat, zvláště ne lidem jako jsi ty, kteří své názory prezentují takovýmto způsobem.

5)...Tvůj téměř hysterický výrok o mém "fanatismu", jen proto, že jsem si dovolil poukázat na jisté abnormální shody napříč různými weby mě může jen utvrdit v mém názoru.....

zaprvé, slovo "hysterický" má více expresivní význam, než jak expresivní byl můj komentář. zadruhé, já o tom, jaké budou titulky článků na jiných webech nerozhoduji, to je jejich volba. tečka.

6)...Co se týká kladů/záporů, tak to je jedna z věcí, které OPRAVDU nechápu. Tyhle věci jsou přece poplatné době testování, takže např. onu podporu všech standardů lze IMHO udělit v době, kdy se standard uvádí do života, ale ne po roce od nasazení - tam to už pokládám za STANDARD, tedy nikoli za nějakou významnou a zaznamenáníhodnou událost....

toto budu zmiňovat dokud největší prodejce grafik na světě bude s podporou standardů v letitém skluzu. nebo snad intel umí ogl4, dx11, ocl1.1 apod?

7)...Ale rád bych ti připomněl, že píšeš články ne pro sebe, ale pro čtenáře, kteří jsou tvými zákazníky...

Mě nemusíš nic připomínat, já vím co dělám, pro koho to dělám, proč to dělám a proč to dělám právě tak, jak to dělám.

a nyní poslední bod:

8)...Nemám rovněž nic proti zde provedeným testům, ale co mi vadí, je STYL prezentace a pak INTERPRETACE výsledků, které (alespoň ve mně) vzbuzují podezření, že "přišlo zadání." ...

toto je naposledy co tě vyzývám, aby mě přestal obviňovat z takových praktik. Okamžitě dolož důkazy, že jsem recenzi záměrně zmanipuloval na základě, jak píšeš "nějakého zadání". Ve slušné společnosti se přichází s obviněními až ve chvíli, kdy máš v urce důkazy nebo svědectví čestných osob. Na tohle pořvávání ve stylu zoufalých "takypolitiků", kterým mě urážím, ti tu nejsem zvědavý.
--------------------------------
Tak a protože jsem tímto porušil svoje pravidlo (nesnaž se argumentovat v diskusích pod recenzemi grafik, obrátí se to pouze proti tobě), tak tohle je vzkaz všem: tímto končím s diskutováním pod touto recenzí. své jsem řekl a doufám dostatečně vysvětlil. Pokud si tynyt dál bude mlít svou, nebudu už na to reagovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak jsem jiz napsal jinde, ja si myslim, ze TyNyT so stejne nevydrzi a za chvili ho tu mame s dalsim brekotem znovu .. ale normalni clovek to, co jsi napsal v tech osmi bodech, bezproblemu pochopi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč bych měl brečet? :-) Akcie AMD ani nvidie nevlastním, v zásadě jsem spokojený jako želva, protože mám dovolenou, celý den jsem byl naložený ve vodě, prostě pohoda, klídek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Davide, nebudu už tedy dále diskutovat, pokud tě to irituje. Jen malá poznámka - sám svým chováním a podrážděností vzbuzuješ podezření. A přitom stačilo reagovat bez invektiv a klidně. Psychologové na obojí mají termíny, ale v tomto případě je to už asi bezpředmětné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud teda chces brat stav cen DNES, tak jsi pekne nahrany, protoze se ty karty nedaji nikde koupit. z tveho pokusu o argument predpokladam, ze mas znacne maly rozhled, protoze ceny pred tim, nez jakekoliv zbozi dorazi, se vzdy lisi od ceny, kdyz zbozi prijde. na alze, v lan-shopu, .. a uplne krasne je videt jak se ceny rychle meni. vzdyt to je jeste ted zive u gtx470/480, ktere jsou dnes, i pres posileny dolar, levnejsi cca o 1000,-/1500,- nez v dobe uvedeni. brat release ceny je naivni a jevidet ze "tonouci se stebla chyta", kdyz neco takoveho prosazujes

