Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Genius DVR-FHD590: srovnáváme kameru do auta pod 3 tisíce se smartphonem (1. část)

No kamera je mega velka, draha sice taky, ale to nikoho nezajima ;-)))

Tohle je lepsi volba, 90% kamer ma uchyceni nap* ... tohle je jedine ktere je male a nezavazi, zadne jine jsem jeste nevidl, vsechny ostatni zavazi ... tehle kamer, kde vyvojar premyslel moc neni ...

http://dx.com/p/720p-3-0mp-cmos-wide-angle-car-dvr-camcorder-w-4-led-ir-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://dx.com/p/mini-1-3mp-cmos-wide-angle-car-dvr-camcorder-w-tf-black-...
http://dx.com/p/p3w-3-0-tft-5-0mp-1080p-cmos-wide-angle-car-dvr-camcorde...

dalsi 2 kousky, ktere jsou celkem male, nezavazi a nemaji mega uchyceni 2x delsi nez je samotna kamera ;-))) .... tohle se totiz vejde nad zrcatko, nebo na jeho uroven

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle nalepovací věci ... já to nějak nemám rád.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U nových aut bývá na předním skle před zpětným zrcátkem dešťový senzor. Nějak se všechna ta elektronika přestává do aut vlézat :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je to super vec, ale problém je že montáž na čelné sklo je dôvod na mastnú pokutu vo väčšine krajín EU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přitom nová auta mají neskutečně tlusté přední sloupky. Když jsem přesedlával na nové auto ze starého Formana, tak jsem tím byl naprosto zaskočen. Sloupky opravdu výrazně zakrývají výhled a třeba při zahýbání se člověk musí různě naklánět, aby měl přehled. Něchápu jak to vůbec mohou povolit k provozu a pak řešit nalepenou kameru na nedůležitém místě.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neplest montaz na predni sklo a montaz do zorneho pole ridice. Na prednim skle muzu mit namontovanou navigaci i kameru, ale nesmi to negativne ovlivnit muj vyhled z auta. Koukni do tech odkazu co jsem daval na FineVu, tam je videt ze kamera jde namontovat tak ze vubec neni v zornem poli ridice - predevsim za zpetnym zrcatkem je idealni misto. Na to ale musi byt stavena jak ta kamera tak jeji drzak, u nekterych kamer si neumim predstavit jak ji upevnit tak aby nevadila ve vyhledu. A vlasne zalezi i na aute jak ma velke a sikme sklo, nebo vysokou a hlubokou palubku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jen doplnim, ze zorne pole ridice je vymezeno plochou stiranou steraci. Mate-li vpravo takovy ten oblouk, tak tam se da kamera pridelat tak, ze toci skrz stiranou plochu, ale vy jako ridic ji mate v te nestirane casti.
Zpetne zrcatko je asi optimalni misto, otazkou je to uchyceni (me staci ta prisavka).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U 1080p kamer jde o to jestli je to skutecne 1080p nebo prepocitane softwarove kdy kvalita stoji za houby (tam asi smeruje poznamka v recenzi?). Tech "trueHD" kamer na trhu moc neni, a na druhe strane k tomu ze jde pouze o "prepocitane 1080p" se temer nikdo z vyrobcu/prodejcu neprizna. Voditkem muze byt rozliseni cipu - pokud je to napr 1.2Mpx cip tak z neho 1080p/30fps nedostane ani panbuh. U 5Mpx cipu uz ta sanc je, ale neni to jistota protoze samozrejme zalezi na zbytku hardwaru a firmwaru.

