Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: HP LP2475w - 24 H-IPS LCD (Pivot, PiP, HDMI, DisplayPort)

Má LED podsvícení? A jaká je spotřeba el. enrgie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

paradni volba recenzovaneho produktu! jeste by to chtelo jeho mensiho bratricka v podani 22" pva od HP!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

LED podsvícení ma model vyšší kategorie, LP2480zx.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotreba je na predposledni strance a LED nema. To by byl za jinou cenu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych se přimlouval za test LP 2275w. :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

K cemu je to dobry mit "pivot"? Ja ho mam pred sebou, protoze ve firme zbyl :D a nemam tucha proc bych to mel otacet na vejsku... Ponz. je to 19" 1280x1024

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Může mi prosím někdo objasnit tuto větu (kapitola o input lagu): "Přítomnost pixel procesoru je tu znát, touží-li gamesník po něčem lepším, musí holt sáhnout hlouběji do kapsy po nějaké třicítce (myslíme úhlopříčku monitoru!)."
Opravdu mají 30" monitory nižší input lag i navzdory vyššímu rozlišení, protože na rozdíl od LCD s nižšími úhlopříčkami/rozlišeními obraz nijak nezpracovávají a tudíž onen "pixel procesor" nemají?
Děkuji za vysvětlení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ICC profil mi nejde stahnout a stejne myslim ze neni k nicemu pokud nereknete na jake hodnoty jste si nastavili custom RGB hodnoty a jas a kontrast. Mam tenhle displej, nejsem grafik a jsem spokojenej az na ty vyrazne cervene a zelene. Vypada to ze je to obecny problem XPcek ktere nezvladaji ty rozsirene barevne prostory. Dale nevim jestli je to problem vsech kusu ale ten muj nema ostry obraz z analogoveho VGA vstupu pokud neni rozliseni presne 1920x1200. Proste ta autokalibrace se nechyti a vysledek je rozjety i pri nastaveni pomeru picelu 1:1 a to i u rozliseni treba 1600x1200 (tzn cerne pasy na bocich). Ani manualni nastavovani phase atd. parametru nepomaha. A pritom 1920x1200 je ostry jak vino (2 ruzne relativne starsi notebooky - intel 945 a geforce4go). S DVI verim ze to nebude problem v zadnem rozliseni. Taky jsem zkousel PIP se starym xboxem s kompozitnim nebo S-video vystupem a maji tam asi nejake SW mouchy, pri dvou vetsich rozmerech toho PIP se obcas na chvilku rozsype cely displej (zalezi asi na tom co xbox zrovna zobrazuje). Fullscreen z s-video me prekvapil nekvalitou postprocessingu a trhavym pohybem ale nemam moznost srovnani s beznymi plochymi televizemi, mozna je to normalni. Kupoval jsme si ho hlavne kvuli tem hodne vstupum a ze pomer vykon/cena se zdal byt z recenzi dobry. Taky jsem si predstavoval ze cerna bude fakt absolutne cerna ale neni to tak, i pri stahnuti jasu i kontrastu na 0 to porad sviti docela hodne a cerna neni cerna. Pozorovaci uhly jsou dobre a i jinak jsem spokojeny, jenom si nejsem jisty jestli by mi treba nakonec nestacil panel za polovicni cenu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komanche: u 19" je to nanic, ale u 24 a vejš je to dobrý pro DTP, máš tam celou novinovou stránku, nebo stránku knihy - když jseš třeba novinář, jako já :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohohle drobka vlastním už něco přes měsíc a rozhodně si nestěžuju. Přibalený soft sem zatím neinstaloval, barvy jsem zkalibroval by očko přes menu monitoru, chvilku to trvalo, ale výsledek stojí za to. Přecházel jsem z vcelku kvalitního (ale rozlišením již nedostačujícího) CRT, takže moje požadavky byly vysoké, přesto tenhle LCD nakonec neselhal. Input lag je neznatelný, hraji rychlé akční FPS na téměř progaming úrovni a po přechodu jsem si zvykl za pár dní (tedy, spíše na tu velikost obrazu a širokoúhlost, než na nějaké obrazové lagy :) ). Pokud by měl někdo obavy, že mu grafika neutáhne hry na 1920×1200, nebojte se, v rozlišení 1680×1050 to vypadá skoro stejně, jedna hra mi automaticky snížila rozlišení - všiml sem si toho až za týden při nahlédnutí do nastavení. Osobně bych celkově hodnotil 9/10, přičemž by dostal 10 kdyby se mi -jednou- nestalo, že po vypnutí a zapnutí monitoru nenašel vstup dokud jsem nevypnul/zapnul PC a taky při opravdu rychlých pohybech je tam znát takový mírny "ghosting" či jak by se to dalo nazvat, nicméně to není nic výrazného a za celou dobu používání jsem si nevšiml, že by mi to jakkoliv vadilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

``K cemu je to dobry mit "pivot"? Ja ho mam pred sebou, protoze ve firme zbyl :D a nemam tucha proc bych to mel otacet na vejsku... Ponz. je to 19" 1280x1024''
Moje odpoved by mohla byt:
1x 30'' na sirku + 2x 19'' na vysku po stranach prece :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Retarda: Ano, je tomu opravdu tak, HP má třeba model 3065, kde je to zpoždění opravdu minimální.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

F: výrazné červené a zelené jde docela dobře srazit přes custom color v image control, no a nebo sondou. Pokud jde o černou, tak černá je černá pokud je na obrazovce i něco jiného, třeba černá stránka v prohlížeči v okně na ploše vypadá černě, když je ale černá přes celou obrazovku, je to trochu světlejší, taková svítící černá - nicméně jsem z mnoha diskuzí a fór dospěl k názoru, že to je běžná věc u lcd, zvláště když konkrétně tenhle monitor má mít jednu z nejlepších černých mezi lcd vůbec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HP3065 nemá žádné zpoždění především díky tomu, že tam není kde by ho měl získat. Tento panel nedělá žádný postprocesing obrazu, nemá OSD, dokonce ani neumí změnit rozměry obrazu (umí jen nativních 2560x1600 a přesnou polovinu, pro zobraznení BIOSU je nutné mít podporu "picture resize" v grafické kartě). Všechny parametry obrazu je nutné nastavit v ovladačích. Podobně je tomu u LG W3000H, ten umí sám pouze změnu rozměru. Toto LCD osobně vlastním a musím napsat, že to v praxi nepředstavuje žádný problém ? není důvod cokoliv nastavovat :-) IPS technologie je na hry super, změnu rozměrů prakticky vůbec nerozeznám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky by mě zajímala recenze 2275w, protože se nad ním všichni rozplývají a já jako jeho uživatel na něm nic extra nevidím - malé DPI, vysoká hlučnost (!), podání barev srovnatelné s TN a homogenita podsvětlení velmi bídná. Takže by mě zajímalo, jestli je to dáno mou obecnou neoblibou LCD, nebo jestli je to prostě nic-moc panel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