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tohle je ale docela jinak nez tvrdite. tech podobnosti 8800GT a gtx460 je tu mnoho

1) gtx460 startuje na presne stejne MSRP jako 8800GT, tj. $200 a je dobre si uvedomit, ze v teto oblasti se nakupuje nejvice. cena $300 u hd5850 uz je lehce nad mainstreamem

2) 8800GT ve sve dobe svym vykonem pohrbila jinou drazsi kartu nvidie a to 8800GTS, uplne stejne jako ted gtx460 pohrbila karty s cipem gtx465

3) mas sice pravdu, ze 8800GT za to zcasti vdecila shrinku na 65nm, ale gtx460 je take shrinknuta oproti gf100 cipum, jen ne vyrobnim procesem, ale chytrym engineeringem. efekt je stejny - uspornejsi, chladnejsi a lepe taktovatelna karta

navic nevim co se ti nezda na vykonu gtx460. jeji pomer cena/vykon je s prihlednutim k MSRP $200/$230 (4999,-/5500,- v nasich, i kdyz tuhle cenu jeste nejaky cas neuvidime) oproti hd5850 za $300 dobry. a to jeste nebereme v potaz pretaktovani, ktere na vsech serverech, co jsem videl (vcetne anandtechu) slo na 25% tak snadno, ze to zvladne podle navodu snad kazdy. cely tvuj pokus narknout cdrko ze zaujatosti se otrese v zaklades, kdyz se podivas jak pretaktovana hd5850 prohraje s pretaktovanou gtx460

k tomu vsemu jeste pridam fakt, ze se gtx460 v SLI extremne dobre skaluje a v takove konfiguraci stahne nejen high-end karty nvidie, ale hlavne high-end ati, tzn. hd5870 v CF. proste a jednoduse, kdyz si budu chtit koupit mainstreamovou nebo low-endovou kartu, sahnu po gtx460 s 1GB, respektive s 768MB pameti, pokud budu chtit high-end, tak si misto gtx480, hd5970 nebo 2x hd5870 koupim dve gtx460 a dam je do SLI. budu mit spickovy vykon za ~11000,- s nejnizsi spotrebou z tech vsech variant a bezkonkurencne nejnizsi cenou. presne v tomhle je gtx460 nastupcem 8800gt - jedna karta je best buy zaroven ve vsech segmentech. a proto take souhlasim s timhle clankem a mnoha mnoha dalsimi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Na Youtube je comparison HD5970 vs. GTX480SLI v Metro2033 a nvidia v něm dostává docela na zadel (za běhu hry se většinu doby FPS liší téměř dvojnásobně ve prospěch 5970. A dle tebe je tedy SLI GTX460 "lepší" než SLI GTX480? Přitom cena HD5970 je cca 13500 (Pixmania), cena dvou GTX460 je lehce přes 12000Kč (opět Pixmania). Když si započítáš náklady na SLI (výkonnější zdroj a potřebnou MB), jsi s náklady přinejlepším stejně jako u konkurence, jen jaksi máš ten celkový výkon nižší.

Operovat s přímým nákupem SLI GTX460 můžeš, ale budeš vypadat jako ultrafan. :-) Jediný důvod pro SLI je ten, že člověk upgraduje již existující kartu (pak to ještě může dávat smysl, ale reálně tam stále budou náklady minimálně na zdroj - elementární matematika: spotřeba sestavy s jednou GTX460 vzrostla v zátěži o 170W, dvě tedy spotřebují o dalších 170W více a "přelezou" HD5970 více než o 90W)

IRONIE
To co tu předvádíš už není argumentace, ale propaganda.. to už nemá se zdravým rozumem nic společného. Chápu, jsi v rauši z toho, že se nvidia přiblížila na dohled AMD, ale neměl by ses takto předávkovaný producírovat veřejně.. :-D
/IRONIE