Ja jsem koupil FineVu CR-300HD, ktera stoji asi 2x tolik co ten testovany Genius, a jsem spokojeny - kvalita 1080p jakz takz (ale SPZ v seru ve 130km/hod a na 50 metru rozhodne precist nejde!!!), je to male, ma to slusne udelany ovladaci doft s nastavenim, a take malinky drzacek ktery mam nalepeny nahore za zrcatkem a neni vubec videt. Kdyz tam nahodou kameru zapomenu, tak neni skoro videt ani ona, nekrici na vsechny strany "jsem tady, staci vzit cihlu a odnest si me!" :-)

http://www.finevu.net/cr300hdfeature.htm
http://dashcamtalk.com/finevu-cr-300hd/#Latest_Firmware

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rozuzlení o rozlišení už zítra ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tu SPZ by v případě nutnosti pak doma zostřil nějaký ten astro soft na skládání a zlepšování snímků.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslis ten soft z hollywoodskych filmu kde ti udelaji super ostrou fotku s neuveritelnou spustou detailu jenom tim ze vezmou roztresenou fotku mobilem ve tme a z dalky, na ktere neni ani zhruba poznat co je na ni vlastne vyfoceno, hodi do do pocitace a prozenou to tim zazracnym softem, a najednou se ukaze ze ten pan v tom tmavem koute a jeste za rohem ma o pulnoci v ruce papirek na kterem je napsano tenkou tuzkou "zasilka dorazi zitra v 9:26 do doku 327B"? Tak tenhle soft uz dloooouho shanim a furt nic, pomalu zacinam mit podezreni ze snad existuje jenom v tech filmech :-)))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdo říká, že z jedné roztřesené fotky? Psal jsem o skládání. Používá se to na astrofotografii, kdy se z desítek až stovek fotografií téhož složí jedna docela ucházející. Jde například o programy:

CCDStack
http://www.ccdware.com/tutorials/ccdstack/overview.html

RegiStax
http://www.astronomie.be/registax/linkedwavelets1.html

IRIS
http://www.astrosurf.com/buil/us/iris/iris.htm

Asi nejlépe jejich schopnosti ilustruje toto:

1) Jedna z 15ti desetisekundových expozic mléčné dráhy
http://www.astrosurf.com/buil/iris/tutorial2/rqr_1.jpg

2) Finální složenina po procesingu všech 15ti snímků
http://www.astrosurf.com/buil/iris/tutorial2/rqr_44.jpg

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych si koupil Finevu, ale jediný typ, co se u nás dá koupit je podle www.auto-kamera.cz CR 500 HD a s ostatními mám smůlu. Hledal jsem CR 300 HD, v ČR bez šance (pokud chci novou).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsem si pořídil já a jelikož se to nasazuje na zpětné zrcátko, tak to prakticky nepřekáží ;-) a není to tak patrné pro benga, tak ani pro zloděje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No mně to zase tak úžasné za tu cenu nepřipadá. Mám Samsung Galaxy Nexus, který točí HD videa úžasně, kdo jej má dá mi za pravdu. Používám ho zcela běžně i místo rodinné kamery.
Kdo má Android >> na play.google.com je ke stažení bezplatná aplikace DailyRoads Vyoager, která udělá z android zařízení vozidlovou kameru a vlastně se všemi funkcemi jako má zde zmiňovaný Genius. Zapínání, vypínání záznamu, natáčení ve smyčce bez nutnosti ručního mazání záznamů ( vč. možnosti omezení použitého místa na kartě apod.), odhození emergency (potřebného) záznamu do jiné složky, focení, záznam zvuku, navíc dokonce do obrazu umí dávat i GPS souřadnice a rychlost jízdy, nadm.výšku. Co je dobré, že umí běžet na pozadí za např. navigačním programem či jiným programem. Na display-i je pak jen tlačítko pro odložení emergency souboru. Kdo chce přesto tvůrcům něco připlácet, může si i videa uploadovat (zálohovat) i na svůj účet na internetu. Ale není to třeba. Tím, že je to mobil, se mi navíc nestane, abych zařízení v autě zapomněl pro zloděje, prostě mne to nutí jej z držáku výdy vyndat a dát do kapsy. Tedy náklady 0,-