xvasek: nerad bych se mýlil, ale asi to druhé, a kolik ta sranda stojí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, keby som tento monitor nevlastnil (naštastie už som sa ho zbavil) uveril by som týmto glorifikujúcim recenziam. Pre všetkých, ktorí uvažujú o kúpe tohoto lcd panelu doporučujem prejdenie diskusných fór na s.h.w cz a hardforum pripádne overclockers, garantujem vám , že chuť po tomto monitore vás hneď prejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezký den všem. Také vlastním tento panel a až na tu kalibraci barev jsem zatím nadmíru spokojen. Možná jsem nečetl pozorně, ale měření spotřeby jsem nikde nenašel. Já ten svůj měřil měřákem Voltcraft Energy Monitor 3000. Výsledek je hodně závislý na nastavení jasu. Já používám hodnotu 30/100 a při té je spotřeba hezkých cca 60W. Když jsem jas vyšponoval na 100/100, ukázal měřák cca 100W. Kontrast byl pro obě měření 50/100.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co je to H-IPS??? Protože to asi není nic z toho srovnávacího obrázku (IPS, S-IPS, AS-IPS a IPS-Pro), ten poslední jmenovaný IPS-Pro (známý spíše jako IPS Alpha) to určitě není (http://www.ips-alpha.co.jp/en/technology/ips.html).
Je tedy H-IPS nástupce S-IPS nebo AS-IPS?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

majeje: protože jsem u tohohle monitoru spokojeně proseděl už více než dva měsíce, mohu se zeptat, co konkrétně máš na mysli?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pro autora:
1) metodika testování barev je špatná. Nelze využívat standardní postup od gretagu, kdy posílá z databáze RGB hodnoty, ty se změří a jen porovnají opět s hodnotami v profilu. Tato metodika nevypovídá vůbec nic o kvalitě kalibrace.
2) Vámi změřený profil nelze stáhnout. Máte to zmaštěné...
3) Rozhodně Vás mohu ubezpečit, že tento monitor AdobeRGB nepřekonává a tutíž Vaše věta "šířkou barevného spektra překonávající specifikaci Adobe RGB" je nepravdivá a zavádějící, koneckonců jako celý článek, který dle mého názoru spadá do oblasti PR než seriózní recenze... zejména díky větě "Je mi proti srsti používat fráze jako král mezi monitory střední třídy... ...je vzhledem k ceně asi opravdu králem." Mimochodem honit širokogamutový monitor na 8bitové LUT tabulce je skutečně zážitek!
4) ad 1 a 3 - víte o tom, že sonda eye-oneD2 rozhodně není určena pro širokogamutové monitory a poskytuje při měření mnonitorů této kategorie zcela chybné údaje?
Nechci Vám sahat do svědomí, ale tenhle pokus o recenzi je podle mého názoru skutečně velmi pochybný, ale vzhledem k výrobci (a pravděpodobně tedy i zadavateli) mne to ani neudivuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to David Ježek: Zdravím, no OSOBNE som mal veľmi zle skúsenosti s farebným podaním lcd tz. na bielej ploche bol markatný prechod z ružovej do zelenej farby, čierna farba bola jedna katastrofa, ktorá splývala do odtieňa šedej resp. sivej farby. Taktiež prvý kus, ktorý som mal disponoval 2 vadnými pixelmi a postupne mi bol v rámci reklamácie a záruky 0 vadných pixelov/subpixelov zasielaný kus na ktorom sa pravidelne vyskytovali 3-4 vadné body svietiace na čiernom pozadí na modro. Ja hovorím o subjektívnych dojmoch, teraz už možno monitor má tieto vady odstránené, ale po prvotnej skúsenosti by som ho zas nekupoval.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: ujišťovat můžeš, ja se držím naměřených faktů. Např: http://www.extrahardware.cz/files/images/clanky/2008/09zari/hp_2475w/bez...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co hovorite na LG W2600? rovnaka technologia, nizsia cena, 26" ? som zvedavy na vase komentare

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2zero_cdr: Je to pravda, jen malo sond umi pracovat s wg monitory a ty co to neumi, meri blafy. Navic kalibrace pres LUT tabulku VGA vetsinou zpusobi banding. Proto maji profi monitory vlastni LUT a vetsinou i sirsi >10bit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zero_cdr: a číst, číst umíte? Vyjádřete se laskavě konkrétně k bodům 1-4. Vaše naměřená fakta jsou totiž zcela irelevantní, neb jsou změřená blbě. Vaše odpověď mi dává za pravdu, že Vaše tzv. recenze je jen maskovaný PR článek... :-7

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si tento monitor rovněž vyzkoušel. První měl přechod z levé strany-narůžovělé k pravé straně, která byla zelenkavá. Nepomohlo kalibrování. Po reklamaci přišel kus s nějakými fleky na obraze, neumím to vyjádřit, jako vypálené po žhavých kuličkách a ten třetí z reklamace byl barevně ještě horší než ten první a měl najeto 50 hodin. Jinak ale vypadal zajímavě. Nyní mám Eizo S2431W a jsem spokojený maximálně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kupil som pred tyzdnom SAMSUNG 26" LCD SyncMaster T260HD spotreba max 70w priemerna 50w a nocna usporna 30w ! a da sa este na to divat ! aj pri 30 watoch.Nepoznam lepsi fulHD monitor s tak niskou spotrebou je to spicka medzi lcd monitormi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to sef:
otazkou je jestli se chlubis, nebo si stezujes? :) TN display je neco jineho a ten samsung je mozna vic televize nez monitor. Takze je to jako psat prispevek k recenzi na hrusky, ze mám nalesteny jablko (ted nenarazim na Apple)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky si neodpustim rejpnout, prave dnes mi dorazil kuryrem jiz ctvrtej kus (3x reklamace) a problem porad stejnej - leva strana jde mirne do zelena, prava mirne do ruzova. U kazdyho kusu je ta hranice barevnyho prechodu trochu jinak (jinde), ale je to opravdu zatim u vsech co jsem mel v ruce. Prvni kousek byl vyroben v zari, druhej v srpnu, treti cervneci (ano, neposlou vam obvykle novej ale jinej jetej), posledni prisel uplne novej, z ledna.
Navic PiP je uplne nepouzitelnej, jelikoz jak ho zapnete (funguje jen na Composit, S-video a Component vstup), celej obraz zacne mirne blikat a neda se na to divat.
Navic cerna je cerna jen pri pohledu z prima, jakmile jste mimo osu, je z toho seda, coz tmavou scenu ve filmu moc nevylepsi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsem majitelem 5ks těchto monitorů, 2x2 na střižnách a 1 doma.
Nevím, co tady "hnidopichujete" u monitorů za cca 10tkč? Za ty peníze prostě nic lepšího není... když si vzpomenu, že tam donedávna byly 19" Acer AL1931 (DVI, S-video, CVBS,...)a ve své době (2001) cca 20tkč/ks... a to rohnodně byla jiná průměrná mzda...
Ano jsou i podstatně lepší monitory, ale za poněkud více peněz...