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skvele. takze opet nejaky noname internetovy obchod, kde si ty tvoje ceny ani nemuzu overit, protoze je to tak supacky web, ze dostavam pri zadani:

http://www.pixmania.cz

"Forbidden

You don't have permission to access /cz/cz/home.html on this server."

vazne uzasne argumenty mas. tak a ted ja:

gtx460 1GB za 5643,- (zdroj: http://www.lan-shop.cz/palit-ne5tx460sf1102-gtx460-105888)
tj. celkem za dve v SLI 11286,- (76% ceny hd5970)

gtx460 768MB za 4793,- (zdroj: http://www.lan-shop.cz/palit-ne5tx460fhd79-gtx460-105889)
tj. celkem za dve v SLI 9586,- (65.2% ceny hd5970)

hd5970 nejlevnejsi za 14701,- (zdroj: http://www.lan-shop.cz/powercolor-ax5970-2gbd5-md-96861)

crysis: warhead

hd5970 58.2 fps = 100%
gtx460 1GB SLI (OC) 67.7 fps = 116.32%
gtx460 1GB SLI 61.5 fps = 105.67%
gtx460 768MB SLI (OC) 58.6 fps = 100.69%
gtx460 768MB SLI 56.5 fps = 97.07%

battleforge (dx11)

hd5970 73 fps = 100%
gtx460 1GB SLI (OC) 77.6 fps = 106.30%
gtx460 1GB SLI 66.9 fps = 91.64%
gtx460 768MB SLI (OC) 76.5 fps = 104.79%
gtx460 768MB SLI 71.6 fps = 98.08%

(zdroj: http://www.anandtech.com/show/3810/nvidias-geforce-gtx-460-part-2-the-ve...)

zbytek si spocti sam, jsem v praci a nemam cas to tu polhodiny pocitat. pak to sem postni

k tem vysledkum podle neni potreba nic dodat, mozna k tem tvym cenam ktere sis tak krasne vycucal z prstu (tvoje hd5970 je od CELYCH 1200,- levnejsi nez realita, tvoje gtx460 1GB jsou o 800,- drazsi nez realita, pokud jsi myslel gtx460 1GB verzi tak dokonce o 2500,-)

gratuluju, tvoje reality distortion field ode me dostava oceneni roku! :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen oprava preklepu: misto "pokud jsi myslel gtx460 1GB verzi tak dokonce o 2500,-" ma byt samozrejme "pokud jsi myslel gtx460 768MB verzi tak dokonce o 2500,-"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, jeste jednou jsem si projel grafy a jediny, zato dost drasticky (ale zato u vsech NV karet), propad je u Stalker Call of Pripyat. Ostatni je v prumeru o 16 framu pomalejsi, z cehoz jeste par framu smaznou ovladace, coz je, myslim, bezpecne kompenzovano cenou o cca 70 USD mene. Krome toho jsou ty karty lepsi nez HD5850 v technologickych demech, ale to, protoze se bavime gamesach, jsem ignoroval, protoze je otazka, kdy hry na techto tg zakladech vyjdou.

Spotreba je v zatezi vyssi, bez debaty, tam je architektura stale jeste nenazrana, nicmene otazkou je, kolik hodin v roce takova karta pojede na plny vykon (u me by to bylo, "by voko", tak 100-150 hodin?).

Kazdy mame svuj nazor, ja Vam ten Vas neberu, proc take, jen mi prijde podivne, jak hned vsechny s jinym nazorem nazyvate nvidioty - tohle zrovna o Vasi nezaujatosti nesvedci. Grafiku primarne pouzivam pro praci v CAD a, mozna bohuzel, s ATI jsem mel vzdy problemy, proto jsem uprednostnoval Matrox (Millenium, G400), Diamond FireGL (puvodni Diamond Multimedia, zalozeny na 3Dlabs GLINT 3D) a posleze NV. Posledni dve grafiky jsou, to se podrzte, HD4770 v desktopu a HD5470 v notasu. Takze asi takove je me spojeni s NV.