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To zní samozřejmě jako supr řešení a docela rád bych si jej vyzkoušel, nicméně pro Badu (2) takovou aplikaci bohužel ještě nikdo neudělal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rano pri vyberani letnej dovolenky (Albansko) ma napadlo ,ze chcelo by to nejaky program do telefonu ktory by plnil funkciu "ciernej skrinky" (predsalen balkan je balkan) :D a ono clovek sa dostane na diit a aha-ho, clanok k mojmu aktualnemu problemu a hned v diskusii aj odporucanie aplikacie ... samozrejme hned som to otestoval a je to megasuper! dakujem za tip :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ad legalnost/nelegalnost nahravky: Podle nalezu nejvyssiho spravniho soudu je zaznam z on-board kamery pripustny dukaz (tzn. soudy ho maji primarne prijimat). Nepripustnost by musela namitnout protistrana a oduvodnit (napr. manipulaci, strih a pod.), pak by soud rozhodoval o teto namitce.
Ja pouzivam on-board kameru asi tretim rokem. Prvni, levna, byla upscalovaci (45 USD), pak jsem mel 720p (85 USD) - ta uz byla velmi pekna, ale uvarila se v zaparkovanem aute na slunicku (pulka zaznamu fialova). Ted mam 1080p. Vsechno z eBaye, ta posledni stala asi 75 USD i s postou, celnici ji prehledli (usetreno +21% a 200,- pro Ceskou postu za uskladneni).
Pokud planujete nakup na eBayi, tady jsou IMHO nejdulezitejsi parametry:
- Ambarella chipset (Zoran je mnohem horsi - v kvalite, rychlosti, trvanlivosti)
- nahravani bez preruseni (i ta moje posledni kamera udela pauzu cca 2sec pri zaplnene karte - mazani starsich souboru, stare kamery delaly 3sec bez ohledu na naplnenost karty, nove uz umi nahrat i mazat bez pauzy)
- nativni FullHD video - vzdycky chtejte surovy zaznam z kamery. Nechce-li prodejce dat, jdete jinam. Neuznavejte Youtube a podobne, kde se video transkoduje
- format H.264
- pamet na nastaveni. Drive nebo pozdeji Vam dojde baterie a je opruz, pokud mate vsechno nastavit. Moje posledni si pamatuje i datum a cas, takze dojde jen ke zpozdeni, kdyz se ji zastavi hodiny. Starsi kamery nastavily 1.1.2000 a to pak dela bordel v poradi nahravek
- sledujte updaty FW - tyhle cinske hracky maji dost bugu a FW se cas od casu objevi.

Kameru jsem si neporidil, abych prudil, ale proto, ze nejake $#^*@ melo na dalnici pocit, ze ho zdrzuju a pri vyjezdu mi zastavil pred autem. Tukanec s nulovou skodou (dodrzuju vzdalenost), ale nastval me. Od te doby mam spoustu ulovku, napr.:
- auto v protismeru trefilo auto prede mnou tak, ze mu odletelo zrcatko. Vsichni jeli dal
- motorkar na najezdu na dalnici v desti - no, nezatocil a skoncil v kotrmelcich u svodidel. Zvedl se a odjel (asi)
- a muj oblibeny: Uzavirka na dalnici, provoz sveden do praveho a odstavneho pruhu (znacka - zadny duvod ke zdrzeni). Vsichni se sjeli do praveho pruhu, odstavny prazdny. Ja jel tim odstavnym (v souladu se znackou), nizsi nez maximalni povolenou rychlosti a parta %^&*$ v octavii kombi me zablokovala. Opakovane. No, jel jsem opatrne - ubrzdil jsem. Jeste na me mavali, ze me maji natoceneho fotakem. ^&%$#@

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, má smysl si kupovat profi kameru do auta jako je roadhawk např tady https://www.trakm8.cz/sprava-vozoveho-parku/palubni-kamery ? Napadlo mě to, jestli se to přeci jenom nevyplatí. Je to věc, kterou bude mít člověk v autě roky... co myslíte?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám na palubce přidělaný mobil se zapnutou kamerou a úplně mi to pro moje účely stačí. Držák jsem si koupil tady, funguje na přísavky: http://www.inity.cz/32-drzaky Jediná nevýhoda je ta, že se mi mobil takto rychleji vybíjí, takže ho musím mít připojený na nabíječku, ale jinek úplně v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.