Ten 50Hz PIP je opravdu problém... respektive rozumně nepoužitelný

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

havtom+kecal: neco na tech 50Hz bude, taky mi ten PIP blikal ale jenom nekdy, mozna to neblikalo zrovna kdyz jsem mel hlavni rozliseni 60Hz a ta hra z xboxu byla NTSC verze (cili taky 60 hz), jeste to zkusim, kasdopadne to je nepouzitelne i diky tomu ze se obcas nahodne rozsype obraz jak pisu nize
havtom:jo to s tou cernou vystihuje presne to co jsem se snazil psat nize, cerna neni cerna, je fakt ze hlavne ze stran, a u takhle velkeho monitoru je bohuzel vzdycky nejaka cast ze strany :-)
kecal: problem je v tom ze vsecny recenze se snazi tvrdit nebo naznacovat ze za pohadkove nizkou cenu dostanete necekanou kvalitu obdobnou drazsim modelum
jak uz jsem rekl, jsem vcelku spokojeny ale cekal jsem vic a nejsem si jisty jestli bych nebyl stejne spokojeny s (TN) panelem za polovicni cenu. barevneho rozdilu u sveho kusu jsem si okem nevsiml

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám na něm naběháno přes 500hod. a potvzuji výtky diskutujících: barevný přechod (zelená-růžová), černá není nic extra, vyladit barvy je porod. Navíc v XP (nevím jak jinde) systém neumí vnutit barevný profil aplikacím, takže máte zobrazenu správně maximálně tak plochu.. Čest výjimkám jako Firefox, které profil použít umí (přes rozšíření nebo about:config). Chtěl jsem ho vrátit, ale z diskuzí jsem pochopil, že to není vada kusu a přišel by mi možná ještě horší, takže se s tím postupně smiřuju :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pískání napájecí části. U HP L2245w píská napájecí část monitoru asi jako hejno komárů. Nemá i tento model stejný problém?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sef: Docela dlouho jsem vybíral nějaké větší LCD a Samsung T260HD mne docela nadchnul. 26" s televizi od renomovaného výrobce za pár šupů znělo lákavě a tak jsem neváhal a půjčil jsem si ho na víkend. Měl jsem to na stole asi hodinu a pak to šlo zpátky do krabice. Jako televize v pohodě, ale jako monitor to byla ubohost. Na analogu se mi ho nepovedlo rozumně vyladit vůbec, barvy slabší a navíc příšerné uhly, což u takové uhlopříčky a posedu blízko byl problém. Jako TV ze dvou metrů se to dá, ale jako monitor ne.

Jako další jsem si půjčil právě HP LP2475w a ten mne docela nadchnul, ale bohužel si ne zcela rozumělo s mým ThinkPadem, který má je analog a bohužel stojí za prd. Od notebooku za 40k bych takovou hrůzu nečekal, ale to už je jiný problém. Monitor jsem měl doma asi dva týdny a vyloženě se mi ho nechtělo vracet. Nakonec jsem to vyřešil jiným počítačem a monitor si koupil. Nepochybuji, že jsou mnohem lepší monitory, ale za tu cenu na něj nedám dopustit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tento model pískáním zdroje netrpí...

Problém správy barevných profilů v XP a v aplikacích rozhodně není problém tohoto monitoru...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co se tyce PIPu potvrzuji ze je to tak, jakmile je na vstupu ktery je nastaveny jako PIP source PAL signal (50Hz) cely displej jede v 50Hz i kdyz je PIP jako takovy vypnuty (!!), pokud je signal NTSC skoci to do 60Hz coz mi neblika. Stejne mi ale prijde divne ze by 50Hz na LCD melo blikat (na rozdil od CRT kde to chapu). Ocividne PIP soudruzi z USA podcenili pro normu PAL. Ale samozrejme PIP jako takovy stejne neni k nicemu takze to neni tragedie. Jen je treba ten PIP source prenasavit na neco neskodneho kde neni aktivni 50Hz signal.

Q: analog mi jel ciste jenom v 1920x1200 jak pisu nize, jakekoliv nizsi rozliseni neslo rozumne vyladit, u stareho noteboku s geforce4go mi chvili trvalo nez jsem ho pres registry naucil 1920x1200, umel jen 1600x1200 a to vyladit taky neslo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zero_cdr: autore, Vy jste stále nebyl schopen na mé námitky zareagovat. Celá Vaše recenze je jen pouhopouhá blamáž. Já jsem se zaměřil jen na ty podstatné body (chyby v terminologii a celkovou zmatenost ponechávám stranou, stejně jako těžce tendenční tlachy o "králi střední třídy" a pod.):
1) metodika testování barev je špatná. Nelze využívat standardní postup od gretagu, kdy posílá z databáze RGB hodnoty, ty se změří a jen porovnají opět s hodnotami v profilu. Tato metodika nevypovídá vůbec nic o kvalitě kalibrace.
2) Rozhodně Vás mohu ubezpečit, že tento monitor AdobeRGB nepřekonává (víte co je to termín "gamut" a jaký je rozdíl mezi gamutem a spektrem?) a tutíž Vaše věta "šířkou barevného spektra překonávající specifikaci Adobe RGB" je nepravdivá a zavádějící. Nehledě na ten podstatný fakt, že jak je u HP zvykem "navrch huj, uvnitř fuj", tento širokogamutový monitor (jehož vývoj byl jen za účelem širokého gamutu za každou cenu, aniž by ten gamut byl optimalizován pro reálné použití) je řízen přes 8 bitů. Pokud se provede jakákoliv korekce (přes kalibraci) této 8bitové LUT, je výsledkem přímo monstrózní banding v barevných přechodech.
3) ad 1 a 2 - víte o tom, že sonda eye-oneD2 rozhodně není určena pro širokogamutové monitory a poskytuje při měření mnonitorů této kategorie zcela chybné údaje? Koneckonců konečně stažitelný profil je tomu důkazem a po jeho krátké analýze je evidentní, že použitá sonda rozhodně není vhodná a že nářky mnoha uživatelů stran barevného podání (i po kalibraci) a bandingu nejsou rozhodně pouhou náhodou!
4) se zobrazováním barev na tomto monitoru jsou těžké problémy. Je to dáno špatnou sondou, špatně vyladěným gamutem a především absencí interní LUT elektroniky, která by eliminovala banding.
Shrnuto sečteno: tento článek patří do kategorie klamavého PublicRelation, divím se, že ho redakce CDR rovnou neoznačila za placenou reklamu. Čtenář by alespoň hned věděl, na čem je. Autor se dopustil v průběhu samotného testování mnoha nepřesností a s jeho poznatky a závěry lze přinejmenším úspěšně polemizovat.
Je to opravdu dost trapné a s ohledem na vysokou úroveň CDR serveru se musím ptát: "máte ten HP-vlezdoprdelismus opravdu tak zapotřebí?" To už jste padli tak nízko, že dovolíte aby klamavá reklama byla vydávána za seriózní recenzi? Tento monitor není nic jiného, než opět obvyklá "HP kvalita na dosah ruky", ale na tu kvalitu nikdy nikdo si skutečně nesáhl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za menší peníze (vč. DPH) se dá sehnat 27" DELL 2709W, má taky skvělou výbavu (2x DVI, DisplayPort, HDMI, D-SUB, 2x+2x USB 2.0 HUB, multi čtečku flash), solidní podání barev a navíc i integrovanou HDMI 5.1 zvukovku. Bohužel nemá Pivot, v rožcích to podsvícení není ideální, černá má rezervy a trochu váhá s InputLagem (až 60 ms), ale za ty prachy... ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem zapomněl na vstupy Component a Composite. :)
A taky má spoooustu místa na nalepování žlutých papírků! :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Muj prvni kus mel ten vadny prechod do cervena, druhy kus jsem odzkousel na prodejne a byl OK. Jen to tovarni nastaveni barev (hlavne vyrazna cervena) je u vsech kusu stejne blbe, to potvrdi vsichni vlastnici, takze to co se pise v recenzi na konci je uplna blbost. Ten vas profil jsem zkusil a prislo me to zase moc do zelena, nejspis zalezi i na grafice a profil si musi nakalibrovat kazdej svuj.
Zatim, nez se me naskytne moznost kalibrace, pouzivam nejaky profil z netu + LUTmanager (zadny banding jak nekdo blaboli zde neni) a s monitorem jsem za ty prachy submaximalne spokojen. Mohu jen doporucit (ale asi jen spravny kus :)
Rozsahla diskuze zde:
http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=20782&highlight=lp...