A konecne - Adam Vagner, krome jeho nazoru na titulek, take v clanku uvedl, cituji "....v současnosti bezkonkurenční poměr cena/výkon". Takze mozna diit s tim titulem HIT trochu predbehl, nicmene tahle grafika si zaslouzi alespon titul TIP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s tímhle se dá souhlasit - nižší výkon, nižší cena - to jsem tvrdil už na začátku :-)

A ještě jednou: NIKOHO jsem nvidiotem nenazval. Použil jsem pojem nvidiofil (po vzoru audiofil). Já dokáži pochopit, že někdo upřednostňuje (nebo akcentuje) některé parametry produktu, jako je např. podpora proprietárních technologií CUDA nebo PhysX. Ale toto jsou čistě partikulární parametry (tedy parametry 2. až 3. garnitury), které by měly v celkovém hodnocení mít odpovídající (tedy velmi malou) váhu.

S titulem "tip" nemám osobně žádný problém. O "bezkonkurenčním poměru cena/výkon" lze vést velmi konkrétní debatu (protože dovedeno ad absurdum, nejlepší poměr cena/výkon budou mít levné "neherní" grafiky typu GT240 nebo HD5450 apod.). Vždy je třeba stanovit nějakou cenovou hladinu ve které se pohybujeme (protože matematika, mrška jedna, je celkem neúprosná a na marketing si moc nehraje...).

Zopakuji to ještě jednou: proti kartě samotné nemám naprosto nic. Je minimálně dobrá, ne-li velmi dobrá, v poměru cena/výkon dobře konkurenceschopná. Nemám rovněž nic proti zde provedeným testům, ale co mi vadí, je STYL prezentace a pak INTERPRETACE výsledků, které (alespoň ve mně) vzbuzují podezření, že "přišlo zadání." A hysterické reakce autora (dokonce neváhal použít Pasternaka) mě spíše v přesvědčení utvrzují.

Myslím, že k tomu nemám více co dodat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

brecet muzes jak chces, ale realitu nezmenis. a skoro bych se i vsadil, ze i pres "Myslím, že k tomu nemám více co dodat." tady stejne budes za pul dne brecet zase

nvidia samozrejme podporuje i opencl a je v tom mnohem lepsi nez ati a to nejen vykonem, ale i supportem. vzdyt novou revizi opencl standardu zacala nvidia podporovat v ovladacich snad jezte ten den, co ta revize vysla. a kde je ati, kdyz uz se tim ohanis? ..

gtx460 ma perfektni pomer cena/vykon nejen v mainstreamu, ale i v high endu v SLI. proto je to "bezkonkuracni". nic takoveho jina karta v soucasne dobe na trhu proste nema

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně ten "support" Nvidie, ten je opravdu luxusní :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, presne tak. je luxusni. nikdy jsem s nim nemel problem. ovladace vychazeni v dobre frekvenci, ted nove i pro notebooky s optimus technologii a maji k dispozici dost utilit, ktere uzivateli muzou pomoct a to nejen pro win, ale i pro linux. ironii si klidne nech :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s TyNytem. Připomíná mi to situaci po příchodu W7. Visty byly průser, a tak stačil jen "průměrný" OS a všichni(včetně mě:) ho vychvalují jako něco revolučního, ale W7 jsou jen to co měli být Visty od začátku, takže bych se nad "napravenou chybou" moc nerozplýval.

Konečně tu máme slušnou/konkurenceschopnou 40nm grafiku od nvidie, která horší spotřebu možná napraví zajímavou cenou. Legendu těžko. HOWGH.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

W7 mozna mely byt to co Visty od zacatku, ale srovnat to s GF100 a GF104? To je asi trochu moc, vzdyt architektura GF100 byla (je) primarne vyvijena a cilena na jine nasazeni nez ve hrach, kdezto GPU GF104 bylo prekopano tak, aby lepe vyhovovalo prave soucasnym hram. Jedine, co je skoda a s cim souhlasim je, ze tenhle derivat ma hodne velke zpozdeni a mel byt uveden tak pred 3 - 4 mesici (jenze to asi ani v NV netusili, ze GF100 bude ve hrach takova bida resp. ani ne tak vykon jako pomery vykon/"vse").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já opravdu nevím proč by výpočetně zdatné GPU nemohlo být dobré i ve hrách. Oni jsou snad GTX 480 a GTX470 ve hrách nějak špatný? Nejsou a to ještě nepřišly nové hry založené na nových technologiích. GF100 se může pro budoucí hry ukázat jako lepší/efektivnější verze architektury fermi než GF104 - vůbec bych se tomu nedivil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak snad netvrdim, ze GF100 je ve hrach spatne - jen jsem toho nazoru, ze v soucasnych hrach je vykon za ocekavanim, a proto NV byla de facto donucena vydat GF104. Rozhodne bych to ale nesrovnaval na prikladu Vista vs. W7, coz jste vlastne v reakci na muj prispevek potvrdil (nejdrive pisete, ze GF104 je vlastne jako W7, tzn. odladenejsi a povedenejsi, a v reakci potom, ze vlastne GF100, ve vasi analogii Visty, je vlastne lepsi, zejmena s prichodem SW, coz by znamenalo, ze ty zatracovane Visty jsou vlastne lepsi nez W7 a casem se to ukaze :) ).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych ty karte prozatim vytykal, ze pri pripojeni dvou monitoru lezou takty z uspornejch na plnej ceres ):

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To snad můžou napravit nové ovladače.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A preto "Fangorn" napisal: "Ja bych ty karte PROZATIM vytykal..."

Inak to co napisal TyNyT mi pride skor ako hola realita nez ako nejaky fanaticky prispevok. Zhodnotil situaciu triezvo a suhlasim s nim, ze hyperbolizacia pri tejto karte nie je na mieste. Nie, ked konkurencia ma odpoved a uz hodne dlhy cas. Mimochodom som vlastnikom gtx260 keby si chcel niekto rypnut aj domna. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rikas ze vlastnis gtx260 a proto ti jako mame verit, ze tu nevaris kasicku pro ati? argumenty ze skolky (uz zase bohuzel). ja treba vlastnim 4 mercedesy nejnovejsi rady, moje milenka je anglicka kralovna a vcera jsem porazil ja sam v tenise zaroven rafaela nadala a toma berdycha, s pravym palcem v nose a levym v *censored*. a koukej mi verit protoze sem to napsal do internetove diskuze a proto to musi byt pravda

/sarcasm off

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu říkám úchylné choutky - anglická královna je kus, co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to konkretne verzia od MSI lightning BE, moj zakomplexovany citatel :)

http://img717.imageshack.us/f/preexperta.jpg/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tak priznam se, ze jsem tim "prozatim" neminil ani tak moznost opravy v oladacich (tomu neverim, tak mozna bios, ale hadam, ze neni dost lidi, kterym to vadi, aby se tim ati nebo nvidia zabyvala, tohle se proste neresi), jako to, ze mi to sice vadi, ale holt si zvyknu. Oproti HD4850 je tu jedno plus a jedno minus. HD4850 pri zapojeni druhyho displeje sice nespadla na usporny 2D takty, ale nezrala o moc vic. Nicmene stacilo mit kabel ZAPOJENEJ (a nekleslo to s odpojenim). U GTX460 je narust cca 20W, ale zase na druhou stranu pokud displej vypnu v ovladacich, klesne tak zpet. Pokud kabel vytahnu, opet takty klesnou.
V zasade to znamena nejspis to, ze budu hledat skript, kterej by umoznoval snadno poklikanim vypnout/zapnout vystup na tv jen ve chvili, kdy ji budu chtit pouzit. Klicovy slovo bude snadno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně je to zajímavé, když si uvědomíme, že 8800GT byla uvedena "teprve" před dvěma lety a devíti měsíci a dnes už je to nepoužitelný šrot. Myslím tedy aspoň na seriózní hraní her. Tím nechci urazit nvidii či majitele této karty - platí to samozřejmě i pro podobně staré karty AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidem s 19" ty starsi karty muzou vcelku stacit, pokud nebudou potrebovat DX11.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, protoze jsem zdůraznil "seriózní hraní" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