Poprvni zde slysim, ze widegammut nepresahuje AdobeRGB. Nevidim tak do hloubky teto problematiky ale cist umim a co jsem nasel na netu tak jsem pochopil, ze widegammut JE vic !?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Krist: hm, sám přiznáváte, že se v tom moc nevyznáte, ale vše ostatní je podle Vás blábol. No dobrý.
Stažený profil Vám nefunguje ze dvou důvodů. 1) je blbě změřený (sondou, která na těchto typech monitorů dává naprosto nesmyslné výsledky). 2) pokud jedete přes DVI, na grafické kartě ani tak nezáleží, jako na LUT korekci (která je vázaná s profilem) a na konkrétním kusu monitoru.
Zobrazte si ve photoshopu (například) černobílý přechod, popřípadě z červené do zelené a trochu si to zvětšete. Je ten černobílý přechod plynulý a nebo se v něm objevují  docela výrazné proužky s varevnými ústřelky? To je ten banding, který na ikonách na ploše skutečně neuvidíte. Ten banding je tím výraznější, pokud se jedná o širší rozsah barev, který je zde zprzněn 8bitovou korekcí v LUT videokarty a nikoliv v 10 (nebo 12 a14) bitové LUT elektronice monitoru, jako například u profesionálních monitorů, které sice mají o něco malinko menší barevný (ale widegamut) rozsah, zato je optimalizován a funkční...
Jinak dá se říci, že širokogamutový monitor je každý, který přesáhne sRGB. Tedy pokud víte co to znamená... Přiště si laskavě důkladněji přečtěte, na co vlastně Vy sám "blábolíte"... :-7

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: mám prosbu o radu, pokiaľ to bude možné.
 Mám NEC MultiSync 20WGX2 Pro a rád by som ho dal nakalibrovať. No do problematiky výberu "správnej" sondy moc nevidím a kupovať ju zatiaľ tiež neplánujem (aspoň nie k tejto triede LCD), skôr sa budem snažiť niekoho vyhľadať so sondou.
Napr. na http://www.tftcentral.co.uk/reviews/nec_20wgx2_phase2.htm použili LaCie Blue Eye Pro.
 
Akú by ste doporučili, alebo či má vôbec význam sa zamerať na kokrétny model sondy?
 
THX

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Prosím trochu méně nadřazenosti a více odkazů na konkrétní definice pojmů, teorie i praxe, metod a výsledků měření...

Hlavně by mě zajímalo z jakého fyzikálního důvodu by měla použitá sonda vykazovat výrazné odchylky jak uvádíte. Pokud vezmu v úvahu, že každá sonda MUSÍ umět měřit od úplně černé až po maximální svítivost monitoru, který je však u každého jinak velký, tak nevidím důvod, když provedu kalibraci třeba na polovičním jasu, aby to bezpečně nebylo v měřícím rozsahu sondy...¨
Pokud vím, tak jsou kalibrační sondy "optimalizované" na LCD nebo CRT (i na plasmy?), což ale považuji za podivné řešení, protože měření jasu konkrétní vlnové délky a poměry jasů různých vlnových délek ve spektru musí dávat stejné a porovnatelné výsledky, ať měřím jakýkoliv zdroj světla a pak už jen záleží na SW a interpretaci výsledků pro zavedení korekcí. A tady bych řekl, že řetězec selhává.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Jsme si dobře vědomi, že naše měření rozhodně nejde srovnávat s laboratorními podmínkami a ani naše přístrojové vybavení nedosahuje úrovně výzkumného ústavu. Myslíme však, že pro hrubou představu jsou to hodnoty odpovídající a čtenářům mohou alespoň něco napovědět. Nikdy nebudeme mít vybavení za desítky tisíc, nikdy nebudeme mít pro měření absolutní tmu ani vakuovou komoru, to víme a ani to není náš cíl.
Velmi si vážíme připomínek některých opravdových odborníků, pevně ale věříme, že i jim je jasné, že nic nemůže být nikdy dokonalé a i naše možnosti jsou omezené. Na druhou stranu se domníváme, že je lepší použít alespoň to, co máme, než vůbec nic.
Informaci o překonávání barevného RGB prostoru jsme ale na vaši radu v recenzi škrtli.
P.S. Autor se zde nemohl vyjádřit, bohužel je zaměstnán, takže bude k dispozici až zítra.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na týhle diskuzi je dobře vidět, jak velkou neznámou je správa barev pro většinu lidí. Včetně mě, musim dodat. Ze všech těch pojmů jako barevný prostor, profil zařízení, jeho zařazení do produkčního řetezce, LUT, kalibrační sondy atp se mi celkem točí hlava a jen pomalu si vše objsaňuju. No co LP2475W mám (kus ze října) a červená je fakt zle jinde než by měla být, o čemž jsem se definitivně přesvědčil při tisku. Mám 3 dotazy na ViktoraN.

1) Postačil by do amatérských až poloprofi podmínek ke kalibraci vzorník namísto kalibrační sondy?

2) Proč je redakcí použitá sonda podle vás mimo mísu? Podá "nesmyslné" výsledky v celém barevném rozsahu monitoru nebo jen na jeho okrajích?