malý překlep: nemá tam být protože, ale proto

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No uvidime jesli se docka tato karta tolika premenovani a udrzi se tolik let na trhu jako 8800GT.Sotva, za par měsicu bude se svym vykonem ultra lowend.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jen doufejme ze bude za tech par mesicu "ultra lowend" i cenove

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vy nazivate grafiku, ktera v SLI dosahuje vykonu hd5870 CF, ultra-low-endem? ehm. cenove je to mainstream, vykonem vyssi mainstream, po pretaktovani uz nizsi high end, v DX11 s tessellaci drti dotahuje i hd5870 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Jaký je rozdíl mezi vyšším mainstreamem a nižším
highendem? Ta hranice je téměř nerozeznatelná.

2) Tak drtí nebo dotahuje? To je docela rozdíl... Pominu-li tedy fakt, že zřejmě hovoříš o syntetickém benchmarku Unigine Heaven (v takovém případě ale v rámci objektivity nezapomeň zmínit i nejznámější syntetický benchmark 3DMark Vantage a jeho výsledky - sice bez teselace, ale vypovídájí také o mnohém). Počkejme na nějakou skutečnou hru s DX11 teselací a poté mluvme o nějakém drcení. Koneckonců, není to tak dávno, co pro Nvidii (a její zastánce) bylo DX11 včetně teselace zbytečností. A nyní je to pro ně asi nejdůležitější vlastnost karet. Pro tohle existuje hezký český výraz: pokrytectví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) rozdil je asi tak $75 - $100

2) jestli sis nevsiml, neni tu edit funkce. rekl bych, ze ti mohlo dojit ze dve slovesa za sebou asi znamenaji preklep, ne? melo tam byt "drti hd5850 a dotahuje hd5870". ty tomu rikas pokrytectvi, ale jste to prece vy, fanousci ati, kdo se neustale ohani tim obehranym "ati mela dx11 uz pred rokem" ale na druhe strane tvrdi, ze tessellace je nesmysl, i kdyz dx11 je temer vyhradne o tesselaci .. TOHLE je MNOHEM vetsi pokrytectvi :DDD

ja bych to dokonce rekl takhle: u hd5000 je dx11 jen checklist feature, protoze je jejich implementace tessellace tak slaboucka, ze to nema ani moc smysl. jakmile se tessellaci hodne zatizi, tak jejich vykon spadne i na 1/4 vykonu bez tessellace. u nvidie je to treba 60-70%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja reagoval na to co napsal borowitz proto je tam ten ultra lowend v uvozovkach.
Pochybuju ze NV v nasledujici dobe vyda kartu ktera bude pomalejsi nez GTX 460 kdyz je to "konecne" povedenej kus kremiku kterej ma v sobe velkej potencial (dukazem je v testu OC)
Ono s cipem GF104 to jde uplne obracene nez s GF100 a ostatnima kde se nasledne prodava pomalejsi model. U GF104 to bude neobvykle obracene a za nejakej cas zde bude na tomto cipu karta mnohem vykonejsi nez GTX 460
(tim se dostavam k tomu ze za tech par mesicu se GTX 460 odsune na lowend a moje zbozny prani i cenovej ultra lowend)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak z tohohle pohledu to co rikas beru, to dava docela smysl. ja bych fakt cekal neco jako gtx475 na gf104 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I já nesouhlasím s názvem článku. GTX460-ku v žádném případě není možno považovat za nástupce legendární GT8800. Je jiná situace. Tu jsem měl hned od začátku ve svém PC, když byla ještě nedostatková. "Legendy" jsou teď v druhém táboře a to je AMD. Jo kdyby vyšla současně s AMD kartami, tak by si nějakou pozici vydobila. Teď je už pozdě. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty tvoje legendy, kdyz je pretaktujes, prohraji s pretaktovanymi gtx460 v single i SLI/CF souboji. a to jeste nemluvim o DX11 & tessellaci ... :DDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O té raději ani nemluv, momentálně nemá využití (BTW proč mi funguje teselace už na Radeonech HD 3850 ve Froblins Demu? Že by softwarová? Fakt nevím, ptám se). A co bude na trhu, až to využití bude, to se těžko odhaduje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak uz za mesic ma vyjit mafie 2, prvni AAA titul, ktery bude tessellaci hojne vyuzivat. s nvidii na tom dokonce spolupracuji

jen tak offtopic: na mafii 2 uz se nemuzu dockat, takova doba od prvniho dilu, ze uz jsem ho dohral snad desetkrat :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tesselaci podporovaly už prastaré Radeony 8500 pod názvem TruForm..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

terrorist=staněk? Asi ne, ten druhý není až tak blbý :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem se s autorem chytl při první půlce a tenhle závěr s udělením titulu HIT mě přesvědčil, že jsem měl pravdu. Sakra mi řekněte jediný důvod, proč by měla dostat nějaké ocenění - momentálně naprosto výkonově průměrný a spotřebou nadprůměrný kus "zasviněného" křemíku. Opravdu tohle mi připomíná vyzvedávaný klad PhysX :-)).
Nemluvě o ohodnocení spotřeby, kdy v zátěži spotřeba karty nVidia naroste o 160W a ATI o 123W, takže ten rozdíl necelých 24% je zanedbatelný a ten rozdíl 7W při cca 100W v klidu je tak úžasný, že za to musíte chválit. A to, že to projela téměř ve všech testech je asi tako podmínkou pro udělení titulu. Jestli tomuhle říkáte objektivní, tak se du radši bodnout ...a cena, GB karta začíná na 5700, což je opravdu lehce nad 5000, nemluvě, že sem tam je pár kousků a zbytek buď na cestě nebo nedostupný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prosimte, v jakem stavy myslis, ze tvoje grafika bude casteji - v klidu nebo v zatezi? u me je to jasne v klidu, proto je taky pro me mnohem dulezitejsi uspora v klidovem stavu nez uspora v zatezi ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsi mě dostal, kolik asi bude chyba měření takové komplexní sestavy, jako je PC? 5-10%. A kde je potom ta úspora, když ten rozdíl je v podstatě chyba měření? A děcka když jsou na PC, tak ten poměr klid:zátěž je tak 1:10, tak včilek mudruj, mudrlante.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u decek je to mozne, ja na svem pc vice pracuju a ctu, nez hraju. a s tou chybou mereni - kdyz tech 7W nebo kolik, o kterych tvrdis, ze to je chyba mereni, odectech i od tech 14W nebo kolika rozdilu v zatezi, tak je to uplne stejne nepodstatne ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to jsme se konečně shodli :-)
Navíc ta karta dneska nikdy není v klidu, bo i blbé flash jsou dneska akcelerovány přes GPU. V podstatě je to šumák, člověk si koupí stejně ve finále tak napůl co by potřeboval a napůl co se mu líbí (a většinou do týdne se stejně objeví něco lepšího za poloviční cenu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pri flashi je zatizeni te karty zanedbatelne a rozhodne ma pak spotrebu blize klidovemu stavu nez spotrebe v zatezi pri hrani nejake extremne narocne hry ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minimalne za pomer cena/vykon si ta karta zaslouzi cenu TIP. Takovych karet od AMD bylo, ktere jen diky tomu takove oceneni ziskaly, tak proc ne ted zeleny goblin. Az AMD zlevni HD5850 na 230 USD, tak ji treba da diit to same oceneni. Zatim to ale na zlevnovani nevypada, alespon podle tech vyroku ze strany AMD. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.