3) Zmínkou o bandingu chcete snad říct, že monitor sice sahá někam do AdobeRGB, nicméně v gradientu jsou mezery?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se, ale momentálně jsem pracovně mimo, dostanu se k tomu večer a pokusím se důkladně na všechny doplňkové dotazy zodpovědět podrobněji.
Nyní jen stručně:
1) kolorimetrická sonda funguje na bázi (většinou) tří základních filtrů. Správný výběr filtru pak předurčuje sondu na daný rozsah měřitelných barev. Z toho důvodu sonda typu eyeOne (případně DTP92, DTP94 a pod) dává chybné výsledky, protože její filtry nejsou určeny pro širokogamutové monitory. Na tento typ monitorů je vhodnější sonda se spektrálním průběhem měření, například ColorMunki, EyeOnePro a pod.
2) jsou řešení, která jsou jednostraně optimalisovaná. Například řada monitorů CG (EIZO) obsahuje ve svém SW korekci nedostatečnosti kolorimetru. Takže zde je jedno, jestli měříte jen "úzkorozsahovým" kolorimetrem a nebo spektrákem, výsledky jsou díky velmi konkrétním korekčním tabulkám (pro každý typ sondy zvlášť) zcela identické (v positivním slova smyslu).
3) Vzhledem k tomu, že se jedná o širokogamutový monitor (hp), který jehož gamut je "roztažen" do maxima bez ohledu na reálný přínos, přináší to charakteristické problémy. Máte 8 bitů na kanál, to znamená 256 "kroků". U klasického monitoru (standardní rozsah barev" je tento krok relativně malý. U širokorozsahového monitoru je tento krok například o 30 % (či více) větší. A stále máte jen 256 na kanál. Pokud se při kalibraci vnese do systému korekce, z původních 256 kroků na kanál pak máte například jen 245 (někdy méně, někdy více). A poskládejte z toho neutrální šedou, když se ty "velké kroky" nesejdou! A jakýkoliv jemný přechod barev vůbec. A jakmile máte nevhodnou sondu, špatný SW a ještě k tomu šidítkomonitor , je neštěstí na světě. A vemte jen ty nářky - stačí si to tu (a i jinde) přečíst: "monitor jsem dvakrát, třikrát vyměňoval, pokaždé zobrazoval jinak..."
Proto všechny ostatní širokogamutové monitory (z těch levnějších například od Samsungu XL20) mají navíc elektroniku, která má svou vlastní LUT tabulku, ale na 10 bitech, kde veškeré korekce (kalibrace) se provádějí. Tím pádem nedochází k takovému bandingu. U profesionálních monitorů (CG) se pak jedná o 10, 12, 14, 16bitovou LUT, zpravidla se 16bitovým výpočtem korekce. Ano, zaplatíte víc, ale nejste podvedeni. u HP dostáváte iluzi "laciné/všem dostupné" kvality, ale jedná se o podvod.
Asi tak jako kdyby jste si koupili trabanta s motorem F1. Taky s ním vytáhnete 250 km/hod, ale nepřežijete to...
Martin: já to chápu, rozumím Vám. Ale mne vytočil samotný styl článku "král mezi monitory střední třídy", když vím, že se jedná o aušus a autor píše, jako kdyby byl firmou HP podmáznutý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kecal: to je jasné, že problém správy barevných profilů v XP není vada tohoto monitoru, ale přesto to s ním úzce souvisí a proto jsem to psal. "Normální" monitor stačí k uspokojivým výsledkům nastavit pomocí jeho menu atd a profil nebývá potřeba (pro neprofi použití). Tento HP ale "ujíždí" natolik, že bez profilu to je hrůza. No a pokud si někdo řekne, že to nevadí, že si udělá profil, tak tomu bylo mířeno moje varování, že mu ten profil bude částečně na 2 věci, pokud nepoužije i správné aplikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro ViktorN:
Mužeš prosím hodit do placu pár svých osobních typů na opravdu kvalitní LCD s uhlopříčkou 22" - 24" a s opravdu plnotučnou, tedy od 10 bit, LUT tabulkou ?
Vím, že každému se líbí něco jiného a nelze se zavděčit všem - mě jde jen o to který by jsi si sám koupil, to je vše :-).
Cena tak do 15.000 i s DPH, jakákoliv technologie kromě TN ;-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Irael: Nazdar, ja síce zďaleka nedisponujem takými vedomosťami o lcd paneloch ako ViktorN, ale osobne by som zo súčasnej ponuky lcd zvažoval BENQ FP241W resp. BENQ FP241VW, LG W2600HP-BF prípadne ak môžes investovať viac tak NEC 2470WNX alebo EIZO S2431WE-BK. Čo ma celkom pobavilo, pri prezeraní ponuky lcd panelov bol model NEC 24WMGX3- tento model je u nás(čr+sr) ponúkaný za takmer 900eur, kým na jedenj anglickej stránke za £447.34 inc VAT.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NEC MultiSync 24WMGX3 - 447 libier čo je v prepočte približne 482 eur

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viktor: díky za informace, ale jaký jiný monitor v téhle kategorii by měl člověk vzít - účel je práce s fotkami, internet, minimum her a filmů. LG W2600HP-BF technicky vypadá obdobně, a další jsou už jen VA monitory, o TN nemluvě. chápu že tohle HP je "levné" a někde jsou kompromisy, ale jaká je lepší volba?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN:
ty prechody v PS maji pri zvetseni rastr po cele plose, je to proste mrizka.
Mel byste obejit vsechny recenze na tento monitor, vsichni pisou podobne blaboly jako recenze zde :)
No ale jak rikam, ja jsem spokojen zatim nejvic ze vsech monitoru na kterych jsem kdy delal (fotky a 3D). Bohuzel na nejaky Eizo nejsou mince, takze pro me je to opravdu kral :D . A jestli v prosinci existoval lepsi monitor za 11.000,- tak sezereu svuj klobouk s octem a cibuli :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Moje postrehy k HP LP2475w: Cervena me zpocatku prisla prepalena, jakekoli vetsi misto s cervenou vylozene tahalo za oci. Tez se spatne cetl text - z toho zas oci "prechazely". Jista nerovnomernost v podsviceni je patrna, zejmena pokud je jas stazen na minimum (0-5%) a kontrast naopak vytazen k maximu. Cerna barva je ok pokud se clovek diva na monitor primo zepredu - v tom pripade je dle meho soudu uroven cerne i velmi slusna. Pri pohledu na cernou plochu ze stran a zeshora zacina prosvitat podsviceni.

Monitor mam ted treti mesic a pres prvotni zklamani az touho se ho zbavit v prvnich nekolika dnech - vylozene spatne se me na nem cetlo - jsem si ted na nej dost zvykl a nasel jsem nastaveni, ktere me prijde ok: Brightness:27, Contrast: 75, RGB - custom color: R=231, G=250, B=255 Tez mam zapnuty ClearType a pomoci Cleartype Tuneru zvyseny kontrast na maximum (darker, 1.0) - http://www.microsoft.com/typography/ClearTypePowerToy.mspx

Jeste poznamka: USB hub je na monitoru stale pod napetim (dokud je pripojeno sitove napajeni, jedno zda je monitor standby ci "vypnut" prednim tlacitkem).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro majeje:
Díky za tipy, tebou navržené monitory si řádně prolustruji :-) a třeba z toho něco bude ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Solar Energy>
jo cerna je dobra, ta zmena z bocniho uhlu je udajne zpusobena nejakym filtrem, obraz jde tak nejak do stribrna. I tak je pozorovatelnost skvela. Ja ho mam na zdi, na otocnym drzaku s ramenem a koukam vzdy kolmo ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

clear type spis kazi nez pomaha. neco mas asi blbe.
moje nastaveni:
RED = 246
GREEN = 238
BLUE = 226

Brightness = 12
Contrast = 82

+ profil nahrany pres LUT manager
viz:
http://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=12526623&postcount=302

Zatim nejlepsi kombinace. V aplikacich pak pouzivam color management, pokud je to mozne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pro: Irael
Nějak jsem nezahlédl doporučení na LCD Hyundai W241D ...
http://www.prad.de/en/monitore/review/2008/review-hyundai-w241d.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NRX: sonda "LaCie Blue Eye Pro" není nic jiného, než opět přejmenovaná sonda eyeoneDisplay2. (ano, také zbožňuji tohle přejmenování stejného výrobku jen podle OEM odběru) Takže nedoporučuji. Doporučoval bych sondu spíše ColorMunki, případně (vzhledem k tomu, že pokud je monitor v provozu více jak 50 hod. od prvního zapnutí, pak již zpravidla kalibraci udrží déle než rok, či ještě více), bych doporučil se obrátit na někoho, kdo sondu již má a nechat si to (za drobný úplatek) pořádně zkalibrovat.
Telemaster:
ad 1) ne, bohužel ne, takto to nefunguje. Jsou sice jisté postupy, jak monitor dobře nastavit, ale u widegamut monitorů už to tak dobře nefunguje. Když tak to zkuste tady podle tohoto postupu: http://forum.grafika.cz/read.php?112,2878591,2879297#msg-2879297 Když budete mít štěstí a budete pečlivý, třeba uspějete...
ad 2) už jsem o tom psal. Poskytuje chybné údaje proto, že filtry na senzorech nejsou určeny pro widegamut monitory. Sonda se nechová lineárně, co jakž takž změří uvnitř svého rozsahu, s roztoucí vzdáleností od svých možností už nastává výraznější zkreslení. Výrobní cena této sondy je řádově jednotky švýcarských franků (včetně plastu a USB konektoru), co byste chtěl... 
ad 3) banding jsem již též vysvětloval. Pokud máte ujít vzdálenost (např.) 80 metrů přesně 100 kroky a pak sto kroky ujít vzdálenost 120 m, kde musíte udělat větší krok a kde bude tedy mezi kroky větší vzdálenost? To je to stejné jako u normálního monitoru a WG. No a v případě, že někdo se honí jen aby to wide bylo co nejširší (především z marketingových důvodů, aby se mohlo napsat "ten náš monitor má největší rozsah") a máte k disposici stále stejný počet kroků (přesně 100), tak jak musí být veliké, abyste ušel 135 m? No a o tom je ten banding (velmi jednoduše napsáno).
Irael a Zombux: například Samsung XL20. Má interní 10 bitovou LUT tabulku a SW, který podporuje (včetně nutné korekce "indisposice obyčejného kolorimetru") jak spektrák, tak i obyčejnou eyeOneD2 atd. Korekce LUT se odehrávají jen v monitoru, navenek pak barvy "doladí" jen profil pro OS a aplikace. Cena tuším osciluje mezi 11 až 15tis (podle toho, jestli je přibalena sonda či nikoliv, to už si vyhledáte jistě sám) Z vyšší třídy (cenová kategorie asi 25tis) pak Eizo CG222W. Je to skutečně velmi podařený kousek cenově dostupný i pro chudší fotografy (kteří pokud se zmůžou na fotovybavení nad 50 tis, tento monitor zvládnou též)... Pokud bych měl porovnat HP LP2475w s EIZO CG222W, pak EIZO náleží do kategorie Volvo třeba XC60, kdežto HP tak na úrovni rozviklané koloběžky, zato s moc pěknými nálepkami a krabičkou... (no a ten Samsung bych zařadil do kategorie slušně vybaveného Suberba). Berte tenhle příměr prosím s rezervou. :)
Krist: Vy dodáte klobouk a já cibulu. Ještě Vám donesu i hořčici, aby Vám lépe chutnal, protože ano, lepší monitor v prosinci byl. Pokud ne tak úplně uhlopříčkou, tak zcela jistě funkční správou barev (zvládnutí widegamut prostoru s kalibrací). A to zmíněný XL20... Máte doufám na mysli kategorii pro fotografy a nikoliv pro kancelářské managéry, pro něž je důležitý reklamní leták a papírové parametry, že? Jinak Vámi uváděné hodnoty nastavení jsou zcela k ničemu. Ani u špičkových profesionálních monitorů není nastavení, které by fungovalo pro dva stejné monitory stejně. A u tohohle šmejdu to platí nikoliv dvojnásobně, ale spíš tak desetinásobně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: ten samsung vypadá sice krásně, ale je to jen 20" a stojí 26000 s DPH, což je trochu mimo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ah, omlouvám se, u jiného prodejce je za 11k. ale pořád ta úhlopříčka nestojí za nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zombux: to už ale není můj problém. Ptal jste se po kvalitním monitoru v této cenové kategorii, kde by to skutečně fungovalo bez problémů. Pokud Vám záleží především na velikosti, kupte si tedy HP, jistě budete velikostně uspokojen...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

XL20 sem s dovolenim vubec nemichejte. 20 a 24 placu je dost rozdil a kdyz chci 24" wide monitor tak vim proc. To jsou zasadni parametry. Kategorii mam pracovne-domaci (CAD, Photoshop, Vegas, web). Uz jsem si ve firme zvykl na 24"+20" spojene vedle sebe a na dostatek plochy jsem si zvyknul.
Ty udaje, co jsem nahodil, jsou samozrejme orientacni, vim o tom. Ja je prevzal z toho jinyho fora, vyzkousel a verte nebo ne, opravdu jsem lepsi nastaveni nenasel.
Vy jste si nejak zasednul na HP, pro me to je zase oblibena znacka na ktere delam radu let a myslim, ze urcite nepatri k tem horsim. Teorii, kterou mate zvladnutou jsem nikdy podrobne nestudoval a radeji pri vyberu koukam na vysledek. No a tento monitor vysel v dane cenove kategorii fakt nejlip. Pred mesicem to bylo best of vykon/cena. Mozna i dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krist: spíš by to mělo být "výkon"/cena! ;)
ViktorN: Jaký by byl Váš tip v 22"-24" do 20K Kč i s ohledem na odezvu/input lag?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Takže tvé doporučení je, pořídit ColorMunki. Měli bychom na tebe ale prosbičku. Nemohl bys pro nás pro porovnání udělat na wg monitoru měření s ColorMunki a porovnat to s naším eyeoneDisplay2? Ať nám dokážeš, že ten rozdíl je opravdu tak závratný. Moc by nám to pomohlo při rozhodování, zda si tu druhou sondu pořídit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze je tu diskuse stale ziva. Sondu mam take Eyeone Display2 a dosluhujici CRT EIZO F931, ktere bych rad nahradil. Proto by mne zajimalo jak si vede drazsi HP LP2480zx ? Lze tento monitor kalibrovat pomoci teto sondy ? Nebo jaky jiny 24" monitor zvolit ? Priznam, ze po precteni teto diskuse mam vic otazek, nez odpovedi... Vedel by nekdo poradit ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Za 11 bych toho Samsunga XL20 rád koupil, ale bohužel nějak ne a ne najít shop, kde by ho za tu cenu měli. Všude stojí kolem 25tis a většinou mají uvedeno, že je nedostupný. Tam, kde mají graf vývoje cen je vidět, že nedávno zdražil....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

JSK
nechapu, pisu vykon/cena.

martin:
Ty usetris za monitor ale koupis k nemu sondu za vic jak 10.000 ???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro zombux:
Tvůj odkaz na Agen je celkem good ale ta cena ne - dnes, 31.1. je tam cena 26076,- coz je přesně to co psal kobul, skoro všude je za 25.000 a více a pokud je někde za +/- 12.500 tak je nedostupný a po tel. se všichni kroutí jak prdel v proutí a kloudnou informaci se člověk nedozví...

Pro majeje:
Tak jsem koukal na ty tvé tipy a líbí se mě skoro všechny :-)
To Eizo S2231W je good a do 15.000 jak jsem chtěl, Benq FP241W i BenqFP241VW který je ale o 6000 dražší, LG W2600HP-BF - je tak pěkný kousek ale 26" je už moc velká uhlopříčka a nakonec japonec :-) NEC 2470WNX který vypadá nenápadně ale asi to bude černý kůň ;-).
Momentálně probírám tech. specifikace a hodnotím pro a proti a až ten výběr oříznu na cca 2 favority tak se na ně půjdu mrknout na vlastní oči protože může to být papírově ultrasupermega LCD ale pokud mě nepadne jeho obraz do oka tak má smolíka :-).
Každému vyhovuje něco jiného a zatím co mě moje momentální šunka HP 1902 zatím ještě jakž tak vyhovuje, tak kámoš který se občas staví je z toho obrazu úplně vyřízený a nevydrží se na to dívat déle než 5 minut :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj každému čo vyhovuje:) ja tiež riešim výber lcd monitora, mne vychádza v kategórií 24" monitorov, pri zohľadnení ceny, ergonómie a panelu monitora najlepšie BenQ FP241V. Dá sa zohnať za 360eur aj s daňou. Profi panel typu XL20 by som nevyužil, nie som grafik ani profi fotograf, potrebujem monitor s dobrou obrazovkou, so solídnými pozorovacími uhlami prevažne určený na bežné každonné použitie a pri zvážení ceny toho Benq niet čo riešiť. Ak by však došlo k zníženiu cien :) rozhodoval by som sa medzi Samsungom 245T+, Nec 2470WNX a Eizo 2431WE

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro majeje:
Po celodenním hledání, porovnávání a prohlížení všeho možného mě kupodivu také nejlépe vychází při poměru cena/výkon ten BenQ FP241W - za 10500,- i s DPH je prostě momentálně asi to nej co může ve 24" sehnat.

Více zde:
http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&...

Jediné, co by mě mohlo zlomit, kromě toho, že si nepadneme navzájem do oka :-)je to, kdybych ten Samsung XL20 sehnal za těch 12500, to by asi nebylo co řešit :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na UK webech se dost básní o Hazro HZ24Wi, bohužel na českém webu informace sehnat nejdou, natož to někde koupit

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Martin: Můžete na to zkouknout zde: http://www.grafika.cz/art/hw/LCDmonitorEIZO-CG220-reci.html, zde: http://www.grafika.cz/art/hw/eizocg241w.html, případně i zde: http://www.grafika.cz/art/hw/eizocg222w.html. EyeOneD2 na měření těchto typů monitorů skutečně vhodná není. ColorMunki jsem uvedl jako levnější (a dostupnější) alternativu, jinak přesnější měření poskytne spektrák eyeOnePro, ovšem za trochu větší peníze...
Jinak jak už jsem napsal několikrát - ono nejde jen o ten široký gamut, ale o způsob řízení. A ten HP naprosto nezvládl. A o tom to je...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jinak není problém. Dodejte monitor a já Vám ho proměřím. Můj mail máte (z doby o článku Sony LDshot http://www.cdr.cz/a/4897).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Irael: Nazdar, ešte sa mi celkom páči tento model NEC MultiSync? P221W, je to 22", panel je rovnaký aký je použitý pri Eizo S2231WE, ale to podstatné cena začína na veľmi solídnej hranici 448 eur. Podľa mňa veľmi dobrá cena. Aký je váš názor na tento monitor?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro majeje:
Začínáš mě štvát :-), jen co se po těžkém vnitřním boji rozhodnu pro ten BenQ tak mě sem napálíš takového krasavce, hergot, takhle ten monitor nikdy nekoupím :-).

Info:
http://www.grafika.cz/art/vse/nec-multisync-p221w-skvely-pomer-cena-vyko...
http://www.ifotovideo.cz/clanek.php?id=2073
http://www.svettisku.cz/buxus/generate_page.php?page_id=4845&buxus_s...

Akorát bych byl rád kdyby mě např. ViktorN vysvětlil jak je to tedy s tou už pomalu legendární LUT tabulkou - od něho už vím že kvalitní LCD musím mít minimálně 10 bitovou a více a u tohoto monitoru se píše že má 10 bit na každý kanál RGB což je dohromady celkem logicky 30 bitů a teď teda nevím jestli je to normální stav a těch zvýrazněných 30 bitů je jen reklamní vábnička nebo to je opravdu výjimečná věc, nevím totiž jestli je vždy těch např. 10 bit na kanál nebo je možné aby těch 10 bitů bylo na celé to barevné spektrum, tedy pro všechny ty 3 kanály (RGB).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Irael: Ja som bol tiež viac menej rozhodnutý pre Benq, ešte som zvažoval to Eizo 2231, ale teraz po vzhliadnutí toho NEC-a neviem neviem. škoda, že na NEC nie je žiadna recenzia, všetky infa su len propagačného charakteru. Ten NEC ma láka najviac, akonáhle bude na sklade asi doň pôjdem. Cena je fantastická, chcieť niečo podobné len v 24" verzií vyšlo by to možno na 20-25000 koruniek :) A za to mi tie dva palce navyše nestoja.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: jaký máš názor na LG W2600HP-BF?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Irael: nakoniec sa mi podarilo nájsť na nete aj prvú recenziu NEC P221W je uverejnená v časopise COMPUTER v rámci veľkého testu 16 lcd displejov, ak máš záujem môžeš si ju voľne stiahnuť na http://www.nec-display-solutions.cz/index.php?c=40&l=3&p=1528

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

fajn ceny maji v GB. Nedavno si jeden clovek (uz. Nihilathor - http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=20782&highlight=lp...) koupil NEC 24WGX3 zde http://www.overclockers.co.uk/
za 464 liber vc.dph a je spokojenej, za par dni prisel vporadku(doprava DHL EUROPLUS 27 liber)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D
Taky mě pobavil příměr, že Samsung XL20 je jako "Superb"...
Pokud vezmu jeho 24" bratříčka, tak je to za 45KKč, což je 4x víc než HP LP2475w.
Z toho plyne, že nevím, zda bych sehnal nové auto za 140KKč (a to ani po super dotacích z Německa).
--
Ale teď vážně. Ten Samsung XL2é by sice stačil, ale to by jeho cena neměla být od 20.1. jaksi velmi zvýšená ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rekapitulace po hodinách pročítání internetu:
1)Lg W2600hp-bf - trvalo mi den, než jsem našel že má Wide Color Gamut 115% na 8bit LUT (navíc s nerovnoměrným podsvícením -i přes 16trubic). Nejsem profík, ale soudím, že je to stejný problém jako u HP LP2475w.
2)NEC 2470WNX - S-PVA, 8bit LUT, špatné podsvícení :((
3)Eizo S2431WE-BK - S-PVA od EIZO je sice slušný, ale 23KKč také :(
4)Samsung XL20 - LED podsvícení a kvalitní S-PVA je super. Stejně i jiné parametry, jen kdybych o něm uvažoval před měsícem, kdy byl za zmiňovaných 11KKč. Teď je za 26KKč a bohužel je jen 20", což je také malé ale hodnotné mínus.
5) Eizo CG222W - opravdu skvělý, ale na to že jsem začínal na 12KKč je 28KKč už víc jak 2x tolik.
6)NEC MultiSync 24WMGX3 - poměr MVA / cena - tohle není pro mě :(
7)BENQ FP241VW - jak někdo psal, "to si raději nechám svůj starý CRC a přikoupím pracovní desku na stůl" :-)
----
Závěr?
V tuto chvíli asi neexistuje kvalitní LCD >=24" do 20KKč :(((
----
PS: pro ViktorN - tak mě napadlo, jestli jste náhodou nenakoupil několik desítek XL20, když byli za 11KKč? ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xfidos: mas pravdu 24 palcovy monitor s takymito zobrazovacími schopnosťami nenájdeš do stanovenej sumy. skús si však prelustrovať NEC P221W a možno názor zmeníš :) je to však "iba" 22 palčak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xfidos:
No tak zrovna ten BenQ bych neodepisoval - zatím jsem na něj nikde nedočetl žádnou negativní reakci což se o jeho konkurentech které jsi jmenoval rozhodně říci nedá a to jsou někteří klidně i 2x dražší...

Pro ostatní:
Jak už tady psal majeje, v Computeru číslo 2/09 který vyšel 29.ledna je megatest monitorů, konkrétně 15 kousků ve 22" velikosti a vyhrál Nec MultiSync P221W který dokázal nakopat prdel i špičkovému Eizo FlexScan S2231W.
Jsem přesvědčen stejně jako redakce jmenovaného časopisu že na doma je uhlopříčka 22" ideální, také jsem nejdřív lovil ve 24" ale v této velikosti je kvalita od 20000 a výše a to za monitor na kterém prolítnu internet, prolustruju mail, stáhnu něco z Rapidu, mrknu na 1 díl House a dám 2 levely v Doom 2 nedám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NEC P221W papirove zajimavej, ale bohuzel sem toho o nem moc nenasel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: THX za info. Čo som pozeral, tak komplet balík ColorMunki Photo vyzerá celkom zaujímavo.
Ale zaujímala by ma ešte jedna vec. Rozoberali ste problém kalibrácie a widegamut LCD. Preto by som chcel vediať či táto sona zvláda kalibráciu aj takýchto LCD. Zvažujeme kúpu sondy, nakoľko je nás viac čo by sme ju potrebovali a aj keď momentálne ideme na "klasických" IPS/PVA LCD v budúcnosti plánujeme kúpiť lepšie LCD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a spotřebu jste měřili? je to docela důležitý údaj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> onlavu:
Příkon na konci předposlední stránky by nestačil?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja jsem zrovna po nejakem 24" monitoru patral, nez vysla tahle recenze a kdyz vysla, tak jsem byl nadsenej... jsem si rikal to je presne to, co potrebuju. Pak jsem postupne ztracel elan procitaje diskuzi a vahaje, jestli koupit Samsung XL20, ktery mi nakonec v den, kdy jsem jej chtel koupit uz za 9.200 nechteli prodat. Tak jsem si rikal, ze pujdu do DELL 27", ktery nevysel tak spatne jako tohle HP, ale vzhledem k nevesele financni situaci hypotecni, jsem nakonec ozelel bratru 4,500 a spis z unavy si koupil tohle HP.
Nepovazuje se za zadneho ostrize, ale od prirody a dle doktoru zadnou ocni vadou netrpim. Nevim, jestli je to verzi FW nebo cim jinym, ale mohu vas ubezpecit, ze muj panel zadnym prechodem "do ruzova" netrpi, cervena s modrozelenou jsou krapet vyraznejsi, ale nic tak strasneho. Po prvnim dnu pouzivani jsem rad, ze panel mam. Pro me ucely naprosto dostacuje. Za tyto penize mohu opravdu doporucit kazdemu "neprofesionalnimu grafikovi" a obcasnemu hraci. Predesilam, ze mi hlavne slo o kvalitni panel s jinou nez TN technologii, na kterem bych sem tam mohl poupravit fotky z "venkova", mel dostatecne rozliseni a vstupy vselike.
howgh!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám toto LCD už 5 mesiacov a nemôžem sa sťažovať. Kúpil som ho po prečítaní viacerých recenzií na nete. Najväčšiu diskusiu som sledoval na SHW, kde som aj niekoľko krát prispel do diskusie. Je potrebné povedať, že sú aj sťažnosti na toto LCD ale sú aj dobré odozvy. Ťažko povedať v čom to je, ale je to tak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OT: V práci nám programátorům před vánoci nadělili Dell 2408WFPb a nenajdete případ, kdy by si někdo stěžoval. :) I pár 2709W jsem viděl a za ty peníze, s takovým obrazem a s takovou výbavou je to perfektní monitor. Kromě inputlagu mírně tmavším rožkům mu není co vytknout. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chci se zeptat, jesi ten program Pivot Pro, nebo jak otaci zobrazeni automaticky pri otoceni monitoru, nebo to musi delat clovek rucne.
Mam na stole starsi monitor, u ktereho to clovek musi otocit rucne a mam pocit, ze to je vec, ktera trosku brani ten pivot vyuzivat casteji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, jaký je rozdíl u tohoto panelu např. proti tomuto - LG 32LG7000?

http://www.cybex.cz/Audio-Video/Televize-LCD-Plasma/LG-32LG7000-FULL-HD-...

Protože za cenu o 2 litry vyšší bych měl mnohem větší obrazovku. Ale nevím, jestli stejně kvalitní... Díky za radu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim! Nasel by se tu nekdo znaly, kdo by dokazal porovnat tento monitor v hlavnich rysech s Hyundai W241D (S-PVA), ktery se prodava za podobnou cenu? Jde mi o "normalni" domaci pouziti (bezne aplikace, fotky, filmy, hry...), nejsem zadny profesionalni grafik - ale snazim se vybrat solidni displej, ktery nebude TN a nebude prilis drahy (takze prosim nenabizejte jine kvalitnejsi modely, ktere se cenou splhaji vyse). Pripadne ocenim i odkazy na jine informacni zdroje. Diky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odporucam si este pozriet nemecky server prad.de,kde tak isto vycerpavajuco a vynikajuco pisu o tomto monitore....klobuk dole pred CDR recenziou...good work

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.